• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    VODRHACNC - teorie a rady pro domácí stavbu našich obráběcích strojů frézky, soustruhy, 3D tiskárny, vračky, pily, brusky etc.
    AXTHEB
    AXTHEB --- ---
    PECA: Pockej jeste chvilku, ted dodelavame novej model reprapu - googluj prusa i3. Hlazenka za par korun je ovsem cesta do pekel, ani lineary ani plasovy pouzdra po ni moc dobre nejzedej. Jinak z ruznych duvodu (vetsi naroky na presnost tisku a na hladky tyce u pouzder) bude i3 cela na linearnich loziskach.
    PECA
    PECA --- ---
    HARVIE, AKA_THE_A: Tak RepRap klouže na plastových pouzdrech, to bych snad ani nemazal. Akorát by se na to nalepil prach a jinej bordel.
    Já si říkal, že by nerez přeci jenom byl lepší, ale zase, při té zátěži...

    Jinak jsem koukal včera v Praktiku a metrové tyče (závitové i hlazenku) mají za pár korun. Spojovák je taky za hubičku. Elektroniku objednám až nakonec. Takže...
    Je tu někdo z BrmLabu, nebo i kdokoliv jiný, s kým se můžu dohadovat na dílech pro RepRap?
    HARVIE
    HARVIE --- ---
    AKA_THE_A: tak v tom pripade 3x skvarene sadlo neposkvrnene divky :-D
    AKA_THE_A
    AKA_THE_A --- ---
    HARVIE: WD-40 je dobrý leda na čištění, jako mazadlo je to moc krátkodobý :P
    HARVIE
    HARVIE --- ---
    PECA: trapezovy tam neni. jestli 8mm to nevim. ono se u reprapu po ose Z pohybujes jenom minimalne... trapezovy by mel smysl spis na X a Y, ktery sou ale reseny pomoci remenu... material taky nevim... na nerez asi srat, maximalne obcas WD-40 :)
    PECA
    PECA --- ---
    Mám dotaz k materiálu. RepRap používá normální závitové tyče M8 a hlazenku 8 mm, že? Normální myslím, že tam není trapézový závit, jemné stoupání, ani jiné - pro laika - "nestandardy". Chci vědět, jestli má nějaký vliv použití nerezu, nebo stačí pozink a můžu klidně spár?
    PECA
    PECA --- ---
    BTW, chtěl jsem si předobjednat http://reprapbook.com/ , ale dá se jenom tištěná verze. Dělám to blbě, nebo elektronická verze bude až později? Nevidím důvod kupovat papír, mám čtečku, ale pěkně sebrané informace bych uvítal. Navíc Průša slibuje aktualizaci obsahu eknihy.
    PECA
    PECA --- ---
    AXTHEB: OK, zvážím. Stejně to má nějakej ten pátek čas. Já jsem uvažoval, že když bych koupil tu novější megu s 256 kB tak mám rezervu pro případný další vývoj FW. No uvidím. Nejdřív opravdové železo. Do vánoc bych to mohl dát do kupy :-)
    AXTHEB
    AXTHEB --- ---
    PECA: Kazda elektronika je cinska :) Jednu megu z DX mam a neni spajena uplne spatne.
    PECA
    PECA --- ---
    AXTHEB: Z dealextreme? A je to funkční? Jako některá čínská elektornika vypadá, jako bych to pájel já, horkým hřebíkem. Tak bych se toho poněkud bál...
    AXTHEB
    AXTHEB --- ---
    PECA: Megu koupis za sest stovek z dealextreme.

    Pouzivame nema17 motory, je to tak akorat. V cechach nejcastej SX17-0905 z microconu. Moudro z #reprap kanalu je ideal steppers are NEMA17 size, rated 1.5A to 1.8A or less, 1-4 volts, 3 to 8 mH, 62oz.in (44Ncm, 4.4kg.cm) or more of torque, 1.8 or 0.9 degrees per step (200/400 steps/rev respectively), for example the kysan 1124090/42BYGH4803 or the 17HS8401
    PECA
    PECA --- ---
    HARVIE: Mrkni na http://www.wargaming.cz/ - je to takový ucelený přehled. Ohledně stavbiček z tenkých desek pak viz: http://www.shop.microartstudio.com/battlefield-hdf-terrain-c-88.html , nebo třeba: http://www.miniaturescenery.com/index.asp
    :-)

    AXTHEB: Koukal jsem, že ke generation 7 by SD karta šla asi taky, ale tan RAMPS se mi líbí. Arduino MEGA 2560 je sehnatelná asi za 1200 až 1700 Kč, RAMPS asi taky tak, + pololu desky asi po 3 stovkách... Není to tak hrozný a bylo by to již osazený. Takže elektroniku pouštím z hlavy.

    Motory stačí NEMA 17? viděl jsem je jako doporočuné příslušenství k RAMPS v jednom českým eshopu. Měl jsem za to, že "klasika" jsou spíše NEMA 23, ale to je asi už zbytečně silný, na RepRap...

    Začnu tedy tím, že našetřím na plastový díly a smontuju si kostru. Elektroniku si později koupím hotovou i s motory a bude. Třeba mezitím doladí i ten dual head extruder, kterej by umožnil zajímavý konstrukce - a RAMPS by to měl zvládnout.
    HARVIE
    HARVIE --- ---
    AXTHEB: nevidim duvod proc by to melo zdechavat :-) maximalne pokud to designoval blbec, tak k tomu NC spinaci budes muset dat jeste odpor, pokud to designoval megablbec, tak jeste diodu (cimz bude emulace fototranzistoru temer dokonala). to je ale ciste teorie a osobne nepredpokladam, ze by v praxi mel bejt nejakej problem se samostatnym NC spinacem...
    AXTHEB
    AXTHEB --- ---
    HARVIE: Na gen6 je vyvod na fotodiodu a fototransistor misto na spinac. Nevim jak by se to po takovym nahrazeni chovalo a za jak dlouho by to zdechlo:)
    HARVIE
    HARVIE --- ---
    PECA: co je wargames? u frezky je nizsi zdvih dany spis tim ze nikdo nepocital ze bude frezovat neco jinyho nez plosny spoje :) existujou i buildy mantisu s vyssim Zkem...
    AXTHEB: tak opticky endstopy jsou imho posledni problem... kdyz je chces nahradit mechanickejma, tak tam staci dat NC spinace misto NO :-)
    AXTHEB
    AXTHEB --- ---
    PECA: k RAMPS je mozny pripojit ctecku na sd karty. Jinak na reprap a na cnc frezku mas dost odlisny naroky, u reprapu chces aby to litalo relativne rychle (80-150mm/s) a nejakou tuhost neresis, kdezto u frezy takovydle rychlosti neuzijes a naopak chces to mit maximalne tuhy.
    PECA
    PECA --- ---
    AKA_THE_A, AXTHEB: No, to je to, o čem píšu. Jak se v tom má vyznat "blb". Co se týče elektroniky, tak v tom nejsem moc kovanej...

    Nicméně, co bych docela uživil - docela uvítám rady a návrhy. Prioritní je nízká cena a jednoduchá stavba - pro amatérskou výrobu doslova na koleně:
    - Něco na vyřezávání z překližky, MDF... Na nějaké překližkové či MDF stavby do wargames (2 - 5 mm tloušťka, ale počítám, že 20 mm prkno či dřevotříska by snad nevadila).
    - Mělo by to zvládnou i trochu tlustší špalek na dřevěnou, sádrovou ši polystyrenovou plastiku 70 (alespoň) - 100 (potěší) mm.
    - Příležitostné frézování a vrtání PCB se jako fakt hodí.

    No a když o tom přemýšlím, tak by vůbec nebylo od věci mít možnost vyhodit frézku/vrtačku a nahodit extrudér a tisknout z plastu. Jenže to by hctělo větší rozsah na ose Z (počítám tak 150 - 200 mm), což se tluče s frézkou, kde je nižší zdvih daný vyšší tuhostí, ne? Zase pokud při frézování nechám pomalý posun, tak nebudou tak velký síly a nemuselo by se to tolik kroutit...

    Mimochodem, aby to běhalo podle nějakýho fajlu na SD kartě, to ještě asi nikdo neřešil, ne? Že by to řídil nějaký speciál Atmel, nebo ARM CPU a nebyl potřeba celý PC...
    AXTHEB
    AXTHEB --- ---
    AKA_THE_A: ramps je lepsi nez gen6. Gen6 mozna ma nejake drobne vyhody, ale nema ovladani heatbedu a ma max. 1/8 mikrokrokovani a pocita s optickejma endstopama, coz je dost zlo.
    HARVIE
    HARVIE --- ---
    AKA_THE_A: ja proti tomu mam ale este dve dalsi vyhrady (krome ceny a nutnosti to objednavat). jednak nabizi tolik ruznejch druhu ty jejich stavebnice, ze nevim kde zacit a znamenalo by to stravit cas seznamenim se s jejich sortimentem a pak vymyslet uplne novej design, coz by zabralo hodne casu. A za druhy kdyz budu neco vymejslet, tak bych to rad vymyslel z dobre dostupnejch dilu bez zavislosti na konkretnim vyrobci/dodavateli. Tak aby ten design byl replikovatelnej v africe stejne jako v rusku nebo jizni americe a mel tak vetsi sanci na uspech :-)
    AKA_THE_A
    AKA_THE_A --- ---
    HARVIE: pokud se k tomu já někdy dokopu, tak to rozhodně bude kov, žádný dřevo :P
    Tady je vyšší cena matroše vykoupená jeho větší přesností a snažší manipulací ;-)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam