• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    SHINIGAMIVarime pro deti a tehotne, aneb at nam to pekne roste!
    TAPINA
    TAPINA --- ---
    INUSHKA: Zabal a pošli k nám, Jirka by se nejradši živil pouze ovocem, takže můžu na oplátku dodat maso a přílohy :o)
    INUSHKA
    INUSHKA --- ---
    Já si taky posrěžuju, třeba kouzlo Nyxu pomůže. Těšila jsem se, až bude čerstvé ovoce, jak ho budu Malvíně dávat, a ona? Bojkot, ale naprostý. Dokonce i z tvarohové buchty kousky ovoce dloube a teď jsem jí musela vidličkou seškrábnout i ten kousek tvarohu, který byl od třešně jenom obarvený, aby tu buchtu snědla. Jí jenom banány a jablka, všechno ostatní plive. Se zeleninou je to podobné, i když škála druhů, které je ochotná sníst, je naštěstí trochu širší. Zato díky babiččině vepřovému řízku vzala na mlost maso, dokonce i hovězí a vepřové, a teď ho z oběda vyjídá jako první. Ještě před měsícem to bylo přesně obráceně, zelenina do ní padala a maso plivala. Fakt jak na houpačce.
    TORUVIEL
    TORUVIEL --- ---
    HABRENKA: Jo, přesně, proto si myslím, že není třeba to řešit. Ono i dospělý někdy prostě jí víc a někdy míň, nebo má různé chutě. Nejsme stroje, do kterých se ráno, v poledne a večer nalévá přesné množství živného roztoku.
    HABRENKA
    HABRENKA --- ---
    BADIANE: deti to maj jak na houpacce, se spanim i jidlem... dcera nekdy jedla, nekdy ne... neumre na to... podle mne neni dobry diteti, co nesni obed davat brzo "dobrou" svacinu, v 10m uz muze na svacinu i zeleninu, ne? a co jogurty? nebo proste mliko "mezi"?

TORUVIEL: hehe, deti jsou ruzne... syn necelych 5m a k obedu ji kolem 100g zeleniny a chtel by jeste, dojida mlekem, k veceri dostal na zkousku kasi, asi 180g hustsi (=na lzicku) a chtel jeste...
    TORUVIEL
    TORUVIEL --- ---
    BADIANE: 150g k obědu v tomto věku? To mi dcera nesnědla ani omylem, ke každému jídlu max 100g a to bylo hodně. Jinak bych nabízela pořád různá jídla, to že to dítěti zrovna nechutná, to je třeba jen období (a v letním období je to časté, že děti moc nejí, dcera taky teď preferuje ovoce, sní tuny jahod a třešní, v zimě zase spíš vařená jídla).

ELIZHANNAH: Nenašla jsem žádnou informaci, že by to nebylo vhodné. Stévií občas sladím dceři ovocný čaj, ale jinak nic, v jídle mi to moc nechutná.
    ELIZHANNAH
    ELIZHANNAH --- ---
    Netušíte, že můžu jako kojící sladit svoje jídlo stévií (pozn. mám tu v prášku z dmka)? A může jíst skorotříleťák něco, co jsem osladila stévií?
    BADIANE
    BADIANE --- ---
    Taky si jdu pro inspiraci. Syn 10,5m zacal odmitat obed - zeleninu. Maso mu zatim nedavam, ani kravske mleko. Zeleninovy obed jedl od 6m v pohode. Jeho soucasny jidelnicek:
    - rano kojeni (mezi 7-9h)
    - dopoledni svacina: bezlepkova kase. Ledaze snidal pozde, to mu ji nedavam a rovnou obedva
    - obed: zelenina s bramborem/ryzi/jahly apod (mixuju, kousky nechce, davi je)
    - odpoledni svacina: cerstve ovoce (tez mixovane; obcas mu dam do ruky kus bananu ci jablka ale bavi ho to jen na hrani a objevovani, nenaji se tak). Sni ho 250ml a rve ze by chtel jeste.
    - vecer donedavna jen kojeni (mezi 19-20h), ale zacal se v noci dost budit s placem, tak jsem mu zacala davat jeste pred kojenim bud kasi nebo zeleninu.

Ted uz pres dva tydny se mi nedari do nej dostat zeleninovy obed, v lepsim pripade sni neco pres pulku (driv jedl 250g, ted je 150g uspech). Nekolikrat se uz stalo ze nesnedl skoro nic a pak byl az do odpoledni svaciny protivny hlady. Jak dostal odpoledne ovoce, byl pak jak slunicko az do vecera. Co s tim? Nezda se mi spravne mu davat jen to ovoce, aby si nenavykl jist hlavne sladke a ostatni odmitat. Taky nevim zda bez dostatku zeleniny bude mit dost vitaminu aj zivin.
    ANNNA
    ANNNA --- ---
    PETATA: Co zkusit pro začátek hustší kaši na lžičku?

Ale jinak bych jí klidně zkusila dát to, co si dáváte vy. Mně dcera hrozně překvapila, jak jí jede zeleninový salát s (domácím) dresingem. Normálně ze zeleniny samostatně jí hlavně okurku a papriku, s dresingem zbodne i "listí"...
    TAPINA
    TAPINA --- ---
    PETATA: Jirka večer moc nejí. Buď zbyde něco od oběda (a buď to chce, nebo nechce), nebo teda pečivo s něčím, ale klidně i ten tvaroh a banán (u nás oblíbená kombinace). A nebo taky nic a jen to mléko. Kaše odmítá už dávno, dlouho jsem ani nezkoušela žádnou nabídnout.
    MONI
    MONI --- ---
    PETATA: teď je sezóna zeleniny, takže klidně krajíček chleba/kousek pečiva a k tomu hromadu okurek, ředkviček, rajčat, papriku, ... nebo nějakou pomazánku (zeleninová, luštěninová, rybičková, vajíčková) tak, aby bylo více té oblože než pečiva. My sami máme večeři většinou vařenou a dítě jí s náma, např. palačinky, brambory vařené ve slupce s tvarohem, pečená zelenina, kuskus, různé zeleninové krémové polívky, těstoviny.
    PETATA
    PETATA --- ---
    Holky, jdu si pro inspiraci. Naty nějak přestala chutnat večer kaše (z lahve :) ), tak jí začínám dávat nějaké "normální jídlo" a pak si v pyžámku po koupání vysosne lahev mlíka
    Ale moc nemám nápady, co k té večeři. My si dáváme saláty, sýry, víno atd a většinou až potom, co jde spát
    Nerada bych jí dávala každý den a kor před spaním dokola pečivo... Zasytí jí třeba tvaroh s banánem? Nebo so dáváte dětem vy?
    Díky za nápady
    TEREZZ_
    TEREZZ_ --- ---
    YMLADRIS: Mně jde hlavně o to, že jsem vegetariánka a hledala jsem něco, kde mi nebudou cpát maso, jelikož děcku je dávat nechci, ale dozvím se, jak vyvážit stravu (železo, B vitamíny a podobně...). Zdravý talíř neznám... :)
    KEEE
    KEEE --- ---
    MIDORI: koupila jsem ji u nás na maloměstě ve frančíze Náš grunt, ale dneska jsem je viděla i v Brně ve Vaňkovce ve zdravé výživě... hledej :o)
    TORUVIEL
    TORUVIEL --- ---
    MIDORI: Seženeš běžně v různých obchodech se zdravou výživou.
    YMLADRIS: Když si to i řádně omastíš máslem, tak určitě (potvrzuji :o), ale musí to být i k večeři :-))
    MIDORI
    MIDORI --- ---
    KEEE: koupila jsi je pres net nebo nekde v obchode? Zkusila bych je, ale nechci davat stovku za postovny..
    BLANCHE1
    BLANCHE1 --- ---
    YMLADRIS: Případně jako alternativu můžeš použít MM nebo rostlinná mléka jako rýžové, ovesné, mandlové.
    Mně to třeba s vodou moc nejede, raději obyč nebo to rostlinné mléko. Navrch sypu skořici/karob/kakao nebo kombinuji s ovocem.
    XMARGE
    XMARGE --- ---
    YMLADRIS: já ty kaše od nominy míchala s odstříkaným mateřským mlíkem, mně ve vodě nechutnaly a syn to taky nebyl ochoten sníst (zkoušela jsem to asi třikrát, když měl průjem a nechtěla jsem mu dávat mlíko navíc). Dá se to zamíchat i do UM, pokud nekojíš, nebo neodstříkáš...
    YMLADRIS
    YMLADRIS --- ---
    ANNNA: dobre. zkusim i u tech vietnamcu zda budou vedet
    YMLADRIS
    YMLADRIS --- ---
    TORUVIEL: jo tak nejak si tu dynamiku (loudeni/napodobovani) presne predstavuju :)
    plus treba z tech polysacharidu neco zdrave ztloustnu :) dik
    TORUVIEL
    TORUVIEL --- ---
    YMLADRIS: Já už si to jinak než s vodou nedělám...s mlíkem mi to už ani nechutná. Dělám si zejména pohankovou teda (jakože na žíly), a to tak, že přivedu vodu k varu, nasypu kaši do požadované konzistence, dál přimíchávám něco na ochucení (obvykle švestkovou nebo jablečnou přesnídávku, vlastně takové ovocné pyré, mám domácí bio :o), aby to mělo chuť. Navrch dávám máslo, skořici. Jím to fakt skoro každý den, přemýšlím, že to budu kupovat po těch 5kg, to malé balení z krámu je jen 300g a moc dlouho mi nevydrží. Dcera si vždy ode mě vyloudí tak třetinu mé porce (kdybych jí to dala na vlastní talíř, tak by nechtěla, potvůrka :-).
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam