• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    SHINIGAMIVarime pro deti a tehotne, aneb at nam to pekne roste!
    Recepty, tipy atd na vareni pro zminenou skupinu..
    rozbalit záhlaví
    GILLIATT
    GILLIATT --- ---
    PROMETHEA: no já nevim, jsem se spíš zděsila, kolik tam mám masa právě, normálně tolik vůbec nejíme. Jenže nám zrušili trhy a zelenina v místním albertu je drahá a hnusná. Ale je zas fakt, že děti mají ve škole a školce maso furt..
    HUJERKA: dcerka zas pečlivě kukuřici vybírá a dává stranou:)
    tento a minulý týden
    placičky z červené čočky s bílým jogurtem, salát/brambor
    pečené kuřecí čtvrtky se zeleninou a bramborem na plátky z jednoho pekáče
    zapečené těstoviny se zbytkem kuřete
    domácí hranolky, šopák
    kuřecí vývar s nočky a zeleninou
    dneska musí být špenátová (zelená) se ztraceným vejcem
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    HUJERKA: cibule... osmiletý ji nemůže ani vidět.
    naštěstí jen vidět, takže rozmixovaná nebo rozvařená projde - a po třech letech už je ochoten případný kousek cibule dát na talíři stranou a neudělat hysterák, že to nebude jíst vůbec.
    ano, je to velmi limitující :-(
    HUJERKA
    HUJERKA --- ---
    PROMETHEA:
    TRISSIE: Naše děti milují syrovou zeleninu, snědí skoro jakoukoliv, ale co se týče tepelně upravené zeleniny, je to v háji, spolehlivě snědí jen kukuřici. Dcera je schopná z jídla vyhazovat i nadrobno nakrájenou cibuli! Hodně mě to omezuje ve vaření, to už spíš projdou luštěniny...
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    PROMETHEA: moji strávníci jsou bohužel velmi konzervativní, co se tepelně upravené zeleniny týká :-(
    já jim to pašuju, kde to jde, ale maso je větší sázka na jistotu.
    na druhou stranu, stačí ho prakticky homeopatické množství, aby to bylo akceptovatelné - takže třeba v dnešních gnocchi s kuřetem a špenátem je pro šest lidí jedno středně velké kuřecí prso :-)

genetika je mrcha, já jsem klasický ochutnávač ("nová surovina?, jú, jak to asi chutná? šup s tím na talíř!"), manžel je konzerva ("na tom obřím švédském stole vidím přírodní kuřecí plátky, to bych snad mohl risknout, a hranolky snad budou chutnat jako doma"), no a ze čtyř dětí je po mně jen jedno :-(
    PROMETHEA
    PROMETHEA --- ---
    Jinak obdivuju všechny, jaké máte jídelníčky!! Já dělám maso tak jednou dvakrát, maximálně když se to sejde třikrát týdně, jinak jedu zeleninu a přílohy.

Mám to tak trochu jako princip stavebnice: suroviny točím pořád stejné, druhy přípravy taky, a nakonec to v kombinaci vytvoří docela variace :))

Jídla:
    - zelenina na pánvi (buď jednodruhová nebo v kombinaci: cuketa, lilek, žampiony, paprika, pórek, ......na cibulce nebo s česnekem, nebo s obojím...buď s omáčkou (rajčatová, smetanová) nebo bez, buď s masem (kuřecí) nebo s tuňákem....servírované s těstovinami, rýží, kuskusem, noky

- krémové polévky
    - zeleninová s krupičkou (děti nejsem z polévek unešeny, bohužel)
    (Polévky s osmaženým chlebem)

- curry (různá zelenina, s červenou čočkou) ale u dětí taky nic moc úspěch

- zapečená zelenina (pokud je k tomu příloha, tak je ještě potřeba (třeba jogurtový) dip

- a z “hotových” jídel se uchylujem k vídeňským párečkům, mraženému špenátu a rybím prstům :)

- snažím se tak 2-3 týdně nabízet studenou “chlebovou” večeři. K tomu kromě obvyklých obloh (sýr, šunka) se osvědčilo avocádo, losos, vařená/míchaná vajíčka, salát, okurky (čerstvé i kyselé :)
    PROMETHEA
    PROMETHEA --- ---
    TRISSIE: Právě jsem ti na tvůj úvodní dotaz: co s bulgurem, chtěla napsat, že ho dělám jako vánočního kubu: na sádle, s žampionama místo hřibů, nakonec nedávám do trouby..je z toho takový rizoto...s parmezánem dobrota
    HUJERKA
    HUJERKA --- ---
    ANDREJKA: Já dělám bezlepkové palačinky - často s podílem pohankové mouky a do těsta přidávám trošku oleje, jinak by se mi to taky roztrhalo.
    MUFLONEK
    MUFLONEK --- ---
    IKARIE: děkuji
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    ANDREJKA: já té vody dávám tak deci, dvě? můj PH moc nevypaří...
    a rozhodně to nemusí být pod vodou, třeba dneska jsem pomalila hovězí na rajskou a to bylo taky maximálně způlky (a mohlo být míň, ale chtěla jsem do omáčky víc vývaru)
    BALAENA
    BALAENA --- ---
    ANDREJKA: ne, ono se to spíš jako peče.
    ale nesmí se ti odpařit všechna voda, občas si na to mrkni
    IKARIE
    IKARIE --- ---
    MUFLONEK: delam printscreen z appky meho kuchynskeho robota, tak ten postup ber z rezervou, je tam nastaveni vykonu a rychlosti pro termomix. pujde to podle me normalne umichat i v ruce. kdyz to neji zrovna mimino, pridavam orechy (vlasaky, para, mandle, co mam) a/nebo seminka (dynova, slunecninova ...) a/nebo jine susene ovoce (brusinky, svestky, posekany merunky ..)

MUFLONEK
    MUFLONEK --- ---
    IKARIE: prosím o ten recept na banánový chlebíček. Děkuji. o)
    IKARIE
    IKARIE --- ---
    QUANTI: jeden tvaroh (kostka, ne ve vanicce, davam polotucny z lidlu)
    jedno maslo
    250g polohrube mouky
    spetka soli

vyvalim do valce (tvar treba houskoveho knedliku), dat do lednice odlezet den nebo aspon pres noc, pak rozkrajim na 4 dily, vetsinou pecu ze dvou a ty dalsi dva treba za dva dny, v lednici do vydrzi (lze i zamrazit)

a jablka neloupu, jen vydloubu jadrince a nasekam v robotu, cca 600g na ty dve nohavice
    QUANTI
    QUANTI --- ---
    IKARIE: prosím tvarohové těsto na štrůdl? znám jen jogurtové...

jinak u nás:
    kuřecí paličky na zelenině
    svíčková
    domácí pizza z kynutého těsta
    roštěnky s rýží
    losos s bramborovou kaší

bude sekaná z krůtího a kuličky s rajskou, pro dospělé udělám někdy chilli con carne a děti můžou mít něco, co zbylo :D takový osvědčený rychlorecept jsou těstoviny s kuřecím na kousky a kukuřicí
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    ANDREJKA: je to takovej skoro babica-recept, puristy by z toho asi kleplo, ale detem to hrozne chutna, tak co clovek nadela :)

kureci na nudlicky marinuju ve smesi sojovky a mleteho zazvoru (aspon pul hodiny), pak orestuju na panvi, nakonec pridam mrazenou kukurici, arasidy (pro skoro triletou je furt jeste z jeji porce vybiram, pro jistotu...), a lzici skrobu rozmichanou ve vode. chut pripadne doladim sojovkou/soli, omacky kvuli detem spis vic nez min.

ja bych hrozne rada poradne kungpao, palive a vubec, ale to bych tu jedla jenom ja :(
    GILLIATT
    GILLIATT --- ---
    ANDREJKA: sypeme tím stejným, ještě máme konopná semínka, do zeleninových krémů (těch méně hutných), jako třeba do porkovy, přidávám ječné kroupy, někdy zamíchám vajíčko, a třeba do špenátový máme radi ztracený vejce.
    IKARIE
    IKARIE --- ---
    a opejkali jsme burty, ty PURE z lidlu maji celkem ok slozeni (ne teda pro rocni mimino samozrejme:) - kdyz se ted clovek moc nedostane pro naky dobry farmarsky, to je taky zabava na pulku odpoledne
    IKARIE
    IKARIE --- ---
    my tento tyden co jsem tak dala dohromady - je to teda rehole, starsi syn ji jak protrzeny a mimino se taky nak rozjedlo, asi jak sem rezignovala na ty zeleninovy kejdy a ji uz s nama, nevim jak to s tema dvema zubama dela, ale zvlada to dobre :)

zahajujeme den cerstvym smoothie, starsi loupe pomerance, zabava na 20 minut - dva pomerance, dve mandarinky, nekdy zazvor, nekdy citron, troska medu

POMAZANKY: vajickova, repna , tunakova
    & domaci bagety (ale uz doslo drozdi a nezvladla jsme ho namnozit, tak mame ted smulu)

POLEVKY:
    - vyvar z krutich krku s nudlema
    - hovezi vyvar
    - hraskovy krem
    - bramboracka bez hub
    - kvetakova s bramborem

HLAVNI JIDLA:

- kvetakove placicky se syrem pecene v troube
    - bramboraky napul brambory a cukety, mimino dostalo pecene v troube
    - cizrnove curry z kokosoveho mleka s ryzi
    - kureci rizky obalovane v cornflakes s brkasi
    - spagety carbonara
    - bolonske spagety
    - pecene kureci stehna s pecenou zeleninou, nasledujici den pak "rizoto" ze zbytku s vypekem
    - cuketova nadivka

SLADKE PECENI za asistence 3,5 leteho:
    - bananovy chlebicek bez cukru
    - jablecny nepeceny dort s pudinkem a piskotama tzv. "mokry pes" :)
    - strudl, ten jedem furt, nez dojdou jablka (s tvarohoveho testa, bez cukru, jablka neloupu, sekam v robotu, delam jednu nohu bez orechu a tu ji i rocni)
    GILLIATT
    GILLIATT --- ---
    tak já přihodím tento týden
    čočková polévka, sekaná s bramborem, kaší, chlebem:), hovězí vývar s játrovými knedlíčky a nudličkami, mleté hovězí s krájenými rajčaty, mrkví, cibulí a špagetami.
    Saláty bohužel děti odmítají, jedí nakrájenou syrovou zeleninu, to ano, ale jak se to smíchá, tak ne (snesou jedině šopák). A ta zelenina je ted zoufalá, achjo, normálně tolik masa vůbec nejíme :(
    VVENDY: díky za inspiraci - zelný si udělám co nejdřív!
    QUANTI
    QUANTI --- ---
    TRISSIE: to se přiznám, že bych nejedla ani já :D sladký jo, naslano si neumím představit.
    MORPED
    MORPED --- ---
    TRISSIE: to vypadá dobre
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    INUSHKA: dělala jsem podle
    Staročeské jahelníky: Sladký s ovocem, slaný s houbami. Který si dáte? | | MAKOVÁ PANENKA
    http://makova-panenka.cz/...epty/staroceske-jahelniky-sladky-s-ovocem-slany-s-houbami-ktery-si-date/
    jen jsem přidala do směsi předtím, než jsem ji hodila do trouby, mražený hrášek, a nahoru dala trochu sádla (příště si ho rozpustím a pokapu to s tím)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam