• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    SHINIGAMIVarime pro deti a tehotne, aneb at nam to pekne roste!
    Recepty, tipy atd na vareni pro zminenou skupinu..
    rozbalit záhlaví
    SEBIEN
    SEBIEN --- ---
    DRIZZT: jak říká Moni, já ovesnou od Hipp dávala jako první kaši...
    MONI
    MONI --- ---
    DRIZZT: Hipp vyrábí dětskou ovesnou kaši pro děti již od 5 měsíců. Ovsa bych se tedy nebála, problém může dítě mít spíš z kravskýho mlíka (jestli ho na tu svoji kaši používáš), ale těch pár lžiček bych už skoro v roce neřešila...
    DRIZZT
    DRIZZT --- ---
    blbý dotaz: od kolika můžou děti ovesnou kaši? Synovi je 11 m, dneska se mi po ní sápal a já zaváhala. Na netu jsou samozřejmě informace protichůdné ("je to těžké na žaludek" vs. "je to snadno stravitelné").
    ANNNA
    ANNNA --- ---
    Ha! Nikdy se mi nedařilo vymyslet, jak dopravit rýži do dítěte stravujícího se rukou.
    Hlásím, že rýže promíchaná s rozmašírovaným vařeným masem drží řádově líp v kuličkách, než samotná rýže. A nelepí se to na všechno okolo. Jdou z toho vyrobit fakt malé kuličky na jedno sousto, které zvládá i devítiměsíční mimino, co sotva začíná samo jíst!
    GIO
    GIO --- ---
    moje dite nepije normalni kravskemliko vubec... 3,5 roku.. obcas dostane k snidani sunar, ale nevypada, ez by neprospival. ji mlecne vyrobky jineho typu - syr, jogurt, tvaroh, apod.
    ZEMINO
    ZEMINO --- ---
    ADD: no já nevím,my doma pili mlíka po litrech a nemyslím,že nám to uškodilo.. jediný problém byl,kdo to bude tahat pořád domů .. nejvic to proživala babička,která by radši koupila krávu mezi futra,než to tahat :)
    ADD
    ADD --- ---
    TAPINA: V puberte jsem to taky delavala, pamatuju si na mesic lete, kdy jsem chodila tak unavena z brigady, ze jsem misto vecere vypila litr mlika a usnula. Ted se snazim mliku spis vyhybat, strasne me zahlenuje, ale nekdy klukum kakao uplne zavidim. :-) No nic, zrejme u matky pujde o nejakou zdeformovanou vzpominku z sedesatych let nebo tak neco. :-) Predevcirem zase mluvila o tom, ze si muzi zakonite zosklivi zeny, pokud jsou pritomni u porodu, a vypadalo to, ze to poklada za pricinu dnesni vysoke rozvodovosti. (Driv nebyly muzi u porodu a neexistovaly rozvody, jasny jak facka. ;-)) Misto mlika si dam rum a nebudu to resit. :-)
    TAPINA
    TAPINA --- ---
    ADD: Nemělo, ale právě že většinou, a zvlášť děti, nemají až takovou potřebu jiných tekutin, když se napijou hodně mlíka. Kamarád si občas venku jakožto svačinu koupí litrovku mléka a obrátí ji do sebe na ex. To bych teda chcípla :D
    ADD
    ADD --- ---
    TAPINA: Nejde o to, že by naši kluci pili víc mlíka než půllitr denně, ale o to, jestli by vadilo, kdyby pili. Takže mléko samotné by vadit nemělo? Nikde jsem nic o škodlivosti větších dávek nenašla. (Kluci pijí akorát ten půllitr, to jen máti hysterčí a já zkoumám, čím to může mít podložené.)
    TAPINA
    TAPINA --- ---
    ADD: Já bych snad jenom měla obavu o dodržení pitného režimu, když někdo konzumuje takové množství tekuté potravy, která zrovna moc tekutin tělu nedodává. Jestli k tomu pijou pořád i dost vody, nevidím problém.
    ADD
    ADD --- ---
    Poslala jsem s dětmi k rodičům nějaké krabičkové mléko, víc druhů, aby měly na výběr, a moje matka se zhroutila, že by snad děti měly vypít víc než půl litru mléka denně a že to je i jednorázově nebezpečné. Přijde mi to jako kravina, ale už mi to zopakovala třikrát, tak bych si o tom ráda něco našla. Nacházím ovšem jen minimální doporučené dávky, ne maximální. Víte o tom někdo něco? (U pravidelné spotřeby, že by děti zabila jednorázová konzumace litru mléka, tomu nevěřím. :-)))
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    TAPINA: jogurty jsou nízkotučné, normální, smetanové (plnotučné) a pak je ještě zakysaná smetana (pokud jsi ještě neměla, tak se zkus podívat po značce Krajánek - jsou fakt exkluzivní) :-)
    TAPINA
    TAPINA --- ---
    LITTLE_SISTER: Tak zrovna jogurty jsou normální a nízkotučné, ne? :o) A mléko, plnotučné mléko má o dvě procenta tuku víc, než polotučné. Což znamená, no prostě o dvě procenta víc tuku. Ale taky to znamená víc než dvojnásobek vitamínů rozpustných v tucích, a to je to podstatné.
    LITTLE_SISTER
    LITTLE_SISTER --- ---
    TAPINA: nízkotučný sem na mysli ani neměla, to je mi jasný :) my právě doma nikdy plnotučný výrobky nejedli a tak je mám trochu zmýtizovaný...
    SEBIEN
    SEBIEN --- ---
    děkuji všem za rady ohledně kaší!
    ANNNA
    ANNNA --- ---
    LITTLE_SISTER: Mlíko pijem většinou polotučný, cca od 20 měsíců to neřešíme ani u batolete (ale ona mlíka moc nevypije), tvarohy a jogurt jíme plnotučné i my.

Po druhém roce to v podstatě už neřešíme vůbec a dítě stravujeme s dospělými (s mírnou racionalizací stravy celé rodiny a s vyjmutím případných uzenin).
    XMARGE
    XMARGE --- ---
    LITTLE_SISTER: Stejně jako INUSHKA jíme plnotučné mléčné výrobky celá rodina. Ono zase plnotučný neznamená 50% tuku. Mléko je cca 3,5%, jogurty kolem 4%m, tvarohy snad taky... Takže žádná šílenost a tyhle věci jsou chutnější (bo tuk je nositelem chuti).
    TAPINA
    TAPINA --- ---
    LITTLE_SISTER: Když budeš chtít zhubnout, každý příčetný odborník na výživu ti v první řadě řekne "nejezte nízkotučné mléčné výrobky". A bude mít pravdu.
    INUSHKA
    INUSHKA --- ---
    LITTLE_SISTER:My jíme a pijeme plnotučné celá rodina. Tloustne se podle mě z jiných věcí, než z plnotučného jogurtu.
    LITTLE_SISTER
    LITTLE_SISTER --- ---
    do jakého věku dáváte dětem plnotučné produkty? mlíko, jogurty, tvarohy. dceři jsou 2r3m a už si říkám, že bych jí nemusela vykrmovat plnotučnými věcmi (neni zrovna tintítko), na druhou stranu jsou asi kvalitnější, že...?
    ROXXA
    ROXXA --- ---
    Dnešní improvizace překvapivě chutnala klukovi a mě také, nakrajenou červenou řepu vařím s rajčetem ve vodě, když je řepa změklá a voda vyvařena, trocha zbýva, rozmixuji na kaši. Dnes jsme do toho před podáváním zamíchala cottage sýr a kluk se strašně oblizoval a já taky.
    ADD
    ADD --- ---
    SEBIEN: Ja varila jen instantni, na prechodnou dobu do misky, ale nakonec jsme se ustalili na dvou vecerich, prvni dospelacke a druhe jako kasi do flasky. Predpokladam, ze tento zvyk zmizi s prvnim taborem nebo skolou v prirode. :-) (Kluci jsou hubenouri podvyziveny, takze jim neberu nic, co spolehlive pozrou.) Proste v peti a pul porad naredena instantni kase dvakrat denne. ;-)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam