• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    SHINIGAMIVarime pro deti a tehotne, aneb at nam to pekne roste!
    Recepty, tipy atd na vareni pro zminenou skupinu..
    rozbalit záhlaví
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    GILLIATT: já jsem před pár lety zjistila, že všechny krémové polévky jsou u dětí průchozí, pokud k nim dostanou takovou tu smaženou zavářku (těstový hrášek). A že jsou pak průchozí i u manžela, který krémové polévky jinak opravdu nerad (on je sní i bez ksichtění, protože jde příkladem, ale v soukromí se netají) :-)
    GILLIATT
    GILLIATT --- ---
    u nás tenhle týden:
    plněné paprikové lusky s mletým masem, rajská omáčka + rýže nebo těstoviny (jedli jsme 2 dny)
    kuřecí vývar s nudličkami a zeleninou (+jednou s nočky a jednou játrovými knedlíčky z mražáku)
    cuketové risotto
    plátky z krůtích prsou s kuskusem, brokolicí, mrkví
    noky se špenátem
    pečená krkovice na kostičky s porkem, hráškem rýží
    a dneska dospěláci dovážka vegan burger z belzepubu a děti kuskus s mraženou zeleninou

Polívky u nás jely furt k večeři, lzahřejou a je to rychlý,akorát ted se musí i "hutný" jídlo. Vedou vývary a krémový a česnečka s krutony. Dělám podobně jako GALE Do porkový nebo květákový máme rádi rozkvedlaný vajíčko. A krutony jsou oblíbené do všeho.
    ZEMINO
    ZEMINO --- ---
    SIMCIIQ: já zatím tahám jídla z mrazáku.. mám guláš, boloňskou, ovocné knedlíky a vývar .. dovařuju přílohy a případně maso dceři, bo ta tyhle věci nejí
    Já se teda věším z představy být doma pár měsíců.. moje děti (3,10) jsou hrozné konzervy na jídlo a nemám chuť se s nimi dohadovat.. takže kombinovat maso a přílohy bez zeleniny a omáček, je fakt na mašli..a vařit 2-3 jídla pro 3 strávníky odmítám
    GALE
    GALE --- ---
    TRISSIE: Díky! Na tu jsem nikdy neměla odvahu.
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    GALE: překvapivě dobrá je krémová cuketová. byla to jednou nouzovka (půl cukety v ledničce) a děti se po tom mohou utlouct.
    GALE
    GALE --- ---
    SIMCIIQ: Ony ty zeleninové polévky jsou vlastně vsechny stejné, jen se mění ta zelenina. Dělám je tak, že osmahnu cibuli, na to hodím zeleninu ve smesi s bramborami, tak 2 : 1 ve prospěch zeleniny , a koření. Az to zmekne, rozmixuji a je hotovo. Takhle se da udělat kvetakova, brokolicova, porkova, mrkvova. Liší se to jen dochucenim pomocí koreni. Dynovka brambory nepotrebuje. Taky můžeš přidat treba červenou čočku a nahradit ji část brambor.
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    SIMCIIQ: já teď vařím většinou hned dvakrát denně, krom vývaru, který si dělám na dva dny, prostě v těch našich počtech ani nejde vařit "na ohřátí" :-) (ale zas jsem mistr na upcycling zbytků - třeba ty krůtí tortilly byly ze zbytku pečeného krůtího stehna z víkendu...)

jinak moje děti jsou hodně polévkové, je to taková jistota u všech, takže lehčí polévku máme k obědu většinou každý den, a aspoň jednou týdně nějakou hutnější s pečivem.
    jako základ používám často nějakou mraženou zeleninu - směs pro "vodovou" a jednodruhové pro krémové.
    postup jsem zhruba dávala tady: [ TRISSIE @ Varime pro deti a tehotne, aneb at nam to pekne roste! ]
    MORPED
    MORPED --- ---
    zemlbaba
    bramborove noky s makem / s kysanym zelim
    rajska
    gulas
    bratislavske plecko
    Vsechno to varila tchyne,bo ja lezim s anginou,aby toho nebylo malo!
    SIMCIIQ
    SIMCIIQ --- ---
    Vy varite vsichni denne?

U nas
    thajsky kari
    kure na paprice testoviny
    kvetakovy mozecek
    kralik se spenatem

kvetakova polivka a hovezi polivka

ty zeleninovy delate jak? dejte presny typ prosim, nikdy jsem nedelala.. mixujete? ktemovy?
    COQUINE
    COQUINE --- ---
    u nas tento tyden toto, nemam to razene dle dnu:

kvetakova polevka
    brokolicova
    hovezi vyvar
    batatove placicky
    lososovy quiche
    ryba na grilu s br kasi
    zeleninovy salat s kuskusem
    a dneska dukatovy buchticky
    VVENDY
    VVENDY --- ---
    TRISSIE: přidávám se. Protože inspirace není nikdy dost. Tento týden:
    - karbanátky s kaší (karbanátky byly napůl s červenou čočkou)
    - rýžové nudle ala čína
    - ryba (měli jsme lína a sivena) s pečenou zeleninou
    - hovězí na houbách s rýží
    - špenát, výpečky, brambory

Večeře jsme poslední dobou řešili saláty: z červené řepy, čočkový salát, salát z ledového salátu a ředkviček. Plus jeden den byla zeleninová polívka "co dům dal" - takže kromě klasické zeleniny, pórek, zbytek kapustiček, kedluben, ...

Příští týden zatím plánuju, abych udělala nákup.
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    jinak, protože teď supluju školní jídelnu, velmi pečlivě vedu "zpětný jídelníček" (aka zapisuju do diáře, co jsem vařila, s tím, že listuju pak třeba měsíc zpátky pro inspiraci - plus to datuje ty různé krabičky zbytků v ledničce), tak jsem si říkala, že to hodím i sem, pro inspiraci ostatních - a třeba se někdo přidá a budu mít inspiraci i já :-)

pondělí
    oběd: slepičí vývar s nudlemi, kuře na smetanovém pórku s rýží
    večeře: těstoviny se slaninou

úterý
    oběd: zeleninová polévka s bramborem, zapečené brambory s uzeným
    večeře: krupicová kaše

středa
    oběd: zeleninový vývar s kapáním, kuřecí plátky s bulgurovým salátem
    večeře: tortilly s pečeným krůtím masem

čtvrtek
    oběd: zeleninový vývar s pohankou, "švédské" kuličky s bramborovou kaší
    večeře: hrachová polévka s pečivem
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    Nakonec byly přírodní plátky s bulgurovym salátem (nehodí se tomu říkat tabbouleh, když tam není ani petržel, ani cibule :)
    Ale díky za nápady, budou se hodit, karanténa nekončí :(
    HUJERKA
    HUJERKA --- ---
    TRISSIE: Klidně bych udělala kuřecí nudličky na doma dostupné zelenině (u nás to zachraňuje přidání kukuřice) a k tomu uvařit jakoukoliv přílohu z těch tří. U nás se chytla jako netradiční příloha quinoa, na zkoušku jde třeba uvařit napůl s rýží. A děti berou na milost jako přílohu i čočku.
    GILLIATT
    GILLIATT --- ---
    TRISSIE: u nás jsou protesty proti "suchému" kuskusu, dělávám krůti prsa - plátky orestuju se zeleninou, pak podleju (vývar / nebo krájená rajčata), podusím, aby se udělala omáčka a jako příloha kuskus, do kterého se pak pěkně ta omáčka vsákne.
    PETATA
    PETATA --- ---
    TRISSIE: ted nam kamaradka na horach delala kureci na paprice, s kokosovym mlekem a byt jsme k tomu meli ryzi, v puvodnim receptu bylo neco ala kuskus/bulgur/jahly...

dneska jsme obedu meli kureci palick, v medovo horcicove omacce a k tomu bych si to take dokazala predstavit
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    nějaký nápad, co uvařit pro celou (konzervativní) rodinu, aby v tom byly kuřecí prsa a bulgur/kuskus/pohanka?

(potřebuju přidat čtvrtou přílohu, ať necyklím furt rýže/těstoviny/brambory :-)
    INUSHKA
    INUSHKA --- ---
    HUJERKA: Večer před. Já chystám pro mladší dceru do školky, starší si souběžně chystá pro sebe. Ne teda úplně vždycky, některé dny má kroužky do večera a jsme rádi, že ji po večeři rychle dostrkáme do postele. Ale snažíme se, aby se podílela co nejvíc.
    HUJERKA
    HUJERKA --- ---
    INUSHKA: Přemýšlela jsem už o tom taky. Zajímalo by mě, jestli ji připravujete večer předem nebo až ráno? Ráno pro nás nepřipadá zatím v úvahu, to jde o každou minutu :-)
    PETATA
    PETATA --- ---
    TAPINA: nase dite taky nema cas, ale na co si cas vzdycky najde (byz uz tady neco padlo), tak to jsou toasty, kapsicky (at ovocne, jogurtove ci termixy) a vajicko natvrdo a kupodivu vzdycky sni nakrajenou zeleninu (papriku, okurku, mrkev ci cherry rajcatka)
    INUSHKA
    INUSHKA --- ---
    TAPINA: My jsme zavedli nikoli ptaní, ale rovnou to, že si dcera svačinu chystá sama, s naší asistencí. Čokoládu a bonbóny bych vetovala, ale klidně ji nechám si k běžné svačině přidat třeba dvě sušenky, pár lentilek nebo tak něco. Pomáhá to.
    Jinak ještě jedeme hodně domácí buchty, to holky taky většinou snědí.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam