• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    SHINIGAMIVarime pro deti a tehotne, aneb at nam to pekne roste!
    IKA
    IKA --- ---
    GILLIATT: S týmto tiež bojujem a zdá sa mi to byť vlastne dosť náročná disciplína.. snažím sa variť vždy viac toho, čo sa dá použiť ako komponent do ďalšieho jedla. Takže vždy viac ryže (ako druhé jedlo je potom ryžový nákyp, "rizoto", nejaké stirfry..), vajíčok (ako bielkovina k nejakej zelenine, alebo do rôznych "misiek", šalátov..), pečenej zeleniny (znova, rôzne "misky", vlažné šaláty, alebo rozmixovať do hustej polievky), "zrna", napríklad pšena, quinoy, atď (z toho robím sladké raňajkové kaše, alebo ako základ do rôznych tých misiek), mäsa (potom do tortilly, alebo do "rizota"), alebo aj cestovín (úplne obyčajné cestoviny s vajíčkom:)
    Tie "misky" sú improvizované jedlá, kde je základ obvykle nejaké to zrno, k tomu zelenina, surová a/alebo pečená, a nejaká bielkovina - mäso, vajíčko, syr, tempeh.. a nejaká omáčka/šťava, takže napríklad pesto, alebo orechové maslo, tahini,..), na vrch ešte niečo zábavné na ozdobu, semienka, oriešky, atď. Dá sa to veľmi rýchlo zostaviť z predpripravených súčiastok, ale konkrétne názvy to nemá.:) (resp., podľa toho, čo tam dáš, to môže pripomínať napríklad burrito bowl, alebo gado gado, alebo sabich, atď atď..:)
    GILLIATT
    GILLIATT --- ---
    NIENNA: :))) tak tou dobou uz jsem tuha:)
    NIENNA
    NIENNA --- ---
    GILLIATT: Pravdu? Mezi 22-24 hod. Je to peklo.
    Ale vdolečky jsou víkendovka (jsou lepší čerstvé, ale holky je rády i z předchozího dne, takže cajk...).
    GILLIATT
    GILLIATT --- ---
    NIENNA: fiha, jak to stihas? :) svickova, vdolecky, lasagne..mi prijde jak sci-fi.
    Ja i blby kure na paprice delam o vikendu...
    NIENNA
    NIENNA --- ---
    GILLIATT: vepřové na kmínu, vepřové na mrkví, rizoto, buřtguláš - mé děti neoblibují, ale manžel na ho ano....☺️
    NIENNA
    NIENNA --- ---
    GILLIATT: lasagne.... palačinky..... zapečené kuře se zeleninou a bramborem
    A pak zmíněná čočka a sekaná
    Omáčky s knedlíkem (rajská, svíčková, vepřové na smetaně, koprovka)
    Čili con carne
    Ovocné knedlíky
    Bavorské vdolečky

    Asi to nesplňuje všechno zadání, ale toto jsou oblíbené položky z našeho seznamu "někdo v karanténě, matka v práci, otec nevaří" - tj. Chutnají i ohřáté
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    GILLIATT: mmch sekaná se dá vytvořit do zásoby, zamrazit, a pak z mrazáku frknout rovnou do trouby - snížit teplotu pečení o 20C a prodloužit pečení o 30 min.
    GILLIATT
    GILLIATT --- ---
    PETATA: sekana! Diky:)
    Jo. Krkovici jsem delala v patek - na kosticky, s ryzi. Taky fajn rychlovka. Kouknu na toho vanka.
    A kouknu na ostatni tipy!
    PETATA
    PETATA --- ---
    GILLIATT:
    Tohle mi přijde docela jednoduché na přípravu a když už není kuře, tak je to vlastně výborné rizoto

    Kuře po baskicku | Apetitonline.cz
    https://www.apetitonline.cz/recept/kure-po-baskicku

    Moje oblíbeně od Vaňka

    Kuře v hrnci recept | Roman Vaněk
    https://www.rohlik.cz/chef/415-kure-v-hrnci

    Krkovice taktéž Vaněk

    Pečená vepřová krkovice s bramborami, česnekem a rozmarýnem recept | Roman Vaněk
    https://www.rohlik.cz/chef/68-pecena-veprova-krkovice-s-bramborami-cesnekem-a-rozmarynem

    Pak se ještě peče vepřové v mléce, ale tohle je fajn, že to má rovnou i ty přílohy

    A má skvělé kuře na paprice, ale jiné, než je na rohlíku

    Sekaná je taky super a udělá se jí hodně.. nebo krůtí roláda, dokud je síla

    Z polévek ješté bramboračka, zelňačka, u nás milují frankfurtskou
    GILLIATT
    GILLIATT --- ---
    tak, a je to tu zas. Jedno dítě v karanténě, druhé pozitivní. Jdu vytvářet nákup na rohlíku.
    Prosím, perte do mě tipy - ideálně na jídla z jednoho hrnce/pekáče, co můžu uvařit večer a druhý den jen ohřát k obědu. Mám tu obří žrouty, plus manžela. Zatím jsem jsem dělala polívky - k večeři, ale na oběd to chce něco hutnějšího. První tip - pečená kuřecí stehna (a ze zbytků zapečený těstoviny). Polívky jsem dělala - hrachovku, hráškovku, česnečku, vývary s nudlema a nokama, brokolicovou, dýňovou, z červené čočky, z hnědé čočky. A docházejí mi nápady. A je možný, že mě dostane covid, tak at tu něco mám. Děkuju!!
    PROMETHEA
    PROMETHEA --- ---
    lama dotaz: hranolky v troubě. jak počítáte množství? o kolik se změní hmotnost oproti syrovým bramborám? kupované hranolky 750g se nesnědly a strašně zbylo; dneska z 1,5 kg syrových brambor a na mě nezbylo :) domácí hranolky jsou samozřejmě chutnější, ale množstevně mi to nejde do hlavy...
    QUANTI
    QUANTI --- ---
    MISHUGE: dušená mrkev s bramborem :)
    GILLIATT
    GILLIATT --- ---
    TRISSIE: livanecnik! Objednala jsem si k Vanocum - muj prvni v zivote. Livance jsem teda jeste nikdy nedelala, ale krome volskych vok ho pouzivam na vsemozne zeleninove placicky s pochybnou konzistenci. Je to super!
    GALE
    GALE --- ---
    ULO: Jojo, na balkoně mám dva květináče.
    GALE
    GALE --- ---
    TRISSIE: V krámě měli ještě chřest, takže k večeři budou nové brambory, volske oko a chřest s máslem. Jsem hrdinka dne.
    ULO
    ULO --- ---
    GALE: s pažitkou mmmm
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    GALE: udelej jich vic, a budes mit na snidani na toast :-)
    GALE
    GALE --- ---
    TRISSIE: Volský oko s novými bramborami je úplně nejvíc jídlo! Dneska bude k večeři. A ještě budu mít sukces, že jsem uvařila teplé jídlo, co nejsou toasty nebo párky.
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    GILLIATT: já zrovna obědvám do toastu zrecyklované zbytky od snídaně, ale můžu!!! protože tu nejsou děti ani manžel a nikdo po mně nic nechce! :-)
    (včera v zoufalství jsem udělala k večeři volský oka s novýma bramborama. V lívanečníku - ty vajíčka, ne brambory, samozřejmě. Ale děti to jedly, tak asi dobrý...
    GILLIATT
    GILLIATT --- ---
    TRISSIE: je to hrůza! Toasty už nemůžu ani vidět:) , teď jedeme k večeři hity jako chleba ve vajíčku:) , starej chleba tu mám furt, vejce taky.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam