• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    MILANLXRDuchové,Poltegaister,strašidla unás..aneb místo kde jsem něco takového zažil,doporučení na místa kde přespat a něco nadp
    KALIPH
    KALIPH --- ---
    DIVER: http://www.kosmas.cz/knihy/147273/novodoby-cesky-hermetismus/

    DIVER: Ani omylem:) I ty nejslavnější média 20. století, jména teď v hlavě nemám, byly v drtivé většině odhaleni jako podvodníci.

    Jinak magii myslím není možné ničím nahradit, ta se vypilovává a upgradeuje postupně sama:)
    DIVER
    DIVER --- ---
    eh, ja to nedopsal: proste jsem spiritismus videl jako modernejsiho nastupce magie.
    DIVER
    DIVER --- ---
    KALIPH: jeste k te magii a spiritismu. ja spiritismus doted bral spis jako pragmatictejsi duchovni smer oprosteny od zbytecnych "kouzelnickych" ritualu pro efekt stredovekeho divaka-anafabeta. i kdyz musim uznat, ze i tak me u spiritismu prekvapilo mnozstvi ritualu a krestanske omacky kolem. tu jsem hodlal v pripadne praxi taky trochu redukovat :) netvrdim vypustit, protoze treba modlitbu nepovazuju za bezduchy ritual...
    DIVER
    DIVER --- ---
    PALEONTOLOG: zajimavy tema ta zvedavost :)

    PALEONTOLOG: ad kaliph: ja jen chtel rict, ze zatim mam pojem magie v praxi spojeny s blaznivejma kamaradkama, ktery dohromady semelou horoskop blesku, naivni knizku o andelech, totez o carodejnicich, konec sveta 2012, bylinkarskou encyklopedii a vrcholem magickych ritualu je u nich zapaleni svicky a vonny tycinky :)
    jo a jeste mam pojem magie spojeny s pubertalnimi gothiky v cernem, s cernym makeupem, co hrajou draci doupe v cajovnach a na krku nosi pentagram.

    proti temhle prikladum mi kaliph prijde az vzacne normalni a pragmatickej :)
    KALIPH
    KALIPH --- ---
    PALEONTOLOG: Stejně jako spiritismus je veskrze "západní disciplína", i když s předky komunikují snad všechny kultury světa, tak jsem magií myslel tu západní tradici, která počíná někde v antickém Řecku a ještě předtím v Egyptě, revitalizována Renesancí a rozvedena pod rouškou křesťanství ve středověku až do dnešních časů. Myslím, že mám to privilegium nepočítat mezi mágy samouky. Vždycky je to "tradice" mého učitele a jeho učitele a učitele jeho učitele; knihy jsou jen takovým doplňkem.

    Když je někdo dostatečně nadaný a enthusiastický, učitele potká, pro to nejsou žádné výmluvy.
    PALEONTOLOG
    PALEONTOLOG --- ---
    ale jestli se pod pojmem Mág myslí humanitní disciplína založená na seznámení se základními duchovními přistupy lidí současných nebo minulých, absolventskou zkouškou vypracováním se v praxi, určitě to člověka obohatí, ale mág není řezbář a řezbář není mág, přitom jsou oba jen lidi
    v každém případě je schopnost mýtizace životních okolnosti a pohnutek naprosto přirozenou a záleží k jakým pojmům člověk sáhne
    PALEONTOLOG
    PALEONTOLOG --- ---
    DIVER: určitě sám tušíš, že je úplně jedno čemu se člověk věnuje, ale jde o to, jakej je,
    KALIPH: záleží čemu říkáš zvědavost, můžu tě chytat za slovíčko jako kdokoliv komu se zachce, stejně jako přístup mága je přístup mága, ať si o sobě myslí cokoliv; jsou jiné formy magie než hermetika a je jejich přirozenost se vázat s jinými subjekty než duchy, i když slovo "duch" je dost univerzální a zná ho každý, zatímco málokdo ví co to je a co s tím dělat, zpravidla nic..
    za další, není to jen bůh nebo mág, koho duchové respektují, je to složitejší a zpravidla mají entity (lepší výraz že) respekt z čísté a silné duše jakékoliv bytosti, ale každá živoucí bytost musí zemřít a každá žije svůj příběh, ve kterém se vždy nachází dobro i zlo (ať to pro každého představuje cokoliv) a každá bytost má svoje vnitřní pohnutky a svoje vnější okolnosti a v nich mystikou hledá svůj příběh;
    naučit se lze jak opracovat dřevo, ale vnitřně někým být se nelze naučit ani odnaučit, lze se "stát" před sebou samým nebo druhými, ale to není o magii
    co se člověk neodnaučí je zvědavost a jestli ta se nepočítá, pak nechápu co.. zlaté zuby asi
    DIVER
    DIVER --- ---
    KALIPH: ok, toho leviho uz mam vytistenyho a budu ho hledat po knihovnach. dik.

    btw. mluvis celkem pricetne :) mozna, ze zmenis muj dosavadni pohled na magii :)
    KALIPH
    KALIPH --- ---
    DIVER: Poznání je samozřejmě fér motiv, ale jde samozřejmě o skryté motivace, které určují hodnotu této touhy. Prostě zvědavost se nepočítá. Je dobré projít několika koly introspekcí, než se do toho člověk pustí a prostě se snažit o kontakt s těmi duchy, u nichž je jeho touha nejautentičtější.

    Mág usiluje ještě o jinou pozici v tomto procesu: a totiž o pozici autority, fakt si přečti toho Léviho, to je největší klasika. Autority, jakožto Boha, kterého duchové ctí a respektují a jehož vůli se podvolují, což je pro laika věc nemožná, pro mága věc obtížná, ale ne nemožná.
    DIVER
    DIVER --- ---
    KALIPH: opet zajimave. ty motivy...

    materialisticke touhy (poklad) fer, idealisticke (zvedavost, poznani) nikoli... :) nebudu to rozporovat, treba to tak i je. ale uz jsme kdysi meli na tohle tema rec s nekym na nyxu. taky "kazatel", co se nerozpakoval s argumenty - tomu jsem tehdy rekl, ze tu lidskou zvedavost/zvidavost chapu jako nejvyssi a nejcistsi mozny motiv takoveho konani.

    nerozporuju to, co tvrdis. koneckoncu tomu rozumis vic nez ja/my tady. pro me osobne ale stale zustava "pohonem" ta zvedavost/zvidavost :)
    KALIPH
    KALIPH --- ---
    DIVER: Imho spiritismus není vůbec cesta. Zvlášť v magii ctíme něco, čemu říkáme "zákon nezbytnosti", tedy: nekontaktujeme "neviditelný svět", pokud nemáme opravdu dobrý důvod to učinit. Což zpravidla zvědavost nikdy není. Čím nezbytnější je tvůj popud, tím větší šance na úspěch. (třeba tvoje babička zakopala poklad na zahradě, ale neřekla nikomu kam, tak máš docela slušné právo jí volat, apod.)

    Jinak ti asistenti zajišťovali médiu bezpečí, starali se o magický kruh, který zas zabraňoval cizím entitám, kromě té jediné volané, aby nám do operace vstupovaly. Když je na to člověk sám, pak jde o techniky invokace a transu, dobře to popisuje všemi nenáviděný Aleister Crowley v knize Magick In Theory & Pracice.
    DIVER
    DIVER --- ---
    KALIPH: leze to z tebe jako z chlupaty deky, ale presne tohle jsem chtel slyset :) kontext!
    KALIPH
    KALIPH --- ---
    DIVER: Tak diplom z hlubinné abreaktivní psychoterapie mám taky. Reiki v podstatě neuznávám (Mickey promiň! :). První knížku o magii jsem si koupil sám, náhodou, v 15ti letech a učitele magie jsem našel o rok později mezi vysokoškolskými profesory v Brně, kam mě záhadně cosi zaválo a já ho doopravdy "našel". (Ať mi nikdo neříká, že osud neexistuje) A byl jsem půl roku odmítán, než svolil k tomu, že mě bude učit, což v jeho očích zahrnovalo i vzdělanost v umění a literatuře a řadu cvičení, které jsem nesměl zpochybňovat. Po několika letech tohoto jsem pochopil, že samouk nemá velkou šanci se sám něco naučit.

    Holotropní dýchání není dobré, kineziologie je na hraně, hypnóza a sugesce jsou opět takové výměšky klasické magické tradice.
    DIVER
    DIVER --- ---
    KALIPH: zajimavy.

    btw. jak se komunikuje s duchy/nehmotnymi entitami bez asistentu? jaky je v tomto ohledu zasadni rozdil mezi magii a spiritismem? je spiritismus podle tebe spatna cesta?

    __________
    doporucenou literaturu jsi lehce zminil. mas nejakou dalsi?
    DIVER
    DIVER --- ---
    KALIPH: fer! :)

    promin, ale "pod dohledem ucitele" - abych si udelal nejakou predstavu: delal jsi jogu, meditoval a kdyz jsi zacal s reiki, nasel jsi cloveka, co dela i magii (napriklad)? me proste mimo jine zajima ta cesta. neznam ucitele magie - znam jen nejruznejsi kurzy hypnozy, regresni terapie, kineziologie, holotropniho dychani ap. rad bych si to opet zasadil do kontextu...
    KALIPH
    KALIPH --- ---
    PALEONTOLOG: Ne. Fotra mi laskavě nepřipomínej.)
    KALIPH
    KALIPH --- ---
    MORTWYRTHA: Síla mysli a okamžiku jsou určitě super, ale rituály fungují, zvlášť ty, které již byly používány mnohokrát v průběhu staletí a mají, jak říká jeden můj známý, "vyježděné astrální koleje". Ale to se spiritismu netýká.

    A pak samozřejmě fungují ty rituály, kdy ti nějaký duch řekne: "teď se ti nezjevím, ale volej mne tehdy a tehdy, tak a tak, pak mne uvidíš" ...často nelžou;)
    PALEONTOLOG
    PALEONTOLOG --- ---
    KALIPH: učitele myslíš od fotra, ne ?
    PALEONTOLOG
    PALEONTOLOG --- ---
    DIVER: njn, tak třeba já - začal jsem aplikovat špiritismus a zatím dobrý
    KALIPH
    KALIPH --- ---
    DIVER: Já jsem toho ve skutečnosti nenechal.) Jen jsem zvolil sofistikovanější techniky, při kterých nepotřebuji žádné "asistenty", což jsem tehdy potřeboval. Ale nikdy to nebyl z mé strany spiritismus, ale magie, tak jsem jí učil pod dohledem mého učitele, nicméně ve výsledku to bylo to samé, co spiritistická seance, mám z toho několik audio nahrávek:))
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam