• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    VODRHACNC - teorie a rady pro domácí stavbu našich obráběcích strojů frézky, soustruhy, 3D tiskárny, vračky, pily, brusky etc.
    Diskuze týkající se problematiky při stavbě domácího CNC a i jiných obráběcích strojů, nejsem žádnej profík, ale můžeme se zde společně podělit o těch pár poznatků co jsme nasbírali. Samozřejmostí bude prezentace našich výrobků a výsledných produktů.
    rozbalit záhlaví
    PECA
    PECA --- ---
    JVCNC: Jo, tohle tak nějak vím, proto furt váhám se do 3D tisku pustit. Na druhou stranu, pouze 3D tisk bude výrazně levnější, rychlejší, jednodušší a jsou na to prakticky "step by step" návody. Jednoduchý, levný a solidní router je poněkud protimluv, IMHO vyžaduje větší zkušenost, nebo alespoň znalost problému a vyložený návod jsem nikdy nevygooglil. Tedy návod, který bych si v klidu prošel a zvážil svoje možnosti. Mam na mysli takový návod, abcyh za něj nemusel platit, když ještě nevím, jestli je to pro mě vhodné...
    Jedno vím určitě, elektroniku musím koupit sletovanou. Může to být nějaká stavebnice, ale co nejvíc osazená, s minimem pájení. Kovo nějak zvládnu, něco by mi zvládl udělat otec v práci. Ten šroťák zkusím...
    JVCNC
    JVCNC --- ---
    PECA: pokud na tom budes chtit i frezovat, tak nestav primarne 3d tiskarnu ale cnc frezku s moznosti vymeny vretena za tiskovou hlavu,

    Obracene to nejde (pokud nebudes chtit frezovat vzduch) protoze konstrukcne je 3d tiskarna naprosto nevhodna pro pouziti pro frezovani, zejmena kuli tuhosti konstrukce na kterou pri tisku nepusobi zadne jine sily nez setrvacne sily pohybu samotneho stroje.

    Pri pouziti 3d tiskarny jako frezky budes resit krome nedostatecne tuhosti konstrukce i absenci axialnich lozisek ulozeni sroubu osy Z, pruznost remenu osy s remenem, a nedostatecnou silu remenoveho prevodu osy s remenem, a nakonec i nevhodnost elektroniky pro tiskarnu pri pouziti jako frezky, ale to se da resit tim ze drivery krokacu pripojis na lpt pres oddelovaci desku a pouzijes k rizeni frezky napr LinuxCNC ktery je zdarma. Tez pro frezku budes muset pouzit i silnejsi motory a tedy i jine jejich drivery.

    tez budes muset znacne navysit rozpocet pokud dily budes chtit kupovat, perfektnim zdrojem levneho maetrilu jsou srotaky, kdyz budes trpelivej, najdes na srotaku za cenu srotu hotovy poklad ktery by te pri nakupu noveho stalo 10x a vice, semtam se na srotaku daji najit i kulickove srouby a kolejnice linearnich vedeni i s voziky, jen je budes muset ze stroje ktery tam je vymontovat a pravdepodobne ty komponenty budou spise vetsi nez mensi. pripadne lze pouzit ke stavbe i celou cast nejakeho stroje ktery se tam bude valet.
    AXTHEB
    AXTHEB --- ---
    PECA: Nereknu ti to presne, ale imho s trochou hledani skoncis nekde pod desitkou (3000 elektronika, 1500 za modely, 1500 krokace, pod 2000 loziska a tyce)
    PECA
    PECA --- ---
    AXTHEB: Moc jsem nehledal, přiznávám, ale kolik zhruba vyjde Prusa i3? Dřevěný box zvládnu, to je brnkačka, ani jej nemusím počítat do ceny. Jde mi přibližně o cenu kovo materiálu (hlazenka, závitovky, ložiska...), elektroniky (pro možnost autonomního provozu z SD karty - pořád ještě to jede na Arduinu, ne ARM?) a vytištěných dílů.
    Po pravdě řečeno, pořád mě láká spíš nějaký "hybridní" router, kde by se dala nasadit fréza nebo extruder (případně laser). Protože frézovat z překližky bych uživil taky, stejně jako 3D tisk, ale dvě fyzická zařízení, na takové to domácí žvýkání, mi přijde zbytečné...
    PECA
    PECA --- ---
    AXTHEB: Hmm, to vypadá dobře. Asi se konečně dám do stavby. :-)
    AXTHEB
    AXTHEB --- ---
    JVCNC: Kdyz to udelas z dobryho dreva tak ani ne, ona ta konstrukce pojme hodne nez se to zacne projevovat na vyrobcich. Blby je kdyz se to zkrouti do vrtule, ale to bys to musel opravdu hodne trapit (a zapomenout namorit:))
    JVCNC
    JVCNC --- ---
    AXTHEB: s tim ale musi delat hrozne veci zmena vlhkosti a teploty ne? me se ten kovovy ram libi prave i proto ze jde palit laserem/vodou a pri navrhu bylo mysleno i na technologicnost vyroby
    AXTHEB
    AXTHEB --- ---
    AXTHEB: Akorat x-end.stl asi budes chtit pred tiskem zmirrorovat
    AXTHEB
    AXTHEB --- ---
    ZELENY_CAJ: V ruce sem to nemel, fungovat to muze:) Akorad x-end-motor, x-end-idler a y-idler bych netiskl z toho co je na thingiverzu ale aktualni z githubu, ziskas tim moznost sroubkem nastavovat napeti remenu.
    ZELENY_CAJ
    ZELENY_CAJ --- ---
    AXTHEB:Aha, ja sem prave myslel ze ten kovovy ram je nejlepsi... co si myslis o tomhle?
    http://www.thingiverse.com/thing:39889/#files
    Jestli to chapu spravne tak tam neni extruder, ale ten bych si dosadil pozdeji.. Dik za nabidku na dily, mozna se domluvime, jestli nevyjdou dily od jednoho znameho.
    AXTHEB
    AXTHEB --- ---
    ZELENY_CAJ: Jakozto jeden z developeru i3 bych ti doporucoval postavit si box. Je to ze sedmi prkynek, cili nejlevnejsi reseni a zaroven to funguje lip nez ten kovovej. Navod na postaveni boxu je na https://github.com/josefprusa/Prusa3/tree/master/box_frame/doc (pokud budes chtit vytisteny dily, muzem se dohodnout ;)
    VEVERAK
    VEVERAK --- ---
    jestli muzu doporucit tak idilna.cz je neco co na presne ten samy ucel hodlam pouzit ja sam ;-)
    JVCNC
    JVCNC --- ---
    ZELENY_CAJ: frezovat urcite ne, palit laserem.

    z oceloveho a plechu to bude na laseru/vodnik paprsku urcite levnejsi nez ze slitiny hliniku a frezovane

    kolik ty dily stoji na eshopu? urcite to nekdo nekde dela

    jinak pochybuju ze pokud nemas vlastni/svevolny pristup k cnc frezce/laseru, materialu a nastrojum, ze to nekde offiko udelaji levnejs, pokud to teda nekdo neufusuje v praci jako bokovku protoze nic z toho neplati ze sve kapsy
    ZELENY_CAJ
    ZELENY_CAJ --- ---
    zdar, prosimvas, mohl by mi nekdo rict orientani cenu, za kolik si muzu nechat vyfrezovat ram na reprap? vypada to takhle a je to priblizne 45x45c.


    jeste uvazuju nad timhle modelem, ten ma ram z preklizky:
    Prusa i3 Improved for laser cut by twelvepro - Thingiverse
    http://www.thingiverse.com/thing:39889/#files
    (na te strance je i dfx subor, ktery by mel byt dostatecny pro vyrobeni), tohle se pali laserem.

    Jak se pohybuji ceny za zhotoveni takoveho vyrobkui? Jak tu hlinikovou i tu preklizkovou variantu? Jeste uvazuju nad tim, ze kddybych zvolil nakonec ten kovovy ram, ze by to nemueslo byt z hliniku, ale klidne z oceloveho plechu, kdyby to bylo levnejsi. Predem diky moc za odpovedi. Porad se rozhoduju ktery ram.
    DZINDRA
    DZINDRA --- ---
    JVCNC: MICA: Rikal jsem si, ze tahle vec vypada celkem solidne, ale jak to slysim tak od toho dam ruce pryc.. Diky za rady, zachranili jste mi spoustu penez a nervu.
    PROFOR
    PROFOR --- ---
    JVCNC: ja ty routery obecne moc nemusim - chapu, ze to ma pouziti, ale proto jsem si to zase spis moc neprohlizel... :)))) stacily tu ty popisy :))))
    JVCNC
    JVCNC --- ---
    PROFOR: staci se kouknout ja je resena osa Z aby clovek zpozornel, udelat to same ale s pohyblivym portalem tak aby osa vretene byla nad vozikama X a bylo by to o dost lepsi, misto tech jeho kluznejch pouzder kulickova pouzdra, o rozmer silnejsi tyce a bylo by to uplne neco jineho jen nepatrne draz, a hlavne kurva, do spodniho ramu rozperne distancky do toho duteho jekl, takhle to proste nejde utahnout, me hlavne nejvic serou ty jeho zvasty ktere hranici s lzi a s klamanim zakaznika, to je uz fakt na presdrzku, napr u tech jeho cinskejch driveru ze uz se nevyrabi, vyrabi se vesele dal a to jak pri vyvoji "zurocil" predchozi zkusenosti to je vylozene lez, tez se tam vytahuje jak je to tiche bez vetraku ale ze se tam ten vetrak dat musi, to je vylozene zavadejici informace. od lidi co u nej z neznalosti nakoupili posloucham stiznosti na to jak jim po odeslani penez uz nezvedne telefon. tedka uz tu sebechvalu docela omezil, drive to bylo vylozene k popukani, jen clovek co se v tom neorientuje mu na to skoci, posle penize a pak uz jen place
    PROFOR
    PROFOR --- ---
    JVCNC: jako cekal jsem humus, ale takovej humus - to je docela drsny na to, jakej to ma popis... :D
    JVCNC
    JVCNC --- ---
    na fotce to vypada dobre, na vlastni oci clovek zjisti ze veskere dily je hutak narezanej na pile a nema prefrezovanou ani jednu funkcni plochu (neni rovnej), pak clovek zjisti ze podelna cast ramu ke ktere se sroubuje portal je duty jekl, tedy pri pokusu o utazeni portalu se akorat deformuje duty jekl, srouby jsou skrz bez zadnych rozpernych distancek aby to slo dotahnout.

    na upinaci desku na okraji staci lehce zatlacit malickem aby se to cele zaclo kroutit v radech mm, to lehke zatlaceni pusobi na pace k vozikum ktere jsou uprostred desky a od nich na dalsi pace na tyccich, hur to vymyslet neslo, to na fotce videt neni.

    distancky motoru na ose y byla kazda jinak dlouha o celych 0.5mm, jen narezano na pile a jeste navic od oka, kdyby to bylo do pily upnuto na doraz, bylo by to maximalne jinak o 0.1mm, nikdo se neobtezoval rez zacistit na soustruhu a srovnat vsechny na stejnou delku, srovnat osu motoru do osy sroubu byl i tak problem.

    distancni desky motoru osy Z byly tak nakrivo urizle ze prisroubovat motor bylo nemozne, tam chybel snad cely 1cm od der v motoru k zavitum v te desce.

    suma sumarum na vlastni oci teprve clovek zjisti jak je to odflakle, a hlavne vubec blbe zkonstruovane, pritom stacilo jen trochu pouzivat mozek a pri zachovani maximalni jednoduchosti a pouziti par zcela zakladnich konstrukcnich zasad mohl byt vysledek o 100% lepsi.

    modra cina je dobra tak akorat na to aby letela do kose, samotny driver cip neni spatny, ale to okolo je daleko desivejsi nez nejhorsi nocni mura kazdeho kdo se to snazi zprovoznit a kdo do toho chce pustit vic nez 10khz step signalu, bez dobastleni nepouzitelne.

    hlavne ze se tam holedbal "toto neie asia toto je profi resenie" a mel pravdu, je to totiz mnohem horsi nez dneska dostupna cina, na fotce to ale vypada celkem pouzitelne tojo, ale skutecnost je zarazejici a obecne je dobre se panu caucau vyhnout. uz jen technicka podpora je zajimava tim, ze prakticky zadna neni.


    lepsi volbou za podobne penize je
    http://www.carving-cnc.com/...020z-d52-new-version-router-engraver-drilling-and-milling-machine.html

    sice tuhost porad nicmoc, ale je to uz pouzitelne v podstate tak jak to prijde (kdyz vynecham peklo s LPT rizenim) jen cinani nepochopili ze osa X je ta nejdelsi, a tak oproti vsem zvyklostem maj prohozene osy X a Y
    MICA
    MICA --- ---
    Minimálně počítej s tím, že časem budeš muset přebrušovat ty silonový pouzdra u vedení, protože se časem
    zadřou a motory se strojem ani nehnou. Prvně se mi zadřela spodní osa a teď nedávno se mi zadřela horní
    osa + se mně nevysvětlitelnym způsobem vodící tyče nějak rozhodily a přestaly být rovnoběžné. Dalším
    velkým problémem je uložení závitový tyče, na každé straně je pouze jedno ložisko a tedy vymezení vůle
    se provádí dotahováním matky na konci závitovky oproti ségrovce na straně motoru. Jenže drážka na
    ségrovku je udělaná podivně, takže většinou přidotahování matky, abych vymězil vůli v ložiskách dojde
    prostě k tomu, že ségrovka z drážky vyleze. Ségrovka z drážky taky často vyleze právě když se zádře
    vedení. Další problém je absence připravenosti na koncové spínače (které jsou dle mého názoru na CNCčku
    nutnost). Prostě si musíš hezky sám vymyslet kam je umístíš, hezky si vše sám vyvrtat atd. :)
    To jentak ve zkratce. Další věci jsem línej vypisovat :))
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam