• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    VODRHACNC - teorie a rady pro domácí stavbu našich obráběcích strojů frézky, soustruhy, 3D tiskárny, vračky, pily, brusky etc.
    AKA_THE_A
    AKA_THE_A --- ---
    THERIDANE: co ten randál v pozadí? To zní jak když tam lítá kus ocelovýho drátu :D
    JVCNC
    JVCNC --- ---
    enkoder a nestihani me napadlo taky, ale to by dalsi chod sroubovice zacinal spis pozdejs nez driv. Pokud to ale dela jen u kuzelovych sroubovic a u valcovych ne, tak je to bug v systemu, pokud to dela vzdycky tak by to mohlo byt i napajenim enkoderu nebo znecistenim, zdroj zakmita a nakmita pulzy navic, pripadne necistoty pak muzou pulzy ztratit. Zalezi taky na enkoderu, jestli je absolutni nebo inkrementalni.
    TEAPACK
    TEAPACK --- ---
    THERIDANE: Díky za nasměrování :-) Já zatím zjistil, že OS na tý mašině je zabugovanej, protože není přímo od Heidenhainů, ale původně od Grundigu, kterej Heidni koupili a pak rychle nahradili vlastním. Pravděpodobně by museli přepsat moc věcí aby to opravili.

    Nicméně, pokud to má taky enkodér 16p/rev, což by i mohl být, tak by i souhlasilo posunutí dráhy o cca 1/16 otočky což se dá přičítat i nestíhání řízení... Asi v pondělí kouknu na enkodér =)
    TEAPACK
    TEAPACK --- ---
    RAINBOF: No, něco s ním asi bude, ale dokud se to bude projevovat jenom občasným zamrznutím během startovací sekvence, tak se v tom hrabat nebudu. Nicméně náhradní zdroj už máme :-)
    RAINBOF
    RAINBOF --- ---
    TEAPACK: já bych si asi prohlídl zdroj. jestli ti to v něm nezačíná kvést :D
    TEAPACK
    TEAPACK --- ---
    AKA_THE_A: čas od času se stane, že se to sekne během bootu, ale na to stačí shodit a zase nahodit hlavní vypínač a napodruhý už to běží vždycky v pohodě. A jinak velmi spolehlivě ;-)

    A ještě jsem zapomněl, že ten závit byl na kuželový ploše, klasický závity to řeže jako nic :-)
    AKA_THE_A
    AKA_THE_A --- ---
    TEAPACK: jak ta elektronika ještě vůbec funguje? :D
    TEAPACK
    TEAPACK --- ---
    Ahoj, nemáte někdo zkušenosti s CNC soustruhem Masturn 40CNC ?
    Běží to na 486DX (50MHz) v DOSu a dneska když jsem dělal čtyřchodej závit, tak se mi často (5x z 20) stalo, že jednu drážku to začalo dělat dřív, takže je z ní mrzák.
    JVCNC
    JVCNC --- ---
    THERIDANE: to mas pohon na hreben? kdyz uz to je cnc tak odpojit sroub z prevodovky a dat motor na sroub, jak si stroj na sebe vydela tak vymenit trapezy za kulickace, precejen konvencni stroje nenabehaj toho tolik jako cnc takze u nich se trapez snese, ale u cnc by jsi mohl stelovat matici, podle vytizeni, klidne i kazdy tyden. Ona bronzova matice muze mit taky slusnou zivotnost, kdyz jezdi na brousenem a lestenem sroubu, ale takova sestava je dneska uz drazsi nez nez okruzovany nebo i nez levnejsi brouseny kulickac, nemluve o tom ze u trapezu s rostoucim zatizenim rostou ztraty ve treni, takze pak jde velky silny a pomali motor nahradit mensim rychlejsim, se ziskem v rychlosti na rychloposuvech a ze u soustruhu tech rychloposuvu je pozehnane.
    MICA
    MICA --- ---
    CERBERUS: Pokud nespěcháš a nehrotíš výdrž nástroje, tak bych to pořešil přes eBay
    5 16 36 UNF HSS Plug Right Hand Tap 5 16 36 | eBay
    http://www.ebay.com/...5-16-36-UNF-HSS-Plug-Right-Hand-Tap-5-16-36-/250872007101?hash=item3a692309bd
    TEAPACK
    TEAPACK --- ---
    THERIDANE: Jo, donutit polyamid k slušnému chování skoro nejde... když jsme si s ním hráli, tak začal dělat třísky při odebírání 0.7-1mm/ot a hloubce řezu tak kolem 8-10mm.

    Pokud to pujde, odebírej hrubovací šponu co nejtlustší a trhej jí tak, aby měla tendenci ještě odletět =)
    CERBERUS
    CERBERUS --- ---
    Netusil by, prosim, nekdo kde u nas sehnat rucni zavitniky 5/16"-36? Diky za kazdy nasmerovani :)
    FIRGO
    FIRGO --- ---
    THERIDANE: hrubovaci sponu bych nakouskoval, nechal pridavek treba 0,3 na prumer a finalni sponu vzal najednou. ale je treba polaborovat) jinak moc pekne, super ze jsi rozchodil zavitovani
    AXTHEB
    AXTHEB --- ---
    Co na to rict. Dokud to nevyzkousis, nevis ;)
    AXTHEB
    AXTHEB --- ---
    THERIDANE: Tak to zalezi jak to naprgas, ne? Nemel by byt problem tu sponu nakouskovat
    AXTHEB
    AXTHEB --- ---
    Ofukem by to neslo?
    WRONSKI
    WRONSKI --- ---
    THERIDANE: To je hrozně dobrý! (Nebo mi to tak aspoň připadá.)
    TEAPACK
    TEAPACK --- ---
    JVCNC: jo, jeden takovej na mě čeká přes rok v dílně, a má i automatickou výměnu nástrojů, ale času se taky nedostává =(
    JVCNC
    JVCNC --- ---
    THERIDANE: tak nelaskujte, vlezete do modraku a at uz to je hotove :)

    na soustruh se chystam taky, mechaniku mam k dispozici takovou ze lepsi si tezko prat, ale ten cas.... to uz i prachy na vsechny pohony je mensi problem nasetrit
    JVCNC
    JVCNC --- ---
    THERIDANE: uz tomu chybi jen vymenit univerzalu za klestinovku, dodelat pneu ovladani klestiny, popotahovac a hura na seriovou produkci.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam