Delší dobu uvažuju o stavbě CNC frézky ze dřeva (překližky). Má to bejt hobby na překližku a polystyrén...
Pořídil jsem si plány na
Solidis, ale jednak bych chtěl větší a potom se mi moc nelíbí pohyblivý stůl, kvůli kterému by při zvětšení pracovní plochy výrazně vzrostla i velikost. Konstrukce stolu je celá uzavřená a samotný stůl se pohybuje uvnitř rámu. Takže pro pojezd 1000 mm v ose X je potřeba těch 1000 mm na obě strany nástroje...
Ono je pro mé účely 1000 mm asi hodně, ale rád bych to postavil alespoň 700 × 400 × 250 mm. Ale kvůli místu to vidím spíš na pevný stůl a pojízdný portál. Jako materiál uvažuju překližku přibližně 150 ÷ 200 mm tlustou. Konstrukcí, které se mi líbí jsem několik okouk....
Co mě zajímá je, jaký průměr pojezdových tyčí zvolit? Předpokládám podepřené tyče, protože mi s nimi připadá nejjednodušší na montáž, přesnost i tuhost. Mám uvažovat 10, 12, nebo snad radši rovnou 20 mm? Podobně závitové tyče (kuličkové).
Druhá věc, nad kterou přemýšlím, jak pojezdy chránit před bordelem (pilinami). Řeší se to vůbec, nebo se ložisko chrání manžetou a hotovo? Co si matně vzpomínám, tak jsem to nikde řešit neviděl...