• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    SHINIGAMIVarime pro deti a tehotne, aneb at nam to pekne roste!
    QUANTI
    QUANTI --- ---
    TRISSIE: Já furt čtu "aspík" místo aspik a v tom textu mě to docela ruší 😂 proto by aspík měl mít místo v dětském jídelníčku!
    ADELHAIDA
    ADELHAIDA --- ---
    TRISSIE: Tak zrovna hummus i domací pribiňák vydrží v lednici dva dny, tak to nemusíš vařit ráno. Ale je fakt, že až na tvarohovou pěnu v kornoutu se mi nezdá, že by zrovna tyhle snídaně přesvědčily nesnídající dítě ke spolupráci.
    Ten tvaroh v kornoutu je naopak dobrej nápad. Třeba moje děti potřebujou nějakou dobu na rozjezd a snídaně tak přichází na pořad dne až třeba půl hodiny po probuzení. Tohle můžeš vzít i na cestu do školky/školy, takže to může řešit raní spěch.
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    Chcete se fakt pobavit?
    paní redaktorka se dělí o skvělé tipy na snídaně pro školáky!
    Recepty na netradiční snídaně pro školáky - Novinky
    https://www.novinky.cz/clanek/zena-zdravi-recepty-na-netradicni-snidane-pro-skolaky-40407758

    vařte po ránu 2 hodiny cizrnu! servírujte tvarohovou pěnu ve zmrzlinovém kornoutu! a svému teenagerovi udělejte aspik!

    (akorát nevím, jestli na takové vypětí hned po ránu se má pokračovat neurolem nebo vodkou)
    IKA
    IKA --- ---
    ULO: a za pár mesiacov stačí nasypať mrazené ovocie do čaju, aby sa dal rýchlo vypiť.:)
    ADELHAIDA
    ADELHAIDA --- ---
    ULO: Jojo, a když chce být člověk za hvězdu, rozmačká ovoce s trochou vody do tvořítek na led různých tvarů, ale to už jse spíš na nějakou oslavu.
    ULO
    ULO --- ---
    Hele možná je to blbost, ale dnešní úspěch limonády mě přiměl k tomu to sem napsat, třeba je víc lidí, kteří to neznají, stejně jako mi dnešní hosti. Jak jsou ta desna vedra, tak voda z kohoutku neteče dostatečně osvěžující studena voda a chci deti motivovat víc pit, takže jsem jim do šťávy (citronové a nebo jsem měla ředění jablecný most) jsem nasypala mrazené ovoce (nějakou směs, rybíz, jahody, třešně, maliny). Pití se krásně ochladilo a deti radostně napily.
    QUANTI
    QUANTI --- ---
    ADELHAIDA: já jen doplním, že i když člověk u dětí neřeší váhu, sladkosti můžou být problém stran zubů. Takže dává smysl je omezit tak jako tak. Jinak asi klasika, synovi víc másla na pečivo, dceři jen tenkou vrstvu. Různé ředění džusu, různě tučné/sladké mléčné výrobky... Je to řehole, kamarádka má jednu dceru hubenou nežravku a druhou, která má sklon se zakulacovat a snědla by všechno co vidí. Dost se s tím trápí.
    ADELHAIDA
    ADELHAIDA --- ---
    PROMETHEA: Ona dcerka jde do školky vždycky tak na čtyři dny a pak je dva týdny doma, rekord byl šest dní. Takže dnů, kdy to řeším, je vcelku dost. Strach z obezity mám, muž i já máme nadváhu od dětství a máme co dělat, abychom nebyli obézní.
    PROMETHEA
    PROMETHEA --- ---
    ADELHAIDA: moc neporadím, co konkrétně, ale zdá se mi nereálné dávat každému něco jiného. omezila bych sladkosti, sladké pití a pribiňáky. a uvidíš. něco kalorického nebo proteinového (typicky tvaroh, maso) můžeš dávat mladšímu, když je dcera ve školce. já odpoledne dávám bílý jogurt s ovocem nebo slanými grissini, pečivo třeba s lučinou, taky ovoce (zeleninu mají ve školce k svačině).
    jinak teda bych se ještě podívala na to, proč má dcera normální váhu, resp. pozorovala to. třeba je to její normální progres: z hubeňoura do normálu, pak by ten strach z obezity byl neoprávněný a zbytečně bys omezovala...just sayin’
    moje děti jsou rozežraný, a váhové přírůstek je plus mínus stejný, až se hýbou nebo ne (vychrtlý nejsou, ale oplácaný taky ne)
    tříletá může být imho ještě baculatá!
    ADELHAIDA
    ADELHAIDA --- ---
    Jde mi hlavně ododpolední svačiny. Dopoledne se řeší ovocem, který mají rádi oba, malej si k tomu vezme sýr. Ale ty odpolední nějak nevím...
    ADELHAIDA
    ADELHAIDA --- ---
    Mám takovej drobnej problém a moc nevím, kam se obrátit. Obě moje děti byly hidně hubený až vychrtlý. Jedí normálně, ale hodně se hýbou, jakože fakt hodně a to jim nechci omezovat. Nemusela jsem tak řešit jídlo ani pití, dostávají i sladkosti, ke svačinám pribiňáky, termixy, domácí i kupovaný, k pití ředěný džus. No a teď dcerka (3) začala chodit do školky a je často nemocná. Pohybu ubylo, stravovací návyky zůstávají. Teď už má normální váhu, co má mít, dostala se na ní hodně rychle a je mi jasný, že pokud nezměníme stravování, bude mít za chvilku nadváhu. Syn (1,5) je ovšem pořád hodně hubenej, předpokládám, že to budem řešit i na prohlídce u doktorky. Potřebovala bych poradit, co ke svačinám. Koukaj si do talíře a chtěj to samý. Jak to udělat, aby to měl syn kaloričtější? Napadá mě synovi tučnej jogurt a dceři normální, ale to je jen jedna možnost. Taky bych chtěla odbourat velkou část sladkejch svačin. Co se tak dává? Pečivo s něčím? Dík.
    IKA
    IKA --- ---
    GILLIATT: S týmto tiež bojujem a zdá sa mi to byť vlastne dosť náročná disciplína.. snažím sa variť vždy viac toho, čo sa dá použiť ako komponent do ďalšieho jedla. Takže vždy viac ryže (ako druhé jedlo je potom ryžový nákyp, "rizoto", nejaké stirfry..), vajíčok (ako bielkovina k nejakej zelenine, alebo do rôznych "misiek", šalátov..), pečenej zeleniny (znova, rôzne "misky", vlažné šaláty, alebo rozmixovať do hustej polievky), "zrna", napríklad pšena, quinoy, atď (z toho robím sladké raňajkové kaše, alebo ako základ do rôznych tých misiek), mäsa (potom do tortilly, alebo do "rizota"), alebo aj cestovín (úplne obyčajné cestoviny s vajíčkom:)
    Tie "misky" sú improvizované jedlá, kde je základ obvykle nejaké to zrno, k tomu zelenina, surová a/alebo pečená, a nejaká bielkovina - mäso, vajíčko, syr, tempeh.. a nejaká omáčka/šťava, takže napríklad pesto, alebo orechové maslo, tahini,..), na vrch ešte niečo zábavné na ozdobu, semienka, oriešky, atď. Dá sa to veľmi rýchlo zostaviť z predpripravených súčiastok, ale konkrétne názvy to nemá.:) (resp., podľa toho, čo tam dáš, to môže pripomínať napríklad burrito bowl, alebo gado gado, alebo sabich, atď atď..:)
    GILLIATT
    GILLIATT --- ---
    NIENNA: :))) tak tou dobou uz jsem tuha:)
    NIENNA
    NIENNA --- ---
    GILLIATT: Pravdu? Mezi 22-24 hod. Je to peklo.
    Ale vdolečky jsou víkendovka (jsou lepší čerstvé, ale holky je rády i z předchozího dne, takže cajk...).
    GILLIATT
    GILLIATT --- ---
    NIENNA: fiha, jak to stihas? :) svickova, vdolecky, lasagne..mi prijde jak sci-fi.
    Ja i blby kure na paprice delam o vikendu...
    NIENNA
    NIENNA --- ---
    GILLIATT: vepřové na kmínu, vepřové na mrkví, rizoto, buřtguláš - mé děti neoblibují, ale manžel na ho ano....☺️
    NIENNA
    NIENNA --- ---
    GILLIATT: lasagne.... palačinky..... zapečené kuře se zeleninou a bramborem
    A pak zmíněná čočka a sekaná
    Omáčky s knedlíkem (rajská, svíčková, vepřové na smetaně, koprovka)
    Čili con carne
    Ovocné knedlíky
    Bavorské vdolečky

    Asi to nesplňuje všechno zadání, ale toto jsou oblíbené položky z našeho seznamu "někdo v karanténě, matka v práci, otec nevaří" - tj. Chutnají i ohřáté
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    GILLIATT: mmch sekaná se dá vytvořit do zásoby, zamrazit, a pak z mrazáku frknout rovnou do trouby - snížit teplotu pečení o 20C a prodloužit pečení o 30 min.
    GILLIATT
    GILLIATT --- ---
    PETATA: sekana! Diky:)
    Jo. Krkovici jsem delala v patek - na kosticky, s ryzi. Taky fajn rychlovka. Kouknu na toho vanka.
    A kouknu na ostatni tipy!
    PETATA
    PETATA --- ---
    GILLIATT:
    Tohle mi přijde docela jednoduché na přípravu a když už není kuře, tak je to vlastně výborné rizoto

    Kuře po baskicku | Apetitonline.cz
    https://www.apetitonline.cz/recept/kure-po-baskicku

    Moje oblíbeně od Vaňka

    Kuře v hrnci recept | Roman Vaněk
    https://www.rohlik.cz/chef/415-kure-v-hrnci

    Krkovice taktéž Vaněk

    Pečená vepřová krkovice s bramborami, česnekem a rozmarýnem recept | Roman Vaněk
    https://www.rohlik.cz/chef/68-pecena-veprova-krkovice-s-bramborami-cesnekem-a-rozmarynem

    Pak se ještě peče vepřové v mléce, ale tohle je fajn, že to má rovnou i ty přílohy

    A má skvělé kuře na paprice, ale jiné, než je na rohlíku

    Sekaná je taky super a udělá se jí hodně.. nebo krůtí roláda, dokud je síla

    Z polévek ješté bramboračka, zelňačka, u nás milují frankfurtskou
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam