• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • Přišli jste skrz odkaz na příspěvek, který již neexistuje.

  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    VODRHACNC - teorie a rady pro domácí stavbu našich obráběcích strojů frézky, soustruhy, 3D tiskárny, vračky, pily, brusky etc.
    AXTHEB
    AXTHEB --- ---
    JVCNC: Osizeny neni nic, vsechny dily sou takovy jaky sou potreba. A ten vnitrek ramu neni odpad, ten je pod heatbedem - a mdfko pod heatbedem nechces, protoze jak navlha a vysycha tak se do mesice zkrouti
    JVCNC
    JVCNC --- ---
    AXTHEB: no ja ze jak tak koukam na ten posledni model, tak na vsech tisknutych dilech setri kazdy gram, vsechno maximalne osizene a pak tam velkopansky strci 2 vypalky z laseru nebo vodniho paprsku ktere tu cenu vzhledem k usporam jinde nesmyslne natahnou, navic celej vnitrek toho ramu ti co to vypalujou stejne nauctujou jako odpad. vzhledem k tuhosti ulozeni vseho ten ram vubec nemusi byt hlinikovy ale klidne z MDFky, vlastnosti by byli stejne, jen cena za ty dva dily by byla minimalne polovicni, tedy v celkovych nakladech treba uspora o 1/4-1/3
    AXTHEB
    AXTHEB --- ---
    RAINBOF: Na Z se da v pohode pouzit 2x SX16-0503 ktery zhruba na tyhle penize prijdou. Nebo josef ma nejaky pouzitelny motory za podobnou cenu.
    RAINBOF
    RAINBOF --- ---
    AXTHEB: kde.
    AXTHEB
    AXTHEB --- ---
    RAINBOF: Motor stoji tri stovky.

    JVCNC: To je uplne vedlejsi, "seriozni vyrobce" resi uplne jiny problemy zpusobeny uplne jinejma vecma nez konstrukter tiskarny, kterej dela modely ktery bude tisknout nekdo druhej (v neovlivnitelny kvalite) a skladat nekdo treti (napriklad student novejch medii, coz je bytost jejiz myslenkovy pochody sou od tvejch nebo mejch uplne odlisny)
    BURAN
    BURAN --- ---
    JVCNC: mas urcite pravdu.
    JVCNC
    JVCNC --- ---
    zkracene receno jsou veci ktere muze udelat dobre i nadsenec doma v pokoji v panelaku s minimem vybaveni i profesional v tovarne s veskerym vybavenim a prostorem. ten nadsenec by mel byt navic vic motivovan tyhle veci udelat minimalne stejne tak dobre jako ten profesional a vetsinou si je i muze dovolit, stoji vic prace nez penez a nadsenec doma si svoji praci financne dovolit muze vzdycky, u profesionala tomu tak nutne byt nemusi. zprasit jde i stroj za miliony a i hobby strojek postavenej na kolene muze byt udelan perfektne
    JVCNC
    JVCNC --- ---
    BURAN: ne, nesrovnavam, to uz jsem se odnaucil i kdyz priznavam ze mam pomerne rozvinutou profesionalni deformaci, nicmene kazde konstrukcni reseni cehokoliv ma jine vlastnosti nez jine konstrukcni reseni, obe muzou byt pro svuj ucel dobre, kazde pro ten svuj. Jsou zde ale zakladni konstrukcni zasady a souvislosti, ktere kdyz clovek dodrzi, udela lepsi zarizeni. Je pritom uplne jedno jestli v profi nebo hobby sfere. Znam stroje z obou a zaklady konstrukce plati pro vsechny protoze to jsou pravidla stvorena realitou, nikoliv clovekem, ten je muze akorat vice ci mene dodrzovat. Porad to neni nic jineho nez fyzikalni zakony, jen je jich navrstveno vice na sobe.napr:

    i kdyz konstrukce driveru je takova, ze ho pripojeni dvou motoru neznici hned, tak soucet vykonu motoru je nizsi, nez kdyz je na driver pripojen jen jeden motor, presneji receno vsechny vlastnosti, nejen ten vykon jsou horsi. Vlastnosti driveru se taky zhorsi, napr chystrejsi (nikoliv drazsi nebo lepsi) driver ktery umi potlacovat rezonance je prestane umet potlacovat v takovem zapojeni. z ekonomickeho hlediska 2x vykonejsi motor neni 2x drazsi nez 2 motory 1/2 vykonu.
    I u profi masin se pouziva konstrukce se 2 motory na jedne ose pouze v pripadech kde se tomu z jinych konstrukcnich duvodu nelze vyhnout(a tahle 3d tiskarna neni ten pripad) i kdyz jsou sprazeny srouby remenem nebo tyci a pokud je to mozne, je lepsi pouzit jeden motor pro dva srouby ve vetsine ohledech. Reseni se 2 motory na jedne ose (ale kazdy motor se svym driverem) ma i svoje vyhody ktere je mozne vyuzit, ne vsak v pripade tehle tiskarny.

    bude to i min silovych dratu k zapojeni, mensi riziko ze se clovek pri zapojeni splete a 1 motor zapoji rychleji nez 2 motory, tedy i min prace a delsi doba provozu do prvniho problemu.

    neulozeni sroubu do lozisek pro zmenu nema zadnou vyhodu, motory nejsou konstruovane na to aby jeho loziska nesly celou hmotu osy a prenasely vsechny sily, navic pod zadnim loziskem je loziskova pruzina na ktere to pak cele pruzi.
    To bych uz taky mohl srouby sroubovat kladivem misto sroubovakem, taky to jde a taky to pak drzi ale je to prasarna ktera se proste nedela. radialne budiz kdyz jsou setrvacne hmoty nizke a neprehani se to ani se statickou zatezi, ale axialne proste nikdy.
    BURAN
    BURAN --- ---
    AKA_THE_A: nechapu jak to souvisi s tema 2 motorama na Z ose, vzdyt to prece funguje... kde je ten usetreny cas a zklamani? (recnicka otazka)

    na par CNC jsem pracoval, ale o konstrukci toho moc nevim.
    tak me to zajima, jak se veci maji.
    nekdo rika ze to funguje, druhy rika ze je to nesmysl... a ted si to Burane preber.

    tak se ptam, v jakych souvislostech o tom JVCNC vubec mluvi.
    je jasne, ze jinak se na to bude divat nadsenec, co si doma v garazi postavi a je rad ze mu to jezdi, a jinak profesional, co stavi obrabeci stroje do tovaren a vsechno meri v mikrometrech. mam pocit, ze JVCNC patri do te druhe skupiny, kdezto treba AXTHEB do te prvni...

    jen si v tom delam poradek.
    AKA_THE_A
    AKA_THE_A --- ---
    BURAN: při hledání cest domácí výroby se dosti často vyplácí se podívat jak to řeší profesionálové a proč...obvykle to šetří prachy, čas a zklamání :P
    BURAN
    BURAN --- ---
    JVCNC: chapu to dobre ze srovnavas profesionalni vyrobu a domaci vyrobu na koleni?
    JVCNC
    JVCNC --- ---
    jediny seriozni vyrobce cehokoliv takovy nesmysl neprevzal
    jediny seriozni vyrobce stroju nepouziva 1 driver pro 2 motory
    jediny seriozni vyrobce driveru nepripousti pripojeni 2 motoru na 1 driver

    jestli pak oni k tomu vsemu nemaj duvod, vzdyt by mohli snizit naklady a zvednout zisk a presto to nedelaj?
    RAINBOF
    RAINBOF --- ---
    PECA: presne kvuli tomu jsem to myslel.
    RAINBOF
    RAINBOF --- ---
    BURAN: no asi takhle, remen 300 a jedna presnejsi remenice z AL 200 motor stoji 599...
    AXTHEB
    AXTHEB --- ---
    BURAN: o moc ne. Ale je s tim o tolik min srani, ze tohle reseni prevzali v zasade vsichni co konstruujou tiskarny se dvema zetkama.
    BURAN
    BURAN --- ---
    AXTHEB:
    JVCNC:

    o kolik to vyjde jinak cenove?
    AXTHEB
    AXTHEB --- ---
    JVCNC: Nebude.
    PECA
    PECA --- ---
    JVCNC, AXTHEB: Nehodlám rozdmíchávat diskusi, kdo je prase, sám taky dokážu ledasco naprasit :-) Ale podle mě by se řemínek vešel pod stůl. V nejhorším by se to celé muselo zvednout o několi milimetrů (IMHO tak maximálně 20 mm). Možná by se do stojacího rámu muselo ještě udělat pár děr, aby se dal motorek umístit z druhé strany, kde je momentálně více místa.
    ---
    Kecám a nedělám. Tohle bych si fakt rád postavil, pak budu mít třeba chuť experimentovat tímhle to trochu vylepšit...
    JVCNC
    JVCNC --- ---
    to uz rovnou misto ozubenych remenu muze pouzit tkanicku z bot a misto sroubovych spoju horke lepidlo, taky to bude fungovat :D
    AXTHEB
    AXTHEB --- ---
    PECA: Dva motory tam sou, protoze je to konstrukcne jednodussi nez jeden motor plus remen (a levnejsi:)). A navic to funguje.
    Problemy s mirnym vyosenim jsou vyreseny pouzitim M5 zavitovky misto M8
    Motory sou na jednom driveru, a problemy s tim nejsou.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam