• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    SHINIGAMIVarime pro deti a tehotne, aneb at nam to pekne roste!
    Recepty, tipy atd na vareni pro zminenou skupinu..
    rozbalit záhlaví
    ULO
    ULO --- ---
    QUANTI: trocha inspirace z blízkého Orientu:
    Mercimek/esogelin çorbasi: je polévka ze žluté čočky apecených paprik. Imho ideální jídlo. Základní složení je cibule, čočka, pečená paprika, ale ideálne ji lze dělat z kurecího vývaru, pridat mrkev, Cesnek, rajcata a bramboru. Okořenit koriandrem. Rozmixovat a podávat s citronem, ten kyselý aspekt je podle mě klíčový, dodá svěžest. Tradičně se jí s chlebem okorenena červenou paprikou.

    Pecena paprika je užitečná i v jiných receptech, lze ji vrazit do tvarohu, pridat na chleb se syrem, na těstoviny nebo ryzi. My z nej děláme Muhammaru, to znamená rosekat s vlaskymi ořechy a petrzelí, idealne pridat kardamom a anar pekmez (sirup z granatovych jablek), který směs osladi a soucasne okyseli, ale není úplně nutný. My ho máme hlavně v lete, kdy ho pijeme s vodou a dáváme do salatu. Muhammaru jíme s ryzí a testovinami, hodí se jako doplněk k humusu.

    Humus je stálice a vyborne plnidlo. Je rychlý, cizrnu z plechovky rozmixovat s tahinou, pridat Cesnek, koření dle chuti a je to. To samé jde udělat s pecenim lilkem a je z toho baba ghanoush, nebo místo tahiny rozmixovat lilek s tahini a jogurtem a je z toho mutabal. S rajčaty a věncem a je to mirza ghasemi.

    Pilav - ryze (muze byt varena ve vývaru) s cockou a egyptská paralela na pilav -koshari, s rajcatovou omáčkou je navzdory své výstřednosti docela fajn jídlo, hlavně není třeba tam vrazit všechno.

    Úplně nejčastěji vecerime těstoviny s něčím z vyse uvedeného, k tomu nasekana rajcata, bílý (typu Balkán/feta) pečený syr nebo parmazan, olivy, slanina, petrzel, ořechy, bazalka , citronová stava a kůra. Občas uzeny makrela, nebo sardinky z plechovky. Každý si nanda podle vlastní chuti. Myslím že výsledek bývá docela vyzivove bohatý, ikdyž je to spis taková rychlá nouzovka pro nedostatek kulinářské inspirace.

    Hodně často jíme pečené kysane zelí, vyprávění o namornicich a kurdějích deti už slyšet nechtějí. Je to snadné na cibulku vysypu sáček. Když mám, dělám na slanine, nebo na horu polozim kureci křídla a dam péct. A pak se o to nestarám. Když nemáme slaninu ani křídla, tak jíme zelí jen s cibuli.

    Co bylo (hlavně moje, coby kuchaře) oblíbené byly mrazene pelmeně a vareniky. S kysanou smetanou dost vydatně jídlo. Jako náhradu máme gnocchi s tvarohem. Tvaroh mi přijde dobre večerní jídlo.

    No a z mrazakovych jídel bych ještě zmínila bao, jestli lze dobre sehnat (u švagr ho kupuje, ale nevím kde). Je to chutove nenáročné jídlo, které jedí i vybiravejsí deti.

    A kdyby někdo chtěl zkusit jednoduché zajimave jidlo, doporucuju fesenjoon. Kuře s vlasskymi ořechy a granatovou šťávou. Nahází se do hrnce a nechá probublavat.
    ADELHAIDA
    ADELHAIDA --- ---
    QUANTI: Nejsou na nervy lepší sacharidy? Myslela jsem, že ty krměj mozek... Jakože k těm polívkám a vajíčkům, co tu padly (a který bychbradila taky:-)) přihodit ještě pečivo. Ale nejsem odborník, jen jsem to vždycky slyšela, že k večeři maj bejt i nějaký "pomalý" cukry, aby se člověk ráno probudil duševně svěží.
    VENIKA
    VENIKA --- ---
    QUANTI: Zvlast ted v zime tocim polivky, hodne lusteniny a papinak/pomalej hrnec jsou kamosi - vyvary, pak napr. cockova klasik, cockova z cervene cocky, gulasovka, zeleninovy kremy - hraskovej treba. K tomu pak vetsinou jeste pecivo. A varim je aspon na dva dny.

    A za posledni dobu jsme meli: curry s cizrnou, kam zase prihodim i cervenou cocku, chilli con carne (bez chilli). Smazenou ryzi (zbytek ryze, mrazena zelenina, vajicka).
    Zachrana je pak pytlik noku a k nemu spenatova smetanova omacka, to cely trva 10 min, bilkovin teda zas tak moc ne, ale parmezan pomuze. A spagety jakoze carbonara s vajickem a zase parmezanem jsou taky rychly a vdecny.
    GIOMIKY
    GIOMIKY --- ---
    QUANTI:
    - míchaná vejce, chleba s máslem a solí, posypaný pažitkou
    - volská oka, chléb s máslem a šunkou
    - selská omeleta (vejce, brambiry, vařené kuře... co dům dá)
    ...
    k jídlům podávat jako nápoj vlažné kakao
    QUANTI
    QUANTI --- ---
    Desetiletá čtvrťačka je poslední dobou v rozkladu, každou chvíli meltdown, nervy na pochodu. Chceme upravit spánek a fyzickou zátěž, ale říkala jsem si, že by pomohly i energeticky a bílkovinově vydatnější večeře - teď máme většinou studené. Co ale vařit ve všední dny, aby to nezabralo zas moc času a taky aby to děti jedly? Tipy?
    ADELHAIDA
    ADELHAIDA --- ---
    ADELHAIDA: Upgrade pro držitele takovejch těch malejch hajzlů, chci říct ekologickejch jablíček, co jsou tak malinký, že doufáme, že shnijou dřív, než se s nima budem muset zaobírat. Daj se jen vyškrábnout jádřince a čtvrtky pak jdou rozmixovat na přijatelnou strukturu v příručním mixéru, s aspoň nahrubo oloupanýma to jde líp. Děti jablek ještě aspoň jednou tolik při "pomáhání" snědly, takže už jsou ty padavky skoro všechny pryč.
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    ADELHAIDA: uz pecu podruhe :-)
    IKA
    IKA --- ---
    ULO: potvrdzujem, dcéra je to schopná jesť len tak samotné, lyžičkou.
    (Syn je komplikovanejší prípad, (polo)tekuté veci zje len počas tej správnej konštelácie nebeských telies.)
    ADELHAIDA
    ADELHAIDA --- ---
    A ještě makovec bez vejce:

    200 - 250 g umletého máku
    300 g PH mouky
    150 g cukru (včetně vanilkového)
    250 ml mléka
    1 prdopeč
    citronová kůra
    lžička skořice
    špetka soli (tu dávám automaticky všude, ve dvou níže uvedených receptech jsem ji zapomněla napsat)

    Všechno smícháme, nalejeme do 24 cm formy a pečeme cca 45 minut při 170°C na špejlový test. Ve formě téhle velikosti je makovec docela vysoký. Přeřezávám ho a mažu hojně nějakou kyselou marmeládou.
    ADELHAIDA
    ADELHAIDA --- ---
    TRISSIE: To jo, padavky a ošklivky se tam pěkně schovaj. Dvěma hruškama se myslí takový ty standardní hrušky z krámu, takže pokud má člověk malé, je třeba upravit množství. Ale to ty víš:-)
    GALE: Tam jde dat skoro všechno, i vločky. Když je nameleš na mouku, můžou to taky ještě přisladit.
    GALE
    GALE --- ---
    ADELHAIDA: Díky moc! Tyhle vlhké buchty miluju a tuhle verzi jsem ještě nezkoušela. Tahle vypadá, že se do ní dá propašovat i trocha jemných ovesných vloček.
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    ADELHAIDA: vidíš, hrušky, mám zrovna doma takový, co už asi nikdo jíst nebude, tak večer upeču :-)
    ADELHAIDA
    ADELHAIDA --- ---
    Kakaové řezy s hruškami

    300 g polohrubé mouky
    30 g kakaa
    120 g krupicového cukru
    1/2 prdopeč
    1 lžička jedlé sody
    1 lžička mleté skořice
    250 ml mléka
    120 g másla
    2 vejce
    2 hrušky

    Hrušky oloupeme a nakrájíme na malé kousky - ve verzi pro děti se mi osvědčily fakt mrňavé, tak 0,5 cm/3, v originálním receptu jsou větší, klidně 2 cm. Máslo rozpustíme a smícháme s mlékem. a vejci. Suché ingredience smícháme zvlášť a mokré do nich pak nalejeme. Nakonec vmícháme nakrájené hrušky. Pečem na 180 °C ve vymazané 24 cm formě zase tak těch 45 minut na špejlový test. Po vytažení z trouby se to může potřít směsí másla, cukru a kakaa a je to moc dobrý, ale já to většinou nedělám, protože to nikdo neocení.
    ADELHAIDA
    ADELHAIDA --- ---
    V mateřským klubu jsem slíbila, že sem dám recepty na vlhký nenáročný buchty, který moje děti ochotně jedí. Do "Pečeme" bych se s tím snad neodvážila:-) Mají i výhodu, že se při jejich výrobě nedá nadělat moc škody, takže děti můžou asistovat.

    Jablková (nebo dýňová či cuketová) buchta:
    3 vejce
    80 g másla nebo Hery
    50 - 130 g cukru krupice (záleží, jak jsou jablka sladká. 130 g utáhne i cuketu či dýni)
    1 vanilkový cukr
    300 g PH mouky
    1/2 PRDOPEČ
    300 g nastrouhaných jablek
    špetka skořice (jen maličko, aby to podpořilo chuť jablek, ale neovládlo celý koláč)
    50 ml plnotučného mléka (nebo něčeho jiného, čeho se chceme zbavit)
    kokos na vysypání formy

    Tuk necháme změknout na pokojovou teplotu a ušleháme ho s cukrem a žloutky do pěny. Mouku, prdopeč a skořici smícháme dohromady a přimícháme k pěně. Pak vmícháme nastrouhaná jablka - já je strouhám nahrubo i se šlupkama. Teď se můžem rozhodnout, jestli přidáme mléko, nebo třeba zbylou jablečnou přesnídávku, nedojedený jogurt, termix, etc. Pokud už máme kokosem vysypanou připravenou formu, zbytek kokosu můžem sklepnout do moučníku. Nakonec opatrně vmícháme tuhý sníh z bílků. Těsto by mělo mít konzistenci zhriba třeného těsta, tzn. nemělo by téct, ale ani by nemělo být nelepivé a suché. Spíš se tak kydá. Nakydáme ho do vymazané a vysypané formy o průměru cca 24 cm. Peču tak na 180°C cca 45 minut, na špejlový test.
    ULO
    ULO --- ---
    TRISSIE: mě to přijde jako všechny objevné články, které chtějí snídaně dělat jinak, zajímavěji a neotřele. Mě zarazilo ze 500g cizrny dá dvě lžíce tahiny, v syrii do humusu mizely cele skleničky tahiny.
    Ale když už jsme v tom vaření, tak dětem moc chutná omáčka z tahiny. Do shakeru se dá citronová šťáva, studena voda a tahina (asi 1:1, záleží na požadované konzistenci) drceny římský kmín, sul a volitelně lisovaný česnek, protřepat. Děti si to dávají na pečené brambory, patří to ke grilovanemu masu typu kebab, muž si dává na rýži, mně chutná omáčka z tahiny na salátu. Omacka je rychlá na výrobu, pokud se ji nesni tuny tak je zdravá a chutná.
    QUANTI
    QUANTI --- ---
    TRISSIE: Já furt čtu "aspík" místo aspik a v tom textu mě to docela ruší 😂 proto by aspík měl mít místo v dětském jídelníčku!
    ADELHAIDA
    ADELHAIDA --- ---
    TRISSIE: Tak zrovna hummus i domací pribiňák vydrží v lednici dva dny, tak to nemusíš vařit ráno. Ale je fakt, že až na tvarohovou pěnu v kornoutu se mi nezdá, že by zrovna tyhle snídaně přesvědčily nesnídající dítě ke spolupráci.
    Ten tvaroh v kornoutu je naopak dobrej nápad. Třeba moje děti potřebujou nějakou dobu na rozjezd a snídaně tak přichází na pořad dne až třeba půl hodiny po probuzení. Tohle můžeš vzít i na cestu do školky/školy, takže to může řešit raní spěch.
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    Chcete se fakt pobavit?
    paní redaktorka se dělí o skvělé tipy na snídaně pro školáky!
    Recepty na netradiční snídaně pro školáky - Novinky
    https://www.novinky.cz/clanek/zena-zdravi-recepty-na-netradicni-snidane-pro-skolaky-40407758

    vařte po ránu 2 hodiny cizrnu! servírujte tvarohovou pěnu ve zmrzlinovém kornoutu! a svému teenagerovi udělejte aspik!

    (akorát nevím, jestli na takové vypětí hned po ránu se má pokračovat neurolem nebo vodkou)
    IKA
    IKA --- ---
    ULO: a za pár mesiacov stačí nasypať mrazené ovocie do čaju, aby sa dal rýchlo vypiť.:)
    ADELHAIDA
    ADELHAIDA --- ---
    ULO: Jojo, a když chce být člověk za hvězdu, rozmačká ovoce s trochou vody do tvořítek na led různých tvarů, ale to už jse spíš na nějakou oslavu.
    ULO
    ULO --- ---
    Hele možná je to blbost, ale dnešní úspěch limonády mě přiměl k tomu to sem napsat, třeba je víc lidí, kteří to neznají, stejně jako mi dnešní hosti. Jak jsou ta desna vedra, tak voda z kohoutku neteče dostatečně osvěžující studena voda a chci deti motivovat víc pit, takže jsem jim do šťávy (citronové a nebo jsem měla ředění jablecný most) jsem nasypala mrazené ovoce (nějakou směs, rybíz, jahody, třešně, maliny). Pití se krásně ochladilo a deti radostně napily.
    QUANTI
    QUANTI --- ---
    ADELHAIDA: já jen doplním, že i když člověk u dětí neřeší váhu, sladkosti můžou být problém stran zubů. Takže dává smysl je omezit tak jako tak. Jinak asi klasika, synovi víc másla na pečivo, dceři jen tenkou vrstvu. Různé ředění džusu, různě tučné/sladké mléčné výrobky... Je to řehole, kamarádka má jednu dceru hubenou nežravku a druhou, která má sklon se zakulacovat a snědla by všechno co vidí. Dost se s tím trápí.
    ADELHAIDA
    ADELHAIDA --- ---
    PROMETHEA: Ona dcerka jde do školky vždycky tak na čtyři dny a pak je dva týdny doma, rekord byl šest dní. Takže dnů, kdy to řeším, je vcelku dost. Strach z obezity mám, muž i já máme nadváhu od dětství a máme co dělat, abychom nebyli obézní.
    PROMETHEA
    PROMETHEA --- ---
    ADELHAIDA: moc neporadím, co konkrétně, ale zdá se mi nereálné dávat každému něco jiného. omezila bych sladkosti, sladké pití a pribiňáky. a uvidíš. něco kalorického nebo proteinového (typicky tvaroh, maso) můžeš dávat mladšímu, když je dcera ve školce. já odpoledne dávám bílý jogurt s ovocem nebo slanými grissini, pečivo třeba s lučinou, taky ovoce (zeleninu mají ve školce k svačině).
    jinak teda bych se ještě podívala na to, proč má dcera normální váhu, resp. pozorovala to. třeba je to její normální progres: z hubeňoura do normálu, pak by ten strach z obezity byl neoprávněný a zbytečně bys omezovala...just sayin’
    moje děti jsou rozežraný, a váhové přírůstek je plus mínus stejný, až se hýbou nebo ne (vychrtlý nejsou, ale oplácaný taky ne)
    tříletá může být imho ještě baculatá!
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam