• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    SHINIGAMIVarime pro deti a tehotne, aneb at nam to pekne roste!
    INUSHKA
    INUSHKA --- ---
    INUSHKA: Jo, dodávám, že želatinu nechci, to už pak není tvaroh, nechutná mi to.
    INUSHKA
    INUSHKA --- ---
    Dokážete mi někdo poradit, jak dosáhnout toho, aby mi tvaroh na buchtě vyběhl A stuhl bez bílků? Zatím se podařilo mít ho buď nadýchaný, ale i po upečení a vychladnutí tekutý (nadýchanosti dosaženo vmícháním ušlehané šlehačky, ale ani s pudinkovým práškem to neztuhlo) nebo ztuhlý, ale zbyla z něj prakticky jen tvarohová poleva (žloutky a pudinkový prášek bez šlehačky). Pomohlo by vmíchat tu šlehačku a puding uvařený, ne jen prášek? Nebo je na to nějaký jiný trik? Bílky potřebuju vynechat kvůli alergii.
    XMARGE
    XMARGE --- ---
    SIMCIIQ: kaki normálně jíme syrové a neloupeme (máme ty velké kaki persimon). Dítěti 7,5 měsíce bych ale oloupala a lehce povařila.
    SIMCIIQ
    SIMCIIQ --- ---
    Prosim, jak delate kaki? Mala ma 7,5 mesice. Oloupat a povarit? Diky
    JANISKA
    JANISKA --- ---
    YELI: Ono to je kulturně podmíněný, kde se s čím začíná kdy. Na Slovensku se, co vím, doporučuje začínat právě kaší. A hodně rodičů najíždí na večerní kaši doufajíce, že dítě vydrží zasycený dýl spát. A někomu to skutečně funguje.
    YELI
    YELI --- ---
    KATYA: A proc chceš začínat zrovna kaší na noc btw? Kaše na noc je dost těžká, začíná se většinou spis zeleninou k obědu... Já třeba roční dceři ještě kaši vůbec nedala...
    SAAYURI
    SAAYURI --- ---
    KATYA: Muzes take do nemlecne kase pridat mleko, ale kojenecke, tedy umele, Beba, Nutrilon, atd.
    KATYA
    KATYA --- ---
    Aha, díky!
    TAPINA
    TAPINA --- ---
    KATYA: Všechny mléčné kaše, jakož i umělá mléka (včetně počátečních) jsou z kravského. Ale je upravené, aby bylo pro kojence stravitelné, takže v těchhle výrobcích se obsah mléka neřeší, pokud někdo vyloženě nemá alergii.
    KATYA
    KATYA --- ---
    Ahoj, mám 5 mesíční dceru, která je zároveň mou první zkušeností s dítětem, takže se omlouvám, pokud je můj dotaz hloupej nebo triviální :). Chci jí začít dávat ty kašičky na noc, ale řeším, jakou. Vím, že kravské mléko by vůbec neměla, ale zároveň řada těch kaší jsou mléčné, ale nemohu se dočíst, o jaké mléko jde - jsem z toho zmatená - je to v pohodě?
    NYA
    NYA --- ---
    PROMETHEA: tyblaho, ja to vubec neresim, hlavne at ma stravu pestrou.. Hodne obilnin, obcas maso, zelenina, ovoce, lusteniny, jogurtiky (ty jsem zacla delat domaci, je to easy).
    Nekdy dostane vic jednoho, jindy neceho jineho. A prosperuje:)

PROMETHEA: pro me nejrychlejsi jednoduchy jednoduchy zpusob jak nakrmit male dite (ted 16m)
    Rozmixovat ovoce, pridat trochu vody a rozmixovat s instantni obilnou kasi. Plnim je do kapsicek z dmka, z nich se nakrmi sam
    PROMETHEA
    PROMETHEA --- ---
    XMARGE: dekuju za pripominku k tuku - davam vsechny mlecne vyrobky plnotucne, u tech syru mi slo spis o tu sul (ale po syru se muze utlouct)
    XMARGE: jj, ted v lete jime hodne k veceri salaty, coz ona jeste neukouse, a pak vzdycky premejslim, co ji k tomu dam, aby mela i zeleninu

nekdy delam zeleninove "sticks": mrkev, cukina, sladky brambory, kedlubna - nakrajet a povarit, aby to ukousla, to je taky rychly
    XMARGE
    XMARGE --- ---
    XMARGE: aha, tak teď jsem si to přečetla znovu a ty chceš studený večeře. Tak nic:o)
    XMARGE
    XMARGE --- ---
    PROMETHEA: zeleninový polívky? Já je v tomhle věku "zahušťovala" pečivem, tkerý dítě může - natrhala jsem pečivo na kostičky a naházela do polívky. Dětem chutnala hlavně hrášková a klasická bramboračka (tam stačilo zahustit rozmačkáním brambor).

a teda naokraj - děti ke svému vývinu potřebují tuk víc než dospělý člověk, takže sýr ani máslo není pro ně moc tučný. Naopak, dětem se nedoporučuje dávat odtučněné mléčné výrobky (a to ani polotučné mléko).
    PROMETHEA
    PROMETHEA --- ---
    Pricemz teda jsem si odpovedela trochu sama :) ty zeleninovy pomazanky maj neskutecne variaci

Otazka zni: neco, co se nemusi pripravovat predem (jako napr. pomazanky-jsem lina :)
    PROMETHEA
    PROMETHEA --- ---
    Jste nekdo kreativni v pripade studenejch veceri?
    Dite od 15m vyse.
    Tocim ruzny druhy peciva/syr typu lucina/okurka, obcas normalni syr a maslo (ale to mi prijde jeste moc slany a tucny), ze zeleniny rajcata ani papriku zatim moc neukouse, a nic jinyho syrovyho me nenapada...
    Obcas avokado, vareny vajicko a nejaka zeleninova pomazanka

Jine ultimativni tipy? :)
    INUSHKA
    INUSHKA --- ---
    Dělala jsem dnes experimentální večeři typu "co dům dal" a myslím, že se docela povedla, tak dávám tip:
    Zapečená polenta s fazolemi a smetanou
    - polentu jsem uvařila v osolené vodě s kmínem a bazalkou
    - vmíchala do ní osmahnutou slaninu s česnekem (zastánci zdravé výživy mohou vynechat)
    - polentou jsem pokryla dno pekáčku vymazaného olivivým olejem
    - na to navrstvila bílé fazole (z konzervy, nálev jsem slila) a na kolečka nakrájený pórek
    - zalila jsem to směsí sladké a kysané smetany s rozšlehaným vajíčkem, posypala sýrem a dala zapéct do trouby
    Chutnalo :-)
    MUFLONEK
    MUFLONEK --- ---
    Tak jsem dneska zkusila https://www.albert.cz/recepty/pecene-lilky-se-smetanou-agranatovym-jablkem - část jsem dala do jiné misky a nesolila a nečesnekovala a předložila mláděti - chutnalo.o)
    MUFLONEK
    MUFLONEK --- ---
    TRISSIE: já miluji těstoviny s brokolicí a květákem ve smetanové omáčce... To by asi děti také mohly - pohledám recept...

VVENDY: Ha takhle bych mohla udělat carbonaru i chlapovi (nejí maso)... díky.o)

PROMETHEA
    PROMETHEA --- ---
    jak je to prosim s doporucenou davkou mleka (UM,kojeni) pro rocni dite. Jedeme uz dlouho prikrmy, v noci dostava tak 100 - 150 ml UM a pres den jak to vyjde - bud mlecnou kasi vecer (ale ne kazdy den), nebo trochu mlika rano do ovesnych vlocek...

ted jsem nekde cetla, ze se mam denne dostat na ca 500 ml? (je to vcetne treba jogurtu/tvarohu?)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam