• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    VODRHACNC - teorie a rady pro domácí stavbu našich obráběcích strojů frézky, soustruhy, 3D tiskárny, vračky, pily, brusky etc.
    JVCNC
    JVCNC --- ---
    AXTHEB: tak jako tak budes muset spousty dilu kupovat, motory, loziska, tyce, spojovaci material atd. samotna konstrukce je z celeho celku mala cast a pritom z nejvetsi casti ovlivnuje vysledek, a zarizeni jehoz hlavnim ucelem je produkovat samo sebe a to jen z male casti nepovazuju za idealni ucel a pritom prave tohle nejvice omezuje vysledek, mnohem mensi omezeni by byla frezka ktera je schopna vyfrezovat sve vlastni dily, mensi technologicko konstrukcni omezeni a vyssi uzitnost, samozrejme delana tak aby fungovala i jako 3d tiskarna
    PECA
    PECA --- ---
    AXTHEB: Jinými slovy, muselo by to dokázat tu desku samo ofrézovat.
    Nicméně já bych se tuhé, byť ne úplně replikovatelné konstrukci nebránil. Jasně, nebyl by to RepRap, ale něco jiného. Momentálně to neřeším, stavím RepRap, časem se uvidí.

    Jinak pro takové to domácí vyrábění bych jako uvítal mašinku, která by měla možnost výměny extrudéru za frézku a uměla i frézovat. Ideálně i hlavu s nožem, aby šlo řezat folie a papír (samolepky a vystřihovánky). :-)
    AXTHEB
    AXTHEB --- ---
    JVCNC: To je vsechno hezky, ale cilem tehle parady je prave udelat sebereplikujici tiskarnu.
    JVCNC
    JVCNC --- ---
    AKA_THE_A: serva zbytecne lezou do ceny a aby to chodilo dobre tak je to pomerne dost slozita zalezitost, nehlede na ladeni regulacnich smycek, delam to u prumyslovych serv a musel jsem si napsat vlastni sw pro analyzu z logickeho analyzatoru na kterej pichnu ridici pulzy a pulzy z enkoderu na vsech osach a vidim skutecnou odchylku od pozadovane drahy od toho co potom chci, reakce regulacni smysky a jeji spozdeni atd. tak vim o cem mluvim.

    nicmene hotovych opensource projektu na rizeni DC serv je na internetu dost, co jsem pricichnul k AC servum tak s DC servama nechci mit nic spolecneho.

    ta zrudna cena je necim opodstatnena, docela pekne drivery pro dc serva delal cinani a za penize za ktere to poridis je nesmysl vyvijet cokoliv vlastniho, protoze vyvoj takoveho zarizeni neni levna zalezitost a vlastnostem tech cinskejm se za stejnou cenu nepriblizis.

    3F krokace se dynamikou blizi tem servum s tim rozdilem ze narozdil od serva je vzdycky tam kde ma byt, za tretinovou cenu a bez sloziteho ladeni, oproti klasickym 2D krokacum to je uplne neco jineho. muzu natocit jake zvlada rychlosti a akcelerace

    na zakladnu to jedno neni, stroj si ho sice muze srovnat sam ale srovna ho jen tak jak je krivej stroj a pokud je stroj krivej protoze stejne krivej material mas i na zbytek stroje tak to nesrovnas.

    kdyby jsme to pustili jako freeware tak umreme hlady protoze nas to zivi a naklady na vyvoj nejsou male, vyvoj ted delam ja a jen cigara a kafe ktere u toho spotrebuju lezou docela dost do penez, nicmene mame u veskere elektroniky zdokumentovany a verejne pristupny komunikacni protokol takze si kdokoliv pro ni muze napsat sw podle sve vlastni potreby. coz za deset let udelali 4 lidi, ostatni pro ruzne automatizacni ucely pouzivaji sw kterej freeware je.
    PECA
    PECA --- ---
    AKA_THE_A: No, serva mi na tohle přijdou divný. Chápu, že se jedná asi o dost jiná serva, než mám v RC autě a letadle, ale stejně. // a možná se v tom jenom nevyznám...
    AKA_THE_A
    AKA_THE_A --- ---
    JVCNC: tak ale když se chceš vydat "moderní" cestou, nemělo by smysl se rovnou zbavit krokáčů podívat se po malejch servech? Tam je masivní potenciál pro vývoj vlastní elektroniky, která je normálně zodpovědná za tu zrůdnou cenu ;-)

    S tim "plechem*" - na základnu je to snad jedno ne? Stůl pro změnu může srovnat stroj samotnej, už jsem to tak někde viděl...(teď jen kde to bylo :P)

    ad software - vy máte, ale ostatní ne... To byste byli to ochotný pustit alespoň jako freevare? (či rovnou open-source?)

    * - my normální lidi nenazýváme něco s 12mm tloušťkou plech :P
    JVCNC
    JVCNC --- ---
    AKA_THE_A: co kupujeme my tak to vychazi dost stejne, neni plech jako plech, koupis i o dost levnejsi levnejs ale zkroucenej a valcovanej kterej se zkrouti jeste vic jak do toho freznes, kupujeme rovine prefrezovanej protoze ta rovinostje pro nas zasadni a je levnejsi kupovat drazsi a na tloustku zkalibrovany material nez nejakou zkrouceninu kterou stejne do roviny nikdy nesrovnas a kdyz jo tak te to srovnani vyjde mnohem draz, budes mit vice odpadu, spousty casu to srovnani a vetsi opotrebeni nastroju, navic nez ho srovnas tak ti z neho taky nemusi nic zbyt, material perfektne rovnej uz z vyroby te pak vyjde v celkovych nakladech treba na polovinu toho co ta levna zkroucenina ze ktere nic presneho stejne nikdy nevyrobis kuli velkemu vnitrnimu pnuti.

    ridici soft a elektroniku mame vlastni hotovou uz 10 let, jen pridat jeden parametr pro automaticke rizeni extruderu, jen vlastni sw na rozrezani stlka na rezy a vyplnove algoritmy mame tez hotove a spousty let overene, navic ja bych chtel rezat matematicke formaty, napr 3dm z rhinocerose, stl je 40 let stary prezitek ktery by v dnesni dobe uz nemel vubec existovat ale pro zacatek to bude stacit.
    AKA_THE_A
    AKA_THE_A --- ---
    JVCNC: deska 500x500x12mm za 4kkč? To snad i hliníková (slitina) bude levnější :P

    p.s. tvoje řešení by se cenou přiblížilo k profesionálnímu řešení (ale bez softu)...
    JVCNC
    JVCNC --- ---
    AXTHEB: dalsich veci ze kterych by mi vstavaly hruzou vlasy na hlave tam uz nejsou, ale fixnutelneho tam je spousty, problem je ze cela konstrukce vychazi z pozadavku co nejvice dilu tisknutelnych a ty dily jsou samozrejme konstrukcne sizeny co nejvic aby tisk byl v dohledne dobe a padlo na ne co nejmin materialu, to je sice myslenka dobra ale ja bych to tak uplne nevidel. Spousta lidi co po tom touzi 3d tiskarnu nemaji aby si to vytiskly a casto ani znameho ktery by jim je vytisknul a tak dily kupujou.

    Pokud clovek vsechny dily kupuje tak uz je uplne jedno jakou technologii jsou vyrobeny a 3D tisk je na vyrobu funkcnich strojnich dilu zrovna ta nejmene vhodna.

    Dokazal bych si predstavit (a i bezproblemu zhmotnit) tu konstrukci z frezovanych dilu z desky jedne tloustky.

    kinematicky je nejvyhodnejsi kdyz se vytiskem hybe jen v ose Z a pohybz XY se nechaji na tiskove hlave, coz je u konstrukce z tistenych dilu problem, protoze se pak hybe portal a snim i dalsi osa a rozlozeni rovnomerne rozlozeni hmotnosti do vsech os se nekona, ale to uz odbocuji. Videl bych to tak ze se vezme deska 0,5x0,5m o tloustce 12mm treba tohodle http://www.mi-polgroup.cz/6401/design/ s nejakym peknym vzorem, strcim to do stroje a vypadnou mi vsechny dily, vnejsek bude ram portalu a do toho okna v nem vyskladam ostatni dily, drzaky motoru atd. budu mit i desku na Y ose ktera prida na tuhosti, spodek bych nechal tak jak je a zrejme pri vymene tiskove hlavy za dremela atd. by to mohlo umet i frezovat, materialem nebudu muset setrit, naopak jim budu muset plytvat aby mi z desky zbyly jenom spony a cela plocha byla vyuzita.

    ten material by mel byt umely kamen, tedy priskyrice plnena mletym sutrem a mohlo by to byt i docela dost pevne, jen neni nejlevnejsi, deska 05x05m jestli se nepletu vyjde na 4k kc, nicmene vzory toho materialu jsou docela i esteticky zajimave a i komercne by se to mohlo chytnout, pac design prodava.

    drive kdyz jsem zkousel konkurencni material Corian tak ten mletej sutr v tom docela dost zral nastroje a protoze ten material je lity, tak v nem byly bublinky. znamy me pred par dny informoval kdyz doslo na rec o materialech ze bublinky uz v tom nejsou a uz se to da mnohem lip frezovat, tez tolerance tloustky vyborna 0,02mm na 0,5m a navic ta deska je lestena a perfektne hladka z obou stran oproti minulosti, coz ta roinost je zakladni predpoklad pro pouziti jako polotovaru pro frezovani dalsich dilu.

    usetril bych 1 motor na Z, protoze kdyz budou srouby ulozeny v loziskach tak je pujde sprahnout remenem, kdyz bdou linearni loziska nalisovana v domcich tak by na Z mohly stacit 2 misto 4, linearni lozisko jako takove je tuhe celkem dost, ale to jejich stavajici ulozeni je vsechno jenom ne tuhe, tuhosti tez by pomohlo casti na obou stranach spojit deskou a protoze to bude tahane po stranach tak to nebude mit ani duvod se krizit kdyz tam budou jen dve lin. loziska misto 4.

    asi by sel vybrat i levnejsi material ale ta rovinost a tolerance tloustky je pro snadne zpracovani celkem zasadni. kdybych nemel v praci do ceho rejpnout tak by mohlo byt za tyden-14 dni hotovo, strojniho vybaveni na to v praci mame vic nez je na tohle potreba.

    kdybych to chtel dotahnout mechanicky k dokonalosti, tak tam dam poradne siroke remeny ktery by jednou stranou tahal osu a druhou stranou rekacni hmotu, sice by to vyzadovalo 2x takovy vykon motoru ale akceleraci bych mohl mit prakticky libovolnou a stroj by se ani nehnul, na 2F krokace z mikrokonu bych se vysral a strcil tam 3F krokace ktere maji perfektne rovnomerne mikrokroky, takze by me ani rychlej prevod z motoru na osu nevadil kuli presnosti, navic maji kroutak do hodne vysokych rychlostech tak pri prevodu 1:4 bych se snadno dostal na rychlosti kolem 500mm/s s akceleraci 1-2G a to uz potrebuju aby se hybala v XY jen hlava protoze by setrvacnosti vytisk skoncil na druhe strane mistnosti.

    sice by to vyslo ponekud draz, ale kvalita a rychlost tisku by byla mnohem dal nez narust ceny
    AXTHEB
    AXTHEB --- ---
    JVCNC: To je jednoduchy, namodeluju to a hodim to mezi volitelny rozsireni (dalsi 4 loziska mi do zakladniho modelu neprojdou). Diky za radu.
    Kdybys tam videl neco dalsiho takhle jednoduse fixnutelnyho tak rekni :)
    JVCNC
    JVCNC --- ---
    krouzek mezi loziska na vnitrni krouzky se pouziva u s kosouhlym stykem, kde je potreba aby byly loziska byly presne predepnuta, v tomhle pripade je to nesmysl to se pouziva u velkych vreten, loziska musi byt parovana a pro ty vretena takovy par stoji v radech tisicu az deseti tisicu a tech paru je tam onekud vic
    JVCNC
    JVCNC --- ---
    bohajeho, co na tom chcete vymejslet, uplne to nejjednoduzsi ulozeni na letmo. misto dvou radialu jdou dat dva axialy, nebo jeden radial a jeden axial, nebo s kosouhlym stykem :D kuzelikova jsou nesmysl, v tehle velikosti budou vsechna krome obyc radialu dost drahe a obtizne sehnatelne a pro tohle i uplne zbytecne, dve radialni loziska budou bohate stacit. doporucuji v provedeni ZZ, tedy s prachovkou aby do nich nelital bordel jen schematicky, priblizne pro pochopeni
    Uploaded with ImageShack.us cervena - hridel zelena - domek lozisek zluta - loziska modra - stahovaci matice, nejlepe samojistna, nebo za ni strcit jeste jednu pro pojisteni proti povolovani.
    PECA
    PECA --- ---
    V řezu asi tak nějak takto (snad je to pochopitelné :-):
    ->[X] [X]<-
      |O| |O|
      [X]X[X]
      | | | |
    -.-.-.-.-.-
      | | | |
      [X]X[X]
      |O| |O|
    ->[X] [X]<-
    PECA
    PECA --- ---
    AXTHEB: Já tuším, ale moc se mi to nelíbí. IMHO, vem 2 kuličková ložiska, vlož mezi ně vhodnou podložku o průměru vnitřního kroužku a vnější kroužky stáhni pomocí vhodně navrženýho domečku. Tím by se měla eliminovat vnitřní vůle ložisek, ale přijde mi to relativně složité. To bych raději nějak pořešil axialání, případně kuželíková ložiska... Leda by JVCNC myslel něco jiného, pak se taky rád poučím.
    AXTHEB
    AXTHEB --- ---
    JVCNC: uplne si nedokazu predstavit co tady popisujes, muzes to nejak nakreslit, vyfotit, najit na netu nebo nejak jinak znazornit
    PROFOR
    PROFOR --- ---
    MICA: Jo - to vypada taky dobre... :)
    MICA
    MICA --- ---
    PROFOR: Fajn tip, já přemejšlim že to nakonec asi vezmu tady http://katalog.mav.cz/detail.php?id=53850
    PROFOR
    PROFOR --- ---
    MICA: Nezkoumal jsem, co ti tu zatim bylo navrhovano, ale nasel jsem napriklad tohle:
    Frézy SK ( tvrdokovové ) | Frézy stopkové | Fréza drážkovací 2břitá SK TiAlN D 4 | www.i-zavitniky.cz
    http://www.i-zavitniky.cz/i-zavitniky/eshop/42-1-Frezy-SK-tvrdokovove/897-2-Frezy-stopkove/5/13783-Freza-drazkovaci-2brita-SK-TiAlN-D-4
    nebo pro tvarove (kopirovaci ucely):
    Frézy SK ( tvrdokovové ) | Fréza kopírovací 2břitá SK TiAlN D 4 | www.i-zavitniky.cz
    http://www.i-zavitniky.cz/i-zavitniky/eshop/42-1-Frezy-SK-tvrdokovove/0/5/13725-Freza-kopirovaci-2brita-SK-TiAlN-D-4
    JVCNC
    JVCNC --- ---
    kvalita prumerna, cena znacne nadprumerna cca 2x-3x, jak nastroje tak i stroje, trochu usnuly a porad zijou v dobe pred 5-6 lety, to spis datron kteri delaji i specialni nastroje ktere se jinde sehnat snad ani nedaj.

    z beznych velkovyrobcu mam vyborne zkusenosti s alpen maykestag, ktere preprodava ponekud draz treba i ten zmineny hoffman, tam je pomer cena-kvalitaobracene nez u gravographu kterej je vylozene predrazenej, s ceskym obchodnim zastupcem je vyborna spoluprace. a z preprodejcu spis wnt nez hoffman
    B3DA
    B3DA --- ---
    muzu vedet proc gravograph ne? jsou drazsi, to jo, ale vylozene negativni zkusenost s nima nemam. reklamace vadnyho plechu taky bez problemu.. ale treba jsem mel stesti :)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam