• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    SHINIGAMIVarime pro deti a tehotne, aneb at nam to pekne roste!
    Recepty, tipy atd na vareni pro zminenou skupinu..
    rozbalit záhlaví
    INUSHKA
    INUSHKA --- ---
    TAPINA: No jasně, ale aby to mělo smysl, tak by muselo olíznout od všeho trošku, ne jednou jedno jídlo a šmitec. Já nějak nevidím důvod proč za každou cenu trvat na výhradním kojení dítěte, které je pode všech známek na zavedení příkrmů zralé. Jako netřeba tlačit to do něj násilím, pokud odmítne, ale pokud bude mít zájem, tak proč ho za každou cenu držet jen na mlíce ausgerechnet do 6 měsíců? To je nějaká magická hranice?
    TAPINA
    TAPINA --- ---
    REALLK: Ono stačí, když projeví zájem a ty mu dáš jednou olíznout, tím je podmínka imunitního okna splněna a dál se může kojit :o)
    PETATA
    PETATA --- ---
    nedavno tu nekdo resil susenky pro deti, zkousela jsem ted tyto a vysledek super http://www.albert.cz/radce-zakaznika/recepty/bananove-ovesne-susenky.html
    INUSHKA
    INUSHKA --- ---
    REALLK: Tak jestli už sám o jídlo projevuje zájem, tak bych vůbec nečekala a začala nějakou tu zeleninu nabízet. S kojením se to nijak nevylučuje :-)
    REALLK
    REALLK --- ---
    INUSHKA: jo to co píšeš má logiku a vlastně s ohledem k tomu lepku bych tedy měla začít jak píšeš v tom imunitním okně...
    vlastně on si už teda docela dost uvědomuje když něco jíme a chce taky...
    díky .)
    INUSHKA
    INUSHKA --- ---
    REALLK: Tak ono jde spíš o to, že v současnosti se doporučuje s pomalým zaváděním příkrmů začít mezi 4. a 7. měsícem, protože to je imunitní okno, kdy by se měl organismus seznámit s co nejširší škálou potravin, aby na ně nevznikla alergie. Dokonce i ten lepek by se měl zavést před půl rokem. Jelikož mezi dvěma novými potravinami by měla být aspoň 3 dny pauza, abys mohla poznat případnou alergickou reakci, je z tohoto pohledu lepší začít spíš dřív, abys toho stihla v tom imunitní okně zavést co nejvíc.
    Samozřejmě to neznamená, že by v půl roce už mělo dítě jíst jen pevnou stravu, zavádí se postupně, po pár lžičkách a z toho imunologického důvodu stačí fakt i ty miniaturní dávky na ochutnání. Já začala v necelých pěti měsících, když M. pomalu začínala projevovat zájem o naše jídlo (koukala po nás, natahovala ruce a tak) a funovalo to tak, že malá dostala ze začátku dvě tři lžičky a pak se normálně nakojila. Postupně toho zvládla víc a víc a až někdy v tom půl roce jsme měli nahrazené jedno kojení zeleninou. Pak teprve jsme postupně nahrazovali další denní dávky.

Samozřejmě je to ale tvoje rozhodnutí, ono se jen bych asi úplně nespoléhala na to, co řekl pediatr, oni dost často jedou podle x let starých modelů na které jsou zvyklí, a nové poznatky moc nesledují nebo je rovnou odsoudí jako blbosti, aniž by je nejdřív pořádně nastudovali z primárních zdrojů.
    HELLEJU
    HELLEJU --- ---
    TRISSIE: Díky za upozornění, já jí tenkrát dala toho piškotu malinko a naštěstí bez problémů, vůbec mi nedošo, že může hrozit nebezpečí ještě od vejce.
    REALLK
    REALLK --- ---
    TRISSIE: plus mínus,nevím jestli vydržím déle...samozřejmě jsem si něco načetla,dr říká taky,že mám mléka dost a dítko prospívá a hlavně cítím,že ještě chvilku můžeme čekat i když teda kojím co chvilku...
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    REALLK: a proč chceš zavádění příkrmů odkládat až po půl roce?
    REALLK
    REALLK --- ---
    díky za odpovědi.)
    prostě to ten měsíc asi ještě vydržím :) a jestli se do jeho roka vyspím tak to bude taky fajn :)
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    HELLEJU: prý masozelenina, ale nezkoušela jsem, nespavec nespal po ničem a spavkyně zase spí po čemkoli :-)

HELLEJU: na piškot pozor, je v něm i vejce, takže jsou to tři alergeny najednou - lepek, žloutek, bílek. Piškot až ve chvíli, kdy už dva zná a zavádíš tím třetí.
    Jinak jak říkáš, lepek je v některých těch babylove ovocných přesnídávkách, nebo jsou různé příkrmy s mixovanými těstovinami... a kdo vaří, tak polívku s trochou mouky, nebo odměrku kaše do UM, když ho dítě pije :-)
    ANNNA
    ANNNA --- ---
    REALLK: Kupovaný skleničky jsem nikdy nemrazila, brala jsem je jen jako nouzovku na cesty. Ale IMHO by to jít mělo...
    HELLEJU
    HELLEJU --- ---
    BALAENA: A je nějaká potravina vyložené vhodná na zasycení před spánkem? Od kamarádek slýchám, že pomohlo podávat UM před spaním, ale toho se trošku bojím. Já jsem dceři zkoušela dát asi 2x ve 3 měsících Nutrilon, dávkování podle tabulek na něm a ona ho šíleným způsobem vyzvracela. A to byla Nutrilonem přikrmovaná už v porodnici, protože se mi dlouho rozjíždělo kojení.
    BALAENA
    BALAENA --- ---
    REALLK: záleží na exempláři dítěte. co se tu píše, většina dětí po kaši líp spát nezačala.
    a konkrétně moje dítě na kaši reagovalo přílivem energie jako králíček Duracell, takže kdyby ji dostal na noc, máme o zábavu postaráno. kaši zásadně snídal.
    HELLEJU
    HELLEJU --- ---
    REALLK: Já začala dceři dávat v pěti měsících příkrmy přesně ze stejného důvodu, co píšeš. Zatím příkrmy kupuju, protože se stejně má začít opatrně kvůli alergiím, takže na těch pár lžiček mi stačilo koupit malou skleničku a měla ji na víc dní. Taky jsem chtěla inspiraci, co s čím kombinovat a jak moc mají být příkrmy rozmixované, husté atd. Nejdřív jsem dávala jen zeleninu, pak jsem začala dávat i ovocné přesnídávky, dcera všechno bez problémů jí (snad kromě cukety s bramborem). Po 6. měsíci věku jsem teprve začala dávat příkrm s masem a mléčnou kaši. Na kaši se zatím moc netváří, zatím ji dávám dopoledne, sní jen pár lžiček, takže na noc by jí moc nezasytila, ale budu to zkoušet dál.
    Co se týče lepku, tak kamarádce radila pediatra nastrouhat piškot do ovocné přesnídávky, taky jsem to tak udělala, ale zjistila jsem, že některé ovocné přesnídávky Babylove z DM lepek obsahují, tak se případně dá zkusit tolerance i podáním té přesnídávky.
    Spaní se dceři malinko začalo upravovat až teď, po cca měsíci a půl od podávání příkrmů, tak doufám, že si ty pauzy mezi jídly bude pořád protahovat a já se konečně aspoň trochu vyspím:-)
    REALLK
    REALLK --- ---
    ahoj :)
    zítra náš malý úsměv bude mít 5 měsíců,byla jsem rozhodnuta ho plně kojit do půl roku,ale jelikož kojím přes den i v noci co 2 hodinky /někdy se zadaří co 2,5 hod. :)/ tak už jsem z toho docela vyčerpaná...prosím co myslíte mám s příkrmy pomalu začít? co kašička na noc dá se říct ,že potom děti spí několik hodin v kuse /pokud nebude mít žízeň/?

má z vás někdo prosím špatnou toleranci k lepku? jak jste to řešili s dětma? :)

ANNNA: zaujalo mě to zamražení ,zamražuješ prosím tě i kupované přesnídávky rozdělené na části nebo jen uvařenou stravu?:)
    ANNNA
    ANNNA --- ---
    ORIKA: Já bych zase řekla, že 5-10 lžiček po měsíci příkrmů zase není špatnej výkon! Začínala jsem před šestým měsícem, pravda, ale měsíc-dva jsem vždycky rozmrazila jenom 1-3 kostky zeleniny (postupně 1/3 klasické přesnídávkové lahvičky) a to bylo tak akorát. Víc se rozjedla až po osmém měsíci, kdy se začala taky víc hejbat. Teď (16m) sní i polovinu dospělácké porce a to možná jen proto, že víc nedostane...

Ovocné přesnídávky bych asi klidně nabídla. Kukuřičné křupky klidně taky brzo - nedrobí se to, aby zaskočily. Na začátku to stejně bude pár týdnů spíš oslintávat a rozpatlávat ;)
    EUCHENIE
    EUCHENIE --- ---
    joa narazila jsem na toto https://www.facebook.com/events/210395779158386/?source=1
    Přednáška "Stravování dlouhověkosti" (in English, tlumočeno do češtiny) - Akademie léčivé výživy
    http://akademielecivevyzivy.cz/...-english-tlumoceno-do-cestiny/kurzy-a-workshopy-detail.tab.cs.aspx
    když seženu hlídání, pujdu.
    Kdybych nešla a šel byste někdo, dejte vědět-) ev dam vědět ja, co povidali
    EUCHENIE
    EUCHENIE --- ---
    dnes jsem dělala totok, verzi pro děti (koření kurkuma, římský kmín, jeden stroužek česneku, soli míň) a malej pěkně baštil!
    Jak uvařit indický dál z červené čočky
    http://eldar.cz/kangaroo/kozarna/dal.html
    PETATA
    PETATA --- ---
    Jeden tip http://www.cuketka.cz/?p=12251
    Asi nejrychlejsi jidlo, co jsem kdy delala a jak se rozpadalo to maso!
    Natalie ani nedutala :)
    XMARGE
    XMARGE --- ---
    ORIKA: já mám doma jedlíka, takže z osobní zkušenosti neporadím, ale kamarádce dcera nechtěla vůbec zeleninu, až jí po měsíci pokusů dala jablečnou přesnídávku, na tu se dcera chytla a druhý den začala přijímat i zeleninu. Ale bude to kus od kusu:o(
    Syn žužlal křupky kolem 6. měsíce, když jsem ho začala přikrmovat.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam