• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    VODRHACNC - teorie a rady pro domácí stavbu našich obráběcích strojů frézky, soustruhy, 3D tiskárny, vračky, pily, brusky etc.
    JVCNC
    JVCNC --- ---
    ZELENY_CAJ: neni mi moc jasne jestli chces 1000 forem nebo formu na 1000 odlitku a jestli z hliniku chces odlitek nebo formu
    ZELENY_CAJ
    ZELENY_CAJ --- ---
    Zdravim vas, nevyyznate se tu nekdo v problematice vyroby forem? zajima me cena, na kolik by me vysla forma na predmet velikosti a slozitosti rekneme vrsku od piva, kdybych jich chtel treba 1000 a kdybych je chtel z hliniku. Nevyplati se to frezovat, jde o cenu..
    VODRHA
    VODRHA --- ---
    WRONSKI: Sry za OT: tohle jsem používal, když jsem vyráběl takovej trychtýřek ze svařených matek a potřeboval jsem to mít hladký, akorát jsem to měl upnutý do vrtačky, ta byla upnutá do svěráku a bruskou jsem to takhle banálně "soustružil", mi bylo asi 15náct :D jako voser, ale vysledku jsem dosahnul..
    AKA_THE_A
    AKA_THE_A --- ---
    JVCNC: jo, zajímal mě nástroj...
    JVCNC
    JVCNC --- ---
    AKA_THE_A: obrabeny nebo rezny? obrabeny jedine co vim tak ze kaleny na 64hrc, rezny material je kubicky nitrid boru, u toho obrabeneho vzhledem k tvrdosti nebude konkretni material az tak dulezity
    PROFOR
    PROFOR --- ---
    JVCNC: Jojo - ale na to uz musis mit setsakra tuhej stroj ;)
    AKA_THE_A
    AKA_THE_A --- ---
    JVCNC: sehr shön, z čeho (matroš) to vlastně je?
    JVCNC
    JVCNC --- ---
    kdyz nestaci SK nastroje, je cas na keramiku
    [NTK Cutting tools]New CBN line up for hardened steel "EZ CUBE"
    http://www.youtube.com/watch?v=-VzyESxaHwY
    JVCNC
    JVCNC --- ---
    AKA_THE_A: kdyz se loze zakrije tak s to da, parkrat jsem to taky delal, ale hrdy na to nejsem . nikdy to nezakryjes uplne a dokonale. Brusky jsou na to konstruovane a brouseni oceli vetsinou probiha pod emulzi ktera to vsechno splavuje pryc, da se samozrejme brousit i bez, ale pak vysledek neodpovida usili (pri brouseni se brouseny kus od kotouce dost hreje, takze se zvetsuje, a nejvice se zvetsuje u kraju kde se nema teplo dal kam rozprostrit a jak se to zvetsuje vic u kraju nez uprostred tak vic na krajich ubrousis a misto toho aby jsi pak po brusce mel rovnou plochu tak to pak mas po vyhladnuti do kopce, a taky bez emulze to trva mnohem dyl. no to jsem trochu odbocil. a pro rypaly. ano litina a elektron se brousi ci jinak obrabi jedine na sucho.

    jestli utavil nuz, tak nejspis proto, ze mel moc velke otacky a jestli to chtel jenom urizout, coz asi jo podle toho jak rez vypadal, tak moc nechapu proc to rezal na soustruhu ktery je podle toho co jsem v tom videu videl, bezpecne odepsanej. nevhodne rezne podminky utavi tvrdokovovy nuz i o automatovou ocel, lidi to radi podcenuji, ale rezne podminky, zvlast u odolnych materialu je naprosto zasadni dodrzovat, cim odolnejsi, tim mensi rezna rychlost, pri spravnych podminkach lze tvrdokovem triskove obrabet i materialy s tvrdosti 50HRC. pripadne se obrabi metodou HSC kdy ze stroje litaj horici spony, nastroj a zytek obrobku vsak zustanou studene.

    pripadne jsou i dalsi vhodnejsi rezne materialy nebo metody rezani odolnych materialu. tez neni tvrdokov jako tvrdokov, pro ruzne urceni jsou i ruzne tvrdokovy a uz vubec nemluve o geometrii noze. da se rict ze zasadni je uplne vse, jak geometrie a tuhost stroje, spravne upnuti, geometrie noze, rezny material, rezne podminky a i rezna kapalina, jak je z toho jen jedna vec spatne, tak je spatne i vysledek a proste to nejde. automatove materiali odpusti temer vsechno, vetsina slitin hliniku tez, ale zarupevne a dalsi spec oceli, neodpousti vubec nic.

    prasecit lze vzdycky, to umi kazdej, ono to jednou jde, pak to jeste jednou jde, pak treba jeste jednou.. jo pockat, ja si zkurvil stroj. zachazeni se strojem je k jeho zivotnosti dost zasadni, a je uplne jedno jestli to je cina nebo neco super hitech za desitky milionu, kdyz se clovek chova ke stroji slusne, vydrzi spolehlive a presne makat deset a vice let i blba levna cina.

    AKA_THE_A
    AKA_THE_A --- ---
    PROFOR: podávám jak jsem pochytil...pracečit se do určítý míry může, ale na lože (a tim pádem logicky ani jiný plochy co po sobě musej klouzat) se nesmí dostat žádný abraziva :P

    btw popis videa píše že je to vysokopevnostní ocel a nástroj (upichovací nůž?) z WC se mu povedlo roztavit, asi mu nic jinýho nezbylo ;-)
    PROFOR
    PROFOR --- ---
    AKA_THE_A: No... stari soustruznici sice na soustruhu i brousili, ale protoze presnost soustruhu a brusky je nekde jinde, tak pro brouseni jako operaci po soustruzeni to nema smysl a pro to, co tam predvadi ten soudruh - no - mohl by si dat hadr na loze a vubec utesnit i zbytek soustruhu, protoze ten prach se ti dostanou vsude mozne - ani nevis, jak... Kdyz uz nekdo na soustruhu brousil, pak nestacilo hodit hadr na loze a vetsinou se na to pouzivaly i radeji vyrazene kusy.
    AKA_THE_A
    AKA_THE_A --- ---
    JVCNC: když si pod to dá hadr aby nesypal korund na lože, mělo by to bejt v pohodě (když teda pominu tu možnost skřípnutí kotouče tim koncem co drží koník) :D
    JVCNC
    JVCNC --- ---
    WRONSKI: rozhodne ne, leda by jsis chtel za pul roku koupit novy soustruh nebo mas dost penez na prebrouseni loze
    WRONSKI
    WRONSKI --- ---
    JVCNC: Takže takhle ne? :)
    Lathe cut off using angle grinder
    http://www.youtube.com/watch?v=3-ePydTjDUU
    JVCNC
    JVCNC --- ---
    zkontrolovat jestli je prosoupane loze, na trojuhelnikove casti se zacne delat takova jakoby striska, zrovna nemuzu najit nikde zadnou fotku kde by to bylo videt, to se da zkontrolovat i jen pohledem.

    pak to bude chtit nozove pravitko, a k nemu i planzety a zkontrolovat jak je loze ohnute, a hodinky na zmereni vule lozisek vretene a hazivost. vsechno by melo jit primerene ztuha ale nesmi nikde nic skripat zakopavat atd. ztuha ale hladce.

    to plati pro novy i pro jety, u noveho je potreba vse rozebrat a vycistit od pisku, vse dostelovat (cinan rad zapomene neco dotahnout) a zkontrolovat jestli nekde nejsou nejake ukrutne prasarny typu zaskrabani kluznych ploch supportu flexou, jestli nejsou odlitky nekde nedolite, utrzene zavity atd. a opravit, pak namazat a slozit. to vicemene plati pro vsechny tyhle cinske soustruhy, stejne tak jako zkontrolovat osu konika s osou vretene, zkontrolovat osu vretene a pak i tyhle male levne potvory v ramci moznosti muzou delat i celkem presne a dlouho.

    doporucuju jeste investovat do rychlovymenych drzaku, pak ma smysl uvazovat i o prestavbe na cnc.
    Pokud neni problem misto a hmotnost, doporucil bych spis starsi vetsi, starsi poctive soustruhy tehle velikosti jsou celkem vzacnost, sem tam se da koupit Schaublin, ale to je o jinych penezich (obcas se da ale koupit za rozumny peniz)

    tyhle soustruhy jsou celkem rozsirene a na webu a v cestine se da najit sousta stranek kde je prvotni vycisteni serizeni a opravy i podrobne popsany.

    za tyhle penize jsou tzhle strojky dobra koupe i jako polotovar k DODO, tak jak prijde z kseftu bych na nem nedelal, bez vvycisteni a serizeni bude mit vyrazne kratsi zivotnost.

    a pak pri praci doddrzovat nejaka ty zakladni pravidla, jako ze na soustruhu se smirkovym papirem nesaha ani na obrobek (plati pro veskere brusivo)
    PROFOR
    PROFOR --- ---
    MICA: BTW - jako jestli to chces opravdu na echt jemnou mechaniku, tak muzes zkusit i nejaky hodinarsky, ale to je zase radikalne jiny styl prace...
    MICA
    MICA --- ---
    PROFOR: Nevím, toho prodejce jsem ještě nekontaktoval. Možná že už je prodanej.
    PROFOR
    PROFOR --- ---
    MICA: Jestli je to z druhe ruky, budes moci si na tom zkusebne obrobit aspon jen kus tycoviny?
    MICA
    MICA --- ---
    MN80 je pěknej stroj ale příliš drahej pro moje hobby potřeby no :) Ještě popřemejšlim jestli koupim novou CQ9318 nebo jestli počkám až se na nějakém bazaru objeví nějaký mini soustruh
    MICA
    MICA --- ---
    PROFOR: CNC frézku už mám takže "dohranata" mně už naštěstí moc netrápí :)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam