• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    SHINIGAMIVarime pro deti a tehotne, aneb at nam to pekne roste!
    Recepty, tipy atd na vareni pro zminenou skupinu..
    rozbalit záhlaví
    XMARGE
    XMARGE --- ---
    TRISSIE: aha, to bude ten problém, já jsem to pekla tak hodinu a půl a fakt to bylo nepoživatelný... Tomu dám snad ještě šanci:o)
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    XMARGE: nijak, ale musí se péct fakt hodně dlouho (jako, ideálně 2+ hodiny v troubě, v crockpotu 8 hodin na low), aby šlachy samy odskočily.
    XMARGE
    XMARGE --- ---
    jak po upečení upravujete to krůtí stehno? Já to koupila asi dvakrát a jak je to blanitý, vůbec se to nedalo jíst.. Podruhé jsem to po upečení raději namlela:o(
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    jinak u nás teda stroganoff s rýží zabodoval, malej toho sežral plnou misku. Takže příště pro něj s rýží hned napoprvé.

    a včera a dneska krůtí stehno - včera pečené se zeleninou ve výpeku a s brkaší, dneska druhé stehno z balení na másle s rýží.
    původně jsem měla jiné plány, ale... jak nejde to topení, tak dvě hodiny puštěná trouba má taky svoje kouzlo :-)
    QUAACA
    QUAACA --- ---
    pokračování jídelní inspirace. dneska jsem měla oddech, dítě u babičky, já zbytek z mrazáku,
    na zítřek udělám tu uzenou polívku s kroupama
    a pak v papiňáku na cibuli na kostičky nakrájené obří krůtí prso, které pak rozdělím a 1/3 opeču na pánvi se zeleninou a bulgurem (pro dítě), 2/3 pak s kari omáčkou alnatura z DM. (pro nás)
    VERONIKA22
    VERONIKA22 --- ---
    QUAACA: dělám uzenou polívku takto: v tom vývaru uvařim několik brambor nakrájených na kousky, pak tam nahážu nějaké to uzené maso a pak to zahustím celou šlehačkou ( polévky mívá asi 2-3litry ) s 1-2 lžící mouky. Je to podle mě mňamka
    ( maso jsem předtím vařila s cibulí )
    BALAENA
    BALAENA --- ---
    QUAACA: nedělej mi chutě, osobo!

    asi toho vezmu víc a příští týden udělám čočku... hmmmm...
    QUAACA
    QUAACA --- ---
    BALAENA: já dneska koupila žebírka, luxus za 30 kč!
    BALAENA
    BALAENA --- ---
    QUAACA: já teda nesmažím cibuli a mrkev si většinou strčím do hrnce i s tím uzeným kolenem nebo obíračkou. jen prostě uvařím, vyberu maso, vývar scedím, nakrájím do něj mrkev, nějaké obrané maso, bokem uvařím kroupy a dám je tam. s tím tukem do vaření krup mají pravdu, a bacha na ně, kroupy hrozně rády přetečou. a jak je tam plno toho šlemu, dost špatně se to drhne ze sporáku, pokud je členitější než rovná placatá varná deska

    hmm, asi jsme už dlouho neměli uzenou obíračku, mám pocit... píšu si na seznam nákupů
    QUAACA
    QUAACA --- ---
    děláte někdo uzenou polévku s kroupami? zbyl mi vývar ze žebírek, tak si říkám, že to zkusím
    Uzená polévka s kroupami - ApetitOnline.cz
    http://www.apetitonline.cz/recepty/5915-uzena-polevka-s-kroupami.html
    GIO
    GIO --- ---
    jojo do polivky je davam taky, ale u nas vetsinou srdicka skonci syrova ve chrtanu kocek, tak jsou pro lidi vazne jenom obcas.)


    jinak u nas je velmi oblibene jidlo taky dusene maso v mrkvi, nakonec do toho prihodim trochu hrasku, k tomu brambory.

    delam to nejcasteji z teleciho nebo hoveziho, obcas z verpvoeho nebo kurete, ani to na zaver nezahustuju a nechavam tomu ejn tu cirou stavicku a ja osobne to teda miluju, jachym taky.)
    IORETH
    IORETH --- ---
    Na srdíčkách ujíždíme celá rodina. Krůtí a kuřecí do polévky, vepřová napřed do polévky a pak na chleba s hořčicí a křenem. Srdíčka v podobné úpravě jako plíčky, do bílé omáčky.

    Osobně jsem si nejspíš vytvořila závislost na srdíčkové bagetě: Bílá bageta, máslo, studená vařená vepřová srdce nakrájená na plátky, spousta nakládaného (růžového) zázvoru. (Dík, že jste mi to připomněli. Nemám doma ani jedno srdíčko, kruci :))
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    BALAENA: když ono to má takovej specifickej, jako sirnej pach, když se to vaří... aspoň mi teda přišlo.
    BALAENA
    BALAENA --- ---
    TRISSIE: já je prostě syrový pokrájím na kousky a dál se k tomu chovám jako k syrovým játrům (anebo k vepřovým slezinám, ty miluju ve stejný úpravě, ale dítě to taky dostalo až jako větší, ony se jednu dobu dost těžko kupovaly v hodinách, kdy jsem se vyskytovala venku) - cibulka, maso, dusit, maizena
    GIO
    GIO --- ---
    jo a delam i srdickovy gulas tedy, ty mu taky chutnaji.))
    KRKA
    KRKA --- ---
    ok diky za vysvetleni :)
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    BALAENA: na kuřecích srdíčkách (zadělávaných v bílé omáčce z vývaru z nich) hrozně ujížděl Pavel, když byl menší. Smrdělo to jak psí noha, když se to vařilo, ale on se po tom mohl utlouct.
    GIO
    GIO --- ---
    TRISSIE: pardon, brizova, ano.))
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    GIO: Břízová :-)
    mám tu kuchařku taky, ukradla jsem ji u mámy. Doktorka není Břízová, ale spoluautorka, Mudr. Zdenka Kuncová. A játra (v malém množství) jsou tam fakt už od roka.
    BALAENA
    BALAENA --- ---
    KRKA: takhle se doporučuje nespěchat na játra hovězí nebo vepřový, ty filtrujou dlouho. a i ty spíš proto, že jsou hůř stravitelný.
    kuře žije pár dnů, tam jsou ty filtry ještě v pohodě.

    anebo to dělej jako já - mně játra nechutnají, mají takový ten játrový ocásek a bez toho já bych se na světě klidně obešla. tak stejným způsobem na cibulce dělám kuřecí srdíčka. to je červená svalovina, dost zajímavá i výživově (třeba na obsah železa je to spíš vnitřnost než sval) a nám to chutná víc.
    GIO
    GIO --- ---
    moje tchyne je doktorka, vari malymu podle kucharky jozy mrazove nebo jakse jmenuje, ta je myslim taky doktorka a jatra tam jsou.))


    ale nemaji byt casto, predevsim pro vysoky obsah zeleza, ale zase jsou obcas jeho dobrym zdrojem.)

    s tim filtrovanim - kureci jatra toho moc prefiltrovat nestihnou, kure zije kratce.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam