QUANTI: trocha inspirace z blízkého Orientu:
Mercimek/esogelin çorbasi: je polévka ze žluté čočky apecených paprik. Imho ideální jídlo. Základní složení je cibule, čočka, pečená paprika, ale ideálne ji lze dělat z kurecího vývaru, pridat mrkev, Cesnek, rajcata a bramboru. Okořenit koriandrem. Rozmixovat a podávat s citronem, ten kyselý aspekt je podle mě klíčový, dodá svěžest. Tradičně se jí s chlebem okorenena červenou paprikou.
Pecena paprika je užitečná i v jiných receptech, lze ji vrazit do tvarohu, pridat na chleb se syrem, na těstoviny nebo ryzi. My z nej děláme Muhammaru, to znamená rosekat s vlaskymi ořechy a petrzelí, idealne pridat kardamom a anar pekmez (sirup z granatovych jablek), který směs osladi a soucasne okyseli, ale není úplně nutný. My ho máme hlavně v lete, kdy ho pijeme s vodou a dáváme do salatu. Muhammaru jíme s ryzí a testovinami, hodí se jako doplněk k humusu.
Humus je stálice a vyborne plnidlo. Je rychlý, cizrnu z plechovky rozmixovat s tahinou, pridat Cesnek, koření dle chuti a je to. To samé jde udělat s pecenim lilkem a je z toho baba ghanoush, nebo místo tahiny rozmixovat lilek s tahini a jogurtem a je z toho mutabal. S rajčaty a věncem a je to mirza ghasemi.
Pilav - ryze (muze byt varena ve vývaru) s cockou a egyptská paralela na pilav -koshari, s rajcatovou omáčkou je navzdory své výstřednosti docela fajn jídlo, hlavně není třeba tam vrazit všechno.
Úplně nejčastěji vecerime těstoviny s něčím z vyse uvedeného, k tomu nasekana rajcata, bílý (typu Balkán/feta) pečený syr nebo parmazan, olivy, slanina, petrzel, ořechy, bazalka , citronová stava a kůra. Občas uzeny makrela, nebo sardinky z plechovky. Každý si nanda podle vlastní chuti. Myslím že výsledek bývá docela vyzivove bohatý, ikdyž je to spis taková rychlá nouzovka pro nedostatek kulinářské inspirace.
Hodně často jíme pečené kysane zelí, vyprávění o namornicich a kurdějích deti už slyšet nechtějí. Je to snadné na cibulku vysypu sáček. Když mám, dělám na slanine, nebo na horu polozim kureci křídla a dam péct. A pak se o to nestarám. Když nemáme slaninu ani křídla, tak jíme zelí jen s cibuli.
Co bylo (hlavně moje, coby kuchaře) oblíbené byly mrazene pelmeně a vareniky. S kysanou smetanou dost vydatně jídlo. Jako náhradu máme gnocchi s tvarohem. Tvaroh mi přijde dobre večerní jídlo.
No a z mrazakovych jídel bych ještě zmínila bao, jestli lze dobre sehnat (u švagr ho kupuje, ale nevím kde). Je to chutove nenáročné jídlo, které jedí i vybiravejsí deti.
A kdyby někdo chtěl zkusit jednoduché zajimave jidlo, doporucuju fesenjoon. Kuře s vlasskymi ořechy a granatovou šťávou. Nahází se do hrnce a nechá probublavat.