• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    SHINIGAMIVarime pro deti a tehotne, aneb at nam to pekne roste!
    XMARGE
    XMARGE --- ---
    IKARIE: já mám recept od Vaňka a tam se zadělá těsto a dává se kynout do lednice na 24 hodin.. Takže by se to dalo udělat i den předem a pak vytáhnout z lednice, rozválet a péct.
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    IKARIE: Když to necháš na chladnějším místě, bude kynout pomaleji.
    A kdyby to překynulo (to poznáš - píchni do těsta a jestli "zkolabuje", tak bylo moc), tak pořádně prohníst a na druhé kynutí nechat míň času.
    ZEMINO
    ZEMINO --- ---
    IKARIE: určitě nevadí delší kynuti. Maximálně budeš mít více těsta.
    IKARIE
    IKARIE --- ---
    chci se zeptat - jsem 2x tydne v situaci, kdy prijedeme odpo brzy domu, jsme hodinu dve doma a pak odjizdime jeste na krouzek, kde to je i s cestou skoro na dve hodiny - a prijedeme domu hladovi. nekdy uvarim polevku v mezicase a pak jen prihreju, ale napadlo me - kdyz bych si udelala testo na pizzu - mam v receptu, ze ma kynout hodinu, ale kynulo by realne ty hodiny dve, stane se neco? prekyne to? pardon za zacatecnicky dotaz, ale co se kynuteho testa tyce jsem fakt lama :)
    ULO
    ULO --- ---
    ULO: a fesenjoon se má dělat s kachnou, ale tu já nerada.
    ULO
    ULO --- ---
    QUANTI: vejcem. Tedmi to ten telefon zase prepsal na venec. Grrrr
    QUANTI
    QUANTI --- ---
    ULO: Díky moc! Jenom - s rajčaty a věncem?
    ULO
    ULO --- ---
    QUANTI: trocha inspirace z blízkého Orientu:
    Mercimek/esogelin çorbasi: je polévka ze žluté čočky apecených paprik. Imho ideální jídlo. Základní složení je cibule, čočka, pečená paprika, ale ideálne ji lze dělat z kurecího vývaru, pridat mrkev, Cesnek, rajcata a bramboru. Okořenit koriandrem. Rozmixovat a podávat s citronem, ten kyselý aspekt je podle mě klíčový, dodá svěžest. Tradičně se jí s chlebem okorenena červenou paprikou.

    Pecena paprika je užitečná i v jiných receptech, lze ji vrazit do tvarohu, pridat na chleb se syrem, na těstoviny nebo ryzi. My z nej děláme Muhammaru, to znamená rosekat s vlaskymi ořechy a petrzelí, idealne pridat kardamom a anar pekmez (sirup z granatovych jablek), který směs osladi a soucasne okyseli, ale není úplně nutný. My ho máme hlavně v lete, kdy ho pijeme s vodou a dáváme do salatu. Muhammaru jíme s ryzí a testovinami, hodí se jako doplněk k humusu.

    Humus je stálice a vyborne plnidlo. Je rychlý, cizrnu z plechovky rozmixovat s tahinou, pridat Cesnek, koření dle chuti a je to. To samé jde udělat s pecenim lilkem a je z toho baba ghanoush, nebo místo tahiny rozmixovat lilek s tahini a jogurtem a je z toho mutabal. S rajčaty a věncem a je to mirza ghasemi.

    Pilav - ryze (muze byt varena ve vývaru) s cockou a egyptská paralela na pilav -koshari, s rajcatovou omáčkou je navzdory své výstřednosti docela fajn jídlo, hlavně není třeba tam vrazit všechno.

    Úplně nejčastěji vecerime těstoviny s něčím z vyse uvedeného, k tomu nasekana rajcata, bílý (typu Balkán/feta) pečený syr nebo parmazan, olivy, slanina, petrzel, ořechy, bazalka , citronová stava a kůra. Občas uzeny makrela, nebo sardinky z plechovky. Každý si nanda podle vlastní chuti. Myslím že výsledek bývá docela vyzivove bohatý, ikdyž je to spis taková rychlá nouzovka pro nedostatek kulinářské inspirace.

    Hodně často jíme pečené kysane zelí, vyprávění o namornicich a kurdějích deti už slyšet nechtějí. Je to snadné na cibulku vysypu sáček. Když mám, dělám na slanine, nebo na horu polozim kureci křídla a dam péct. A pak se o to nestarám. Když nemáme slaninu ani křídla, tak jíme zelí jen s cibuli.

    Co bylo (hlavně moje, coby kuchaře) oblíbené byly mrazene pelmeně a vareniky. S kysanou smetanou dost vydatně jídlo. Jako náhradu máme gnocchi s tvarohem. Tvaroh mi přijde dobre večerní jídlo.

    No a z mrazakovych jídel bych ještě zmínila bao, jestli lze dobre sehnat (u švagr ho kupuje, ale nevím kde). Je to chutove nenáročné jídlo, které jedí i vybiravejsí deti.

    A kdyby někdo chtěl zkusit jednoduché zajimave jidlo, doporucuju fesenjoon. Kuře s vlasskymi ořechy a granatovou šťávou. Nahází se do hrnce a nechá probublavat.
    QUANTI
    QUANTI --- ---
    VENIKA: 🤣
    VENIKA
    VENIKA --- ---
    QUANTI: Syn chilli con carne miluje. Teda miloval, do minulyho tydne, kdy me s tim dvakrat poslal do pryc. Ale je nemocnej, tak jsem mu odpustila a druhej den k veceri mu nabidla testoviny s omackou, kde jsou rajcata, mlety maso a par fazoli. Prinesla jsem to, on zaboril lzici, ochutnal a zacal kricet:” MNAM, to je tak strasne dobry, to je MNOHEM lepsi nez bylo to chilli bez chilli!”
    Asi neni potreba vysvetlovat, ze to bylo to stejny chilli con carne, jen jsem vymenila ryzi za testoviny a zmenila popis.
    (je mu sedm, zadny lehce obalamutitelny batole :)

    Ale kdyby mel moznost to vymenit za pizzu, tak to asi urcite udela.
    ULO
    ULO --- ---
    GILLIATT: bonduel má cerny neochuceny. Ty měly deti úplně nejraději. Teď ji fazole jen syn :-/
    GILLIATT
    GILLIATT --- ---
    XMARGE: Sýr musí být! A zakysanou smetanu a ledový salát jako příloha též.
    Jinak fazole dávám normálně červený, v mexickým koutku v albertu mají i černý, ale vypadají všechny dochucený chilli, což nevím, zda by děti zkously.
    QUANTI
    QUANTI --- ---
    ULO: Fazole miluju. Kdyžtak si budu dělat pro sebe 😂

    O víkendu jsem dělala chilli con carne a obě děti se mi podařilo vytrolit přesvědčivým tvrzením, že oni to budou jíst taky. Když starší nabírala na pláč, přiběhl mladší: "Neboj, jenom tě vytrolili! Mě taky vytrolili! Budeme mít pizzu!" 😅
    ULO
    ULO --- ---
    XMARGE: doporucuju zkusit fulmadammas, prodávali to normálně v tescu a bille, když jsem bydlela v Čechách. Je to konzervovaný bob sety, favabeans se tomu taky říká. Většina návštěv tomu říkala “dobrý fazole”. Dělala jsem je na cibule na pánvi trochu pripect, sup do tortily, kořeni podle chuti. Já ještě rada kysanou smetanu a ledový salat. Bohužel je u nás v obchodu nemají a do arabského obchodu se zase tak často nedostanu. Jednu dobu jsme je jedli skoro furt.

    Já totiž mám pro Quanti rozepsání par tipů, tohle byl jeden z nich, ale ne a ne to nějak dopsat.
    XMARGE
    XMARGE --- ---
    GILLIATT: děkuju za tip na ty rozmačkaný fazole s rajčata. Zkusila jsem to hned v neděli do tortil (ještě s trochou šunky a sýra), zapekla na pánvi a to bylo teda velmi povedené a dobré:o)
    HUJERKA
    HUJERKA --- ---
    VENIKA: boxxi.cz
    VENIKA
    VENIKA --- ---
    Mate tip na dobrou mrazenpu tresku? (ne obalene file)
    GILLIATT
    GILLIATT --- ---
    mně strašně nebaví mazat - stačí mi to ráno...takže večer radši polívky - čočkovka, vývary (na mrazáku mám připravený oloupaný a nakrájeny celery, petržele, mrkve, takže jen hodím do vody, to samé játrové knedlíčky). Dětská česnečka - zeleninový vývar, brambory, šunka, sýr, vajíčko - dospělí si tam pak přidávají česnek dle chuti.
    Tortilly - jako nápln rozmačkaný fazole s krájenými rajčaty (tuhle směs děti milují i do šneků z listového těsta).
    do zeleninových krémů se dá taky hodit vejce - do porkové, květákové atd (a zas mám připravený uvařený zmražený ječný kroupy, aby to bylo sytější, a kroupy nám moc chutnají).
    Rybičková pomazánka - do té taky dávám vajíčko natvrdo a vůbec jsou v ní samý dobrý věci.
    Jo a chleba ve vajíčku, děti to milujou. Neděláte někdo takovou tu vajíčkovou smaženku, co se dává na chleba? Se chci naučit.
    QUANTI
    QUANTI --- ---
    ADELHAIDA: Tak jako úplně low-carb s nimi samozřejmě nepojedu, ale teď večeří převážně pečivo a je to špatný. A to už jsem odbourala večeře jako sladké kaše, lívance a palačinky - ještě horší.
    ZEMINO
    ZEMINO --- ---
    QUANTI: u nás děti milují noky se slaninou a smetanou - nejrychlejší teplá večeře. Kuličky s rajskou je další Topka, a navíc se dá zamrazit.
    Z "váječných" jídel u nás vyhrává chleba ve vajíčku. Nejčastěji namačím toustovy chleba, ten máme doma vždycky
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam