• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    VODRHACNC - teorie a rady pro domácí stavbu našich obráběcích strojů frézky, soustruhy, 3D tiskárny, vračky, pily, brusky etc.
    PECA
    PECA --- ---
    Takže pro každou osu potřebuju jeden driver M542. Pak motor. Buď 60STH88, nebo 57HS09. Má smysl brát ty silnější motory? Myslím, jestli 1.3 Nm není slabý či na hraně, nebo 3 Nm zbytečně moc silný. Jde o hobby - překližka, dřevo, extrudovaný polystyrén/polypropylén. Nejde mi o rozdíl jedné stokoruny na kusu, ale ten silnější motor mi přijde docela dost težký a velký...
    Oddělovací deska pro par. port CNC IO Board je asi to co bude distribuovat signál z PC do ovladačů motorů. Tak a ještě potřebuju poradit vhodný zdroj.
    JVCNC
    JVCNC --- ---
    PECA: v tom liuxu dosahnes vetsich frekvenci nez pod win xp, linux pro to ma RT jadro, tedy je potreba stahnout celou distribuci vcetne linuxcnc, linuxcnc na beznem linuxu nerozjedes a nacpat tam RT jadro nebude uplne nejjednoduzsi, ten liuxcnc se da vyzkouset i z livecd, doporucil bych spis ten, nez mach3 pro winxp, linuxcnc je zdarma zatimco mach3 je placeny, jen s tim linuxcnc bude nejspis vice prace s nastavenim, ale pokud nebude stroj nejaka exotika ktera nepujde naklikat pres pruvodce, tak by s tim tez nemel byt prolem.

    u nakupu komponent doporucuji pockat, a kdyz uz tak jen motory kuli konstrukci, u elektroniky zvlast kdyz nespechas, je lepsi pockat az se na aukru nebo nekde jinde nekdo pokusi prodat sve stavajici drivery napr po upgrade pohonu, nebo jen ze je koupil hned a stavbu stroje nakonec vzdal. doporuucji napred vyzkouset to livecd s linuxcnc kuli latency testu ktery zmeri prave jitter aby jsi vedel jak moc vhodny nebo nevhodny ten ntb je. PC based rizeni je sice nejlevnejsi cesta k cnc, ale jen v pripade ze nebudes muset kupovat X PC aby jsi nasel 1 na kterem to pobezi, u hybridu vysledek na PC prilis nezalezi a teoreticky muze bezet na libovolnem PC (hybridni jsou z velke casti i drahe prumyslove systemy, jen to PC nema s tim co lide znaji jako PC po hw strance prilis spolecneho (krome os, ten byva win nt nebo linux).

    na strankach linuxcnc je seznam hw a dosazenych vysledku, tam bych asi zacal
    PECA
    PECA --- ---
    JVCNC: Takže to vidím na PC a SW based řešení. Alespoň pro začátek. Ty drivery asi nebudou až takový problém, prostě to nakoupím postupně a mezitím budu pomalu stavět. stroj. Má to čas, nijak to nespěchá. Jestli tomu dobře rozumím, tak ve Windows (XP) je asi vetší riziko potíží s časováním, než v Linuxu. Vím že některé OS jsou na RT přímo dělané, ale nevím, jestli existuje i nějaký free (ať už zadarmo či svobodný). IMHO bude lepší zkusit rovnou Linux, protože Windows XP tam můžu dát vždycky, respektive to můžu nainstalovat podobojí a zkusit si co mi bude vyhovovat líp.
    Mám o čem přemýšlet. Děkuji.
    JVCNC
    JVCNC --- ---
    tak pokracovani, zkusim to zjednodusit co to pujde, tedy hromadu veci vynecham a omezim se jen na pulzni rizeni.

    ciste HW based systemy byli hlavne z pocatku cnc, pocitac byl jednoucelovy, zamerne pisu pocitac, protoze PC jako takove neexistovalo, dnes jsou i moderni hw based systemy ale je jich podstatne min nez hybridnich.

    ciste PC a SW based, nejrozsirenejsi linuxcnc a mach3, vysledek je silne zavisly od celkove kombinace komponent PC, z PC a jeho LPT portu jsou jiz primo ridici signaly pro drivery, potiz je v tom donutit PC generovat signaly realtime s co nejmensi chybou casovani signalu, tato chyba v casovani signalu tzv. jiter ovlivnuje max pouzitelnou frekvenci, paradoxne na tom jsou lip jednojadrove starsi PC nez novejsi a dalsi problem je ze k spravnemu casovani je potreba primi pristup k HW LPT portu, coz je napr ve windows temer neprekonatelny problem, tedy maximalni pouzitelna frekvence je okolo 25-28kHz, zalezi na kombinaci komponent PC, tedy se muze stat, ze na nekterych PC bude jitter tak velky, ze to nepobezi vubec.

    max frekvence ovlivnuje max rychlost stroje, jeho rozliseni a dynamicke parametry, krok motory krome fyzickzch 200 poloh na otacku je mozne jeste mikrokrokovat, tzn. tento celokrok jeste delit, motor ma pak vice poloh na otacku ale ke stejne rychlosti otaceni je potreba vetsi frekvence.

    u cnc je vice nez zadouci, aby motor mel co nejplynuejsi chod, tedy aby mel co nejvice poloh na otacku, aby 1 ridici krok byla co nejmensi zmena otoceni hridele, tim mensi i nejmensi zmena vzdalenosti, a protoze se jedna o zmenu skokovou, tak aby se zmensila i potreba momentu potrebneho k vykonani jednoho kroku a protoze bude mensi skokova zmena, tak i mensi mechanicky raz, ktery ma vliv na zivotnost sroubu a matice a i na vznik rezonanci ve stroji, kdy se energie z motoru transformuje krome pohybu i do kmitu stroje.

    tedy max schopnosti PC a SW based systemu, omezuji pouziti podle konkretnich naroku na stroj na nenarocne.

    oba zminene systemy lze povysit na hybridni, pripojenim dedikovaneho HW, casovani signalu pak nedela PC ale tento dedikovany HW a protoze to dela mnohem lip nez jen PC, lze dosahnout mnohem vyssich frekvenci, PC pak slouzi jako rozhrani pripadne jako i interpret g kódu. max vyuzitelna frekvence je 200-300kHz pro krok. motory a 500 - 2000kHz pro serva (videl jsem drivery pro krokace 500kHz a 5MHz serva, ale to je celkem vyjimecne), vetsi frekvenci drivery motoru obvykle uz neumi prijmat a neni je potreba ani generovat. Vlastnosti pohonu jsou pak uplne jinde a spolehlivost tez, u PC based systemu je spolehlivost limitovana hlavne ze strany HW pocitace a OS se kterou toho moc udelat nejde. Spolehlivost a schopnosti u hybridu je dana vice vyvojari.

    tedy kdyz je dedikovany HW na provadeni interpolace a rizeni rychlosti proc neni krabicka kam se strci sd karta a hotovo. Problem u cnc obrabecich stroju je ten ze minimalni nezbytny interface se strojem je slozitejsi nez jen slot pro kartu a tl. start jako to je u 3D tiskaren. pred obrabenim je potreba na stroji nastavit posun souradneho systemu a behem obrabeni je potreba umet menit rychlost pohybu a vretene, umet kdykoliv obrabeni prerusit (a treba vymenit a znovu zmerit nastroj) a zase pokracovat. u jednoucelove vyroby se bez toho obejit lze, holt je vsechno narocnejsi na serizeni, stroj je pak jen automat s pevnym cyklem na karte bez zadne vlastni inteligence a zadnych dalsich moznosti a uz se nejedna o ridici system.
    JVCNC
    JVCNC --- ---
    sazkou na jistotu je leadshine M542, pripadne jeho klon DQ542M (nektere klony nejsou drivery z diskretnich soucastek ale je tam nacpana stejna toshiba jako v modre cine ktera ma horsi vlastnosti)

    pripadne DIV168 ktere jsou asi nejlevnejsi pouzitelnou moznosti (uvnitr je toshiba co na modre cine) co jsem to mel chvili v ruce tak to neshorelo a byly tam i vhodne optocleny, takze to poslouchalo i vyssi frekvence z HW interpolatoru. oscilem jsem na to nekoukal a ani jina zadna dalsi mereni nedelal.

    hotovych ridicich systemu je hromada napr sinumerik, heidenhain, fagor, gsk, fanuc atd. ale nebude se ti libit cena :D

    veskrze jsou celkem 3 druhy pristupu k rizeni, ciste PC based s lpt portem, napr linuxcnc, mach3 atd, pak hybridni, kde kriticka cast je v dedikovanem HW a na PC bezi obsluzny sw, a pak ciste HW based.

    vlastnosti jednotlivych typu a jejich typicke zastupce na trhu rozeberu az se dostanu domu cca za 3 hodiny
    PECA
    PECA --- ---
    JVCNC: Rozumím. Jak říkám, v tomto ohledu jsem amatér bez znalostí. Chci CNC na hraní. Cílem je frézovat překližku a extrudovaný polypropylén (případně polystyrén). Ale jestli jsou zkušenosti takový, že použitelná deska začíná na 5 tisících, tak to holt nějak skousnu.
    Můžeš (nebo kdokoliv, kdo tomu rozumí) mi tedy doporučit vhodné drivery?

    Snad se mi podaří v práci získat starý notebook (Windows XP) s HW paralelním portem. Takže bych mohl CNC řídit tímto. Jinak bych velmi ocenil, kdyby řízení CNC šlo dělat nějakým mikráčem, který by si data bral z SD karty. Ale někde jsem zachytil, že takový ty "arduino" like desky jsou pro CNC účely moc pomalé a hodí se tak maximálně pro 3D tisk...
    Existuje něco hotovýho, nebo mám raději sáhnout po starším PC a vykašlat se na pokusy typu "built-in" mozek a SD karta?
    JVCNC
    JVCNC --- ---
    PECA: levnejsi alternativou je koupit drazsi samostatne drivery, u cnc plati dvojnasob, ze cim vice se setri na komponentech, tim draz te to vsechno vyjde, bezny postup je koupit to nejlevnejsi vubec co lze, zjistit ze to hori a nefunguje, koupit o neco drazsi temer to same, zjistit to same a na 3. pokus koupit o neco jeste drazsi reseni ktere uz funguje a vysledek je o predchozi 2 zbytecne pokusy drazsi, nez kdyby dotycny nesetril za kazdou cenu a koupil rovnou to nejdrazsi co si jeste muze dovolit. Kdyz to neshori hned, tak za tyden, 14 dni nebo pul roku urcite

    ta driver deska je design modra cina, a rozhodne bych neriskoval to ze to bude klasicke modre cine vice ci mene podobne a dal od toho ruce pryc, tehle variaci na modrou cinu at uz spatnych nebo jeste horsich je na internetu spousty, vylepsovat neco tak hrozneho jako modra cina je jako stavet z nakupniho voziku auto ktere se nerozsype hned po nastartovani motoru ale az po slapnuti na plyn
    PECA
    PECA --- ---
    Má smysl shánět alternativu tohoto CNC Elektronikset "Powerfräse 2"? Pochopitelně alternativu levnější, funkčně srovnatelnou, ale aby to taky něco vydrželo (neshořelo to po prvním týdnu testování).
    Předpokládám, že motory asi celkem v pohodě. Předpokládám, že v nerezu s větrákem je zdroj a deska je jenom "hloupá" spínací elektronika pro motory. Tedy že v tom není nic "chytrýho", programovatelnýho, ale nevím, spíš se ptám :-)
    SARGONOUT
    SARGONOUT --- ---
    JVCNC: JVCNC diky za info ... mas u mna pivko
    JVCNC
    JVCNC --- ---
    SARGONOUT: pri tomhle napeti to bude ok, tahal jsem i 20m kabel od driveru k motoru (tech 20m bylo jen po stroji k motorum) bude to chtit ale spravny kabel, na tuhle vzdalenost uz to nejde moc osidit co suplik dal, pri tehle delce uz urcite kabel stineny (15m uz je slusna antena na vyzareni ruseni) a spravny prurez, pri nedostatecnem prurezu je problem i pul metru. kabel 2x2x0,5 PAAR-CY z cncshopu bude ok a nikoho tam pak nebude plest 1 zelenozluty, ktery je v tom 0.34mm, ten 0.34mm pouzivame pro 3F motory krokove i async na vretena a pak je zelenozluty skutecne zelenozluty, pouzit zelenozluty k cemukoliv jinemu nez k PE zavani pruserem, jinak by ten 0.34mm stacil taky, ale kuli barve nedoporucuju, nikdy nevis kdy pujde kolem nejaky akcni doveda, uvidi zelenozluty a rekne si, dyt to je zapojene spatne, ten musi vest sem, a po zapnuti pak budes shanet novy driver
    SARGONOUT
    SARGONOUT --- ---
    JVCNC: pomerne velky motor
    http://cncshop.cz/86hs85-krokovy-2-fazovy-motor-8-5nm

    napajanie 70V-DC
    JVCNC
    JVCNC --- ---
    SARGONOUT: jak velky motor to bude a jake bude napeti driveru?
    SARGONOUT
    SARGONOUT --- ---
    Ahoj
    ake dlhe kabely sa mozu pouzit od driveru k motoru ?
    robim jednu instalaciu pre jedneho umelca kde sa bude tocit jedna vec na krokovom motori ( 2f)
    ale driver ani zdroj z estetickych dovodov nemoze byt u toho ... ideal je cca 15m
    neni tam ziaden extra narok na presnost :)
    JVCNC
    JVCNC --- ---
    Levnej 4 osej cam neni :-) nejlevnejsi co vim je deskproto, rhinocam a sprutcam, nejlevnejsi, nikoliv levne
    ZOLTAN
    ZOLTAN --- ---
    Kuci, prosim pekne,
    Hledam nekoho, kdo by mi na zakazku vyrobil par plastovych soucastek na jakoby tank. Mam proste vodovodni trubku (5cm) a potrebuju na ni domodelovat jakoby vyslehaky z Tygra.
    http://www.aero-mate.com/images/tiger%20I/hull/88%20gun.jpg
    neob planama zde:
    Tiger Tank Rig | Blend Swap
    http://www.blendswap.com/blends/view/67739

    Neco velmi velmi vzdalene takto napriklad...

    Mate prosim nekdo kontakt na nekoho, kdo by mi to z nejakeho materialu (PVC, Resin...) vyrobil? Hledam velmi pravdepodobne nekoho s frezou, CNCckem, kdo by mi to vecer doma na masinevykutil. Jsem z Praglu a predem rikam, ze ot chce videt zaklad stroje, tedy chce to jednu osobni navstevu minimalne.
    JVCNC
    JVCNC --- ---
    RAINBOF: uz to dost spadlo, neni to tak davno co 1x 3F motor 2Nm + driver stal 17k kc (a serva zacinali na 40k kc)
    zalezi k cemu konkretne to ma byt, pokud bude jeste prevod sroubem tak nesymetrie mikrokroku ve vetsine pripadu nevadi, u remenu nebo hrebenu na primo to uz je docela problem, krome relativne uz dost velke polohove chyby kolisa i rychlost a remen budi do rezonance a ten se pak nepekne rozkmita, nehlede na to ze to kolisani rychlosti je uz dost patrne na rezu, ale da se mezi kolo remenu a motor strcit dalsi remenovy prevod a nadimenzovat ho tak akorat aby jsi vyuzil otacky motoru k pozadovane rychlosti osy a chyba mikrokroku se tim zmensi.

    3F krokace maji vvyhodu ze netrpi tolik na rezonance jako 2F, mikrokrok maji paradne symetricky a hlavne maji mnohem rovnejsi frekvencne momentovou krivku, coz je zajimave hlavne u vetsich momentu (kde 2F motory jdou s rostouci rychlosti s momentem dolu velice rychle prakticky od libovolne nizkych otacek) ale i u mensich, kde diky otackam muzes 3F motor zprevodovat a muzes pak 3F 1,2Nm motorem nahradit 3Nm 2F motor, nebo 2Nm 3F nahradit 4Nm 2F a jsou i caste pripady kde je zamyslen remenovy prevod mezi sroubem a motorem uz tak jako tak napr kuli delce osy a aby motor sel strcit dovnitr konstrukce a pak 3F pohon vyjde i levneji. ale stejne jako u 2f krokacu zalezi na indukcnosti motoru, cim vetsi, tim vetsi napeti potrebujes aby jsi potrebny proud civkou protlacil a udrzel moment.

    vse taky zalezi cim to cele budes ridit, s nizkou frekvenci STEP signalu z LPT portu a nizkym deleni kroku se lepsi vlastosti 3F krokacu celkem ztraci, u mensich motoru (cca do 2-3Nm) a při mikrokroku do 1/8 nema pouziti 3F krokace moc smysl.

    pri nizke rfrekvenci STEp signalu je zase vhodnejsi uz treba DC servo, diky regulacni smycce jede servo plynuleji i na nizke frekvence, ale zase na ukor polohove chyby protoze aby jel motor plynule, musi jet s vetsim zpozdenim a regulace musi byt mekci.

    u 2F krokace by sla nesymetrie castecne potlacit vhodnym dimenzovanim motoru nebo pridanim setrvacne hmoty ktera pak nerovnomernosti castecne srovna, to plati ale jen v nejakem rozsahu otacek a vetsi setrvacna hmota zhorsi dynamicke vlastnosti pohonu, pripade velice mekou pruznou spojkou ktera nesymetrie pohlti
    RAINBOF
    RAINBOF --- ---
    JVCNC: koukam po řešení do 5k ale 3f driver je drahej...
    JVCNC
    JVCNC --- ---
    MICA: to ne, ale porad to neni tolik, aby se na tom dalo nejak vyrazne usetrit
    MICA
    MICA --- ---
    JVCNC: No ony SMDčka na snímání proudu nejsou uplně nejlevnější...
    JVCNC
    JVCNC --- ---
    JVCNC: vyrazne lip=aspon nejak funguji
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam