• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    VODRHACNC - teorie a rady pro domácí stavbu našich obráběcích strojů frézky, soustruhy, 3D tiskárny, vračky, pily, brusky etc.
    ZELENY_CAJ
    ZELENY_CAJ --- ---
    PECA: Mrkni na libreCAD, teď sem v tom maloval pár předloh pro cnc. Chce to trochu času ale umí vše co sem potřeboval. Taková alternativa autocadu pro chudé :)
    PECA
    PECA --- ---
    JVCNC: 15,6", ale zatím je to "voser" jenom v tom tutorialu. Tak uvidím, dám tomu šanci. Stejně potřebuju tyhle věci "dostat do ruky". Akorát nevím, proč si prostě nevezmou nastavení OS. kde mám obecně nastavený zvětšení, abych všechno přečet.
    A to mě technický kreslení tak moc nebavilo. Jenže vono s příložníkem tuší a volšovejma rukama je to takový dost... ehm :)
    JVCNC
    JVCNC --- ---
    PECA: zalzezi jak je ten displej velkej, ja to prectu v pohode i kdyz ten screenshot zmensim na 1980x1080, ale zase to je 22" coz ten ntb asi nebude.

    idealne vsechny tooly, neexistuje sw ktery by byl univerzalni pro vsechny typy praci. kdyz se naucis pouzivat jeden, tak v ostatnich to uz bude vyrazne rychlejsi, neb jsou si podobne, ja si obecne nemuzu zvyknout na novy pristup k praci v cadech ktery je treba v solidworks, inventor atd, v tom 123D a fusion bude nejspis taky, v nekterych pripadech v tom tvorim rychleji ale ve spouste pripadu vubec netusim jak, zatim co ve starem pristupu (napr rhinoceros) jsem schopnej tvorit o dost rychleji, ale zase mi tam chybi parametrizace a hlavne strom zmen,, idealne si pripravit nejakou typickou soucastku a tu pak zkusit vytvorit ve vice cadech a pak uvidis ktery ti sedne nejlip.
    PECA
    PECA --- ---
    Jsem nějak zapomněl ten skreenshot...
    Taky jsem si teď vzpomněl, že kvůli podobným situacím mám vlastně na ploše "lupu" :)
    Sice se s tím taky dělá trochu blbě, ale výrazně pohodlněji a zvládá to i videa, což bych jinak nepřečet.

    PECA
    PECA --- ---
    JVCNC: Dík za tipy. Nějak to vyzkouším.
    Teď zrovna jsem se dal do Autodesk360, ale má to šitózní rozhraní, podobně jako nové verze SketchUpu (ty od Trimblu, verze po 8 od Google). Shitózní myslím, že to nepozná hires displej a některé texty jsou prakticky nečitelné. Zrovna v tutorialu. Můžu si to okopírovat do notepadu, ale je to opruz (viz příloha). To jen tak na okraj.
    Né že bych byl tak movitý, abych si jen tak pořídil 3k displej, ale je to služební noťas a můžu si na něm doma dělat svoje hobby.
    Nevím, jestli SketchUp umí nějak dělat kinematiku, či animace, ale myslím, že ne.
    Podle popisu by FreeCAD snad kinematiku zvládnoul. Tak to asi zkusím i s ním. Pokud ten Autodesk nebude výrazně lepší (což kvůli tomu pošahanýmu zobrazení dost težko), nebo nebude FreeCAD nějak zásadně zaostalej, tak asi přejdu na ten FreeCAD. A kdyby ne, tak mám pořád možnost se plácat v tom SketchUp8.
    Nakonec bude nejlepší se naučit jenom jeden tool, ale pořádně.
    JVCNC
    JVCNC --- ---
    PECA: melo by ti stacit libovolne vektorove kreslitko, napr inkscape
    https://inkscape.org/cs/
    ten je sice vice artovy nez cad ale da se v nem rychle zorientovat, vetsina cadu jsou tvorena pro rutini praci, tedy nejsou tak intuitivni. sam ho na nejake veci pouzivam.

    pripadne, slozitejsi ale komplexnejsi (a stale free) je freecad (jeste jsem nezkousel ale chystam se na nej)
    http://www.freecadweb.org/

    pak jsou jeste free verze profi cad nastroju, ktere jsou i celkem intuitivni, ale mozna pro tebe overkill, umoznuji ale i kinematicke vazby, takze si tam muzes ruzne hejblata rozhejbat a kouknout jestli se hejbou tak jak maji.

    tenhle je cloudovy, coz muze byt problem (coz je i duvod proc jsem ho nezkousel)
    http://www.autodesk.com/products/fusion-360/overview

    pripadne pak jeste (taky jsem nezkousel)
    http://usa.autodesk.com/autodesk-123d/



    PECA
    PECA --- ---
    Jdu si pro radu. Sháním free (jako zadarmo) SW pro návrh překližkové skládačky. Například chci slepit nějakou krabičku s přihrádkami. Potřebuju si to nakreslit, kde bude jaký přesah, případně nějaké zámky, čepy apod, abych byl schopný to správně vyřezat a slepit.
    V čem nejlépe kreslit takovéto věci? Používám SketchUp, ale ono je to spíš takové 2,5D, než 3D modelování, tak třena na to je něco lepšího. Výsledek by se měl řezat z překližky. Prozatím ručně, ale časem buď laser, nebo frézka.

    Pozor, teď složitější věc - krabička se otevírá nějak spektakulárně, nebo prostě a jednoduše, otevřením krabičky se pomocí táhla či kulisy vysune, otevře, nebo sklopí nějaká přihrádka, oddíl uvnitř krabičky... Momentálně si tohle dělám na papíře, ale už mě vadí neustále gumování a překreslování. Od průmky jsem nic podobného nedělal a už jsem to rýsování a navrhování kulis dost pozapomínal :/ Teď si to chci rozkreslit ve SketchUpu, ale napadlo mě, jestli na to není dostupný nějaký lepší nástroj. Podobně, jako o odstavec výše...
    VISOPIMUS
    VISOPIMUS --- ---
    CHIX: ono z toho asi nakonec nic nebude asi... ale melo to bejt naky vyrezavani z korku (z korkovy podlozky)
    CHIX
    CHIX --- ---
    VISOPIMUS: a nechces to vyfrezovat?
    VODRHA
    VODRHA --- ---
    VISOPIMUS: co mam zkusenost, tak treba AWAC - hostivar, RYCHLY TOM - hradec, ZUKOV - krc, a nejaka firma je v tachlovicich za prahou.. je toho dost, hledej "rezani vodnim paprskem/vodou" kdyz jim posles krivky, spocitaj ti kolik to bude stat.. pravdepodobne se to bude muset rezat mezi hobrou, aby se to nehejbalo, takze o ty dve desky hobry to bude drazsi..
    VISOPIMUS
    VISOPIMUS --- ---
    VODRHA: hm, pravda... ale to bude na sehnani jeste horsi :D
    VODRHA
    VODRHA --- ---
    VISOPIMUS: jestli to nechces mit vopaleny - ten korek, tak bude lepsi vodni paprsek..
    VISOPIMUS
    VISOPIMUS --- ---
    cus vespolek, nevite, kde a za kolik by se dalo neco vyrezat laserovou rezackou z korku podle myho navrhu a z donesenyho materialu? (jestli vubec neco takovyho existuje jako sluzba)
    Diky :)
    JVCNC
    JVCNC --- ---
    PEPPE_LOPEZ: kolik ma ten stroj posuv ze vam nestaci 24k rpm na plasty a penove materialy?
    TEAPACK
    TEAPACK --- ---
    PEPPE_LOPEZ: no, tahle točí to samý a pokud si koupíš tu pasivně chlazenou, tak ti k tomu stačí jenom měnič, na kterým si nastavíš otáčky. Navíc, když to jede, tak si u toho klidně můžeš povídat, protože nejhlučnější věc je asi větrák na rozvaděči frézy. My jsme taky dřív používali přímou brusku, ale když ti to má jet 6 hodin v kuse, tak je to k zbláznění...

    Jinak, vážně potřebuješ něco rychlejšího, nebo jenom silnějšího?
    PEPPE_LOPEZ
    PEPPE_LOPEZ --- ---
    TEAPACK: obrábíme plasty a plastové pěnové materiály. K takovému vřetenu je potřeba ještě nějaké napájení a kde si cosi , tohle je jednuché ruční freza upnutá v hlavě , posere se koupíš za pár korun novou a vyměníš, ale točí to pouze 24k a je to hukot.
    TEAPACK
    TEAPACK --- ---
    PEPPE_LOPEZ: O.o silnější nebo rychlejší? To, co tam používáte je s komutátorovým motorem? o.O nebylo by lepší něco jako tohle? My to máme na čtyřosce jako druhý vřeteno pro obrábění plastů a dřeva a naprostá spokojenost a skoro není slyšet že jede =)

    Jestli potřebuješ něco opravdu rychlého, tak se koukni na ten cnc.inshop, maj tam i jedno co točí 65k. Hodně by mě zajímalo, co s tím vyrábíš =)
    PEPPE_LOPEZ
    PEPPE_LOPEZ --- ---
    na malém 4 osém CNC používáme ruční frézu 25 000 ot/min , nevíte někdo jestli se dělají tyto ruční frézy i silnější cca. 35000 ot/min
    JVCNC
    JVCNC --- ---
    THERIDANE: to ano, ale v hobby sfere kam je to urceno, ta indexace neprinasi dalsi moznosti ale jen usnadnuje, preupnout obrobek zvladne i clovek (5 osou kontinualni drahu naprogramovat uz ne), jako hobby doma neni prepupinani obrobku na zavadu, je to hobby a neni potreba setrit kazdou 1s jako v seriove vyrobe kde i jen ta indexace ma smysl (hlavne u vetsich stroju a vetsich obrobku kde je rucni manupulace problematicka). 5 osy stroj ma hlavne smysl pokud je u nej vsech 5 os skutecne najednou pouzivano, pak teprve prinese nove moznosti obrabeni. Prepupinani lze zjednodusit misto indexace levneji napr. automatickou sondou. ale i tak je to prijemne, jen je pak stroj degradovan na 3 osy stroj s handicapem snizene tuhosti oproti 3 osemu stroji.
    JVCNC
    JVCNC --- ---
    QNEDLEEQ: konstrukce je fajn, dostatecne masivni bloky a na nich linearni kolejnice, tak to ma byt, vretenik tez, s rychlou vymenou a profi vyrobek, jen ten vretenik samotny bude nejnakladneji polozka v materialu a tak to je tez spravne, libi se mi ze to je konstrukcne vyvazene, ze to neni nikde zbytecne osiznene.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam