• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    VODRHACNC - teorie a rady pro domácí stavbu našich obráběcích strojů frézky, soustruhy, 3D tiskárny, vračky, pily, brusky etc.
    Diskuze týkající se problematiky při stavbě domácího CNC a i jiných obráběcích strojů, nejsem žádnej profík, ale můžeme se zde společně podělit o těch pár poznatků co jsme nasbírali. Samozřejmostí bude prezentace našich výrobků a výsledných produktů.
    rozbalit záhlaví
    AXTHEB
    AXTHEB --- ---
    RAINBOF: Neee tohle je strasna sracka. Bude to vyoseny a budes mit na vyrobcich prouzky v rytmu otaceni Z osy. Hledej Oldhamovu spojku.
    RAINBOF
    RAINBOF --- ---
    panove chci se zeptat nevyrobil by mi nekdo toto:
    http://reprap.org/wiki/Mendel:_Prusa_durable_z-axis_motor_coupling
    případně zda by jste něměli/neviděli už něco podobnýho prodávat...
    PECA
    PECA --- ---
    PROFOR: Tak trochu jsem doufal, že mě někdo odkáže na projekt, který jsem nevygoogloval :-)
    * 3D tisk mi přijde fajn, protože nemusím přemýšlet nad tím, jestli se mi tam vejde nástroj a že naklápění nástoje (5osý CNC) není žádná sranda. Častěji mě napadne, že zrovna tohle by se dalo udělat 3D tiskem. Často nějaké komponenty ke hrám, kde frézování znamená značné množství odpadu. Třeba vložka (insert) do krabice na uspořádání komponent by se dala 3D tiskem řešit snadno - zatímco u jiného postupu už to můžu rovnou vystríhat/vyřezat z kartonu slepit (to pak zase spíš uvažuju o CNC kudle). Kvalitu 3D tisku, jak z hlediska pevnosti, tak z hlediska povrchu nejsem schopen posoudit, protože jsem to ještě neviděl v reálu.
    * CNC obrábění bych používal převážně na vyřezávání z desek (překližka, dřevotříska, možná i plast, plexisklo, možná (spíš ne) hliník) a z polysterénu (a variant, jako je EPP - dost podobný, dělají se z toho "nezničitelné" modely letadel). Zatím mě moc nenapadá, k čemu bych použil frézování z většího bloku dřeva, o kovu nemluvě (leda bych to chtěl pojmou jako variaci na RepRap - "Self Replicating CNC"). Jenže to se snadno namane, že když už bude stroj, tak se naskytne příležitost...
    Oboje bych chtěl používat na různé herní komponenty do deskovek (různé typy čudlíků, fufníků, inserty (organizéry) do krabic na uložení karet a dílů hry) a wargames (budovy, opevnění, palposty, bynkry, stroje...). Na modely (letadlo, auto). Nějaké drobnosti do domácnosti.
    Nevadí mi, že to pojede přes noc ve sklepě, nebo v garáži. 3D tisk je tichý. Frézka by byla asi horší, to přes noc nemůžu nechat :-) U 3D tisku mi na čase tolik nezáleží, u CNC jen kvůli kraválu.
    PROFOR
    PROFOR --- ---
    PECA: Kdyz uz uvazujes o tom, ze strojek ma umet frezovat, neni lepsi se zamerit predevsim na to samotne frezovani?
    Jde o to, ze jsem zatim nevidel 3D tisk na hobby tiskarnach, ktery by mel uchazejici povrch a presnost a pokud to neni tvar, ktery je pro viceose triskove obrabeni nevhodny, pak myslim, ze je levnejsi jej z toho plastu vyfrezovat, nez jej tisknout. Ale nechci to nikomu cpat jako dogma - jen jsem skeptik.
    Nicmene pokud chces neco stavet, tak se podivej na c-n-c.cz a poradne si to forum prostuduj, neb stavba takoveho - byt maleho - strojecku musi zohlednit spoustu veci.
    Napr.: s jakou presnosti budes chtit delat ty plosnaky, frezovat, vrtat, atd. Jaky nejhure obrobitelny material budes chtit obrabet, jake pojezdy budes chtit mit v jednotlivych osach, jake rezne podminky budes chtit pouzivat, jake nastroje budes mit k dispozici, atd. atd. atd...
    Ono postavit neco, co se hybe podle programu a neco to dela dneska uz zjevne neni problem. Horsi uz je, kdyz to ma pracovat podle nejakych predem danych parametru.
    Jinak u RepRapu se dlouho kaslalo na tuhost celeho systemu (aspon mi to tak prijde - ale snad uz je to lepsi), kazdopadne Ty budes muset resit tuhost vzhledem k frezovani, takze tisk uz by mel byt sam o sobe v pohode. Kdyztak o te predstave napis vic.
    PROFOR
    PROFOR --- ---
    TURF: Ahoj,
    1) nepises jak ma krabicka byt konstruovana, ale protoze se ptas na vnitrni rohy, tak:
    2) nejspise bude muset byt frezovana a rozhodne ne vybrusovana,
    3) material asi nebude hlinik, ale nejaka varianta duralu,
    4) vrtak vrta otvory, ale nefrezuje, tedy pro vytvoreni "kapes" v duralovem obrobku musis pouzit frezu,
    5) drahu (ne tedy vrtaku, ale frezy) ti vyrobi nejaky CAM nebo kamarad, ktery umi generovat kod pro prislusny stroj (u vrtaku muzes resit max. souradnice der a jejich hloubku),
    6) tloustky materialu si zkus odvodit z obrabenych dilu treba z veci od Applu (ti maji sasi z frezovane hlinikove slitiny),
    7) co se tyka struktury a drsnosti povrchu - je dana druhem obrabeni a reznymi podminkami a typem nastroje, ale obecne se tyto veci delaji tak, ze vnitrni plochy, ktere nejsou videt se tolik neresi (pripadne maji povrch po presnem liti) a vnejsi plochy jsou bud lestene nebo vypadaji jako jemne piskovane nebo brousene naplocho smirkem - to jen co do vzhledu.,
    8) vnitrni rohy (pokud je to kapsa) nebudou nikdy po obrabeni ostre, ale budou mit radius, ktery je dan prumerem nastroje, ktery tu kapsu frezuje.

    Tedy mozne neni uplne vsechno, ponevadz jses omezeny technologiemi a vlastnostmi materialu. Zde opravdu doporucuji misto hliniku nejakou variantu duralu - to je jeste cenove snesitelne a pritom lehke a jeste pouzitelne. Nepises, zda si to chces obrobit sam a mas pristup k nekomu do dilny, nebo to nechat nekoho udelat nebo to zadat jako zakazku nejake dilne. Kazdopadne 25 kusu krabicek je nestastne cislo. Protoze to uz neni na konvencni obrabeni (coz je mozne, ze by nebylo ani v pripade jednoho kusu, pokud bude tvar konvencne tezko vyrobitelny nebo nevyrobitelny vubec), tak to vede spis na obrabeni na CNC. Tam asi budes hodne hledat, protoze "serie" 25ks je imho pomerne mala na to, aby se ti to v dusledku vyplatilo cenove. Mas aspon hrubou predstavu o tvaru? Ten popis je hodne vagni.
    VODRHA
    VODRHA --- ---
    PECA: jo, neni to levny, ale pak se s tim da dobre hejbat, kdyz potrebujes modifikovat.. treba: http://www.item24.com ale podobnejch "merkuru" je vic...
    PECA
    PECA --- ---
    Čím dál tím víc mi v hlavě vězí nějaký "univerzální" stroječek. Nemám žádné zkušenosti, ale účel je vyloženě hobby stroj. Ideálně s možností výměny "hlavy" tak, abych mohl nasadit extrudér ve stylu RepRap, nějakou tu frézku na frézování/vrtání plošných spojů, překližky, polystyrénu (či spíše EPP - tuším extr. polypropylén), možná i bloku dřeva. Teoreticky bych uvažoval o osazení laserem, ale to je fakt už vzdálený horizont. O řezání čtvrtky či kartonu (něco jako CNC vystřihovánky) si zatím nechávám jen zdát...
    Představa o pracovní ploše je alespoň něco jako A4 (210 x 300 mm), ale raději spíše něco jako 300 x 500 mm. Z osa by měla dát alespoň 100, lépe 150 mm. Řídící elektroniku jsem myslel, že by mohlo zvládat arduino, podobně jako u RepRapu. Ostatně já bych to bral něco jako alternativu k RepRapu s možností nasazení frézky. Poslední dobou začínám vidět dost věcí, které by se daly vytlačit z ABS plastu, eventuelně vyříznout z překližky... :-)
    Nemáte někdo nějaký typ na obecné "šasí", které by to mohlo splňovat? Přijde mi zbytečné plýtvání stavět pro každý záměr jiné stroj, když základ je (IMHO) tentýž a navíc to stojí dost peněz a všechna zařízení najednou stejně nevyužiju. Na střídačku by se ale hodilo tu 3D tisk z plastu, tu frézování z desky či bloku.
    TURF
    TURF --- ---
    ahoj, potreboval bych vybrousit z hliniku asi 25 krabicek na tablet - rozmery cca 28*12*2 cm, abych to trochu popsal - bude to slozeny ze 2-3 dilu s dirama na tlacitka, mikrofon, displej a speaker.

    chtel bych se zeptat, jaky jsou materialovy a vyrobni moznosti - nejmensi polomer vrtaku, nejmensi tloustka materialu, efektivni tloustka materialu, vzhled vnitrnich rohu (kulaty/hranaty) a moznost povrchovy upravy / trasovani cest vrtaku. (add posledni - chci mit elegantni povrch, tzn jestli se to da nejak rozume zabrousit a vylestit, nebo si pohrat s cestou vrtaku, aby vysledkem nebyla nahodna struktura, ale planovanej design).

    ocekavam, ze obecne je mozny vsechno, ale zajima me realna situace technickejch moznosti v rozumny cenovy kategoriii - coz nema konotaci nejlevnejsi. budu rad kdyz me nasmerujete :]
    MICA
    MICA --- ---
    BURAN: Protože to video je stejně staré?
    BURAN
    BURAN --- ---
    THX_1138: proc se mi vybavil Matrix? :)
    IRUX25
    IRUX25 --- ---
    THX_1138: dost se mi libi ty pohyby. maj to fakt vymakany.
    HARVIE
    HARVIE --- ---
    THX_1138: takhle budou za par let vypadat zubari :-D
    MICA
    MICA --- ---
    Budu frézovat 2D díl z březové překližky tlusté 3mm, bude tento nástroj http://www.cncshop.cz/dvoubrita-vroubkovana-freza-typ-726 pro to vhodný (mám 3,175mm)
    PROFOR
    PROFOR --- ---
    THX_1138: Vyrobit si?
    JVCNC
    JVCNC --- ---
    pripadne hutak prevazne ocel se da sehnat jeste tady http://www.idama.cz/
    jsou pomerne novi, takze by mohly byt ochotnejsi nez v "jen po me nechtejte nic kuli cemu bych musel zvednout bucek ze zidle" ferone. sam sem tam ale jeste nebyl
    PROFOR
    PROFOR --- ---
    MICA: Pripadne pokud clovek nemusi koukat na to, co je to presne za material (treba kvuli kaleni), tak je mozny zajit do nejblizsi sberny a tam se domluvit, za jakych okolnosti si tam clovek muze dojit vybrat nejakej material, kterej by prodali. Ale to je krajni mez - vyplati se to treba pri nakupovani bloku ze sede litiny, jen nesmi byt moc velke, aby nehrozily praskliny pri hrubym zachazeni. :)
    MICA
    MICA --- ---
    PROFOR: Ještě bych doplnil http://www.kondor.cz/ ale tam taky na člověka koukaj jak na čůráka když nenakoupí aspoň kilometr matroše
    PROFOR
    PROFOR --- ---
    HARVIE: Material dostanes ve Ferone, ale kdyz tam clovek prijde, tak se ocitne v predrevolucnim svete, co se tyka ochoty... :) Takze dost casto to nahrazuju materialem, ktery objednavam mimo prahu... A asi jediny seriozni zelezarstvi znam u rouska (tedy v praze), jinak kupuju radeji starsi osvedceny, co znam jeste z dob ucnaku. To kupuju na aukru. Nebo potom nektere veci, co uz se jinak sehnat nedaji, z Hoffmann Group, ale to je velmi drahe. Ale treba ted se budu zbavovat vrtaku od 22do 30mm, neb na ty svoji frezce uz je proste nemam jak pouzit a musim misto vrtani pouzit vyvrtavani. A na soustruhu to radeji v tehletech prumerech vezmu nozem. :)
    PECA
    PECA --- ---
    HARVIE: SPŠ Jičín.
    JVCNC
    JVCNC --- ---
    HARVIE: ja jsem zjistil ze je vcelku jedno kolik strojniho vybaveni mas, dokud nebudes mit uplne vsechno vzdycky bude jeste neco chybet, a to nemluvim o strojnim prislusenstvi. jak se ti rozsiri vyrobni moznosti o dalsi stroj, hned zjistis ze nechapes jak jsi bez neho mohl zit ale ze ke stesti ti porad nejakej stroj chybi
    HARVIE
    HARVIE --- ---
    PECA: Hehe presne takhle sem se dostal oklikou pres strojarnu na informatiku i ja :-) Kam si chodil? :-)
    PROFOR: To je dobry :-D ja to mam naopak :-D a jeste to mam dobre podporeny nedostatkem nastroju a materialu... hlavne teda takovy ty vetsi stroje jako pily, soustruhy, frezky, stojanovy vrtacky mi chybi, ale i ten material... sem vzdycky hrozne linej ho shanet, protoze z obchodu znam jenom hornbach a navic nikdy poradne nevim co budu potrebovat a nechce se mi tam jezdit kdyz vim ze bych se urcite este 3x pro neco vracel (samozrejme az po 2 mesicich kdy bych sehnal naradi)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam