• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    SHINIGAMIVarime pro deti a tehotne, aneb at nam to pekne roste!
    TORUVIEL
    TORUVIEL --- ---
    MONIA: Inspiruju se třeba zde http://kucharkazesvatojanu.blogspot.cz/search/label/Pomaz%C3%A1nky
    Ne všechny ty pomazánky jsou bezmléčné, ale má tam dobré ty luštěninové a zeleninové kombinace.
    BALAENA
    BALAENA --- ---
    MONIA: já to měla vylepšený o to, že dítě má alergii i na ořechy včetně kokosu, takže kokosový olej nehrozil

mmch mám matný pocit, jestli Lando v mraženém lístkovém těstě nemá bezmléčný tuk. Kdyžtak se na to mrkni, jestli se dostaneš do Kauflandu

jinak na teplých jídlech nic není ani při kombinaci mléko-pšenice-vejce, ale přesně jak říkáš - co na chleba... (a v jeho případě taky z čeho udělat ten chleba)
    MONIA
    MONIA --- ---
    Na peceni hodne pouzivam kokosovy olej a vubec se inspiruju u veganu,i varit tepla jidla uz docela obstojne zvladam,akorat ty snidane/vecere se blbe resi.
    BALAENA
    BALAENA --- ---
    MONIA: já jsem totéž řešila před nějakými osmi lety, takže to, co jsem tehdy kupovala, už mezitím x-krát "inovovali"... ale tehdy bývala jedna Flora a jedna Perla ok (tuším Perla Plus vitamíny, kdo ví, jestli se to vůbec ještě dělá), Rama žádná.

I v margarínech v kostce na pečení se dá najít bez mléka, tuším to bývalo mj. Lando z Kauflandu. To teda na chleba nenamažeš, ale do těsta třeba na koláč tam, kde se píše máslo...
    MONIA
    MONIA --- ---
    Jj to jsem nenapsala med,marmeladu jedem furt,nasla jsem jeden margarin flora light by mela byt ok.V9dis pastiku jsem dlouho nedelala a jak ma ryby rad,tak rybicky mu moc nejedou :(
    BALAENA
    BALAENA --- ---
    MONIA: marmeláda i med se dají namazat přímo na pečivo, dá se udělat paštika z mletého masa nebo z rozmačkaných olejovek, můžeš si naučit dítě na sádlo se škvarkama...
    a v obchodě prostuduj složení margarínů, sem tam je některý úplně bez mléka, i bez syrovátky nebo mléčného aroma
    MONIA
    MONIA --- ---
    Nase kyselinka by bez svaciny neprezil....pokud se na nejake jidlo zapomene,tak si rekne a nebo je extremne protivny.

Ja spis hledam inspiraci co na snidani a na "chleba" diteti s alergii na mleko/mlecne vyrobky. Pomazanky z lustenin mu moc nejedou,kase snese tak 2x do tydne a to musi mit dobrou naladu. Obcas uz jsem bez fantazie,tak treba tu ma nekdo zkusenost?
    ORIKA
    ORIKA --- ---
    LAURA: uz jsem se bala, ze mam deti exoty..oba (5,5 roku a 16 mesicu) dlabou jak zjednani a nedat jim dopoledne i odpoledne svacinu tak zdlabnou me ;-)
    LAURA
    LAURA --- ---
    TAPINA: hm. moji oba
    synove (9m, 4r) jedi 2-3 svaciny denne (ovoce, zelenina, bily jogurt atd) a k tomu snidani, obed i veceri bez problemu.. apetit kus od kusu asi. (tlusty nejsou podotykam)
    TAPINA
    TAPINA --- ---
    Jo a když uvařím něco, co mu nejede, a odmítám vydat cokoliv jiného, tak mám dojem, že u něj pocit hladu vůbec není vyvinut :o)
    TAPINA
    TAPINA --- ---
    Já třeba dodnes nemá jasno v tom, kdy má Jirka hlad a kdy ne. Když má k dispozici jídlo, které má rád, cpal by se pořád. Když jsme venku bez svačiny, opravdu si půl dne na jídlo nevzpomene.
    BALAENA
    BALAENA --- ---
    TORUVIEL: doma dítě svačit dopoledne nepotřebuje. kouzlo je hlavně v tom, jak ve škole intenzivně spalujou
    TORUVIEL
    TORUVIEL --- ---
    BALAENA: Tak jasně, jestliže je oběd později, tak dopolední svačina proč ne...pauza mezi jídly bude dostatečná.
    BALAENA
    BALAENA --- ---
    TORUVIEL: ono taky záleží, jak moc se spaluje. už ve školce říkala učitelka, a teď ve škole tuplem, že vidí, kdo ráno nesnídal, a že přesně na nich pozná, kterou přestávku svačili. bez paliva jsou ve škole nepoužitelní.

dítě snídá před sedmou a na oběd jdou v jednu, ve čtvrt na dvě. bez krabičky se svačinou by nejpozději od třetí vyučovací hodiny nešlo dát do rozvrhu nic intelektuálnějšího než hudebku nebo výtvarku
    SEBIEN
    SEBIEN --- ---
    TORUVIEL: jo, takovej model si představit umím. Tak naše je ještě malá, to se ještě může mockrát změnit a ke společnému obědu se třeba dopracujeme (dřív masozeleninu jedla taky kdykoli....)
    TORUVIEL
    TORUVIEL --- ---
    SEBIEN: No, my vstáváme v 6, 6-7 je snídaně, v 11 oběd, asi ve 14-15 je svačina a pak někdy večeře kolem 19h. Bára teď už nespí přes den, dřív jsem si oběd dala sama poté, co jsem jí v 11 dopoledne uložila, teď jíme spolu, ona nemá s obědem v 11 problém, ale jak říkám, nesmí být nacpaná přes dopoledne svačinou.
    SEBIEN
    SEBIEN --- ---
    TAPINA: no nevím, mojí devítiměsíční jogurt podávaný dopoledne stačil asi na hodinu, hodinu a půl, odpoledne i na dvě... ale možná u takhle malých se to počítá ještě jinak, že potřebujou víc, nevím
    SEBIEN
    SEBIEN --- ---
    TORUVIEL: tak to pak asi i záleží, kdy se vstává a snídá - když snídám v sedm, je do poledne k obědu fakt daleko. Já klidně obědvám v jedenáct, dítě zatím před polednem masozeleninu odmítá, když jí to vydrží, umřela bych hlady, kdybych chtěla jíst s ní....
    TORUVIEL
    TORUVIEL --- ---
    ADD: Já se třeba po době, co jsem jedla 5-6x denně přeorientovala na 3 jídla a konečně právě ten hlad nemám (když jsem jedla více menších jídel denně, pořád mě honila mlsná, malé jídlo mě prostě nenasytilo). Jinak ti francouzi dětem svačinu dávají, odpolední (ale dospělí ji nemají, jen děti...alespoň co bylo psáno v té knize). Když dám dceři svačinu dopoledne, tak si můžu být jistá, že nebude chtít jíst oběd (nebo se v tom jen pošťourá, prostě nemá hlad). A prostě i dle toho, co už sem tak nějak načetla (i když samozřejmě doporučení se různí, jde tedy o to co je mně sympatické a přijde mi rozumné) si myslím, že by se tělu měl dát na trávení čas (aspoň 3 hodiny před hlavním jídlem) a pořád tam něco "nesypat".
    LIDA_12
    LIDA_12 --- ---
    YMLADRIS: Hokaido se má skladovat na chladném a suchém místě. My máme sklep vlhký, vydržela v bytě v tehdy nevyužívaném pokoji do vánoc a to tam zase tak chladno nebylo.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam