• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    SHINIGAMIVarime pro deti a tehotne, aneb at nam to pekne roste!
    QUAACA
    QUAACA --- ---
    PETATA: já myslím, že maso se zeleninou a přílohou je pro 11m dítě zajímavý dost :)
    ALAYU
    ALAYU --- ---
    PETATA: radí mamája

    Suroviny: 50 g telecího masa, 2 růžičky brokolice, 50 g mladé kedlubny, 4 dl vody, petrželová nať, 3 brambory, 3 polévkové lžíce kojeneckého (nebo mateřského) mléka, špetka kmínu.

    Postup: Telecí maso umyjte a vařte do poloměkka. Přidejte očištěnou a rozebranou brokolici a kedlubnu a dovařte. Poté maso se zeleninou sceďte, pokrájejte na kousky a rozmixujte najemno. Vytvarujte malé kuličky a posypte nasekanou petrželovou natí. Podávejte s bramborovou omáčkou.

    Příprava omáčky: Brambory uvařte do měkka ve vodě s kmínem. Rozmačkejte a vytvořte přidáním mléka kaši. Dobře zamíchejte.
    (vhodné od ukon. 6m)
    PETATA
    PETATA --- ---
    Holky, prosím poraďte, jak s telecím masem
    Pro 11m. dítě

    Do papiňáku v kuse se zeleninou? Nebo se z toho dá vykouzlit něco zajímavějšího?
    ALAYU
    ALAYU --- ---
    TRISSIE:

    Pečená zelenina s bramborem a mozzarelou/kuřetem
    3 Rajčata
    1 menší lilek
    1 malá cuketa
    1 středně velká oranž. paprika
    10 menších brambor (jsou míň moučné)
    130g mozzarely
    1 menší cibule
    sůl pepř(maličko)
    po lžičce: Paprika sladká, kmín, tymián
    6lžic oliv. oleje, lépe pokrutinového, extravirg. není vhodný pro tepelnou úpravu

    (na kuřecí : 2 kuř. prsa, lžička másla, špetka soli)
    Zeleninu na plátky kromě cibule, tu na kostičky, všechno do peč. sáčku, okořenit zakapat olejem
    zavázat zatřást, na 180° na 30 min. do trouby. Vyklopit do salátový mísy a přidat:
    -buďto udělate kuřečí prso na přírodno, rozkrájíte a zamícháte do zeleniny, nebo jen nakrájíte mozzarelu a přidáte jí do zeleniny.
    u nás to sklidilo úspěch u malých i velkých a díky konzistenci to zvládnul prťous (3r) zbaštit sám lžičkou ;)

    jinak jako dezert, tvarohová bomba z piškotů a džemu

    Kokos
    tvaroh 500g
    Jam dle vlastního výběru tak 5 lžic
    pokud není jam sladký ale kdyselý (1 lžička toho čím sladíte)
    2 velké pytlíky piškotů opavia
    lžička másla

    Tvaroh,Jam,sladidlo protáhnem šlehačem do hladka
    1l misku vymažeme máslem vymažem kokosem
    vrstvíme piškoty/směs tvarohu/piškoty horní vrstva musí být piškoty
    nechat ztuhnout 3h v lednici
    vyndáme ven, vykolpíme *

    *tip: 2l hrnec naplníme horkou vodou z kohoutku a na minutu do ní mísu s dezertem ponoříme (máslo se rozpustí a bomba jde krásně vyklopit
    XMARGE
    XMARGE --- ---
    HABRENKA: ježiš, to mi připomnělo Přemka, který k dýňový polívce musí mít kousky chleba a hází si je do polívky a jí jen lžičku s kouskem chleba a k hráškovému krému vyžaduje "čočonek" (krutonek). Krutony vyžaduje obecně do polívky, musíme mu vysvětlovat, že ne ke každé polévce se ale dávají:oD
    HABRENKA
    HABRENKA --- ---
    dneska byl k obedu vylitanej ptacek s ryzi, co varila kamaradka, dite to snedlo jen diky tomu, ze jsem ji na kazdou lzicku dala kus okurky, zacina to byt taky vesele... kazdopadne omacky s knedlikem ma rada, testoviny, rizota, proste uz "zamichane", brambory obcas vezme na milost zapecene (a nebo bramboraky, ale to sem nemuzu psat ;-) )
    zitra bude bramboracka a sunkofleky od tchyne (nemame kuchyn, chybicka se vloudila...), hovezi sni s rajskou nebo svickovou, gulas nechtela :D, to jen knedlik, omacku a cibuli (jo, sebrala nam ji a snedla, syrovou, pry mnam... ale kdyz pak na vas takovy stravnicek roztomile krkne, stoji to za to...)
    polevky moc nechce, blbe se to ji, takze jedine fakt huste, vyvar tedy u nas konci do vareni (taky dobre :) )
    na svaciny ovoce, kdyz je napeceno, tak co je napeceno, tvaroh/jogurt/ovocna slozka dle aktualni nabidky
    jinak hlavni jidla vesmes jime vsichni stejna, ja si pripadne dosolim, muz se naucil temer nekorenit.
    to jen tak strucny prehled, u nas se proste toci jidla vesmes ta sama porad dokola, nikomu to nevadi, nakupujem podle toho, co je zrovna pekne, nebo v akci a pak to nejak namicham a zatim dobry...
    TORUVIEL
    TORUVIEL --- ---
    VERONIKA22: Sója je ohledně lepku ok.
    IBERIA
    IBERIA --- ---
    Díky za odpovědi!
    VERONIKA22
    VERONIKA22 --- ---
    TORUVIEL: zrovna na škrob jsem se ještě chtěla zeptat. Moc díky. a sója je tedy asi v pořádku ohledně lepku ? ( není to pro dítě ale pro mě )
    TORUVIEL
    TORUVIEL --- ---
    VERONIKA22: Rýžovou kukuřičnou, pohankovou. Lepek = pšenice, ječmen, žito, (oves) a pozor taky na modifikovaný škrob. Osobně nejvíce doporučuji kaše Nomina, informaci o lepku na obalu uvádějí a najdeš u nich i kaše rýžové a pohankové (http://www.nominal.cz/cs/instantni-kase.html ).
    VERONIKA22
    VERONIKA22 --- ---
    Měla bych dotaz: pročítala jsem složení nemléčné krupicové kaše od ukonč. 4 měsíce a vůbec se tam nepíše nic o lepku. Vždyť ale uvádět tuto informaci je snad na dětské stravě povinné? a krupice je normální obilný produkt :o(
    kdybych chtěla bezlepkovou kaši musela bych asi sehnat rýžovou či kukuřičnou že?

    Předem děkuji za radu ( už mi děti odrostly a vyznámám se v tom čím dál méně )
    XMARGE
    XMARGE --- ---
    BALAENA: v pohodě, já to chápu. Mně v kupovaných potravinách taky vadí škroby (protože nehodlám platit za laciné plnidlo). Původ naštěstí řešit nemusím.
    BALAENA
    BALAENA --- ---
    XMARGE: ne tak úplně, je přece jen rozdíl mezi škrobem a modifikovaným škrobem.

    a kromě toho, u pudinku je jasně daný, že to je kukuřičný anebo bramborový, anebo prostě dopátratelný škrob. když ti do složení pribináčku napíšou jen "modifikovaný škrob" bez určení rostliny, kterou modifikovali, a ty k tomu máš dítě s alergií na pšenici, budeš to riskovat?
    KRKA
    KRKA --- ---
    XMARGE: me skroby nejak nevadi, ale zbytecne je nekupuju, kdyz muzu koupit Lipanka bez skrobu :) ale pudink my radi, to jo :))
    XMARGE
    XMARGE --- ---
    KRKA: taky by mohlo fungovat smíchat jen tvaroh s trochou šlehačky a osladit vanilkovým cukrem (ideálně domácím). V pudinku je přeci jen škrob (pokud někomu vadí škroby z principu, tak mu vadí i pudink).
    KRKA
    KRKA --- ---
    XMARGE: ok, diky moc :-)
    IBERIA: ja prove kupuju jen Lipanka, neni v nem zadny zahustovadlo, ted koukam na slozeni a je tam jen tvaroh, cukr a vanilka nebo kakao
    BALAENA
    BALAENA --- ---
    IBERIA: tak z trojice pribináček - lipánek - bobík byl za synova mala nejlepší lipánek, protože jako jediný byl hustý přirozeně a nebylo to doháněné modifikovaným škrobem. kdyžtak mrkni na etikety, jestli to ještě platí, pro mě to tehdy byl dost silný argument
    IBERIA
    IBERIA --- ---
    IBERIA: a ještě jsem zapomněla na pribináček, hlavní to pramen zdraví z posázaví:)
    IBERIA
    IBERIA --- ---
    TAPINA: díky.

    a co ty bobící, kostíci, lipánci a smetanovi, ví někdo?
    TAPINA
    TAPINA --- ---
    Jo, a ani v červených tvarozích Milko není oblíbené "barvivo z brouků" :o)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam