• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    MILANLXRDuchové,Poltegaister,strašidla unás..aneb místo kde jsem něco takového zažil,doporučení na místa kde přespat a něco nadp
    DIVER
    DIVER --- ---
    MINET: ja se te nechci dotknout, ale neshledal jsem na tom tvem pribehu nic zvlastniho. deda umrel v 69 letech? no, kdyby zil o rok dele, budes rikat, ze 70 = 7 + 0 = 7, coz je numerologicky silny a stastny cislo?

    krome toho sem rusaci prisli v srpnu 1968 :)

    a domnele ufo a spojitost s nejakymi kuly od "dizajneru" jsem uz vubec nepobral.

    nezlob se na me, ale tocis prstem ve sklenicce s vodou a pak si v ni predstavujes bouri :)

    ad cislo 666: ano, rika se o nem, ze je to cislo selmy, tedy dabla (viz Apokalypsa, janovo zjeveni). ve vykladu historiku jde jen o jednoduchou hricku resp. zasifrovane sdeleni ktere melo odkazovat na jmeno cisare Nera. neco jako kdyz si dneska nackove pisou na tricka 18 nebo 88.
    cele sdeleni - podle jednoho z vykladu - se jazykove z bible zcela vymyka a jazykovedci podle teto teorie usuzuji, ze to byl vlastne dopis urceny ke cteni negramotnym lidem a mel pusobit vyhradne jako podpora odboje proti nerovi a povzbuzeni, ze jednou cisar padne. pozdeji to nekdo (konstantin?) zaradil do bible a my si to vykladame jako vzkaz o konci sveta pro nas, ackoli tomu tak neni.
    (http://www.amonlisa.mysteria.cz/666.htm )

    zajimavy taky je, ze ve starsich pramenech z druheho stoleti se neobjevuje cislo 666, ale cislo 616. dal si vypomuzu timhle textem:

    Mnoho rukopisů konce 2. století má v tomto místě významnou variantu – číslo není 666, nýbrž 616. Zjevně opisovači měli nějaký důvod, proč číslo změnili – a tou mohlo být, aby nedošlo k nedorozumění, že se jedná o někoho jiného než císaře Nerona. Řecká podoba jeho jména (Nerón kaisar), zapsaná hebrejskými písmeny (nrwn qsr), opravdu vydá hodnotu 666 (=50+200+6+50+100+60+200). Latinská forma jména (Nero) však v hebrejských písmenech zní (nrw qsr), která po sečtení vydá 616. Bylo tedy pochopitelné, že se latinští opisovači domnívali, že v textu je chyba, a proto číslo pozměnili.
    (http://apo-logia.blogspot.com/2007/04/elma-ze-zjeven.html)

    takze, sry, ale ani na 666, ani na 616 neni IMHO nic moc zvlastniho.
    TLUSTEC
    TLUSTEC --- ---
    kdyz jde o cisla, je treba se ptat matematiku, ne ezoteriku :).
    TLUSTEC
    TLUSTEC --- ---
    minet: z matematickeho hlediska jde o pomerne nezajimave cislo.
    TLUSTEC
    TLUSTEC --- ---
    minet: rekl bych, ze jsou daleko horsi spojitosti v zivote lidskem, nad kterymi se teprv cloveku rozum zasekava - toto bych nijak neprecenoval...
    MINOU
    MINOU --- ---
    MILANLXR:
    TLUSTEC:
    Jestli se vám bude chtít, tak se můžete po historii kostelíka poptat v muzeu v Brandýse přímo na náměstí. Měli by vás nechat nakouknout do knihovny... Dělala jsem tam praxi a jsou tam ochotný lidi. Teď nemám čas, jinak už bych se tam stavila a bádala ;)
    DIVER
    DIVER --- ---
    MILANLXR: hele, ja neznam ty detaily, ale tohle je vetsinou standardni postup. dokonce se tomu rika "zachranne archeologicke prace". neco odvezt, neco zakonzervovat. navic se tam pise, ze kameny ZUSTANOU na hrazi rybnika a budou trochu vycnivat. z toho jsem pochopil, ze zustanou na stejnym miste, kde je nasli - nebo ne?

    fer. obec se asi skutecne mohla rozhodnout nechat rybnik vypusteny a udelat tam nejakej archeopark. zvolili jiny reseni. mozna i rozumne - ze sveho uhlu pohledu. rybnik treba nekomu patri, musely by se dela zmeny katastru, obec by se bourila, ze se neni kde koupat, rybari, ze tam maji chovny kapry... atd.

    pokud to udelali aspon trochu citlive, vychazi mi to na rozumny kompromis.
    MILANLXR
    MILANLXR --- ---
    DIVER: no..vypustenych rybniku je v dnesni krajine mraky.a mnohe z nich zcela bezduvodne.tohle je ale jina situace.
    nejvetsi pruser tohoto naleziste byl v nalezech.na tom krachly vsechny archeologicke hlavy,nejvetsi ostuda.
    netvrdim ze vypustit rybnik...tvrdim ze vzhledem k vyznamu nalezu,je jednani k takoveto lokalite ze strany dnesnich lidi silne odstrasujici.

    kdo si nevazi minulosti -nebude si vazit budoucnosti.
    DIVER
    DIVER --- ---
    "Původní velkolepé plány však bude nejspíš nutné redukovat, s ohledem na skutečnost, že archeologům zůstane k dispozici jen jediná nezastavěná parcela. "
    DIVER
    DIVER --- ---
    MILANLXR: "... Nalezené předměty poputují do sbírek Muzea středního Pootaví, kde se jich ujmou restaurátoři. Kruhový areál zůstane zapuštěn do břehu budoucího rybníka a připomínat jej budou pouze vrcholky kamenů nad travnatou plochou."

    a co bys s tim chtel delat jinyho, jestli tam ten rybnik uz stal? vypustit rybnik? me tohle prijde jako relativne rozumny reseni. a jestli to bylo na dne, klidne bych to tam nechal.


    TLUSTEC: me by to obetiste nevadilo. mel bych spis moralni problem, ale pokud by napravo i nalevo vyrustaly domky, asi bych se na to taky vybodnul. jinak bych patril spis k tomu typu lidi jako ten jeden majitel, co pozemek zpatky prodal kraji.

    ale jinak to zrovna nevypovida o tom, ze by ti lidi z toho obetiste utikali, jak jsem ten tvuj predchozi prispevek pochopil:

    "... K vyvlastnění sedmi stavebních parcel na Cecilce, které obec prodala soukromníkům, nikdo z odpovědných činitelů nenašel odvahu. A to přesto, že Příšovice leží na území, považovaném tradičně za součást Českého ráje, který byl nedávno vyhlášen geoparkem UNESCO.
    Poslední možností, jak devastaci lokality zabránit, bylo parcely koupit. Archeologové však horko těžko shánějí finance i na samotný výzkum, a tak se obrátili s prosbou o pomoc ke krajskému úřadu. Liberecký kraj byl ochoten vykoupit ty pozemky, na nichž se dosud nezačalo stavět (což byly začátkem roku kromě jednoho všechny). Když však nakonec došlo ke konkrétnímu jednání, čtyři z vlastníků k lítosti archeologů prodej kategoricky odmítli a další dva měli zcela nereálné požadavky. Jen jediný vlastník byl ochoten na návrh přistoupit a pozemek kraji prodat za odpovídající cenu. A tak ani unikátní žárové pohřebiště v Příšovicích nejspíš nikdy v úplnosti prozkoumáno nebude.
    Aby byl zachráněn alespoň jeho zbytek, který po ukončení zřejmě neodvratitelné výstavby domků zůstane nezastavěný a nezničený, odeslal krajský úřad Libereckého kraje Archeologickému ústavu AVČR v Praze veškeré podklady k návrhu na prohlášení lokality na Cecilce za kulturní památku. Zároveň se krajští úředníci rozhodli podat podnět příšovickým radním, aby v dané oblasti byl změněn územní plán a vyhlášena stavební uzávěra. Taková byla situace koncem letošního dubna. ..."
    TLUSTEC
    TLUSTEC --- ---
    diver: ty bys chtel mitm domek nad starovekym obetistem? :)
    http://www.21stoleti.cz/view.php?cisloclanku=2006062314
    MILANLXR
    MILANLXR --- ---
    Kamenný kruh z Cehnic - opravdu první datovaný český megalit? - Sever (Český rozhlas)
    http://www.rozhlas.cz/sever/planetarium/_zprava/84737
    DIVER
    DIVER --- ---
    TLUSTEC: sry, ale tam proste nekdo ustoupil od stavby domu protoze tam strasilo? anebo to byla ekonomicka krize, zmena uzemniho planu, pokles cen novostaveb, zajmu o ne...?
    TLUSTEC
    TLUSTEC --- ---
    diver: prisovice u turnova, planovana ulice podel trati naproti zastavce. a to jen proto, ze to mam u nosu, podobnych mist musi byt spousta.
    DIVER
    DIVER --- ---
    MILANLXR: "a i kdyby v budoucnu(jako ze k tomu dojde) tyto lokality lide opustily..."

    opravdu?

    "nto kamenny kruh by mohl mit velky vyznam(turismus,media) jak pro vesnici,tak pro kraj"

    na dne rybniku?
    MILANLXR
    MILANLXR --- ---
    TLUSTEC: problem je ze nenavratne rozrejou pudu..a i kdyby v budoucnu(jako ze k tomu dojde) tyto lokality lide opustily a domy byly zbourany-je stejne nenavratne vse pryc.
    priklad muze byt treba z jiznich cech.vypoustel se rybnik kvuly vysuseni cesty k budovanemu satelitu pro nakladni auta..v bahne najednou,nejake jakoze balvany..ale rozmistene do kruhu.auta stale dal jezdila-i pres balvany..az nekoho napadlo ze to asi nebude jentak samossebou.
    zjistilo se ze se jedna zrejme o stary praveky balvanovy kruh(kalendar,neco jako stonehage) zastavila se prace a mohlo se chvily badat.i pres upozorneni ze se zrejme jedna o velkou raritu,unikat ze v takove podobe se to u nas este nenaslo...urady rozhodly ze nic nebrani tomu abyse pokracovalo v praci.
    dnes jsou"alespon" balvany uprostred vesnice v kruhu(ne vsechny jsou original) a pripominaji tuto pravekou pamatku.
    zrejme nikomu nedoslo ze tento kamenny kruh by mohl mit velky vyznam(turismus,media) jak pro vesnici,tak pro kraj.
    DIVER
    DIVER --- ---
    TLUSTEC: "ale on pak nekdo do neceho kopne, stane se par divnch veci, a z parcel budou zase jen parcely, protoze am nikdo nebude chtit bydlet"

    ehm... muzes uvest nejaky priklad, kde a kdy se tohle stalo?

    ja mam spis pocit, ze se satelitni domky nakupujou na klic, v kancelari realitky, obcas dokonce ve chvili, kdy jeste ani nestoji. pri rychly odpoledni prohlidce asi moc spiritistickych zazitku neprozijes. a potom mas na krku barak s petimilionovou hypotekou. navic tvuj scenar predpoklada, ze se nejaky divny veci budou plosne dit v celem satelitnim mestecku.

    no, uprimne - jeste jsem u nas o nicem podobnem neslysel. zamery developeru vzdycky vysly a nikdo odnikud kvuli "divnym vecem" neutikal. to by byla docela rarita.
    TLUSTEC
    TLUSTEC --- ---
    satelity jsou zlo. ale on pak nekdo do neceho kopne, stane se par divnch veci, a z parcel budou zase jen parcely, protoze am nikdo nebude chtit bydlet, jako v tech prisovicich. pani si take rozmyslela, zda mit kuchyni na miste praveheho pohrebiste skrcencu.
    MILANLXR
    MILANLXR --- ---
    Právě dokončený výzkum v Brandýse nad Labem – Vrábí je typickým příkladem předstihového záchranného výzkumu. Problémem ale je, že podle současné praxe developerské firmy při výstavbě nových čtvrtí rodinných domů obvykle vybudují pouze inženýrské sítě a komunikace a na jejich ploše také zaplatí archeologický výzkum. Parcely pak rozprodají a další výstavba je v rukách majitelů. Další stavební akce probíhají nárazově, podle možností stavebníků. „Archeologické instituce se ale obvykle o další výstavby nedozvědí a při hloubení základů jednotlivých domků jsou nenávratně ničeny archeologické situace,“ říká Jan Frolík. Vzhledem k množství podobných staveb je pravidelné sledování podobných stavenišť mimo kapacitní možnosti archeologie. Již dnes lze odhadnout, že v Brandýse-Vrábí zanikne asi 90% plochy významného pravěkého naleziště. Podobných stavenišť jsou v současnosti stovky. Jedná se o poměrně velký problém archeologické památkové péče v oblasti ochrany kulturního a historického dědictví.
    TLUSTEC
    TLUSTEC --- ---
    MILANLXR: podobny zlocin spachali v prisovicih u turnova - a to misto od te doby vabi tragedie.

    hned u zastavky mela vyrust nova rada domku, ale pri odhrnuti skryvky pro zaklady narazili na pohrebiste lidu popelnicovych pioli, vc etne divnych jakoby picek, plnych jakychsi ctyrhranu neznameho ucelu. a pak to slo raz na raz, delnika v panelarne rozmackal naklad, pak jsem slysel, ze tam spachal sebevrazdu nejaky nestastne zamilovany student, mezi narazniky vlaku, a vse vrcholilo nalezem auta u benzinky, co je od toho asi 100 metru, kde lezel dustojnik bis s prostrelenou hlavou, spekuluje se, ze slo o vraha frantiska mrazka...
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam