• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    SHINIGAMIVarime pro deti a tehotne, aneb at nam to pekne roste!
    PROMETHEA
    PROMETHEA --- ---
    dekuju za odpovedi.
    Hlavne ze (snad) nemusim bejt paranoidni co se obsahu sklenicek tyce :) muj muz rika, ze hipp ma vic jak 30 let zkusenosti, tak vedi lip, co detem chutna :)
    Jako ja se nebranim tomu kupovat sklenicky, ale jako spravna matka jsem chtela mit cerstve uvareno z bio surovin :)
    REONA
    REONA --- ---
    PROMETHEA: Ale naděje do budoucna - moje starší toho moc nesní, ale má v oblibě rýži nebo minikolínka s omáčkou. Takže když už se patlám s domácím příkrmem, kterým mimino stejně pohrdne, tak mám aspoň oběd pro starší ;)
    SARGO
    SARGO --- ---
    PROMETHEA: Jo jo, takového jsem taky doma měla :-)) Prostě skleničky chutnaly a domácí ne. Zkusila jsem pár obvyklých triků (dát domácí do skleničky, smíchat to v nějakém poměru...) a když nic nezabíralo, nechala jsem to plavat. Jedl tak mizerně, že nějaké přehnané snahy nestály za to :-))
    SEBIEN
    SEBIEN --- ---
    PROMETHEA: jo. Úplně první věci jsem teda spíš kupovala, vařila minimálně, někdy to prošlo, někdy ne. Obě pak měly období, už nevím, asi tak kolem 6-10 měsíců (ne nutně celou dobu), kdy domácí skoro nejedly a skleničky ochotně. (U domácího to často bylo, že první pokus neprošel, druhý den si trochu daly a třetí den to jedly úplně v pohodě).
    A nejpozději kolem roku už obě jedly normálně domácí stravu (starší ještě občas skleničku v případě nouze a venku, mladší už vůbec).
    Ale obecně byly obě nejdřív spíš na skleničkách a na domácí přešly postupně, jak se to začalo podobat našemu jídlu.
    Přičítala jsem to hlavně konzistenci.
    BALAENA
    BALAENA --- ---
    PROMETHEA: To je úplně normální, protože jsou to poťouchlí pižďuchové
    PROMETHEA
    PROMETHEA --- ---
    stalo se vam nekomu, ze by dite na zacatku prikrmu jedlo sklenicky ale ne doma dusenou zeleninu? bud ji je to malo tekuty a rozmixovany (ty sklenicky jsou preci jen velmi na jemno), nebo jsem ji zkazila chut necim, co v tech sklenickach je jako pridavna latka (ale neni deklarovana na etikete?)
    NEMYNA
    NEMYNA --- ---
    INUSHKA: u nas si to mala vybrala sama, lzicku naprosto odmita, potrebuje kousat. Urcite mas pravdu, ze tento styl je spojeny jeste s intenzivnim kojenim.
    Ja az ted mam pocit, ze se tim opravdu zasyti (10m) a kojeni omezujem. Ono uz je to v tom nazvu Baby led weaning, dite urcuje samo tempo odstaveni a prikrmu. U nas ted vedou naprosto normalni rodinna jidla, kure se zapecenou zeleninou, moussaka, masovo;zeleninove karbanatky...po obede ji davam jeste oblibene ovoce, at se natlaskne.
    INUSHKA
    INUSHKA --- ---
    ADD: Ona ze zásady nejí "zelené" jídlo - brokolice, špenát, kapusta... nic, jak to má sytě zelenou barvu, tak smůla. Mrkvové, rajčatové, dýňové a jiné "oranžové" skleničky do ní padají. Takže to spíš bylo tím, že to změnilo barvu víc do žluta a objevila se navíc růžová šunka.
    ADD
    ADD --- ---
    INUSHKA: Ja nechci prudit, tak snad naposledy k tematu: sklenicka je "zcela bez soli", tys to "mirne osolila". Nemuze byt zaklad uspechu zde? Neni dcera na jidlo bez chuti a vune uz velka?
    HUJERKA
    HUJERKA --- ---
    INUSHKA: já myslím, že ten tvůj příspěvek byl úplně v pohodě a patří sem
    INUSHKA
    INUSHKA --- ---
    INUSHKA: Jo, a geniální bonus byl, že v té upravené podobě to nakonec snědla i Jorika, která to původně nechtěla :-D
    INUSHKA
    INUSHKA --- ---
    TRISSIE: Pórek používám místo cibule. Když osmahnu maso na cibuli, taky neříkám, že je v tom zelenina.

    A jinak moc nechápu, o co vám jde nebo o čem se mě snažíte přesvědčit. Jo, asi jsem teda fakt "objevila Ameriku" a píšu něco, co je každému jasné, ale gró příspěvku nebylo v receptu na "super omáčku", ale v možnosti využití nedojezených skleniček. Dát čekanku psovi mi přišlo trochu líto, když už jsem ji koupila pro zpestření jídelníčku.
    REONA
    REONA --- ---
    Jezis tak uz toho nechte, co ja se navyhazovala zbytku ze sklenicek! Pravda, do meho vareni se to obecne moc nehodi, ale ted je to prave oblibena omacka na ryzi a testoviny pro starsi, takze zabiju dve mouchy jednou sklenickou:-)
    ADD
    ADD --- ---
    INUSHKA: Jenže ta sklenička netvoří základ jídla. To můžeš říct obecně (a i to v knížkách o výživě dětí píšou), že zbytky ze skleniček jdou zahušťovat polévky a nastavovat omáčky nebo třeba guláš.
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    INUSHKA: a pórek je u vás ovoce? :-)
    INUSHKA
    INUSHKA --- ---
    TRISSIE: Mně by v tom chyběla zelenina. A hlavně bylo primárním účelem využít tu skleničku.
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    INUSHKA: na másle restovaný pórek se šunkou a smetanou bych teda nějakou skleničkou nekazila, to je u nás běžná omáčka na těstoviny :-)
    INUSHKA
    INUSHKA --- ---
    ADD: No, kdybych tam tu skleničku nedala, tak by tam byla akorát pórek, šunka a ohřátá smetana, tomu teda neříkám dobrá omáčka : -D
    ADD
    ADD --- ---
    INUSHKA: Mám pocit, že kdybys tam nedala tu skleničku, bylo by to stejně dobrý, takže jde vlastně jen o nastavení samostatné dobré omáčky skleničkovou šlichtičkou. :-)
    Ale znám děti, co jim jídlo ze skleniček fakt chutná i v pokročilém věku a žádají si ho jako omáčku na špagety tak, jak je.
    A taky tím jdou zahušťovat polévky, to je taky míň náročná varianta zpracování zbytků.
    A my teď teda zjistili, že babylove příkrmy voněj tak, že na ně má člověk i chuť. :-) Ale ty zase dítě nenechává. :-)
    INUSHKA
    INUSHKA --- ---
    Ale proč sem jdu - podělit se o nápad. Možná jsem "objevila Ameriku" a nesdělím vám nic objevného, ale zkusím to.
    Kombinuju domácí stravu s kupovanými skleničkami (jsem holt líná vařit na dvakrát a ne všechno, co vařím pro nás velké mi připadá vhodné pro roční dítě, taky skleničky používám na cestách) a občas se mi stane, že Jorice ta sklenička zkrátka nechutná, že ochutná dvě lžičky a pak už prostě nechce a tak mi zbyde otevřená plná sklenička. Většinou ji nakonec přidám do žrádla psovi, ale dneska mě napadlo, proč ji nezužitkovat pro nás. Měla jsem takhle v lednici otevřené Hami Brambory, vepřová kýta, čekanka (https://www.klubmaminek.cz/cs/produkt/301/brambory-veprova-kyta-cekanka). Tak jsem na másle zpěnila pórek, orestovala trochu na kousky nakrájené šunky, vyklopila na to tu skleničku, trochu zředila vodou a smetanou, lehce dosolila, vmíchala do toho kuskus (šla by i rýže) a byl z toho celkem dobrý a super rychlý oběd pro mě a staršího potomka.
    Přijde mi, že podobně se nějaká ta omáčka na těstoviny nebo základ rizota dá udělat ze spousty příkrmových skleniček, tak jsem chtěla dát tip, kdyby třeba někdo nevěděl, co s nedojezenými příkrmy.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam