• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    SHINIGAMIVarime pro deti a tehotne, aneb at nam to pekne roste!
    Recepty, tipy atd na vareni pro zminenou skupinu..
    rozbalit záhlaví
    BLANCHE1
    BLANCHE1 --- ---
    SPIRALOID: Delavala jsem klasicke palacinkove testo, jen do toho to vajicko nedala (cili do testa jen mleko, sul, cukr, mouku). Bylo v pohode.
    Zkousela jsem v tom teste nahradit vajicko i solamylem, drcenym lnenym seminkem nebo pudingem, ale prislo mi to zbytecny, testo dle meho chutnalo stejne at uz tam vejce nahrazeno bylo nebo nebylo.
    TORUVIEL
    TORUVIEL --- ---
    SPIRALOID: Já dělám letos raw cukroví (nepečené, vegan), viz třeba zde http://www.vitarianka.cz/vanocni-cukrovi/#more-839
    SPIRALOID
    SPIRALOID --- ---
    hledám nějakou stránku s recepty na zdravé cukroví BEZ VAJEC. syn je na ne alergický a ráda bych mu něco upekla. taky by me moc potěšil recept na bezvaječné palačinky pokud to vůbec jde a máte odzkoušeno...dik
    QUAACA
    QUAACA --- ---
    já dávám od dvou let pár plátků, jak píše trissie, od tří let už jí houby normálně (chutnaj jí moc) a žádné bolení se nekoná. ale určitě je to individuální jako všechno, pokud je dítě blbě tráví, taky bych je nedávala.
    GIO
    GIO --- ---
    rika se od tri let.. ja si myslim, ze muj maly uz by je moh no, ten sni vsechno krom toho teda, ze uz zacina byt vybiravy, ale to je zas jina pisnicka.)
    TAPINA
    TAPINA --- ---
    ELIZHANNAH: Ono se teď razí houby až od deseti let a to mi přijde zase jako druhý extrém. Já jsem jako školkové dítě milovala houbovou omáčku a nic mi z ní nebylo :o) Nesmíme zase přejímat všechna pravidla, která platí pro zbytek světa. Jsme národ s houbařskou tradicí, tak prostě jíme houby. Indové zase jedí pálivé koření a taky odmala.
    ELIZHANNAH
    ELIZHANNAH --- ---
    GIO: já dítěti taky zatím houby nedávám, zkoušela jsem to v létě, když mu byly čerstvý dva roky (houbovou omáčku z kupovaných žampionů), a bolelo ho po tom bříško. Vlastně nevím, od kdy už jsou houby OK, ale asi na trávení je to fakt těžké.
    TAPINA
    TAPINA --- ---
    GIO: Ty hříbky budou taky pěstovaný, takže oproti žampionům nevidím rozdíl.
    GIO
    GIO --- ---
    zampion bych jeste brala, ty hribky moc ne no..ono jde o to, ze se to s tim jidlem uz vari, ne kolik dite sni vyluhovanych platku hub, ale nehrotim, ja nejsem moc resici typ, ale ty houby mi osobne prijdou na deti opravdu tezke a nezdrave no.. kazdopadne kdyz to neni obde samozrejme se nic nestane, z vlastniho popudu se jim ale striktne vyhybam, zampiony jsou trosku neco jineho
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    GIO: dvouleťákovi nedám smaženici, ale pár plátků hub v bramboračce nebo guláši teda neřeším vůbec. A žampiony (pěstované) jsou povolené cca od 18m.
    TAPINA
    TAPINA --- ---
    GIO: Hříbky a žampiony jsou na školkovém jídelníčku i u nás docela běžně. Ono to v praxi vypadá tak, že jsou dva plátky na porci a dvě třetiny dětí je stejně nechají na talíři, nehrotila bych to.
    GIO
    GIO --- ---
    a co ty hribky? v jeslickach? ja se hub zatim stranim co se ditete tyce, docela striktne.
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    tak jsem se koukala na jídelní lístek školičky, kam chodí mládě (abych nedělala tu samou věc k večeři), a já tam chci taky chodit na jídlo! :-)

    kdyby se chtěl někdo inspirovat:

    Pondělí 9.12.2013
    Svačinka: Výběr cereálií, výběr ovoce, mléko
    Oběd: Polévka gulášová, Kuřecí prsíčka na hříbkách a smetaně s dušenou rýží
    Svačinka: Kukuřičný plátek, tvarohová pomazánka, výběr zeleniny, čaj

    Úterý 10.12.2013
    Svačinka: Kaiserka, pomazánkové máslo, mix zeleniny mléko
    Oběd: Polévka jarní, Lasagně s kuřecím masem a okurkový salát s rajčaty
    Svačinka: Ovocný salát, celozrnná sušenka, čaj

    Středa 11.12.2013
    Svačinka: Houska, šunka, zelenina, mléko
    Oběd: Polévka fazolová, Domácí švédské masové kuličky s petrželkovým bramborem
    Svačinka: Bagetka, med, čaj

    Čtvrtek 12.12.2013
    Svačinka: Vánočka, marmeláda, mléko
    Oběd: Polévka česnečka, Krkonošské lívance se šlehaným tvarohem a borůvkami
    Svačinka: Slunečnicový chléb, mozzarella, výběr zeleniny, čaj

    Pátek 13.12.2013
    Svačinka: Zeleninový salát, grahamový plátek, čaj
    Oběd: Polévka bramborová, Smažená krůtí prsa s bramborovou kaší
    Svačinka: Croissant, mix ovoce, mléko
    TAPINA
    TAPINA --- ---
    Třikrát hurá, snědl svíčkovou! Co snědl, sežral :D Takže doufejme, že omáčky teď tak nějak půjdou, s tím už se dá pracovat.
    HABRENKA
    HABRENKA --- ---
    QUAACA: veprovy platek naklepany a v nem zabalene zeli... muz to, nevim proc, miluje, diteti nevadi...
    QUAACA
    QUAACA --- ---
    HABRENKA: co je záhořácký závitek?
    HABRENKA
    HABRENKA --- ---
    tak testoviny s mletym, rajcaty a strouhanou mrkvi meli uspech, stejne tak testovinovy salat se zeleninou, jogurtem a tunakem, betka vseho snedla porci a pul a jeste by jedla... jinak nechce moc chleba, ale kdyz ji ho lehce ohreju v topinkovaci, tak projde. ted je na poradu dne leco a veprovy platek s hraskem nebo veprove na paprice, nebo zahoracky zavitek - meli fakt peknou kytu...
    TORUVIEL
    TORUVIEL --- ---
    Dneska se u nás zaprášilo po slovenských haluškách, a to jsem je udělala v té jejich nejjednodušší formě, tedy bramborové noky smíchané s bryndzou. Baruška si 2x přidávala (což u ní teda není vůbec normální, většinou nedojí ani 1 porci). Já měla tohle jídlo v dětství taky strašně v oblibě, nevegetariáni si navrch můžou dát na kostičky smaženou slaninu, nebo jsou různé varianty se zelím.
    QUAACA
    QUAACA --- ---
    BALAENA: tak to každopádně!
    BALAENA
    BALAENA --- ---
    QUAACA: navíc k hovězímu masu je podle mě lepší vzít hovězí tuk než vepřový, i když i to vepřové sádlo je lepší než kus kytky (čti slunečnicový nebo řepkový olej)
    prostě svůj k svému, lze-li
    QUAACA
    QUAACA --- ---
    BALAENA: tak gulášek už bublá na plotně. přidala jsem do něj dvě červené papriky na proužky a půl maďarské klobásy. díky za tip, v poslední době mě hodně baví co nejefektivněji využít všechny suroviny a hezky pospojovat do dalších jídel (viz.vývar z uzených žeber apod.)
    QUAACA
    QUAACA --- ---
    BALAENA: to je fakt :) guláš jsem dlouho nedělala (holka ho nejí), ale pro nás bych udělat mohla
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam