• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    SHINIGAMIVarime pro deti a tehotne, aneb at nam to pekne roste!
    PROMETHEA
    PROMETHEA --- ---
    ANDREJKA: zkusila bych variaci peciva: nejaky tmavsi housky, kornspitz, svetly housky (zas tolik jich nesni aby to byl dieteticky hrich)
    Chleba krajime na maly ctverecky, a tak nas chleba-nejed taky trochu sni. (Nema rada kurky, ale to je jina kapitola). K tomu vajicka (jak uz tu padlo), avocado, nebo proste jen uvarenou zeleninu (treba mrkev, brokolici), okurku. Napada mě třeba nějaký dip, do kterého ho bude bavit si ten chleba sám namáčet...
    Jinak to, ze u chlebové veceře sní třeba míň, kompenzuju třeba mlíkem nebo ovocem po večeři (ale to musíš vědět sama, jestli to nebude moc cukru navečer)
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    a jinak teda dneska jsem v šoku - zkoušela jsem nový recept a všech šest členů rodiny snědlo celou porci! to je u nás naprostý unikát, a navíc naše velmi nejedlé batole dokonce vyžadovalo přídavek!

    pokud chcete dát americké klasice mac&cheese šanci, doporučuju
    Gourmet Baked Mac and Cheese - Tastes Better From Scratch
    https://tastesbetterfromscratch.com/gourmet-baked-mac-cheese-bacon/
    (jen příště vynechám tu strouhanku nahoru, tu děti nechtěly, a dám místo ní trochu víc parmazánu)
    MUFLONEK
    MUFLONEK --- ---
    TRISSIE: Dobře asi si mi odpověděla.o)))
    MUFLONEK
    MUFLONEK --- ---
    Ehm dá se pomalý hrnec využít i jako rýžovar? a ještě - pokud se u nás doma moc nejí maso (jen ryby) není to zbytečný krám do domácnosti?

    Se jen ptám, zda nemám poprosit ježucha...
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    HUJERKA: já ještě přidám drobnou radu: do té pánve, ve které člověk maso zatahuje, nalít vodu/jinou tekutinu a nechat minutku odvařit a pak to nalít do PH.
    Protože připravit se o intenzivní chuť výpečku v omáčce by byla škoda! :-)
    HUJERKA
    HUJERKA --- ---
    Pro nezasvěcené: na PH je možno volit dva stupně a podle toho se odvíjí délka vaření.
    HUJERKA
    HUJERKA --- ---
    V pomalém hrnci se dá udělat dobrá boloňská omáčka (lepší cibuli a maso osmažit předtím na pánvi).
    Dělám fazolový guláš: fazole (předem namočené) v PH zalijeme vodou/vývarem, přidáme provensálské koření, bobkový list, česnek a nastrouhanou mrkev, zvlášť na pánvi osmažit cibulku, přisypat červenou papriku, případně mouku na zahuštění, přidat a rozmíchat v PH.
    Kuřecí/krůtí v rajčatové omáčce: naházet od hrnce pokrájenou cibuli, rajčata a rajčatový protlak, na malé plátky maso, osolit, případně opepřit, trochu vody. Raději pak ještě ke konci šťávu dovypeču v troubě. Výborné s rýží.
    A první jídlo, co jsem jedla z PH byla vepřová plec na cibulce a kořenové zelenině: zase maso lepší předtím nechat zatáhnout na pánvi, do PH poskládat na kostičky nakrájenou kořenovou zeleninu a cibuli, na to položit maso, zalít trochou vody.
    #pomalyhrnec
    MORPED
    MORPED --- ---
    GOLDBERRY: asi ho taky potřebuju!
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    GOLDBERRY: jako třeba u hovězí/vepřové pečeně dosáhneš lepšího výsledku, když na začátku maso osmažíš na oleji, to samé s pokrmy z mletého masa; finální omáčka někdy potřebuje zahustit; ale jinak ano, představuješ si to správně :-)
    jak vaří při nižší teplotě delší dobu, tak se nepálí, nevyžaduje míchání ani nic podobného, prostě po dobu vaření si jídla nevšímáš (nebo tam ani nejsi), a řešíš jen přípravu a dokončení.
    GOLDBERRY
    GOLDBERRY --- ---
    TRISSIE: Chápu dobře, že pomalý hrnec funguje tak, že do něj nahazim ingredience, zapnu to, nevsimam si ho a za pár hodin vyndam hotové jídlo? Jestli jo, asi to potřebuju..
    HUJERKA
    HUJERKA --- ---
    ANDREJKA: http://www.pradobroty.cz/2018/05/trhane-veprove-pulled-pork-z-pomaleho.html - to jsem dělala dosud, ale o víkendu jsem jedla trhané maso smíchané s podušenými rajčaty s cibulí a to bylo ještě famóznější :-)
    GILLIATT
    GILLIATT --- ---
    ANDREJKA: vajíčko na tvrdo (nebo jinak)
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    a já začnu, protože tohle bylo tak dobrý a měkký, že si dala i tehdy ani ne roční Barča :-)
    (recept by ID FOXA, komu čest, tomu čest)

    krůtí stehna z pomalého hrnce
    do PH kousek másla (cca 50g, ale není nutné), na to osolené krůtí stehno nebo dvě, zalít trochou vody a na high péct 9 hodin.
    Šťávu možno zahustit jíškou (v tom případě vody více a obejde se bez másla) na gravy, nebo nechat, jak je.
    u autorky se servíruje s rýží, u nás s bramborovou kaší a vařenou zeleninovou směsí (hrášek+karotka+kukuřice, ale dovedu si k tomu představit brokolici+květák+karotku nebo něco podobného). Ideální pro večery, kdy chce člověk něco, co vypadá slavnostně, chutná luxusně, ale zabere minimum času.

    #pomalyhrnec
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    a vůbec, nechcete sem naházet child-friendly recepty pro pomalý hrnec? Ideálně s #pomalyhrnec , ať se to dobře hledá?

    přijde mi, že zrovna tohle je jedna z vychytávek, co ocení hodně matek s malými dětmi...
    PETATA
    PETATA --- ---
    ANDREJKA: palačinky (sladké/slané) jsou dobrý nápad a jsou hned hotové
    jinak když má rád cizrnu, dělám salát, kde je pečená zelenina, cizrna a feta sýr
    případně různé varianty salátu z červené čočky
    a co tousty?
    HUJERKA
    HUJERKA --- ---
    ANDREJKA: A nebyly by řešením ohřívané večeře, když víš dopředu, že večer nebudeš stíhat vařit? Třeba navařit hrnec polévky? Těstovinový salát bych klidně udělala dopředu, třeba s bílým jogurtem, aby těstoviny neokoraly. Případně si naložit do oleje nakrájené maso a rychle ho pak k salátu dodělat. Naložené kousky masa mě napadají i do naplnění tortill + čerstvá zelenina. Nebo si můžeš připravit těsto na palačinky (slané, sladké) a pak večer rychle dodělat. Já dost využívám pomalý hrnec, když vím, že se někde zasekneme do večera - teď máme oblíbené trhané maso.
    MORPED
    MORPED --- ---
    ANDREJKA: asi blba rada,ale co polevky?Bo jestli nechce nic namazaneho na chleba,tak to proste nechce. Kdyz budes varit na obed,muzes uvarit i polevku a tu mu pak ohrat k veceri. Delam to tak furt.
    MONI
    MONI --- ---
    ANDREJKA: Co nějaké pomazánky? Oblíbené a výživově hodnotné jsou např. vajíčková, rybičková, tuňáková, cizrnová (humus). Nebo domácí játrová paštika.
    DIABOLUS
    DIABOLUS --- ---
    BLANITCHKA: já davala ještě čerstvě uvařené (vařící) do horkých vypařenývh skleniček a do ledničky. Zkusmo jsem tam jednu nechala a po měsíci jí nic nebylo...
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam