PROFOR: Tak trochu jsem doufal, že mě někdo odkáže na projekt, který jsem nevygoogloval :-)
* 3D tisk mi přijde fajn, protože nemusím přemýšlet nad tím, jestli se mi tam vejde nástroj a že naklápění nástoje (5osý CNC) není žádná sranda. Častěji mě napadne, že zrovna tohle by se dalo udělat 3D tiskem. Často nějaké komponenty ke hrám, kde frézování znamená značné množství odpadu. Třeba vložka (insert) do krabice na uspořádání komponent by se dala 3D tiskem řešit snadno - zatímco u jiného postupu už to můžu rovnou vystríhat/vyřezat z kartonu slepit (to pak zase spíš uvažuju o CNC kudle). Kvalitu 3D tisku, jak z hlediska pevnosti, tak z hlediska povrchu nejsem schopen posoudit, protože jsem to ještě neviděl v reálu.
* CNC obrábění bych používal převážně na vyřezávání z desek (překližka, dřevotříska, možná i plast, plexisklo, možná (spíš ne) hliník) a z polysterénu (a variant, jako je EPP - dost podobný, dělají se z toho "nezničitelné" modely letadel). Zatím mě moc nenapadá, k čemu bych použil frézování z většího bloku dřeva, o kovu nemluvě (leda bych to chtěl pojmou jako variaci na RepRap - "Self Replicating CNC"). Jenže to se snadno namane, že když už bude stroj, tak se naskytne příležitost...
Oboje bych chtěl používat na různé herní komponenty do deskovek (různé typy čudlíků, fufníků, inserty (organizéry) do krabic na uložení karet a dílů hry) a wargames (budovy, opevnění, palposty, bynkry, stroje...). Na modely (letadlo, auto). Nějaké drobnosti do domácnosti.
Nevadí mi, že to pojede přes noc ve sklepě, nebo v garáži. 3D tisk je tichý. Frézka by byla asi horší, to přes noc nemůžu nechat :-) U 3D tisku mi na čase tolik nezáleží, u CNC jen kvůli kraválu.