• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    SHINIGAMIVarime pro deti a tehotne, aneb at nam to pekne roste!
    Recepty, tipy atd na vareni pro zminenou skupinu..
    rozbalit záhlaví
    OXIS
    OXIS --- ---
    ROXXA: na vaření kaší můžeš dělat rostlinná mléka, mandlové nebo makové, mají vysoký obsah vápníku a jsou jednoduchá na výrobu (to obilné mě lákalo, ale přišlo mi příliš složité). Tak jenom další tip :).

ZUZKAOU: pro nekojené děti píšou přidat luštěninu...ale nevím, jestli to zachrání. Mě to teda kdysi dost zaujalo, jako ekobionedámvydělatUMkoncernualternativa (haha), kdybych příště nemohla kojit...ale jednak jsem lenoch a druhak, no, asi máš pravdu.
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    ROXXA: to ale není plnohodnotná náhrada - ani omylem. V porovnání s klasickou UM a mateřským to má výrazně nižší výživové hodnoty - v sacharidech, bílkovinách i tucích. (počítáno přes corn-o-metr)

ve 100 ml (počítala jsem s tím, že polovička vody se vyvaří, jinak by to byla vyloženě jen kalná voda)
    28 kcal
    4.8 g sacharidů
    0,7 g tuků
    0,63 g bílkovin ( a 4 esenciální kyseliny prakticky chybí, respektive jich je méně než 0.1g)

100 ml zralého mateřského mléka zdroj
    69 kcal
    7,2g sacharidy
    4,1 tuku
    1,3g bílkovin

Sunar 3 ve 100 ml
    64 kcal
    8g sacharidy
    2,8 tuků
    1,8 bílkovin
    TAPINA
    TAPINA --- ---
    SHINIGAMI: Když se mléko z mlékomatu převaří, tak je z něho převařené mléko, což je z hlediska živin horší, než UHT. Abychom nemuseli ničit mléko převářením, vynalezl pan Pasteur svůj přístroj ;o) Kdo si z jakéhokoliv důvodu nemůže dovolit mléko z mlékomatu jen tak, udělá lépe, když koupí pasterované.
    ADD
    ADD --- ---
    SHINIGAMI: Naše doktorka byla zásadně proti, že není kontrola nad tím, co se tam leje. Selské v lahvi bylo stejně dostupnější, tak jsem to dál neřešila.
    SHINIGAMI
    SHINIGAMI --- ---
    ROXXA: materske mleko je tucnejsi nez kravske plnotucne, a tuky v mlece obsahuji radu potrebnych latek a vitaminu. Ono je dneska desne moderni mit vsechno nizkotucne, ale ze by to bylo zrovna moc zdrave..

ADD: kdyz se to z mlekomatu prevari tak by to nemel byt problem ne? Nejspis nebude homogenizovane, coz je jeho vyhoda proti kupovanemu v obchode.
    ROXXA
    ROXXA --- ---
    Tak jsem objevila náhradu za UM, obilné mléko pro kojence: http://www.jimejinak.cz/...3/04/bezlepkove-obilne-mleko-z-ryze-jako-napoj-pro-kojence/#comment-78823 vypadá to zajímavě, vyzkouším.
    Asi zkusím kombinovat jednou nějaké to obilné mléko, pak mléko z mléka a pak UM, aby to měl vyvážený.)
    TAPINA: díky, to máš pravdu. tedy plnotučné.)
    TAPINA
    TAPINA --- ---
    ROXXA: Radši z plnotučného. Polotučné je dobré tak k tomu, aby si ho lidi kupovali a pak nadávali, že to je oproti mléku od krávy řídká bílá voda a kdovícodotohodávají ;o)
    ROXXA
    ROXXA --- ---
    oo dík, tak to jste mě uklidnily, zkusim vařit občas kaši z polotučného.)
    TAPINA
    TAPINA --- ---
    INUSHKA: Mně ani tak nevadí, že to pije, já jsem na tom vyrostla taky. Je to sladký, ale sklony k obezitě se neobjevují, spíš to vypadá, že postava bude po manželovi - vysoký vychrtlý pavouk. Akorát je to holt složitější na přípravu, než vyndat a nalít mléko :o)
    INUSHKA
    INUSHKA --- ---
    TAPINA: Nám zatím na granko funguje zaklínadlo "to není pro batolátka", ale dlouho už asi nebude :-/
    GIO
    GIO --- ---
    minechce ani kakao prave... a to uz bych jej rada toho sunaru zbavila..
    TAPINA
    TAPINA --- ---
    A já blbá jsem minulý týden vytáhla Granko - zná ho už ze školky, ale doma pil zatím jenom mléko. A je to, už abych dělala Granko pokaždý.
    INUSHKA
    INUSHKA --- ---
    ROXXA: Že by dítě nesmělo kravské mléko do dvou let, to slyším prvně, všude se píše do roka. A ani to jsem osobně nebrala jako zákon, v bramborové kaši měla M. kravské mléko už asi v devíti měsících, krupicovou kaši z mléka začala dostávat tak nějak podobně. A od roka zcela běžně pije plnotučné kravské mléko, nepřevařené, přímo z ledničky.
    GIO
    GIO --- ---
    a mi dite nechce normalni mliko pozrit, takze ve trech letec pry si davat stale sunar minimalne petkrat tydne k snidani... a vzit si to zatim nenecha..
    TAPINA
    TAPINA --- ---
    ROXXA: Do roka, a pouze samotné na pití, vařených jídel se to netýká.
    PETATA
    PETATA --- ---
    PETATA: melo tam byt myslim ...
    ADD
    ADD --- ---
    ROXXA: Moje deti nikdy um nepily, byly kojene a pak presly rovnou na kravske. Podle nasi doktorky od roka i na piti, jen nesmi byt z mlekomatu, aby bylo osetrene a zkontrolovane.
    MIDORI
    MIDORI --- ---
    ROXXA: ja davam diteti pit kravsky mliko misto UM od cca 14. mesice. Dle nasi pediatry neni nutny pokracovat v UM, pokud dite dobre ji a ziska tak potrebny vitaminy a ziviny z jidla.
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    ROXXA: naše pediatra je z těch opatrnějších, přesto od roka normální mléko na vaření (včetně kaší) a od 18m i na pití (místo UM) doporučuje i ona.

UM bych po 18m asi volila jen u dítěte, které jí hodně málo (přece jen je obohacené vitamíny, které v normálním kravském nejsou), ale pokud má normální mix potravin, tak v pohodě...
    PETATA
    PETATA --- ---
    ROXXA: myslíš, že plno z nás tady používá kravské mléko cca od roka
    U nás to bylo nejprve na vaření a poté postupně po malých dávkách čerstvé a cca od roka a půl pije klidně 3 hrnečky plnotučného k snídani
    ROXXA
    ROXXA --- ---
    Jeste dotaz deti do 2 let nesmi kravske mleko, ze? Ani povarene? Ani kasi? A proc? Jaky duvod? a kdyby to bylo z mleka bez laktozy? Me to pripada jak vykonstruovana fama...tedy ucelove, houfne se pak nakupuje UM. Jen jeslti tohle vsechno neni jen obri byznys.
    Mam tady doma kucharku pro kojence z roku 2007, preklad z nemecke a vari vse doma ze surovin, zadne UM. Napr. prvni kojenecke mleko - z plnotucneho mleka a ryzovych vlocek ( polotucne nesmi byt tucnejsi nez 3,5), dale tam pridavaji olej z klicku a mlecny cukr.
    Je to asi zastarala knizka, ale nejak mi prijde lepsi varit doma takove mleko, nez jen kupovat UM...i do kase...
    Ale samozrejme se bojim varit kasi z normlaniho mleka, preci jen (pouzivam UM).
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam