• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    SHINIGAMIVarime pro deti a tehotne, aneb at nam to pekne roste!
    HABRENKA
    HABRENKA --- ---
    dneska jsou testoviny se spenatem na cibulce, slanine a se smetanou a mam tu mrkev a uvarene hovezi maso, nejaky napad, jak to zpracovat jinak, nez nudne dusenou mrkev...? (na zkaramelizovane cibulce s trochou curry...?)
    ANNNA
    ANNNA --- ---
    PETATA: Jooo, pečený hadi! Super, díky, to jsem potřebovala! Úplně jsem si vzpomněla, jak mi na prvním táboře nakukali, že jsou to fakt hadi :) A Františka má hady rády! :)
    PETATA
    PETATA --- ---
    ANNNA: na táboře jsme s dětmi dělali hmotu z mouky a vody, která se namotávala na klacek jako takový had
    mohla by se udělat i variace ala trdlo :)
    ANNNA
    ANNNA --- ---
    BALAENA: Jojo, s chlebem počítám určitě! Marshmallows bych mohla sama vyzkoušet, a pak k tomu přidat i toho buřta ;)
    BALAENA
    BALAENA --- ---
    ANNNA: tak ono se nechá opéct i samotný chleba nebo rohlík. anebo po emerikánském vzoru marshmallows
    ANNNA
    ANNNA --- ---
    HABRENKA: To trvá příliš dlouho, aby to uspokojilo byť dospělého :) Ale jo, jablka by šly...
    HABRENKA
    HABRENKA --- ---
    ANNNA: jablka :-)?
    ANNNA
    ANNNA --- ---
    Jak se tak dívám na to krásné jarní počasí - co se tak dá péct s batolaty na ohýnku? Ideálně aby se mohlo batole alespoň symbolicky podílet na opékání...

Je mi jasné, že jeden buřt ještě nikoho nezabil. Prostě přemýšlím o alternativách - a co mě napadá je spíš k pečení na roštu. Možná to udělat jako špízy?
    KRISTY
    KRISTY --- ---
    PETATA: ty sem presne taky delala, dobry!
    INUSHKA
    INUSHKA --- ---
    TAPINA: No jasně, ale aby to mělo smysl, tak by muselo olíznout od všeho trošku, ne jednou jedno jídlo a šmitec. Já nějak nevidím důvod proč za každou cenu trvat na výhradním kojení dítěte, které je pode všech známek na zavedení příkrmů zralé. Jako netřeba tlačit to do něj násilím, pokud odmítne, ale pokud bude mít zájem, tak proč ho za každou cenu držet jen na mlíce ausgerechnet do 6 měsíců? To je nějaká magická hranice?
    TAPINA
    TAPINA --- ---
    REALLK: Ono stačí, když projeví zájem a ty mu dáš jednou olíznout, tím je podmínka imunitního okna splněna a dál se může kojit :o)
    PETATA
    PETATA --- ---
    nedavno tu nekdo resil susenky pro deti, zkousela jsem ted tyto a vysledek super http://www.albert.cz/radce-zakaznika/recepty/bananove-ovesne-susenky.html
    INUSHKA
    INUSHKA --- ---
    REALLK: Tak jestli už sám o jídlo projevuje zájem, tak bych vůbec nečekala a začala nějakou tu zeleninu nabízet. S kojením se to nijak nevylučuje :-)
    REALLK
    REALLK --- ---
    INUSHKA: jo to co píšeš má logiku a vlastně s ohledem k tomu lepku bych tedy měla začít jak píšeš v tom imunitním okně...
    vlastně on si už teda docela dost uvědomuje když něco jíme a chce taky...
    díky .)
    INUSHKA
    INUSHKA --- ---
    REALLK: Tak ono jde spíš o to, že v současnosti se doporučuje s pomalým zaváděním příkrmů začít mezi 4. a 7. měsícem, protože to je imunitní okno, kdy by se měl organismus seznámit s co nejširší škálou potravin, aby na ně nevznikla alergie. Dokonce i ten lepek by se měl zavést před půl rokem. Jelikož mezi dvěma novými potravinami by měla být aspoň 3 dny pauza, abys mohla poznat případnou alergickou reakci, je z tohoto pohledu lepší začít spíš dřív, abys toho stihla v tom imunitní okně zavést co nejvíc.
    Samozřejmě to neznamená, že by v půl roce už mělo dítě jíst jen pevnou stravu, zavádí se postupně, po pár lžičkách a z toho imunologického důvodu stačí fakt i ty miniaturní dávky na ochutnání. Já začala v necelých pěti měsících, když M. pomalu začínala projevovat zájem o naše jídlo (koukala po nás, natahovala ruce a tak) a funovalo to tak, že malá dostala ze začátku dvě tři lžičky a pak se normálně nakojila. Postupně toho zvládla víc a víc a až někdy v tom půl roce jsme měli nahrazené jedno kojení zeleninou. Pak teprve jsme postupně nahrazovali další denní dávky.

Samozřejmě je to ale tvoje rozhodnutí, ono se jen bych asi úplně nespoléhala na to, co řekl pediatr, oni dost často jedou podle x let starých modelů na které jsou zvyklí, a nové poznatky moc nesledují nebo je rovnou odsoudí jako blbosti, aniž by je nejdřív pořádně nastudovali z primárních zdrojů.
    HELLEJU
    HELLEJU --- ---
    TRISSIE: Díky za upozornění, já jí tenkrát dala toho piškotu malinko a naštěstí bez problémů, vůbec mi nedošo, že může hrozit nebezpečí ještě od vejce.
    REALLK
    REALLK --- ---
    TRISSIE: plus mínus,nevím jestli vydržím déle...samozřejmě jsem si něco načetla,dr říká taky,že mám mléka dost a dítko prospívá a hlavně cítím,že ještě chvilku můžeme čekat i když teda kojím co chvilku...
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    REALLK: a proč chceš zavádění příkrmů odkládat až po půl roce?
    REALLK
    REALLK --- ---
    díky za odpovědi.)
    prostě to ten měsíc asi ještě vydržím :) a jestli se do jeho roka vyspím tak to bude taky fajn :)
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    HELLEJU: prý masozelenina, ale nezkoušela jsem, nespavec nespal po ničem a spavkyně zase spí po čemkoli :-)

HELLEJU: na piškot pozor, je v něm i vejce, takže jsou to tři alergeny najednou - lepek, žloutek, bílek. Piškot až ve chvíli, kdy už dva zná a zavádíš tím třetí.
    Jinak jak říkáš, lepek je v některých těch babylove ovocných přesnídávkách, nebo jsou různé příkrmy s mixovanými těstovinami... a kdo vaří, tak polívku s trochou mouky, nebo odměrku kaše do UM, když ho dítě pije :-)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam