BALAENA: tak jsem to cukrovy prosla a vubec me nenadchlo. vejce tam sice nejsou, ale zato kvanta cukru, bile mouky a nezdravych tuku /hera atd/. kazdopadne dik za snahu.
podelim se alespon o recept na orechove ptacky, na ktery jsem nedavo narazila na FB.poprve jsem ho zkousela a podle chuti nasi rodiny jsou moc dobre. nejsou moc sladke, ale to je presne to co nam vyhovuje.
chtela bych najit vic receptu na tento zpusob, akorat bez toho vejce.
Rozinkoví ptáčci - aneb další recept Beáta Matyášová. Tentokrát se jedná o zdravé a rozkošné cukroví zároveň.
Na 2 plné plechy:
140 g vlašských ořechů
160 g rozinek
50 g celozrnné mouky
2 lžíce citronové šťávy
1 bílek
1 lžíce medu
plátky mandlí na ozdobu
žloutek na potření
Nejdříve rozmixujeme oříšky a rozinky najemno, přidáme k nim mouku, citronovou šťávu, bílek a med a vše zpracujeme na hladké těsto, které necháme odpočinout do druhého dne v lednici.
Pak těsto rozválíme na plát vysoký 5 mm a vykrajujeme z něho ptáčky. Vykrájené tvary položíme na plech vyložený pečicím papírem a pak do každého vmáčkneme plátek mandle jako křidélko. Ptáčky potřeme žloutkem a pečeme v troubě předehřáté na 180 ˚C asi 10 minut. Po upečení necháme cukroví chvilku chladnout na plechu, pak ho přendáme a nerušeně mlsáme.