YMLADRIS: Já si z toho s dovolením jenom vyberu dle vlastní zkušenosti.
Exotické ovoce: banán je skoro základ jídelníčku, nejdřív pomačkaný, dost brzo začala dostávat kousky. Mango taky párkrát dostala (je to údajně i jeden z prvních druhů ovoce, který se dá syrový), se zbytkem nevidím důvod pospíchat - párkrát dostala lžičku kiwi džemu do jogurtu.
Citrusy - od cca 10 měsíců jsem občas dala ke svačině mandarinku, cca od roka jsem jí příliš nebránila, když se sápala po pomeranči atd.
Hroznové víno pokud vím OK, pokud nedáváš celé kuličky (aby nezaskočilo) - půlím, vypeckovávám. Na začátku (tak do 10-11 měsíců?) jsem i stáhla slupku, což už mě nebaví.
Jahody relativně silný alergen. Maliny dostávala cca od 10 měsíců (jak začala sezona, je říjnový dítě...), postupně v docela velkém množství. Krátce povařené borůvky (s jablečným pyré, později s jogurtem) jsme zavedli velmi brzo. Cca 6-7 měsíc.
Ořechy potenciální alergen, jemně pomleté snad relativně OK, dítěti do roka bych to nějak cíleně nedávala... Arašídy dost trpí na plísně, nedoporučují se.
Cibule - nějak jsem na ní nepospíchala, až když začala jíst víc s náma (tj. cca 10 měsíců), dost místo ní v dětské stravě cpu pórek. Česnek spíš až po roce (mně osobně při těhotenství/kojení nedělal dobře, tak jsem ho dost omezila celkově :/)
Houby prý hodně nepospíchat. Někde se mluví o třech letech, někde ještě dál... před rokem asi opravdu ne, i potom spíš v malém množství...
Uzeniny by z hlediska zdravé stravy neměli ani dospělý ;)
Bylinky dávám v rozumném množství skoro jakékoliv (krom šalvěje, to mi nějak zůstalo od těhotenství, ale jestli to vadí i malým dětem nevím?). Ale zase - pokud vařím jenom pro holku, dávám jenom "trávicí" - saturejku, kmín a tak. Jinak moc nevidím důvod...
Máslo raději, než margarín.
Obecně tuky co nejkvalitnější a nepřepálené tepelnou úpravou. Do doma vyráběného zeleninového příkrmu frknout lžičku kvalitního rostlinného tuku, nebo kousek másla.
Majonézy nevidím důvod. Prakticky kdekoliv ji nahradí lžička kysané smetany...
Sýr dávám dost omezeně i teď (skoro 16 měsíců) - ona ho zbožňuje a mně to přijde dost slané :/ Před rokem jsem to ani nezkoušela...
Ryby potenciální silný alergen, ale zase cenný zdroj kdečeho. V malém množství dávám cca od 10 měsíců. Samozřejmě hyperopatrně na kosti...
Pečivo - všude čtu, jak to nemá být moc celozrnného, ale s těmi důvody se furt nemůžu zcela ztotožnit... peču vlastní chleba, dělám ho cca z 30% z celozrnné mouky...
Cukr - IMHO není před rokem kam pospíchat. I teď se s tím snažím spíš šetřit aby nebyl v jídelníčku pravidelně... Výjimkou je džem v jogurtu - samotný bílý nechce, a myslím, že ta cca 1/4 lžičky cukru v 150 mll jogurtu je dobrý kompromis :)
Lupínky a spol. je o zaskočení :) Možná tak rozmočený oves?
Čokoládu a kakao bych před rokem fakt necpala... Zatím si užívám, že mám první dítě, a existenci čokolády tajím :)
Luštěniny - postupně pozorovat, co to udělá s trávením :) Začíná se červenou čočkou, potom hrášek, fazole a spol nakonec. Střívko si musí zvyknout...
Sůl jsem do roka řešila hodně. I od roka dál solím velmi omezeně. Sobě dosolujeme na talíři...
Koření - viz bylinky. Teďka tak postupně povoluju, už jí fakt více méně s náma, ale nevidím důvod kořenit silně, když jí evidentně děsně chutná prosté jídlo...
Pudink - většinou bývá vařený z mlíka, takže se to odvíjí od zavádění mlíka... jinak je to jenom trocha škrobu, cukru a dochucovadel...
Hořčice by myslím odradila od dalšího ochutnávání ;)
Obecně lžička něčeho ublíží asi fakt zřídka - hlídat konzistenci, aby nezaskočilo...
Křupky mají skoro v každé sámošce, zdravé výživě, lékárně... v DM jsem zrovna nekupovala, ale předpokládám taky :)