• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    SHINIGAMIVarime pro deti a tehotne, aneb at nam to pekne roste!
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    GOLDBERRY: všechny velmi podobně :-)
    1) na troše oleje nebo másla nebo sádla orestuju zeleninu
    1a) pro polévky, které nemají být krémové - zasypu lžičkou mouky, opražím (nemám ráda průhledné vývary)
    2) zaleju vodou, osolím, přihodím brambory na kostky (někdy krémové dělám bez brambor a jindy s bramborami)
    3) uvařím doměkka
    3a) krémové polévky rozmixuju, podle chuti přidám smetanu a nebo ne.

    lze experimentovat s kořením, bylinkami, druhy zeleniny, na začátku osmahnout cibulku (ta se hodí zvlášť do krémových polévek), přidat luštěniny (krom červené čočky je potřeba je předem namočit), se zeleninou orestovat třeba žampiony na plátky...
    IKARIE
    IKARIE --- ---
    GOLDBERRY: jestli potrebujes navodny recept (taky nejsem uplny profik:), tak osmahnu cervenou cibuli + pripadne trosku zazvoru nebo trosku cesneku, osmahnu mrkev nakrajenou na kolecka, rimsky kmin, pak to zaleju vodou, osolim, necham varit nez mrkev zmekne a pak teprv sypu cocku (bacha, strasne nabobtna a je hotova rychle). to pak mixuku a zjemnuju tim kokosovym mlikem (uz jsem delala i s troskou zakysane smetany, kdyz jsem nemela to mleko)
    HUJERKA
    HUJERKA --- ---
    GOLDBERRY: osmahnout cibulku, přidat cuketu (případně i bramboru), zalít vodou a vařit, uvařené rozmixovat, dochutit solí, česnekem a majoránkou, krátce povařit
    GOLDBERRY
    GOLDBERRY --- ---
    HUJERKA: Diky, vyzkouším. A jak na tu cuketovou prosim?

    IKARIE: Ta.zni skvěle, červenou čočku má rád, díky!
    GOLDBERRY
    GOLDBERRY --- ---
    TRISSIE: A jak je prosim pripravujes? Já třeba porkovou nebo brokolicovou právě vařím ve vývaru z kuřete.. A prosim blbuvzdorne, jsem pořád ještě začátečník, co nerad vaří, polévky se navíc doma nikdy moc nejedly, akorát je to jediný pokrm, který syn pozre bez boje.
    IKARIE
    IKARIE --- ---
    GOLDBERRY: trosku exotika je cervena cocka + mrkvev + nekdy davam zazvor a/nebo cesnek a/nebo cervenou cibuli, troska kokosoveho mlika, koreni sle libosti (doporucuje se treba rimsky kmin, rozmixovat
    HUJERKA
    HUJERKA --- ---
    GOLDBERRY:
    SAAYURI: taky ještě krémová cuketová ochucená stejně jako bramborák :-)
    HUJERKA
    HUJERKA --- ---
    GOLDBERRY: Na másle osmahnout cibulku a nastrouhanou kořenovou zeleninu, zalít vodou a přihodit kukuřici nebo hrášek, naše děti v ní mají rády těstovinová písmenka. Nejoblíbenější je rajská polévka (z domácích rajčat) - uvařit, rozmixovat, propasírovat, dochutit, ideálně taky s nějakou těstovinou. A z krémových dýňová a hrachová - do toho si děti nadšeně hází houstičky nebo kuličky (ze zdravé výživy).
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    GOLDBERRY: pórková, ze zeleninové směsi (používám čestvou zeleninu nebo mraženou směs...) s bramborem, brokolicová - krémová nebo s bramborem, květáková...
    SAAYURI
    SAAYURI --- ---
    GOLDBERRY: Dynova, mrkvova, hraskova, cuketova? Nebo nevim presne, jak to myslis, nebo tak :)
    GOLDBERRY
    GOLDBERRY --- ---
    Nemáte prosim recept na osvědčenou zeleninovou polévku? Idealne bez nutnosti použít masový vývar..
    KACHITA
    KACHITA --- ---
    ZEMINO: aha.. já to jen opláchla a jedli jsme to... chuťově byly ok.. jsou ze zahrady...
    ZEMINO
    ZEMINO --- ---
    KACHITA: ani já sama bych je nejedla, pokud bych je neprohnala varem ;)
    Mražené ovoce používám na pečení
    KACHITA
    KACHITA --- ---
    prosím vás, mohu dát dnes rozmražené maliny i zítra? jsou v lednici.. syn má 15.5m. Nebo rozmražená jídla jednou a dost?
    PROMETHEA
    PROMETHEA --- ---
    ANDREJKA: zkusila bych variaci peciva: nejaky tmavsi housky, kornspitz, svetly housky (zas tolik jich nesni aby to byl dieteticky hrich)
    Chleba krajime na maly ctverecky, a tak nas chleba-nejed taky trochu sni. (Nema rada kurky, ale to je jina kapitola). K tomu vajicka (jak uz tu padlo), avocado, nebo proste jen uvarenou zeleninu (treba mrkev, brokolici), okurku. Napada mě třeba nějaký dip, do kterého ho bude bavit si ten chleba sám namáčet...
    Jinak to, ze u chlebové veceře sní třeba míň, kompenzuju třeba mlíkem nebo ovocem po večeři (ale to musíš vědět sama, jestli to nebude moc cukru navečer)
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    a jinak teda dneska jsem v šoku - zkoušela jsem nový recept a všech šest členů rodiny snědlo celou porci! to je u nás naprostý unikát, a navíc naše velmi nejedlé batole dokonce vyžadovalo přídavek!

    pokud chcete dát americké klasice mac&cheese šanci, doporučuju
    Gourmet Baked Mac and Cheese - Tastes Better From Scratch
    https://tastesbetterfromscratch.com/gourmet-baked-mac-cheese-bacon/
    (jen příště vynechám tu strouhanku nahoru, tu děti nechtěly, a dám místo ní trochu víc parmazánu)
    MUFLONEK
    MUFLONEK --- ---
    TRISSIE: Dobře asi si mi odpověděla.o)))
    MUFLONEK
    MUFLONEK --- ---
    Ehm dá se pomalý hrnec využít i jako rýžovar? a ještě - pokud se u nás doma moc nejí maso (jen ryby) není to zbytečný krám do domácnosti?

    Se jen ptám, zda nemám poprosit ježucha...
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    HUJERKA: já ještě přidám drobnou radu: do té pánve, ve které člověk maso zatahuje, nalít vodu/jinou tekutinu a nechat minutku odvařit a pak to nalít do PH.
    Protože připravit se o intenzivní chuť výpečku v omáčce by byla škoda! :-)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam