• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    SHINIGAMIVarime pro deti a tehotne, aneb at nam to pekne roste!
    HUJERKA
    HUJERKA --- ---
    TRISSIE: to bych dělala moc ráda, už jsem podobný recept zkoušela, ale v tom tu brokolici hned poznají a nesnědí :-(
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    HUJERKA: hrozně dobré zeleninové placičky jsou tyhle:
    Brokolicové placičky recept - TopRecepty.cz
    https://www.toprecepty.cz/recept/1084-brokolicove-placicky/

    naše děti by se po nich utloukly.
    GILLIATT
    GILLIATT --- ---
    HUJERKA: jasně - uvařím červenou čočku na kaši. Pak tam přidám nějakou zeleninu, co mám a co máme rádi - najemno nakrájený porek, mladá cibulka, nastrouhaná mrkev apod. Trochu mouky (asi jedno jaký) a vajíčko, aby to drželo pohromadě a koření. Já dávám sůl, pepř, římský kmín, koriandr, podle chuti. Smažím z obou stran dozlatova, pak osuším papírovou uterkou, Taky se to dá dělat na sucho v troubě, tak jsem všechny možný placičky dělala, když jsem měla pidi děti, akorát mi přišlo, že to má nakonec všechno stejnou chuť.
    VVENDY
    VVENDY --- ---
    My tento tyden taky ubrali masa:
    Losos a pecene zelenina
    Leco s vajickem plus brambory
    Spizy s pecenou repou a mrkvi
    Hrachova polevka a livance
    Sekana a bramborova kase
    Pohankove rizoto s cuketou
    HUJERKA
    HUJERKA --- ---
    GILLIATT: Můžu poprosit o recept na placičky z červené čočky? Chtěla bych vařit míň masa a třeba by u dětí prošly :-)
    GILLIATT
    GILLIATT --- ---
    PROMETHEA: no já nevim, jsem se spíš zděsila, kolik tam mám masa právě, normálně tolik vůbec nejíme. Jenže nám zrušili trhy a zelenina v místním albertu je drahá a hnusná. Ale je zas fakt, že děti mají ve škole a školce maso furt..
    HUJERKA: dcerka zas pečlivě kukuřici vybírá a dává stranou:)
    tento a minulý týden
    placičky z červené čočky s bílým jogurtem, salát/brambor
    pečené kuřecí čtvrtky se zeleninou a bramborem na plátky z jednoho pekáče
    zapečené těstoviny se zbytkem kuřete
    domácí hranolky, šopák
    kuřecí vývar s nočky a zeleninou
    dneska musí být špenátová (zelená) se ztraceným vejcem
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    PROMETHEA: v tuto chvíli vycházím z pozorování předchozích vzorků, víc se k tomu nebudu vyjadřovat, protože nyx slyší i nevyslovené :-)
    PROMETHEA
    PROMETHEA --- ---
    TRISSIE: jak starsi je nejmladsi? Jeste pockej, kolem tretiho a ctvrteho roku jsou vsechny deti (ne)jedlici-konzervy :)

    Je to evolucne-biologicky dano...:)
    Takže mě možná taky ještě postupem času čeká evaluace a škrty v jídelníčku :#

    Muj jediny trik, jak maskovat zeleninu (protoze ji zatim nemaskuju :) je bešamel. Hrubě nezdravá ale dobrá věc, a když se do ní rozmixuje brokolice, vubec to nikomu nevadí :)) fungovalo by s každou zeleninou...
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    HUJERKA: cibule... osmiletý ji nemůže ani vidět.
    naštěstí jen vidět, takže rozmixovaná nebo rozvařená projde - a po třech letech už je ochoten případný kousek cibule dát na talíři stranou a neudělat hysterák, že to nebude jíst vůbec.
    ano, je to velmi limitující :-(
    HUJERKA
    HUJERKA --- ---
    PROMETHEA:
    TRISSIE: Naše děti milují syrovou zeleninu, snědí skoro jakoukoliv, ale co se týče tepelně upravené zeleniny, je to v háji, spolehlivě snědí jen kukuřici. Dcera je schopná z jídla vyhazovat i nadrobno nakrájenou cibuli! Hodně mě to omezuje ve vaření, to už spíš projdou luštěniny...
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    PROMETHEA: moji strávníci jsou bohužel velmi konzervativní, co se tepelně upravené zeleniny týká :-(
    já jim to pašuju, kde to jde, ale maso je větší sázka na jistotu.
    na druhou stranu, stačí ho prakticky homeopatické množství, aby to bylo akceptovatelné - takže třeba v dnešních gnocchi s kuřetem a špenátem je pro šest lidí jedno středně velké kuřecí prso :-)

    genetika je mrcha, já jsem klasický ochutnávač ("nová surovina?, jú, jak to asi chutná? šup s tím na talíř!"), manžel je konzerva ("na tom obřím švédském stole vidím přírodní kuřecí plátky, to bych snad mohl risknout, a hranolky snad budou chutnat jako doma"), no a ze čtyř dětí je po mně jen jedno :-(
    PROMETHEA
    PROMETHEA --- ---
    Jinak obdivuju všechny, jaké máte jídelníčky!! Já dělám maso tak jednou dvakrát, maximálně když se to sejde třikrát týdně, jinak jedu zeleninu a přílohy.

    Mám to tak trochu jako princip stavebnice: suroviny točím pořád stejné, druhy přípravy taky, a nakonec to v kombinaci vytvoří docela variace :))

    Jídla:
    - zelenina na pánvi (buď jednodruhová nebo v kombinaci: cuketa, lilek, žampiony, paprika, pórek, ......na cibulce nebo s česnekem, nebo s obojím...buď s omáčkou (rajčatová, smetanová) nebo bez, buď s masem (kuřecí) nebo s tuňákem....servírované s těstovinami, rýží, kuskusem, noky

    - krémové polévky
    - zeleninová s krupičkou (děti nejsem z polévek unešeny, bohužel)
    (Polévky s osmaženým chlebem)

    - curry (různá zelenina, s červenou čočkou) ale u dětí taky nic moc úspěch

    - zapečená zelenina (pokud je k tomu příloha, tak je ještě potřeba (třeba jogurtový) dip

    - a z “hotových” jídel se uchylujem k vídeňským párečkům, mraženému špenátu a rybím prstům :)

    - snažím se tak 2-3 týdně nabízet studenou “chlebovou” večeři. K tomu kromě obvyklých obloh (sýr, šunka) se osvědčilo avocádo, losos, vařená/míchaná vajíčka, salát, okurky (čerstvé i kyselé :)
    PROMETHEA
    PROMETHEA --- ---
    TRISSIE: Právě jsem ti na tvůj úvodní dotaz: co s bulgurem, chtěla napsat, že ho dělám jako vánočního kubu: na sádle, s žampionama místo hřibů, nakonec nedávám do trouby..je z toho takový rizoto...s parmezánem dobrota
    HUJERKA
    HUJERKA --- ---
    ANDREJKA: Já dělám bezlepkové palačinky - často s podílem pohankové mouky a do těsta přidávám trošku oleje, jinak by se mi to taky roztrhalo.
    MUFLONEK
    MUFLONEK --- ---
    IKARIE: děkuji
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    ANDREJKA: já té vody dávám tak deci, dvě? můj PH moc nevypaří...
    a rozhodně to nemusí být pod vodou, třeba dneska jsem pomalila hovězí na rajskou a to bylo taky maximálně způlky (a mohlo být míň, ale chtěla jsem do omáčky víc vývaru)
    BALAENA
    BALAENA --- ---
    ANDREJKA: ne, ono se to spíš jako peče.
    ale nesmí se ti odpařit všechna voda, občas si na to mrkni
    IKARIE
    IKARIE --- ---
    MUFLONEK: delam printscreen z appky meho kuchynskeho robota, tak ten postup ber z rezervou, je tam nastaveni vykonu a rychlosti pro termomix. pujde to podle me normalne umichat i v ruce. kdyz to neji zrovna mimino, pridavam orechy (vlasaky, para, mandle, co mam) a/nebo seminka (dynova, slunecninova ...) a/nebo jine susene ovoce (brusinky, svestky, posekany merunky ..)

    MUFLONEK
    MUFLONEK --- ---
    IKARIE: prosím o ten recept na banánový chlebíček. Děkuji. o)
    IKARIE
    IKARIE --- ---
    QUANTI: jeden tvaroh (kostka, ne ve vanicce, davam polotucny z lidlu)
    jedno maslo
    250g polohrube mouky
    spetka soli

    vyvalim do valce (tvar treba houskoveho knedliku), dat do lednice odlezet den nebo aspon pres noc, pak rozkrajim na 4 dily, vetsinou pecu ze dvou a ty dalsi dva treba za dva dny, v lednici do vydrzi (lze i zamrazit)

    a jablka neloupu, jen vydloubu jadrince a nasekam v robotu, cca 600g na ty dve nohavice
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam