• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    SHINIGAMIVarime pro deti a tehotne, aneb at nam to pekne roste!
    LITTLE_SISTER
    LITTLE_SISTER --- ---
    QUAACA: přesně :) (obecně moc nechápu všechny místní matky, který tu stíhají dalekosáhle diskutovat ;) )
    QUAACA
    QUAACA --- ---
    TRISSIE: jak ty to děláš, trissie? staráš se o tři děti a vaříš teplý obědy i večeře, pereš pro pět lidí + blicí mimina, látkuješ! a ještě se plně stíháš zapojovat do zdejších diskuzí. hlava mi to nebere!!
    ANNNA
    ANNNA --- ---
    NIENNA: TRISSIE: Děkuji, dámy :)
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    jinak dneska oběd: slepičí polévka s nudlemi (z mrazáku, vařím ve velkém a pak mrazím v krabičkách od margarínu - akorát porce k obědu, plus teda nudle zavařím čerstvé), krůtí roláda s mozarellou a špenátem s brkaší.
    večeře: asi zapečená brokolice se sýrem a brkaší, co zbyla od oběda.
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    ANNNA: taky gratuluju! :-)

a vaření pro batole, co chce totéž co rodiče, ale nesmí nic moc dospěláckého, mi ani nepřipomínej, sotva jsme se z toho vypracovali na vyšší kulinářskou, tak nás to za pár měsíců čeká znova...
    VERONIKA22
    VERONIKA22 --- ---
    VERONIKA22: a ještě toto je pro mě novinka a nikdy jsem o tom neslyšela: http://www.najimseazhubnu.cz/makove-mleko/
    VERONIKA22
    VERONIKA22 --- ---
    VERONIKA22: ještě toto bych sem ráda vložila: Ačkoli jsme od 50. let dvacátého století poučováni médii, lékaři i učiteli o prospěchu mléka pro jeho vysoký obsah vstřebatelného vápníku, faktem je, že v zemích, kde je nejmenší konzumace mléčných výrobků, je i nejmenší výskyt zlomenin a osteoporózy a naopak v zemích s nejvyšší konzumací je i největší výskyt těchto zdravotních obtíží, což je jistě zajímavý podnět k zamyšlení.
    VERONIKA22
    VERONIKA22 --- ---
    Přišlo mi to hodně zajímavé: Snášenlivost již zmíněné laktózy (mléčného sacharidu) vždy byla a je dána do vínku pouze některým národům. Již 400 př.n.l. popisuje Hippokrates bolestivé reakce v žaludku a střevě po požití mléka a sýru. Dle současných průzkumů 15-25% obyvatel severní Evropy je postiženo laktózovou intolerancí. V jižních zemích je to 40-70%, v Asii a Africe přes 95%. Celkově je tedy 75-80% světové populace intolerantní na laktózu. Obecně klesá tolerance s přibývajícím věkem a asi 70% Evropanů ve věku 60 let už laktózu vůbec nestráví.
    NIENNA
    NIENNA --- ---
    TRISSIE: My včera k obědu Miš-Maš (osmahnout vepřové kousky, cibulku, přidat lečo, rajčatový protlak, lžičku worchesterové omáčky - snad jsem to napsala dobře, povařit) dá se jíst s rýží, bramborem, hranolkama... Manžel miluje a popravdě, je to překvapivě dobré...
    K večeři trhanec podle kuchařky (jablka, rozinky, flambování - moc dobré).

Dneska jdeme na svatomartinskou husu k našim... :-)
    NIENNA
    NIENNA --- ---
    ANNNA: Gratuluju! Nevěděla jsem, že čekáte další.... Super... :-)
    ANNNA
    ANNNA --- ---
    TRISSIE: Dobrá iniciativa.

Jsme teď ve fázi "batole chce jíst přesně to samé, co mají na talíři rodiče", takže budu ráda za inspiraci... Vařit pro roční dítě a dospěláky zároveň má svá úskalí...

Za mě to nebude moc zajímavý...
    Dneska velmi hustá dýňová polévka (nastavená bramborami a mrkví).
    Včera těstoviny se zeleninou "co lednice a mrazák daly" (domácí mrkev, celer, cibule, hrášek, kukuřice. Pro dospěláky okořeněno a dvě lžíce rajského protlaku).
    Předevčírem jasmínová rýže, vařená brokolice a volské oko - podivuhodně dobrá kombinace. I když to může být mými prvotrimestrálními nevolnostmi, a tohle mi prostě výjimečně sedlo...
    Poslední nějak zajímavější jídlo si vzpomínám na plněné cukety (vegenáplň co se z lednice posbíralo) před týdnem
    A zítra by měla vařit babička. Hurá :)

XMARGE: U nás jsou chlebové kůrky jako dezert po jídle :) Vůbec, kdyby mohla, je živa jenom z chleba.
    XMARGE
    XMARGE --- ---
    QUAACA: Přemek pečivu s něčím donedávna moc nedal a kaše už dlouho odmítá denně jíst, takže bohužel zatím teplé večeře.. ale už se to začíná lepšit, dneska snědl celý krajíc chleba a asi 5 koleček okurky:o)
    QUAACA
    QUAACA --- ---
    my teplé večeře jíme minimálně, pouze např. pokud něco zbyde z oběda,
    jinak spíš chléb - šunka, sýr, zelenina
    XMARGE
    XMARGE --- ---
    My často k večeři řešíme rychlovky - risotto (z kulatozrnné rýže) se špenátem nebo cuketou, případně těstoviny pomodoro. Akutálně točíme i polévky z hrášku nebo dýně.
    QUAACA
    QUAACA --- ---
    TRISSIE: dobrej nápad, taky často nevím. dcera navíc nejí spousty surovin (mleté maso, rajčata, ryby, žádné omáčky, pomazánky, sladká jídla) tak často taky tápu

my dnes - kohoutí vývar + penne se smetanovou omáčkou s uzeným lososem a parmazánem
    (tonička jedla u babičky rizoto)
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    matky, nechcete sem čas od času (nebo klidně pravidelně) psát, co zrovna vaříte? Že by tu vznikla průběžná inspirace? Já vím, že jsou na nyxu kluby tohohle typu, ale jaksi vaření pro děti a s dětma za prdelí má jistá specifika :-)

já už po dvou letech doma a pravidelném zápřahu každý týden 7x večeře, 7x oběd, tak 2x něco upéct (momentálně navíc + 7 obědů pro miminka) absolutně nemám invenci... pravidelně stojím před plnou ledničkou a mám chuť po chlapsku řvát "tady není nic k jídlu!". Zkoušela jsem si i psát, co vaříme, ale moc to nefungovalo, a hlavně, mám pocit, že stejně točím furt totéž dokolečka. Tak bych se ráda inspirovala jinde - a myslím, že nejsem jediná...
    TORUVIEL
    TORUVIEL --- ---
    TRISSIE: V dobách své největší slávy jsem si odsála 200ml a připadala jsem si fakt velmi výkonně, jenže to pak už šlo jen a jen dolů...no, škoda, pořád mě to trochu mrzí.
    ALAYU
    ALAYU --- ---
    TRISSIE: tak tak, ono s tím prvním pevnějším jídlem (ne jen pyré, ale i s kousky) se to lepší, jelikož se ten jícen při polykání víc nanáhá...aspon tak mi to vysvetlili :)
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    ATUARFIK: míň vyvinutá jícnová záklopka. U některých dětí trvá déle (až do jednoho roku), než je dostatečně efektivní, aby to udržela.
    ALAYU
    ALAYU --- ---
    ALAYU: musí vyrust :) a bude to ok, kolem toho 6.m, prostě od pořádných příkrmů
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam