• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    SHINIGAMIVarime pro deti a tehotne, aneb at nam to pekne roste!
    ADELHAIDA
    ADELHAIDA --- ---
    QUANTI: Jasně, chápu. A co ještě kupovat celozrnný verze pečiva? Toho sní míň a má to v sobě i nějakou tu bílkovinu. Grahamový pečivo je fajn - působí dost podobně, jako to z bílý mouky, ale benefity jsou o dost jinde.
    QUANTI
    QUANTI --- ---
    ADELHAIDA: Má jednou týdně judo a dvakrát týdně trénink u hasičů, v tom problém není. On je obecně takový robustní, nechci z něj určitě dělat kostlivce, ale pomalu nedopne kalhoty a jsem poměrně dost přesvědčená, že je to prostě silnou preferencí sacharidů na úkor ostatního (sladké ani moc nejí, má strach o zuby, jde fakt z 90 % o pečivo a přílohy).
    ADELHAIDA
    ADELHAIDA --- ---
    QUANTI: Co luštěninový nákypy a placičky? Já dělávám tuhle "sekanou" https://www.ochutnejorech.cz/blog/cockova-sekana
    Zeleninu ale restuju na troše sádla, než se uvaří čočka (tu pro změnu nemixuju. Když je sekaná studená, dá se krájet na krásný plátky, který by šly opéct, ale z tý hmoty jdou dělat a smažit/péct placičky i rovnou.
    Jinak - co pohyb? Dvakrát týdně judo/plavání/floorbal taky dost pomáhá.
    QUANTI
    QUANTI --- ---
    TRISSIE: nj, ale inspirovalo mě to si vygooglit https://www.kucharkaprodceru.cz/zeleninove-placicky/ - vypadají podobně a Florentýně poměrně věřím
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    a další skrytě bílkovinová bomba, taková podzimní: http://yellowgreentomatoes.blogspot.com/2014/10/dynove-noky.html?m=1
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    GENEVIEVE: bez předplatného se člověk k receptu nedostane :-(

    brokolicové já dělám tyhle: https://www.toprecepty.cz/recept/1084-brokolicove-placicky/ taky moc dobré.
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    QUANTI: jo a pokud dává mleté maso, tak zkus nějaké chili con carne nebo obecně mexickou/texmex kuchyni, kde maso nastavuješ luštěninama. Pálivý to být nemusí, já i to chili dělám jen se sladkou a uzenou paprikou, dtto tacos, sloppy joes a podobné.
    GENEVIEVE
    GENEVIEVE --- ---
    QUANTI: mě se osvědčily tyhle, jsou fakt hrozně dobrý.

    Samsung Food
    https://s.samsungfood.com/KEsnb
    QUANTI
    QUANTI --- ---
    TRISSIE: z krémových polévek jsem vlastně zkoušela jen bramboračku. Otestuju.

    Zeleninový placičky taky vyzkouším, hell, všechno je lepší osmažený 😂 díky za tipy
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    jinak moje děti taky moc neoblibujou vařenou zeleninu, takže ji pašuju, jak to jde. ale aspoň mají docela rády luštěniny, takže mám i ten alternativní zdroj bílkovin, i když ne tak často, jak bych chtěla.
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    QUANTI: co zelenina v krémových polévkách se smaženým hráškem? (smaženej hrášek je důležitej. don't ask, just buy :-)
    boloňská se spoustou zeleniny v základu (dávám strouhanou mrkev nebo dýni, rozvaří se a není poznat)
    smažený/pečený zeleninový placičky?

    ze sladkého jsem včera dělala toto: https://www.prozeny.cz/clanek/recepty-bezmasa-jidla-tvarohove-knedliky-s-jablky-a-skorici-83198 - vzhledem k tomu, že je tam na čtyři porce půl kila tvarohu, je to solidní bílkovinová bomba, na to, že je to sladké jídlo.
    QUANTI
    QUANTI --- ---
    Potřebuju pomoct. Viki je schopnej sníst k večeři deset toustů nebo šest rohlíků - a přibírá. Potřebuju nápady na bílkovinný večeře, aby to měl vyváženější, on je schopnej jíst jen pečivo, těstoviny a omáčku s knedlíkama :( blbý je, že skoro nic nejí: nejí sýr, nejí vajíčka, z masa má rád v zásadě jenom hovězí, mletý a občas vezme na milost kuře, ale spíš jen ve vývaru nebo v omáčce, případně řízek; z ryb - myslím že jedl pstruha (teď jsme dlouho neměli), lososa moc nemusí, ale mohla bych zkusit nějaké jiné úpravy. No a nejhorší je zelenina, jí v podstatě jen mrkev, kečup a občas okurku, to budu muset začít nějak pozvolna nabízet všechno.

    Plánuju teď udělat čevabčiči, toho zvládne sníst hromadu i bez přílohy, no a dál nevím... ráda bych do záznamu uvedla, že jsem vždycky měla dost pohrdavej přístup k vybíravým dětem, co se vyhýbaly víc než třeba 2-3 potravinám, s tím, že bych je nechala vyhladovět a pak by snědly cokoli... hahaha.
    XMARGE
    XMARGE --- ---
    IKARIE: já mám recept od Vaňka a tam se zadělá těsto a dává se kynout do lednice na 24 hodin.. Takže by se to dalo udělat i den předem a pak vytáhnout z lednice, rozválet a péct.
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    IKARIE: Když to necháš na chladnějším místě, bude kynout pomaleji.
    A kdyby to překynulo (to poznáš - píchni do těsta a jestli "zkolabuje", tak bylo moc), tak pořádně prohníst a na druhé kynutí nechat míň času.
    ZEMINO
    ZEMINO --- ---
    IKARIE: určitě nevadí delší kynuti. Maximálně budeš mít více těsta.
    IKARIE
    IKARIE --- ---
    chci se zeptat - jsem 2x tydne v situaci, kdy prijedeme odpo brzy domu, jsme hodinu dve doma a pak odjizdime jeste na krouzek, kde to je i s cestou skoro na dve hodiny - a prijedeme domu hladovi. nekdy uvarim polevku v mezicase a pak jen prihreju, ale napadlo me - kdyz bych si udelala testo na pizzu - mam v receptu, ze ma kynout hodinu, ale kynulo by realne ty hodiny dve, stane se neco? prekyne to? pardon za zacatecnicky dotaz, ale co se kynuteho testa tyce jsem fakt lama :)
    ULO
    ULO --- ---
    ULO: a fesenjoon se má dělat s kachnou, ale tu já nerada.
    ULO
    ULO --- ---
    QUANTI: vejcem. Tedmi to ten telefon zase prepsal na venec. Grrrr
    QUANTI
    QUANTI --- ---
    ULO: Díky moc! Jenom - s rajčaty a věncem?
    ULO
    ULO --- ---
    QUANTI: trocha inspirace z blízkého Orientu:
    Mercimek/esogelin çorbasi: je polévka ze žluté čočky apecených paprik. Imho ideální jídlo. Základní složení je cibule, čočka, pečená paprika, ale ideálne ji lze dělat z kurecího vývaru, pridat mrkev, Cesnek, rajcata a bramboru. Okořenit koriandrem. Rozmixovat a podávat s citronem, ten kyselý aspekt je podle mě klíčový, dodá svěžest. Tradičně se jí s chlebem okorenena červenou paprikou.

    Pecena paprika je užitečná i v jiných receptech, lze ji vrazit do tvarohu, pridat na chleb se syrem, na těstoviny nebo ryzi. My z nej děláme Muhammaru, to znamená rosekat s vlaskymi ořechy a petrzelí, idealne pridat kardamom a anar pekmez (sirup z granatovych jablek), který směs osladi a soucasne okyseli, ale není úplně nutný. My ho máme hlavně v lete, kdy ho pijeme s vodou a dáváme do salatu. Muhammaru jíme s ryzí a testovinami, hodí se jako doplněk k humusu.

    Humus je stálice a vyborne plnidlo. Je rychlý, cizrnu z plechovky rozmixovat s tahinou, pridat Cesnek, koření dle chuti a je to. To samé jde udělat s pecenim lilkem a je z toho baba ghanoush, nebo místo tahiny rozmixovat lilek s tahini a jogurtem a je z toho mutabal. S rajčaty a věncem a je to mirza ghasemi.

    Pilav - ryze (muze byt varena ve vývaru) s cockou a egyptská paralela na pilav -koshari, s rajcatovou omáčkou je navzdory své výstřednosti docela fajn jídlo, hlavně není třeba tam vrazit všechno.

    Úplně nejčastěji vecerime těstoviny s něčím z vyse uvedeného, k tomu nasekana rajcata, bílý (typu Balkán/feta) pečený syr nebo parmazan, olivy, slanina, petrzel, ořechy, bazalka , citronová stava a kůra. Občas uzeny makrela, nebo sardinky z plechovky. Každý si nanda podle vlastní chuti. Myslím že výsledek bývá docela vyzivove bohatý, ikdyž je to spis taková rychlá nouzovka pro nedostatek kulinářské inspirace.

    Hodně často jíme pečené kysane zelí, vyprávění o namornicich a kurdějích deti už slyšet nechtějí. Je to snadné na cibulku vysypu sáček. Když mám, dělám na slanine, nebo na horu polozim kureci křídla a dam péct. A pak se o to nestarám. Když nemáme slaninu ani křídla, tak jíme zelí jen s cibuli.

    Co bylo (hlavně moje, coby kuchaře) oblíbené byly mrazene pelmeně a vareniky. S kysanou smetanou dost vydatně jídlo. Jako náhradu máme gnocchi s tvarohem. Tvaroh mi přijde dobre večerní jídlo.

    No a z mrazakovych jídel bych ještě zmínila bao, jestli lze dobre sehnat (u švagr ho kupuje, ale nevím kde). Je to chutove nenáročné jídlo, které jedí i vybiravejsí deti.

    A kdyby někdo chtěl zkusit jednoduché zajimave jidlo, doporucuju fesenjoon. Kuře s vlasskymi ořechy a granatovou šťávou. Nahází se do hrnce a nechá probublavat.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam