• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    SHINIGAMIVarime pro deti a tehotne, aneb at nam to pekne roste!
    Recepty, tipy atd na vareni pro zminenou skupinu..
    rozbalit záhlaví
    ANNNA
    ANNNA --- ---
    ELIZHANNAH: To je mi jasný, beru každý záchvěv samostatnosti jako dar, který se nemusí často opakovat :)
    Spíš jsem chtěla zopakovat ten fígl se dvěma lžičkama. Protože ač to působí hrozně samozřejmě, už se několik lidí (i matek více dětí) podivovalo, když to viděli v akci...
    ELIZHANNAH
    ELIZHANNAH --- ---
    ANNNA, INUSHKA: holky, užívejte si to, dokud můžete... u nás taky na nějaký čas zabralo mláděti dát do ruky druhou lžičku, podporovala jsem ho, aby jedl samostatně, nějakou dobu i jedl, ale teď (je mu 2,5) už na to kašle, do ruky nevezme lžičku ani za živej svět a ještě prohlašuje "já nemám juky", holomek :) Nechat se krmit je taaaak lákavé.
    MONI
    MONI --- ---
    YMLADRIS: Před vánoci jsem objevila v knihkupectví úžasnou autorku dětských receptů - Annabel Karmel, je hodně populární v Británii a vydala několik knih (já mám http://neoluxor.cz/popularne-naucna/super-recepty-pro-kojence-a-nejmensi-deti--21930/, moje sestra má podobnou http://neoluxor.cz/popularne-naucna/varime-pro-kojence-a-batolata--21947/), jsou v nich doporučené postupy co a jak zavádět v jednotlivých obdobích. Recepty má většinou na 5 porcí, takže toho rovnou vařím víc: 1x na ten den, 1x do ledničky na zítra, 2-3x kelímek do mrazáku.
    INUSHKA
    INUSHKA --- ---
    ANNNA: Tohle přesně teď praktikujeme my - druhou lžičku Malvíně a už se jí občas i podaří si něco do té pusinky dopravit. Přesně jak píšeš, experimentuje, zkouší, jak jídlo nabrat, jak lžičku natočit, kterou rukou to bude lepší a jaký vzorek se bude nejlépe vyjímat na mámině tričku :-) Na následný úklid máme psa :-D A zatím teda striktně trvám na tom, že se to bude zkoušet jen s nebarvícím vypratelným jídlem, k rajčatové omáčce a borůvkové přesnídávce jí lžičku vydat odmítám.
    ANNNA
    ANNNA --- ---
    TAPINA: Všechno se sice rukama jíst dá, ale ne vždy to nervy lidí zodpovědných za uklízení vyřeší :) Moje nervy dávají "všechno bez omáčky".

    Jinak jedna z nejlepších rad z nyxu je pro mě doporučení dát dítěti do ruky druhou lžičku, jakmile se o to začne hlásit. Nejdřív se v tom hrabala, potom rozhazovala, zkoušela různé konce lžičky a úhly náklonu. Teď (necelých 16 měsíců) už sama zvládne i jogurt. Když chce...
    ATUARFIK
    ATUARFIK --- ---
    YMLADRIS: Měla jsem šťastné bezčokoládové dětství díky magické větě "čokoládu nesmím, mám epilepsii" - a teď vidím, že to ulehčilo život (a argumentaci) i rodičům. To, že jsem to ve svých osmácti to po úspěčné léčbě začala dohánět, je už jiná kapitola. :)
    TAPINA
    TAPINA --- ---
    YMLADRIS: Brzy zjistíš, že VŠECHNO se dá jíst rukama :o)
    YMLADRIS
    YMLADRIS --- ---
    ANNNA: TAPINA: BALAENA: BALAENA: INUSHKA: diky moc. v zasade teda zadne fatalni omyly asi nehrozi. utajit existenci cokolady atd mam v planu taky, diky za podporu proti fronte babicek :)

    s tim nesolenim chapu a casem se zacnu vyptavat co varite kolem 1 roku za jidla typu "dite ji s nami", ktera se daji jist rukama a ktera se daji bez ztraty kvetinky dosolovat na taliri...
    ATUARFIK
    ATUARFIK --- ---
    ADD: Alespoň jim nebudou ve stáří vrzat klouby.
    GIO
    GIO --- ---
    ne..
    ADD
    ADD --- ---
    Co si myslíte o vhodnosti kuřecí tlačenky pro děti? Naše rodina na ní celá ujíždí, je důvod je krotit?
    XMARGE
    XMARGE --- ---
    YMLADRIS: nemám přehled, zkoumám etikety a když se mi něco nezdá, mrknu na web, co to je za éčko a podle uvážení dítěti dám nebo nedám
    ANNNA
    ANNNA --- ---
    TAPINA: Z tohohle hlediska je dobrý kouknout na etiketu, jako u všeho. Pokud je to rajčatové pyré se solí, cukrem kořením a škrobem, tak proč ne. Pokud to má ještě půlstránky dalších přísad, radši bych pro minidítě omáčku udělala jinak... Ale když jde jenom o ochutnání pár vrtulí z dospěláckého talíře, tak co, jedovatý by to bejt nemělo :)
    TAPINA
    TAPINA --- ---
    INUSHKA: Ale tak s tím kečupem, stane se situace. Zrovna nedávno jsem si myslela, že mám doma celý protlak a po otevření zjistila, že je ho tam jenom půlka a že to na omáčku nebude stačit. Tak jsem ji nouzově dorazila kečupem a naservírovala i Jirkovi. Kvůli takovým situacím je dobré vědět, že kečup dítě může, jen to není to nejzdravější, co se dá najít.
    INUSHKA
    INUSHKA --- ---
    YMLADRIS: Tak jak je to u nás (aktuálně 13 měsíců):
    Ovoce dávám všechno, co se naskytne, místní i exotické. Jahody byly jeden z prvních druhů, co ochutnala, protože zrály akorát v době, kdy jsme s ovocem začínali. V létě (tj. kolem 7.měsíce) měla nesčetně meruněk, švestek, meloun, ananas, zmíněné jahody, borůvky, kiwi, samozřejmě jabka a hrušky, špendlíky, maliny... Prakticky vševhno, k čemu jsme se dostali. Banán jí pravidelně, citrusy teda až teď poslední dva měsíce. Asi jsem krkavčí matka, ale od začátku dávám všechno syrové, jen vypeckované a podle potřeby oloupané. Žádnou alergickou reakci ještě neměla.

    Ořechy zatím měla jen v pečivu (vánoční cukroví, ořechová bábovka), ale to spíš proto, že je v kuchyni běžně nepoužívám.

    Cibuli, pórek a česnek používám v malém množství asi od toho 7. měsíce, kdy jsem začala vařit složitěji než "dva druhy zeleniny na páře, rozmixovat".

    Houby ještě neměla a zatím s nimi nespěchám, ale z pár plátků žampionů na mase bych vědu nedělala.

    Bylinky a neostré koření používám podobně jako pro nás, zaváděla jsem je teda postupně - v podstatě od začátku kmín a bazalku nebo libeček do zeleninového pyré, pak postupně další, jak se jídla zesložiťují. Do ovoce a sladkého jídla skořici a vanilku. Zatím se vyhýbám jenom kopru a asi to tak zůstane i do budoucna, protože na ten jsem hodně alergická já, takže mi vůbec nesmí do kuchyně. (Jednou jsem koupila nějakou skleničku, ve které byl, a hned po otevření se mi spustila taková rýma, že jsem ji zase zavřela, schovala až bude krmit muž a vzala jinou.) Nesolím. Ale já solím minimálně i pro nás, návštěvy si u mě všechno dosolují.

    Máslo sem tam, třeba na něm podusím zeleninu, margaríny vůbec nekupuju a kupovat nehodlám.
    Majonézu zatím vůbec, uzininy taky ne, sýr měla zayím jen párkrát ve skleničce (tuším "gratinovaná brokolice se sýrem"), přijde mi to pořád moc slané. Teď se chystám zkusit lučinu a tvaroh, to dává prostor k výrobě domácích pomazánek.

    Ryby dávám, vařené nebo dušené na másle, kupuju i skleničky s rybami (losos, tuňák), protože tam nemusím řešit kosti. Z kostí mám paranoidmí strach.

    Pečivo zatím dostává spíš na žužlání a to dostává to, co zrovna doma je, takže celozrnnost zatím neřeším. Asi by celozrnné nemělo převládat. Sladké pečivo zatím taky jen malé kousky na žužlání. Marmeládu v malém množství neřeším, mák už ochutnala taky, ale až teď po roce. Kakao a čokoláda bude ještě aspoň rok tabu. Cukr v malém množství neřeším, spíš se snažím vyhýbat glukózovému sirupu (který je i ve spoustě výrobků pro děti).

    Pudink klidně, akorát pozor na barviva. Používala jsem ho na zahušťování domácích ovocných pyré, po roce jsme zavedli kravské mléko, takže by klidně už mohla dostat i normálně uvařený.

    Hořčice trocha do jídla proč ne, kečup není žádná sláva ani pro dospělé, ale jedovatý není. Spíš nějak nevím, k čemu by roční dítě mělo kečup nebo hořčici jíst. Do omáčky dám radši čistý rajský protlak.
    BALAENA
    BALAENA --- ---
    YMLADRIS: červené melouny, pokud jsou zralé, jsou ok. meloun je v podstatě akorát sladká okurka. a salátovky dáváš, ne?

    mmch melouny jsou doporučené ovoce pro diabetiky - chutnají sladce, ale přitom obsahují velmi málo cukru v přepočtu na objem, a naopak obsahují hodně vody, což je víc než žádoucí
    BALAENA
    BALAENA --- ---
    ANNNA: ha, oblíbený omyl :) jahody nejsou alergen o nic víc než jiné průměrné ovoce. že po nich je někdy kopřivka, to je proto, že samy obsahují histamin, ne proto, že tělo si v reakci na ně histamin vyrobilo.
    YMLADRIS
    YMLADRIS --- ---
    TRISSIE: obecne vsechno mozne k jidlu co mne napadlo a nemyslim ze je ve sklenickach :)
    TAPINA
    TAPINA --- ---
    YMLADRIS: Ovoce u dítěte bez alergií neřeším, dávám vše, co se naskytne. Citrusy nekupuju, protože jsou mi odporné, kdybych je kupovala, tak je klidně dám (vlastně jsem nabídla mandarinku, která přistála doma po Mikuláši, ale ukázalo se, že potomek názor na citrusy zřejmě zdědil :o) )
    Cibule bez problému od věku, kdy už se moc neřeší nadýmání. Česnek má výraznou chuť a děti ho většinou nechtějí, ale přidat trošku nevadí. Bylinky běžně používané v kuchyni celkem bez obav. Houby by se neměly jako samostatné jídlo, ale z pár plátků žampionu v porci už od takového roku vědu nedělám.
    A vůbec, od roku a něco jsem ráda, když dítě něco sní, ať už je to cokoliv :D Vyloženě nedostává jen kupované věci plné dochucovadel, jídla se sojovkou (glutamát) a uzeniny (byť kousíček kvalitní šunky v porci směsného jídla zase neřeším)
    Do roka jsem dávala spíš takové primitivní kombinace - čistá zelenina, čisté maso, olej spíš olivový, moc nekořenit, nesolit, nedochucovat.
    ANNNA
    ANNNA --- ---
    YMLADRIS: Já si z toho s dovolením jenom vyberu dle vlastní zkušenosti.

    Exotické ovoce: banán je skoro základ jídelníčku, nejdřív pomačkaný, dost brzo začala dostávat kousky. Mango taky párkrát dostala (je to údajně i jeden z prvních druhů ovoce, který se dá syrový), se zbytkem nevidím důvod pospíchat - párkrát dostala lžičku kiwi džemu do jogurtu.
    Citrusy - od cca 10 měsíců jsem občas dala ke svačině mandarinku, cca od roka jsem jí příliš nebránila, když se sápala po pomeranči atd.
    Hroznové víno pokud vím OK, pokud nedáváš celé kuličky (aby nezaskočilo) - půlím, vypeckovávám. Na začátku (tak do 10-11 měsíců?) jsem i stáhla slupku, což už mě nebaví.
    Jahody relativně silný alergen. Maliny dostávala cca od 10 měsíců (jak začala sezona, je říjnový dítě...), postupně v docela velkém množství. Krátce povařené borůvky (s jablečným pyré, později s jogurtem) jsme zavedli velmi brzo. Cca 6-7 měsíc.

    Ořechy potenciální alergen, jemně pomleté snad relativně OK, dítěti do roka bych to nějak cíleně nedávala... Arašídy dost trpí na plísně, nedoporučují se.

    Cibule - nějak jsem na ní nepospíchala, až když začala jíst víc s náma (tj. cca 10 měsíců), dost místo ní v dětské stravě cpu pórek. Česnek spíš až po roce (mně osobně při těhotenství/kojení nedělal dobře, tak jsem ho dost omezila celkově :/)
    Houby prý hodně nepospíchat. Někde se mluví o třech letech, někde ještě dál... před rokem asi opravdu ne, i potom spíš v malém množství...
    Uzeniny by z hlediska zdravé stravy neměli ani dospělý ;)
    Bylinky dávám v rozumném množství skoro jakékoliv (krom šalvěje, to mi nějak zůstalo od těhotenství, ale jestli to vadí i malým dětem nevím?). Ale zase - pokud vařím jenom pro holku, dávám jenom "trávicí" - saturejku, kmín a tak. Jinak moc nevidím důvod...

    Máslo raději, než margarín.
    Obecně tuky co nejkvalitnější a nepřepálené tepelnou úpravou. Do doma vyráběného zeleninového příkrmu frknout lžičku kvalitního rostlinného tuku, nebo kousek másla.

    Majonézy nevidím důvod. Prakticky kdekoliv ji nahradí lžička kysané smetany...
    Sýr dávám dost omezeně i teď (skoro 16 měsíců) - ona ho zbožňuje a mně to přijde dost slané :/ Před rokem jsem to ani nezkoušela...

    Ryby potenciální silný alergen, ale zase cenný zdroj kdečeho. V malém množství dávám cca od 10 měsíců. Samozřejmě hyperopatrně na kosti...
    Pečivo - všude čtu, jak to nemá být moc celozrnného, ale s těmi důvody se furt nemůžu zcela ztotožnit... peču vlastní chleba, dělám ho cca z 30% z celozrnné mouky...
    Cukr - IMHO není před rokem kam pospíchat. I teď se s tím snažím spíš šetřit aby nebyl v jídelníčku pravidelně... Výjimkou je džem v jogurtu - samotný bílý nechce, a myslím, že ta cca 1/4 lžičky cukru v 150 mll jogurtu je dobrý kompromis :)

    Lupínky a spol. je o zaskočení :) Možná tak rozmočený oves?
    Čokoládu a kakao bych před rokem fakt necpala... Zatím si užívám, že mám první dítě, a existenci čokolády tajím :)
    Luštěniny - postupně pozorovat, co to udělá s trávením :) Začíná se červenou čočkou, potom hrášek, fazole a spol nakonec. Střívko si musí zvyknout...

    Sůl jsem do roka řešila hodně. I od roka dál solím velmi omezeně. Sobě dosolujeme na talíři...
    Koření - viz bylinky. Teďka tak postupně povoluju, už jí fakt více méně s náma, ale nevidím důvod kořenit silně, když jí evidentně děsně chutná prosté jídlo...

    Pudink - většinou bývá vařený z mlíka, takže se to odvíjí od zavádění mlíka... jinak je to jenom trocha škrobu, cukru a dochucovadel...
    Hořčice by myslím odradila od dalšího ochutnávání ;)

    Obecně lžička něčeho ublíží asi fakt zřídka - hlídat konzistenci, aby nezaskočilo...

    Křupky mají skoro v každé sámošce, zdravé výživě, lékárně... v DM jsem zrovna nekupovala, ale předpokládám taky :)
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    YMLADRIS: prosímtě, ten seznam jsou věci, u nichž si nejsi jistá, nebo věci, které považuješ za zakázané?
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam