• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    VODRHACNC - teorie a rady pro domácí stavbu našich obráběcích strojů frézky, soustruhy, 3D tiskárny, vračky, pily, brusky etc.
    Diskuze týkající se problematiky při stavbě domácího CNC a i jiných obráběcích strojů, nejsem žádnej profík, ale můžeme se zde společně podělit o těch pár poznatků co jsme nasbírali. Samozřejmostí bude prezentace našich výrobků a výsledných produktů.
    rozbalit záhlaví
    HYENA
    HYENA --- ---
    AKA_THE_A: Účinnost tady řešíme od začátku...
    Tyhle věci se hojně používaj v laserovejch porjektorech, abys dostal bílou mísením 3 barev. Pro gravírování to je prostě nepoužitelný, takže OT ;)
    AKA_THE_A
    AKA_THE_A --- ---
    HYENA: o účinosti řeč nebyla :D

    Do určitýho úhlu se takhle bude chovat i obyčejný sklo, záleží hodně na materiálu (indexu lomu) a čim je pokrytej...

    p.s. to polopropustný zrcadlo v optickejch mechnikách vypadá jako krychle, jsou to ale dva klíny, který jsou k sobě slepený...
    HYENA
    HYENA --- ---
    AKA_THE_A: Ano, tam jsou ale mají mizernou účinost.
    AKA_THE_A
    AKA_THE_A --- ---
    HYENA: záleží jak je udělaný... doporučuju podívat se na(do) DVD mechaniku, jsou tam hned 2...
    BYDK
    BYDK --- ---
    Taky si rikam. Vetsinou objevuju uz objeveny. Ale tohle jeste nikdo neobjevil, tak na to neprijdu. :D Ale byl to napad.
    HYENA
    HYENA --- ---
    AKA_THE_A: To je trochu jinak, polopropustný zrcadlo laseru pracuje obráceně... odráží 98% světla zpět a 2% pustí ven, on by to potřeboval opačně. Kdyby něco podobnýho (a dostatečně účinnýho) existovalo, už by to bylo všude ;)
    BYDK
    BYDK --- ---
    AKA_THE_A: Polopropustne zrcadlo. :) Presne. Chtel jsem ten paprsek odrazet zpet do materialu. Vlastne to zrcadlo by bylo na nem polozene. Ale byl to jen napad.
    Kazdopadne se podivam na ten kapacitni rezac. :) O tom jsem jeste neslysel. Diky, diky
    AKA_THE_A
    AKA_THE_A --- ---
    BYDK: řiká se mu polopropustné zrcadlo :D
    upozorňuju ale, že do laser diody se energie vracet nesmí, zničilo by ji to... tyhle zrcadla se používaj u YAG nebo třeba CO2, ale jsou "naladěný" na určitý vlnový délky...

    Jinak zapoměl jsem dodat, existuje i stavebnice CO2 laseru, (jsem ale línej to znova googlit...) kit obsahoval všecho potřebný sklo, včetně ZnS optiky, i ta cena byla celkem rozumná...

    Zároveň na "takovéto domácí CNC pižlání" bych doporučil podívat se na kapacitní řezač (capacitive cutting), to je samo-domo velmi schůdný a ochotně to řeže (i sváří) cokoliv kovovýho.
    BYDK
    BYDK --- ---
    No, myslim, ze muj vyvoj je u konce. Jelikoz jsem zjistil, ze hodne hodne zalezi na materialu, ktery chci palit. Hlinik vetsinu paprsku odrazi, coz je problem. A ani takova parabola, kde mam nekolik diod, ktere jsou serizene tak, ze jejich ohniska jsou v jednom miste beztak nepomuze. Potreboval bych vazne velky vykon.
    Jen tak teoreticky. Existuje material, ktery je z jedne strany pruchozi a pokud jde z druhe strany, tak se paprsek odrazi? Hodilo by se takove sklicko a diky tomu bych vetsinu energie byl schopen vracet. Tim padem bych pak byl schopen zvysit ucinnost.
    HYENA
    HYENA --- ---
    BYDK: Parabolu s centrální čočkou... tomu nerozumim.
    Ale pro informaci... lasery se nedají slučovat. Rozhodně je vždy jednodušší sehnat/postavit jeden silnější laser než si lámat hlavu se slučovacíma krystalama (který stejně nakonec sežerou/odrazej dost velikej výkon).
    BYDK
    BYDK --- ---
    HYENA: Dik za informaci. Kouknu na nejakej graf odrazu a ucinnosti v zavilosti na delce vlny. Pokud o nem vis, sem s nim. :) Vim, ze se da gravirovat, ale mam dost CD romek a koupim i 1W a 2W diody. A chci udelat parabolu s centralni cockou. Tak uvidime, co z toho dostanu. :)
    HYENA
    HYENA --- ---
    BYDK: Hliník a dural odráží všechno co má přes 600nm s účiností přes 80%. Používají se CO2 lasery, ale s výkonama >50W a na plechy řádově 1-2mm tlustý. Diodama nic neuřízneš. Než z ní dostaneš takovej výkon tak se krásně usmaží, tahle DVDRW lasery se daj použít maximálně na gravírování barvy nebo plastů. Hacknutý ukazovátka fungujou, ale teplotou rapidně zkracujou životnost tý diody... prostě na to není připravená.

    To CO2 je asi nejschůdnější volba, dá se koupit na e-bay až do výkonu 100W, s tím už se dá dělat nějaká sranda :)
    BYDK
    BYDK --- ---
    AKA_THE_A: ne, ze bych byl zabednenec. Vim, co se mi snazis rici. Ale nevis, co chci udelat. Pokud neuspeju, tak uz nic resit asi nebudu. Dik
    AKA_THE_A
    AKA_THE_A --- ---
    BYDK: lol, a kam jako? :D vždyť to vypadá (skoro)jako normální LEDka...
    Pokud to myslíš s řezáním kovů vážně, podívej se po CO2 nebo Nd:YAG laseru, tyhle jedinný dosahujou potřebnejch výkonů a normální smrtelník si může jeden(použitý) koupit...
    BYDK
    BYDK --- ---
    AKA_THE_A: :)
    25mW to je fakt bida.Tak to ani nema smysl. Leda mozna, pokud bych mohl ridit pulsy a pridelalal k tomu mega chladic. :D
    AKA_THE_A
    AKA_THE_A --- ---
    BYDK: ???
    vymyšlené co? "some kind of death-ray"?

    Každopádně jsi asi přehlídnul jak dlouhej ten puls může bejt... 100ns max, to je 1x10^-7 sekund,
    slovy "jednastomiliardtina" sekundy a při max střídě 0,1% průměrnej výkon bude 25/1000 W, což je 25mW. Nic moc...

    nebo to měl bejt sarkasmus?
    BYDK
    BYDK --- ---
    AKA_THE_A: Super. Pulzni mi bude stacit jako pridavna. Chci udela parabolu s vice diodama. Bude to docela mazec z hlediska optiky a chlazeni, ale uz to mam vymyslene. :)
    AKA_THE_A
    AKA_THE_A --- ---
    PECA: já si hned řikal že je to drahý... zkus třeba http://www.wickedlasers.com/lasers/Spyder_III_Pro_Arctic_Series-96-37.html ;-)

    jinak zelenej laser je (jen)na pálení docela škoda, kvůli technickýmu provedení je docela neúčinnej
    PECA
    PECA --- ---
    SARGONOUT: Ne ne :-) Ja videl na YouTube jak hacker vzal normalni laserove ukazovatko (tvar kratsi propisky, za par korun na 3x LR44) rozebral a na PCB ukazoval na nejaky regulator. Ten regulator (nevim presne) vyzkratoval, znicil pajkou, nebo tak neco. Potom tim laserem zapalil sirku. Je docela mozne, ze dioda z mechaniky na totez staci taky.

    Kazdopadne na DealExtreeme.com prodavaji zelene lasery az do 500 mW: http://www.dealextreme.com/details.dx/sku.13512
    AKA_THE_A
    AKA_THE_A --- ---
    BYDK: Tak s LD z vypalovačky na hliník (a kovy obecně) rychle zapomeň...
    potřebnej výkon je minimálně o 2 řády jinde, obecně DIY laser je docela hardcore záležitost...
    Z těch vhodnejch je Nd:YAG (šíleně)drahej na pořízení a CO2 je drahej na provoz, oba z nich nejsou vidět, jako bonus je YAG nebezpečnej pro oči...

    p.s. ta "25W" dioda je pro 1-100ns pulsy, není určená pro trvalej provoz(neuchladila by se)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam