• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    SHINIGAMIVarime pro deti a tehotne, aneb at nam to pekne roste!
    Recepty, tipy atd na vareni pro zminenou skupinu..
    rozbalit záhlaví
    MUFLONEK
    MUFLONEK --- ---
    Ehm dá se pomalý hrnec využít i jako rýžovar? a ještě - pokud se u nás doma moc nejí maso (jen ryby) není to zbytečný krám do domácnosti?

    Se jen ptám, zda nemám poprosit ježucha...
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    HUJERKA: já ještě přidám drobnou radu: do té pánve, ve které člověk maso zatahuje, nalít vodu/jinou tekutinu a nechat minutku odvařit a pak to nalít do PH.
    Protože připravit se o intenzivní chuť výpečku v omáčce by byla škoda! :-)
    HUJERKA
    HUJERKA --- ---
    Pro nezasvěcené: na PH je možno volit dva stupně a podle toho se odvíjí délka vaření.
    HUJERKA
    HUJERKA --- ---
    V pomalém hrnci se dá udělat dobrá boloňská omáčka (lepší cibuli a maso osmažit předtím na pánvi).
    Dělám fazolový guláš: fazole (předem namočené) v PH zalijeme vodou/vývarem, přidáme provensálské koření, bobkový list, česnek a nastrouhanou mrkev, zvlášť na pánvi osmažit cibulku, přisypat červenou papriku, případně mouku na zahuštění, přidat a rozmíchat v PH.
    Kuřecí/krůtí v rajčatové omáčce: naházet od hrnce pokrájenou cibuli, rajčata a rajčatový protlak, na malé plátky maso, osolit, případně opepřit, trochu vody. Raději pak ještě ke konci šťávu dovypeču v troubě. Výborné s rýží.
    A první jídlo, co jsem jedla z PH byla vepřová plec na cibulce a kořenové zelenině: zase maso lepší předtím nechat zatáhnout na pánvi, do PH poskládat na kostičky nakrájenou kořenovou zeleninu a cibuli, na to položit maso, zalít trochou vody.
    #pomalyhrnec
    MORPED
    MORPED --- ---
    GOLDBERRY: asi ho taky potřebuju!
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    GOLDBERRY: jako třeba u hovězí/vepřové pečeně dosáhneš lepšího výsledku, když na začátku maso osmažíš na oleji, to samé s pokrmy z mletého masa; finální omáčka někdy potřebuje zahustit; ale jinak ano, představuješ si to správně :-)
    jak vaří při nižší teplotě delší dobu, tak se nepálí, nevyžaduje míchání ani nic podobného, prostě po dobu vaření si jídla nevšímáš (nebo tam ani nejsi), a řešíš jen přípravu a dokončení.
    GOLDBERRY
    GOLDBERRY --- ---
    TRISSIE: Chápu dobře, že pomalý hrnec funguje tak, že do něj nahazim ingredience, zapnu to, nevsimam si ho a za pár hodin vyndam hotové jídlo? Jestli jo, asi to potřebuju..
    HUJERKA
    HUJERKA --- ---
    ANDREJKA: http://www.pradobroty.cz/2018/05/trhane-veprove-pulled-pork-z-pomaleho.html - to jsem dělala dosud, ale o víkendu jsem jedla trhané maso smíchané s podušenými rajčaty s cibulí a to bylo ještě famóznější :-)
    GILLIATT
    GILLIATT --- ---
    ANDREJKA: vajíčko na tvrdo (nebo jinak)
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    a já začnu, protože tohle bylo tak dobrý a měkký, že si dala i tehdy ani ne roční Barča :-)
    (recept by ID FOXA, komu čest, tomu čest)

    krůtí stehna z pomalého hrnce
    do PH kousek másla (cca 50g, ale není nutné), na to osolené krůtí stehno nebo dvě, zalít trochou vody a na high péct 9 hodin.
    Šťávu možno zahustit jíškou (v tom případě vody více a obejde se bez másla) na gravy, nebo nechat, jak je.
    u autorky se servíruje s rýží, u nás s bramborovou kaší a vařenou zeleninovou směsí (hrášek+karotka+kukuřice, ale dovedu si k tomu představit brokolici+květák+karotku nebo něco podobného). Ideální pro večery, kdy chce člověk něco, co vypadá slavnostně, chutná luxusně, ale zabere minimum času.

    #pomalyhrnec
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    a vůbec, nechcete sem naházet child-friendly recepty pro pomalý hrnec? Ideálně s #pomalyhrnec , ať se to dobře hledá?

    přijde mi, že zrovna tohle je jedna z vychytávek, co ocení hodně matek s malými dětmi...
    PETATA
    PETATA --- ---
    ANDREJKA: palačinky (sladké/slané) jsou dobrý nápad a jsou hned hotové
    jinak když má rád cizrnu, dělám salát, kde je pečená zelenina, cizrna a feta sýr
    případně různé varianty salátu z červené čočky
    a co tousty?
    HUJERKA
    HUJERKA --- ---
    ANDREJKA: A nebyly by řešením ohřívané večeře, když víš dopředu, že večer nebudeš stíhat vařit? Třeba navařit hrnec polévky? Těstovinový salát bych klidně udělala dopředu, třeba s bílým jogurtem, aby těstoviny neokoraly. Případně si naložit do oleje nakrájené maso a rychle ho pak k salátu dodělat. Naložené kousky masa mě napadají i do naplnění tortill + čerstvá zelenina. Nebo si můžeš připravit těsto na palačinky (slané, sladké) a pak večer rychle dodělat. Já dost využívám pomalý hrnec, když vím, že se někde zasekneme do večera - teď máme oblíbené trhané maso.
    MORPED
    MORPED --- ---
    ANDREJKA: asi blba rada,ale co polevky?Bo jestli nechce nic namazaneho na chleba,tak to proste nechce. Kdyz budes varit na obed,muzes uvarit i polevku a tu mu pak ohrat k veceri. Delam to tak furt.
    MONI
    MONI --- ---
    ANDREJKA: Co nějaké pomazánky? Oblíbené a výživově hodnotné jsou např. vajíčková, rybičková, tuňáková, cizrnová (humus). Nebo domácí játrová paštika.
    DIABOLUS
    DIABOLUS --- ---
    BLANITCHKA: já davala ještě čerstvě uvařené (vařící) do horkých vypařenývh skleniček a do ledničky. Zkusmo jsem tam jednu nechala a po měsíci jí nic nebylo...
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    BLANITCHKA: akorát pozor na to, že někteří gurmáni mražené a rozmrazované nepozřou, lépeřečeno budou kolem toho dělat takové ofuky a pozřou toho tak málo, že to nemá smysl.
    Dokud nebudeš vědět, jak reaguje tvoje dítě, doporučuju zamrazit spíš blanšírovanou zeleninu (teda krom brambor). To jde mimochodem i s dýní, a kdyby se náhodou neujala u dítěte, můžete si v zimě udělat polévku :-)
    Jinak trvanlivost uvařeného v ledničce, za dodržení pravidel viz BALAENA, je 48 hodin, tzn. vyjde na tři dny.
    BALAENA
    BALAENA --- ---
    BLANITCHKA: pokud hodláš zbytek zachladit nebo zamrazit, tak z té misky nekrm (a ani sama neochutnávej, resp. nevracej tam olíznutou lžíci) - zatáhneš si tam bakterie a bude se to rychleji kazit. odeber si na krmení do mističky bokem
    TAPINA
    TAPINA --- ---
    BLANITCHKA: Hele, moderní výživové poznatky jsou kupodivu po všech těch striktních tabulkách "prostě to dítě postupně převeďte na normální lidské jídlo" :o) Dělej jak uznáš za vhodné, používej suroviny, které normálně doma míváte a pozvolna rozšiřuj repertoár.
    TAPINA
    TAPINA --- ---
    BLANITCHKA: Hotová směs se dá mrazit jakákoliv a po rozmražení je tak dobrá, že to chutná i mně :o) Vždycky uvařím naráz tak 4 porce, jednu zkrmím hned a tři zamrazím v pytlících na mateřské mléko (ale my už jedeme v příkrmech po 200 g, ty menší jsem taky kdysi dávala do tvořítek - u současného dítěte žádné "menší" období nebylo).
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam