THERIDANE: 3f krokace na rezonance netrpej vubec nebo jen velmi malo oproti 2f krokacum, tez nedochazi ke zmene natoceni hridele pri power downu a v mikrokroku maji rovnomernejsi chod, tedy presneji receno u 2F v mikrokroku zpusobi 1 krok ruzne a ne uplne rovnomerne natoceni rotoru, podle toho kde je polovy nastavec rotoru vuci prirozenemu polu statoru, kdyz je mezi je zmena natoceni mensi nez kdyz je bliz, je to pozorovatelne i okem na hrideli motoru, coz si muzes overit, tim ze budes kroky generovat po jednom, uvidis ze zmena natoceni hridele po kazdem kroku je trochu jina a meni se cyklicky prave jak se pohybuje rotor mezi celokroky, +
maji lepsi momentovou charakteristiku, cim vetsi motor, tim je to znatelnejsi, napr pri otackach 2F motoru kdy ma uz jen takovy moment ze je schopnej se tocit jen sam bez zateze ma 3F motor moment jeste plny nebo teprve polovicni, to ale uz zalezi na konkretnim motoru a vyrobci, tedy presneji receno na indukcnosti motoru, cim vyssi, tim rychleji motor ztraci moment. Coz lze pouzit napr k nahrazeni 2F 4Nm motorem 3F 2Nm zprevodovany do pomala, vysledne otacky na sroubu budou stejne s mensim a levnejsim motorem a driverem. K vyuziti vlastnosti 3F krok. motoru potrebujes vyssi mikrokrok a tedy i vyssi frekvenci ridicih signalu kterou LPT port neda, ne ze by nefungovali s mensim deleni kroku, ale rozdil mezi 2F a 3F pak nebude takovy jako s vyssim delenim.
serva at uz AC nebo DC jsou dalsi level pohonu, krome samotneho pohonu je ale potreba i dalsi level uzivatele aby byl schopnej driver serva spravne nastavit, coz neni vzdy jednoduche a zvlast na Z ose.
oproti krok. motoru je servo v poloze vzdy o neco pozdeji, tedy ma spozdeni za ridicim signalem, pokud ne a bylo by napred zacne servo oscilovat a to si pak neprej videt co udela takove splasene 1kW AC servo na stole. servo muze zase pri prekroceni max povolene odchylky zadane polohy od skutecne rict systemu o chybe a zastavit tak stroj jeste nez dojde k dalsim skodam.
jednoduche a levne servodrivery maji vsak k nastaveni jen par parametru a neni to zas takovej porod, zase nejsou schopny takovych vysledku oproti slozitejsim a drazsim servodriverum. od urcite velikosti stroje ma smysl ho osazovat jen servy, ale to je kategorie stroju od hmotnosti 1T a vys. kde pouzit 2F krokace uz prakticky nelze vubec, a 3F krokace jen pokud by nakup serv byl drazsi nez co byl nakup stroje, napr u prestaveb konvencnich stroju nebo u starsiho velkeho CNC kde odesel system a pohony a stroj je za cenu blizke srotu. U novvych stroju vzhledem k celkove cene zase nema smysl setrit na pohonech a cena za serva se v nakladech na vsechno ostatni celkem ztrati. napr. stroj kde naklady na mechaniku atd. jsou 400k kc je uspora 50k kc za 3f krokace misto serv zanedbatelna vzhledem k vlastnostem pohonu a vyslednych uzitnych vlastnosti stroje. u serv na mensich strojich zase byva ten problem, ze mensi serva jsou drazsi nez vetsi