YMLADRIS: Tak jak je to u nás (aktuálně 13 měsíců):
Ovoce dávám všechno, co se naskytne, místní i exotické. Jahody byly jeden z prvních druhů, co ochutnala, protože zrály akorát v době, kdy jsme s ovocem začínali. V létě (tj. kolem 7.měsíce) měla nesčetně meruněk, švestek, meloun, ananas, zmíněné jahody, borůvky, kiwi, samozřejmě jabka a hrušky, špendlíky, maliny... Prakticky vševhno, k čemu jsme se dostali. Banán jí pravidelně, citrusy teda až teď poslední dva měsíce. Asi jsem krkavčí matka, ale od začátku dávám všechno syrové, jen vypeckované a podle potřeby oloupané. Žádnou alergickou reakci ještě neměla.
Ořechy zatím měla jen v pečivu (vánoční cukroví, ořechová bábovka), ale to spíš proto, že je v kuchyni běžně nepoužívám.
Cibuli, pórek a česnek používám v malém množství asi od toho 7. měsíce, kdy jsem začala vařit složitěji než "dva druhy zeleniny na páře, rozmixovat".
Houby ještě neměla a zatím s nimi nespěchám, ale z pár plátků žampionů na mase bych vědu nedělala.
Bylinky a neostré koření používám podobně jako pro nás, zaváděla jsem je teda postupně - v podstatě od začátku kmín a bazalku nebo libeček do zeleninového pyré, pak postupně další, jak se jídla zesložiťují. Do ovoce a sladkého jídla skořici a vanilku. Zatím se vyhýbám jenom kopru a asi to tak zůstane i do budoucna, protože na ten jsem hodně alergická já, takže mi vůbec nesmí do kuchyně. (Jednou jsem koupila nějakou skleničku, ve které byl, a hned po otevření se mi spustila taková rýma, že jsem ji zase zavřela, schovala až bude krmit muž a vzala jinou.) Nesolím. Ale já solím minimálně i pro nás, návštěvy si u mě všechno dosolují.
Máslo sem tam, třeba na něm podusím zeleninu, margaríny vůbec nekupuju a kupovat nehodlám.
Majonézu zatím vůbec, uzininy taky ne, sýr měla zayím jen párkrát ve skleničce (tuším "gratinovaná brokolice se sýrem"), přijde mi to pořád moc slané. Teď se chystám zkusit lučinu a tvaroh, to dává prostor k výrobě domácích pomazánek.
Ryby dávám, vařené nebo dušené na másle, kupuju i skleničky s rybami (losos, tuňák), protože tam nemusím řešit kosti. Z kostí mám paranoidmí strach.
Pečivo zatím dostává spíš na žužlání a to dostává to, co zrovna doma je, takže celozrnnost zatím neřeším. Asi by celozrnné nemělo převládat. Sladké pečivo zatím taky jen malé kousky na žužlání. Marmeládu v malém množství neřeším, mák už ochutnala taky, ale až teď po roce. Kakao a čokoláda bude ještě aspoň rok tabu. Cukr v malém množství neřeším, spíš se snažím vyhýbat glukózovému sirupu (který je i ve spoustě výrobků pro děti).
Pudink klidně, akorát pozor na barviva. Používala jsem ho na zahušťování domácích ovocných pyré, po roce jsme zavedli kravské mléko, takže by klidně už mohla dostat i normálně uvařený.
Hořčice trocha do jídla proč ne, kečup není žádná sláva ani pro dospělé, ale jedovatý není. Spíš nějak nevím, k čemu by roční dítě mělo kečup nebo hořčici jíst. Do omáčky dám radši čistý rajský protlak.