• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    SHINIGAMIVarime pro deti a tehotne, aneb at nam to pekne roste!
    Recepty, tipy atd na vareni pro zminenou skupinu..
    rozbalit záhlaví
    YMLADRIS
    YMLADRIS --- ---
    TRISSIE: obecne vsechno mozne k jidlu co mne napadlo a nemyslim ze je ve sklenickach :)
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    YMLADRIS: prosímtě, ten seznam jsou věci, u nichž si nejsi jistá, nebo věci, které považuješ za zakázané?
    YMLADRIS
    YMLADRIS --- ---
    a kukuricne (?) krupky na trening zuzlani jsou v DM ?
    (sorry ja nikam nechodim, itesco :))
    YMLADRIS
    YMLADRIS --- ---
    XMARGE: a mas celkovy prehled jaky vsechny ty barviva jsou vice fatalni pro deti? pripadne diky
    YMLADRIS
    YMLADRIS --- ---
    ANNNA: diky vsem za reakce. jeste ty zakazane potraviny vice rozmaznu kdyz byste si pri pohledu na nekterou vybavily, ze "prece je jasne ze v zadnem pripade... kakao" (fakt nevim). diky

exoticke ovoce?
    citrusy
    hroznove vino a melouny
    jahody a lesni plody

orechy jako takove mineno pomlete. arasidy (to vlastne neni uplne orech)

cibule cesnek
    houby
    bylinky?

co je vlastne ta mlecna ryze.
    kozi vyrobky
    maslo
    margariny
    tuky zivocisne, rostlinne (rostlinne oleje jsou myslim ve sklenickach...)

majonezy atd
    syry teda az od roku spise?
    uzeniny predpokladam vase deti neji obecne v klubu o spravne vyzive :)
    ryby?

pecivo - celozrnnost?
    sladke pecivo, makove, povidlove atd? marmelady?
    lupinky musli
    cokolada
    lusteniny asi jo
    jak moc resite sul a repny cukr?

koreni?

pudink?
    horcice kecup omacky atd

Minim to vesmes v malem mnozstvi, jako ze kdyz my neco jime a on to chce, tak jestli ho tim otravim nebo neotravim. (Predpokladam ze ten med fakt nedokaze zpracovat...)
    XMARGE
    XMARGE --- ---
    ELIZHANNAH: od roka už ho můžou, od dvou bych se nebála dávat skoro v jakémkoliv množství. Jen koukej na složení, a't tam není barvivo annato neboli E160b (cpou to skoro všude a je nevhodné pro děti).
    ELIZHANNAH
    ELIZHANNAH --- ---
    Holky, jak je to s tvrdým sýrem? Od jakého věku se vlastně může a v jakém asi množství za den? Bertík ho miluje a obávám se, že ho jí moc.
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    TAPINA: jojo, s tímhle názorem se ztotožňuju. Ale starší zdroje uvádějí jako důvod odkladu bílku po 12m výhradně ty alergie. Co se týká bílkovin, tak vaječný bílek má 11,1g bílkovin/100g, krůtí maso 23g bílkovin/100g, takže jeden bílek je z tohohle pohledu naprosto bezpečný...
    ANNNA
    ANNNA --- ---
    TRISSIE: Co jsem je viděla, tak mi to přišlo jako "pár domrtva rozvařených kousků zeleniny a tři zrnka rýže v pyré", ale já jsem zas tolik skleniček neotevřela :)
    TAPINA
    TAPINA --- ---
    TRISSIE: Tak kvůli alergiím zase moje zdroje s imunooknem doporučovaly dát už před šestým měsícem vzorek vejce VČETNĚ bílku.
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    ANNNA: skleničky od 8, respektive 10 měsíců už jsou docela s texturou... typicky ta těstovinová rýže nebo klasická rýže. Aspoň co si vzpomínám...
    ANNNA
    ANNNA --- ---
    BALAENA: IMHO bílek zase kvůli alergiím, a víme, jak se tam ty názory třískají a vyvíjejí...

YMLADRIS: zakázané potraviny - jsem dost laxní matka, ale dávala bych si bacha na ořechy a obecně potraviny s tvrdými kousky (co se jenom oslintá a zaskočí).
    Mléčné výrobky - kysané dříve, než nekysané. S tvarohem nepospíchat. Normální mléko jako tekutinu nedávat do roka (nebo do dvou, pokud jsi prodavač Sunaru :), jako přísada v jídle zas tak nevadí.
    Skleničky neřeší hlavně to kousání. Osobně bych alespoň jednou za čas uvařila něco s jinou texturou, ať si zvyká a někdy v dohledné době jí něco jiného, než skleničky (v okolí vidím dost dětí, co ještě v roce a půl musí mít všechno na kaši...)
    Jako žužlání u nás jely křupky, chlebové kůrky, vařená zelenina (případně syrová, pokud šlo jenom o masáž dásní).
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    TAPINA: ne, kvůli alergiím, ovšem je to totéž, jako s lepkem, viz:

Early Introduction of Eggs
    Early introduction of foods with a high allergic potential beyond age 4 to 6 months does not increase the chances of developing an allergy, according to the American Academy of Pediatrics. AAP recommends exclusive breastfeeding until this age and then gradual introduction of solid foods. In fact, according to an Australian study published in the October 2010 "Journal of Clinical Allergy and Immunology," babies introduced to eggs at 10 to 12 months and later had a higher incidence of of egg allergy than babies first exposed to egg between the ages of 4 to 6 months.

http://www.jacionline.org/article/s0091-6749%2810%2901173-5/abstract
    BALAENA
    BALAENA --- ---
    TAPINA: netuším, kvůli čemu nedává bílek. ostatně názory na to, jestli ho dávat před rokem věku, se různí (míněno u zdravých dětí, u nás je jasný, že se nepodává ještě ani v devíti letech)
    TAPINA
    TAPINA --- ---
    BALAENA: Bílek se nemá do roka dávat kvůli bílkovinám stejně jako tvaroh, ne? Ve směsi nevadí. Já ho teda už dávala i samotný, šlupička bílku nikomu ledviny nezatíží.
    BALAENA
    BALAENA --- ---
    YMLADRIS: pokud nechceš dávat bílek, nedávej ani piškoty, v těch je taky
    YMLADRIS
    YMLADRIS --- ---
    vyziva ve druhem pulroce zivota

rada bych zas nejak kompaktne pochopila co to zahrnuje spravne zivit kojence cca v dobe 7.-12. mesic. Jedu sklenicky (hipp, babylove), protoze jak vseobecne nestiham, maximalne mi vyhovuji a malej je zatim celkem odhodlane dlabe.
    Vim, ze tedka do toho roku je potreba pridat cca jednou tydne navic
    1) zloutek (ne bilek) 2) lepek nejaky aspon pulku piskotu nebo neco 3) mlecnou bilkovinu = trochu jogurtu 4) maso (asi casteji nez jednou tydne)
    Vim, ze nektere potraviny urcite ne do toho roku
    1) mleko kravske jako takove 2) med 3) bilek
    Vim, ze je treba aby kousal i kdyz jeste nema zuby
    1) testovinova ryze 2) normalni ryze 3) kousky napr. chleba ...

Co nevim
    - jake jsou dalsi vylozene zakazane potraviny, ktere do roku fakt ne?
    - jaky status maji mlecne vyrobky? (syr, ...??)
    - jeste jsou nejake dalsi potraviny, ktere by se mely pravidelne pridavat (a sklenicky je typicky neresi...)
    - co davat diteti zuzlat; to jsou ty povestne kukuricne krupky? co o nich obcas ctu

- co jeste poresit...

Diky co si kdo povzpominate jak to bylo ci jak to je...
    KRKA
    KRKA --- ---
    TORUVIEL:
    TORUVIEL: ok, diky moc!
    VERONIKA22
    VERONIKA22 --- ---
    TORUVIEL: makové mléko vyrábím doma často neb kravské nemůžeme a teda mlékem bych to asi nenazvala. Je to bílá maková voda. Hustota tedy žádná. Já to používám na palačinky a jiné vaření.
    Já bych třeba navrhovala sojové ochucené mléko ředit z poloviny či čtvrtiny něčím jiným. Ochucené je parádně a dostaneš do dítěte zase i jiné vitamíny.
    TORUVIEL
    TORUVIEL --- ---
    KRKA: Rýžové mléko (a myslím ještě i ovesné a mandlové) můžeš zkusit koupit v dm na ochutnávku, mají tam dobrá, bez konzervantů (a to rýžové mají lepší, to jsem doma zkoušela, ale tak dobré se mi nepovedlo).
    TORUVIEL
    TORUVIEL --- ---
    KRKA: Třeba takhle http://www.veganske-recepty.wz.cz/recepty/napoje/
    Jednoduše namočit přes noc, ráno rozmixuju (důkladně) a přecedím (přes jemný cedník to stačí), sladím to někdy agávovým sirupem nebo medem.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam