• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    SHINIGAMIVarime pro deti a tehotne, aneb at nam to pekne roste!
    PROMETHEA
    PROMETHEA --- ---
    Prosimvas nejakej tip na dort/kolac k prvnim narozeninam. Babicka si umanula, ze vnucce upece dort a ja se bojim naloze tuku a cukru, tak hledam nejakej detskej dort, kteryho by kousek mohlo rocni dit, a na kterym by si pochutnali i dospeli
    TAPINA
    TAPINA --- ---
    PROMETHEA: Já bych z vlastní zkušenosti řekla především to, že když ti dítě vytrhne kovovou lžičku z ruky a mrští ji napříč místností, tak může i vysklít dveře :o) Ale jinak asi i to odštípnutí skla.
    PETATA
    PETATA --- ---
    kovova lzicka se nedoporucuje u sklenicek, aby nedoslo k poskozeni sklenicky a ulomeni kousku skla, ktere by se dostalo do prikrmu
    LEJIMADA
    LEJIMADA --- ---
    ja bych už vločky klidně dávala a kovovou lžičku používám, takže by mě také zajímalo proč ne...
    PROMETHEA
    PROMETHEA --- ---
    1, odkdy muzu davat domekka rozvareny ovesny vlocky? delam si je k snidani a rada bych to dala i dcerce (8,5 mesice) k snidani. Zeleninu, banan, a mekke ovoce rozmackavam vidlickou, dostava i kousky zeleniny jako fingerfood
    2, proc vadi kovova lzice? kvuli zubum? kvuli pripadnemu popaleni ? nebo jak pisou na sklenickach jenom kvuli poskrabani skla ?
    PROMETHEA
    PROMETHEA --- ---
    Tak dneska jsem nabidla dve lzice jogurtu, uvareny jablko od snidane, brambory od obeda, kousek chleba a banan (fingerfood)..snedla vsechno napreskacku a s chuti :)
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    PROMETHEA: akorát pozor na to, že některé děti jsou vybíravé na kyselost, a některé na teplotu - takže odmítnutí si neber osobně a hledej jinou alternativu (třeba můj syn byl ochoten docela dlouho pozřít jogurt pouze s 1/3 ohřáté ovocné přesnídávky... když to bylo pokojové teploty, nebylo to jídlo! :-)
    PROMETHEA
    PROMETHEA --- ---
    TRISSIE: tim jogurtem jsem si nebyla jista, dekuju
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    PROMETHEA: klidně už jogurt, nebo ovocnou přesnídávku...
    PROMETHEA
    PROMETHEA --- ---
    Co muzu dat k (odpoledni) svacine miminu (ukonceny 8.mesic).
    Ji k snidani spaldovou bezmlecnou kasi s ovocem, k obedu masozel a k veceri ovesnou kasi s mlikem
    Mezitim dvakrat kojim
    ANNNA
    ANNNA --- ---
    PROMETHEA: Taky bych se řídila apetitem...

Já ze začátku dávala tak 2x týdně, ale třeba mladší začala jíst velmi brzo s námi, a po masu je divá... vařím teď maso častěji pro celou rodinu. Starší naopak nějak velký zájem neměla...

Nedávno mě starší rozesmála. Vytáhla jsem z mrazáku jehněčí kýtu. Povídaly jsme si, z jakého zvířátka je. Jedním dechem dokázala říct: "Chudák jehňátko... Mňam, maso, já se těším!" Teď byla na návštěvě u strýčka - vegetariána, a vrátila se s tím, že má maso ráda a váží si ho. Přijde mi to náhodou dobrý, jak to má čtyřletý dítě srovnaný...
    SOLEI
    SOLEI --- ---
    PROMETHEA: jestli jí to jede tak klidně můžeš dávat častěji, u pidiho bylo krásné videt jestli v projektu maso nemá nebo má - to jedl aspoň něco, bez masa se mi na jídlo vybodnul a nakonec jsem byla nucena zrušit kašičky k večeři a dávat maso i vecer
    GIO
    GIO --- ---
    PROMETHEA: jak se rika, lepsi, nez dratem do oka.)) bude to stacit, ja davala tak petkrat no, ale mikroskopicke mnozstvi zezacatku..
    PROMETHEA
    PROMETHEA --- ---
    GIO: ja z toho mela takovej pocit, ze ji ho cpu :)

ale uz jsem zkusila,ze micham dve lzicky masa ze sklenicky k domaci zelenine, a to ji jede, takze to neni tak horky
    ale budu davat maso asi tak jen 2x tejdne, to by melo stacit, ne?
    GIO
    GIO --- ---
    GILLIATT: ten prisun zeleza ale neni radno moc odkladat.. imho spis nemusi jist maso dite pozdeji, ale prave v utlem veku ho dost potrebuje.
    GIO
    GIO --- ---
    PROMETHEA: cpat maso.. co takhle zkusit, ejstli by ho treba prirozene nechtela..? nemusi byt stejneho zalozeni jako ty a treba ji bude chutnat.. etickou stranku si srovna az z toho sama bude mit rozum, ne..?
    DIABOLUS
    DIABOLUS --- ---
    PROMETHEA: cca do 10. měsíce stačí dávat masový vývar se zeleninou, nemusí přímo jíst rozmixované maso, které z počátku některým dětem nechutná. Zdroj p. Fořt.
    GILLIATT
    GILLIATT --- ---
    PROMETHEA: Zkusila bych se zeptat ještě v nějakém vegan fóru, tam by mohly být nějaké maminky veganky, co to řešily.
    Jinak já jsem to dělala podobně jako ANNA, koupila jsem kousek bio masa, uvařila, rozkrájela na porcičky a zamrazila. Pak jsem kousky masa přidávala do pařáku, kde jsem připravovala zeleninu a společně mixovala nebo později krájela.
    Myslím, že se s masem může začít klidně později, než je doporučováno a nedávat tak často.
    Mně vždy přišlo dávat dětem maso divníé, ale pak když jsem viděla, jak jim masové příkrmy chutnají...:)
    PETUL_KA
    PETUL_KA --- ---
    TABO: spis nez tabulkovej obsah zeleza je dulezitej zdroj (zivocisny versus rostlinny) coz ovlivnuje vstrebatelnost, kterou podporuje vitamin C, naopak blokuje vapnik, fytaty, ale i vajecna bilkovina, proto zrovna mak a zloutek bude na vstrebani horsi nez maso, takze asi uplne nezafunguje nahradit porci masa zloutkem, ale pokud uz neni dite anemicky, neco asi vstreba.
    ANNNA
    ANNNA --- ---
    PROMETHEA: Červená čočka je slušná nutričně hodnotná a stravitelná první luštěnina... Rychlé zagooglení praví od 10 měsíců...

Ale pokud to chceš zcela bezmase, tak bych se na to zaměřila nějak hlouběji, zkusit něco dohledat a načíst...

Já jsem maso dávala tak 1-2x týdně... Dokud děti jedly mixované, tak jsem koupila kus krůty/králíka, uvařila, rozmixovala, zamrazila v mrazítku na led, a pak jenom do příkrmu rozmrazila vždycky jednu kostku. Na každé dítě jsem to provedla tak 2x, za příkrmové období spotřebovaly každá odhadem 400g masa, tj. nemusela jsem maso kupovat a vařit furt...
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam