• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    VODRHACNC - teorie a rady pro domácí stavbu našich obráběcích strojů frézky, soustruhy, 3D tiskárny, vračky, pily, brusky etc.
    AKA_THE_A
    AKA_THE_A --- ---
    JVCNC: při seřizování zrcátek nemůže běžet hlavní laser, to je jako seřizovat geometrii naprávy za jízdy :P
    JVCNC
    JVCNC --- ---
    AKA_THE_A: no prave ten na kterej si brousim zuby je malinkej cca 10W, je celkem i lehkej (bez zdroje) prave natolik ze by se dal vozit, ma uz optiku a ostreni v sobe a levnej natolik ze na nej padne jen jedna cela vyplata.

    Zrcatkum bych se rad vyhnul protoze pribehu o tom kterak si nekdo pri serizovani zrcatek strcil ruku do opticke cesty jsem slysel dost a nasledne i popalenin na tele a deraveho obleceni i osobne videl dost, puchejre od kratouckeho zablesku co2 laseru maji docela zajimay prubeh, napred mala spalena tecka na kuzi a pak puchejr velikosti golfoveho micku. ale to ejste musim vsehcno zvazit, vzhledem k tomu ze na kazde ose budu mit i reakcni hmoty mi kazdy gram na stroji vazi 2 gramy a cim lehci tim lip, potrebny vykon pohonu s tema reakcnima hmotama leze nahoru ponekud rychleji nez bez nich. vzhledem k zamyslenym akceleracim by se mi ten stroj bez nich jinak rozpadl a konstrukce by musela byt znacne tuzsi a tezsi. zase na tom chci vozit i male lehke vretynko a tiskovou hlavu (vymene samozrejme ne najednou) takze ten malej laser by to mohlo uvest taky
    AKA_THE_A
    AKA_THE_A --- ---
    JVCNC: UV laser na 355nm jde třeba ztrojováním Nd:YAG (ale za cenu ztrát)...v požadovanym výkonu cena značná
    btw jak to myslíš "nemusím se srát se zrcátkama", to bys chtěl nacpat celej rezonátor s budičem a vší optikou místo frézky? To je poměrně neefektivní využití laseru, jeho výhoda je právě použití těch zrcátek který jsou lehký a dá se s nima hejblat rychle a přesně i na lehkym stroji :P
    Navrch všeho diodový buzení bere brutální proudy při nízkejch napětích, buď bys musel mít se všim tim místo frézky ještě měnič podobnej tomu u CPU v kompu nebo sakra tlustý dráty od zdroje kdesi vedle k diodě :D

    Snad nikdo to takhle nedělá, buď jsou zrcátka nebo optickej kablík a na konci je hlava s ofukem ;-)
    JVCNC
    JVCNC --- ---
    THERIDANE: jestli se pamatuju dobre tak tam mam ted pulzy 140 uS dlouhe pri plnem vykonu, slo by to jeste trochu stahnout ale desitky kHz fakt ne, tak na 10kHz bych se dostat mohl ale vic uz bude beze stopy na materialu (balza), co jsem tak googlil tak jsem vygooglil hodnotu 1mS a to mi prijde uz fakt moc dlouhe, naivne jsem zacinal na 2,5uS pulzech abych se vesel do 40kHz ktere se mi v hlave objevili jako max spinaci frekvence, pak jsem si datasheet precetl pozorneji a zjistil jsem ze to je frekvence PWM na rizeni vykonu.
    JVCNC
    JVCNC --- ---
    AKA_THE_A: prave, vetsina lidi sahla uz pro to auto a na laser uz jim nezbylo :D, ja bych radeji bral ten laser a na auto a dalsi technologie si vydelal na tom laseru. U toho vlakna je drahe uplne vse, od samotneho laseru, pres hlavu a i ten blbej optickej kabel neni zrovna levna zalezitost. U galvo hlav je problem s popisem tvarovych ploch , ale na seriovy popis to je jednoznacne nejefektivnejsi technologie, me spis lakaji klasicke portalky, kde se da rezat a i popisovat v jednom stroji. na doma do omezeneho prostoru je to praktictejsi.

    To ja pro nej vyuziti mam, libi se mi ze se da vozit na portalu a nemusim se srat se zrcatkama jako u Co2 laseru. jen nevim jak snasi pretizeni, chci ho strcit na strojecek ktery konstruuju primarne pro 3d tiskarnu ale kdyz uz bude umet zajimave rychlosti a akcelerace tak na tom o to vic vyuziju slusnou spinaci frekvenci. Hraju si ted s 60w co2 cinskou trubkou na jednom stroji a nejvic je omezujici nizka max mozna spinaci frekvence, pri kratkych pulzech z trubky nic nevyleze a pri dlouhych pulzech nez zacne konecne zarit zase stroj ujede uz ne uplne zanedbatelnou vzdalenost, takze je to pak takove roztresene protoze to ten pulz nevyzari do jednoho mista. jen netusim jak moc je to speicifikum cinskeho zdroje a trubice, ale prijde mi ze oblouk v trubici nabiha docela dost pozvolna.

    umel bych si hrat i s UV laserem, v kombinaci s nejakym sikovnym zdrojem vysokeho napeti. Vykony UV laser je ale problem obecne.
    SALAM23
    SALAM23 --- ---
    tak jsem "na hrubo" seskladal vsechny osy a zda se,ze router bude ok,diky presnejm dilum to vsechno zapadlo jako lego,i uhly se zdaji byt ok,zitra to kompletne sesroubuju,vyuhluju porovnam x osy do rovnobezky a pak jen cekat na ty trapezovy srouby a na vodici tyce na z osu,jen ted me ceka to vybirani elektroniky,na to jsem teda zvedavej vubec s toho nejsem moudrej JVCNC: by dal tolik informaci,ze se tim musim nejak nejdriv prokousat abych poradne vedel o cem je vubec rec :)



    AKA_THE_A
    AKA_THE_A --- ---
    JVCNC: právěže 30-50W vlákňáč zas tak mimo dosah neni (dobře, místo něj se dá koupit nový auto, ale to furt neni úplně mimo :D)... i takhle malej zvládal z cuprexu sundat měď kde bylo třeba, instant-tišťák do 5 minut od zmáčknutí tlačítka...
    Galvo hlava (pro instant-PCB stoj, ne kráječ) jde z druhý ruky i pod $1k, problém je s budičema a SW, to je expen$$$ive.

    Nad diodou buzenym YAGem taky přemešjlim (byť bych pro něj neměl praktický využití :D), ale chce to ještě He-Ne laser, jinak to nikdy neseřídíš...
    U mě to spíš to asi skončí s něčim výbojkovym na laserovou svářečku (umí svařovat skoro cokoliv)...
    JVCNC
    JVCNC --- ---
    AKA_THE_A: samozrejme jsem myslel diodou pumpovany pevnolatkovy. na jeden si v nedohledne dobe brousim zuby. na vlaknovy smrtelnik financne nedosahne, v podstate ani na samotnou rezaci hlavu bez laseru. vlaknove jsou o necem jinem no, v produkci pak ale ten vlaknovy muze vyjit dlouhodobe levneji nez Co2 u ktereho je relativne drahy provoz, udrzba atd.
    MICA
    MICA --- ---
    jj hlavně kvůli FR4 bordelu to řešim, teď žádný odsávání nemám a není to uplně fajne (naštěstí jsem zatim nařezal jen pár centimetrů, ale hrozí, že toho budu frézovat víc...)
    AXTHEB
    AXTHEB --- ---
    prach z FR4 sice není karcinogenní, ale dráždí a při dlouhodobý expozici může vyvolat astma
    WEWERKA
    WEWERKA --- ---
    MICA: Ja myslim, ze ani to by nemelo vadit. Ja delam hodne s bukem a dubem a ten je pry karcinogenni, takze si na to davam pozor.
    MICA
    MICA --- ---
    WEWERKA: Safra, letecká překližka je bříza :D

    Ještě jsem nenapsal, že s tím nehodlám vysávat 24/7. Frézovat potřebuju většinou dvakrát do tejdne jen něco malého (déle mi trvá příprava než samotné frézování)
    WEWERKA
    WEWERKA --- ---
    MICA: Muzu ti jen rict co se tyka dreva. Trida L je maximalne na smrk (coz splnuje tenhle vysavac). Na ostatni dreviny je treba trida M. Ja osobne bych si pred to dala cyklonovy odlucovac a na nejake drobnosti by mi stacilo L.
    AKA_THE_A
    AKA_THE_A --- ---
    SALAM23: na hliník se dá celkem úspěšně použít cirkulárka s karbidovejma zubama... pochopitelně tohle zneužívání dlouho nevydrží, ale kotouče jsou levný :D
    JVCNC: diodou samotnou libovolnýho výkonu toho moc neodpaříš, kvalita paprsku stojí za hovno (nejde pořádně zaostřit do jednoho bodu) :P
    Diodou pumpovanej pevnolátkovej laser (třeba Nd:YAG) je ovšem něco jinýho, obzvlášť s Q přepínánim, velmi hezký jsou taky vláknový lasery...teď jen ta cena... :(
    MICA
    MICA --- ---
    Zdar, měl bych dotaz ohledně vybavení dílný. K mojí malé CNC fréze bych chtěl pořídit vysavač. Nejvíc frézuju plošňáky (panelizace, takže hrubé frézování), hliník a semtam modelářskou překližku).
    Bude něco takovýho http://www.eshop-bosch.cz/vysavace-bosch/vysavac-bosch-gas-20-l-sfc-professional ok, nebo takovýhle levněnky proženou jemnej prach z frézování rovnou ven do vzduchu?
    JVCNC
    JVCNC --- ---
    SALAM23: mach jedine s tzv. smoothstepperem, coz je externi casovac pulzu coz to cele pekne prodrazi, drive se smoothstepper dela ve verzi USB a LAN, verze USB se uz nevyrabi (vyrobce asi uz taky konecne pochopil ze s USB to nejde). jinak jsou vysledky a spolehlivost silne odvisle od konkretniho PC, tedy od kombinaci HW pc, navic bez smoothstepperu jedine na winxp 32b. nejvetsi kamen urazu je prave ten LPT port a jeste vic windows samotne, ktere sami o sobe znemoznuji presne casovani pulzu ktere je nezbytne, s linuxcnc se to jeste da, protoze linuxova distribuce s linuxcnc pouziva specialni realtime jadro, a i tak to neni buhvijak zazracne ale da se rict ze to je pouyitelne reseni. Nicmene musim zminit ze se najdou i spokojeni uzivatele mach3 s lpt portem, je to ale sazka do loterie s PC samotne, muze se taky stat ze vyzkousis 10 ruznych PC nez najdes nejake na kterem to vydrzi bezet par hodin v kuse bez nejake zasadni chyby v casovani signalu. Do 500 radku by mel byt zadarmo i ten mach3, takze se da zkusit jestlibudes mit stesti a nic te to nebude stat a mohlo by to na jednoduche vyrezy tech 500 radku kodu i stacit, linuxcnc je jistejsi cesta a da se zkusit i z livecd bez nutnosti instalace linuxu, ale na to jsou tu jini uzivatele.

    i k linuxcnc existuje externi hw casovac pulzu, ktery posune moznosti diky vysim frekvencim dal, podobne jako smoothstepper k mach3. v obou pripadech neni vysledek tak uplne nezavisly na PC, protoze cast casove kritickych vypoctu na PC porad zustava

    na jednoduche veci by asi nebylo uplne marne zkusit to grbl s provozem z SD karty, to by melo byt za par korun a relativne spolehlive diky externosti. zalezi co na tom budes chtit delat, na rezani obrysu by to mohlo byt dosatecne.

    velka cast i profi prumyslovych ridicich systemu je postavena ve skutecnosti na bazi PC na kterem bezi win nt4 nebo linux, slouzi to vsak jen jako hostitelske prostredi pro GUI, dulezite veci v nich resi externi hw. Novejsi systemy bezi na linuxu z toho duvodu ze windows cim jsou novejsi tim jsou mene pouzitelne i jen jako hostitelsky OS pro GUI. nektere ridici systemy neppouzivaji ani ten hostitelsky OS pro gui a vse je natvrdo v firmware. Znam nove prumylsove systemy ktere bezi i na freedosu
    SALAM23
    SALAM23 --- ---
    JVCNC: Mach3 co se vsemozne dava jako software k tem driverum je pouzitelnej?
    JVCNC
    JVCNC --- ---
    SALAM23: koukam na ten xcarve web a ty drivery co tam maj by meli byt spis ty lepsi, Leadshine, ackoliv cinani, je vcelku zavedena firma, ale s temi co tam maj uvedene nemam zadnou zkusenost ani vlastni ani zprostredkovanou, dokonce i ten troj driver ma docela sympaticke parametry a vypada i schopne (aspon co se tyce standardu u 2f krokacu), u toho jednodriveru co tam maj me trochu odrazuje nizka max frekvence, ale ve vetsine pripadu omezujici nebude, neb sw rizeni dosahnout tak poloviny a mela by stacit i na nejlevnejsi HW rizeni. vyhnul bych se tomu gShieldu, to je tak max na 3d tiskarnu (s odrenejma usima).

    horsi to je s tim grbl. coz souvisi i s temi remeny. 30kHz je sice uz pouzitelne ale tezko rict jak tech 30kHz pocitaji (to by mohl vysvetlit nekdo jiny), casto to je soucet max frekvenci vsech os, protoze to pak lip vypada, tzn, kazda 1 osa pojede mnohem pomaleji. Remen pouzivaji nejspis kuli rychlosti os. Pak tam maj jeste USB HW rizeni se 100kHz ale to se z duvodu USB doporucit neda. USB je dobre k fotaku, tiskarne, klavesnici atd. ale ne k CNC, max tak pro prenos souboru do stroje pres flashdisk, to bych uz spis doporucil LinuxCNC s LPT.

    Rozhodne bych se vyhnul tomu jejich sw pres webove rozhrani, to je jeste horsi napad k rizeni cnc nez USB a LPT dohromady. CNC rizeni neni jen o samotnem interpretru g kodu a o casovani pulzu, ale hlavne o interaktivite s obsluhou, i kdyz v pripade jednoduche frezky na 2d nemusi byt prilis prekazkou provoz typu 3d tiskarna, tedy zapni, spust a to je vse. a pak tez o spolehlivosti a do toho sw na webu a USB rozhodne nepatri. ono se pak taky takove obrabeni muze za den prodrazit na zlamanych nastrojich a zniceneho materialu na cenu o tridu lepsiho rizeni (coz se takhle muze prodrazit cokoliv, byt jen chyba v nastaveni nebo g kodu, nebo i jen povolena spojka mezi motorem a sroubem), on bohate staci uz ten lidsky faktor.
    SALAM23
    SALAM23 --- ---
    JVCNC:nez vyberu elektroniku budu studovat internety a hodne zjistovat,nejdriv musim dodelat ten router,to bych mohl do vanoc stihnout,kdyz dorazi chybejici material.S tema driverama mas pravdu,vubec mi nedoslo,ze pri defektu jednoho driveru na motor je pak nepouzitelna cela deska,zrovna nejakou tu "all in one" jsem mel v planu vzit.Abych pravdu rekl,tak kopiruju tohle,nebo spis pouzivam jako inspiraci,jen ten posun reminkama mi je nejak nesympatickej https://www.inventables.com/technologies/x-carve tak i drivery apod jsem se hodne hledal podle toho cim osazuji ten xcarve, - ale je to vetsi alchymie nez jsem vubec tusil
    JVCNC
    JVCNC --- ---
    a jeste add laser, dioda ktera by bezproblemu rezala 3mm preklizku bude stat relativne dost, rezani laserem spravne funguje tak, ze do materialu pustis tolik vykonu ze se material v miste dopadu paprsku odpari tak rzchle ze okoli ani nezcerna. chces li rezat cisteji s mensim opalenim musis laser ridit pulzne a to vyzaduje zase mnohem vykonejsi laser aby jsi v kratkem pulzu vyzaril dostatek energie. u popisu do dreva zase naopak, musis material spalit a ne odparit. bezne dostupne diody jsou spis vhodne na ten popis nez na rezani a na rezani tzn spousty vykonu za malo penez zase jedine Co2 laser. jako vzdy je to o penezich, dostatecne vykony a vhodny diodovy laser je drahy, ale zase ma delsi zivotnost nez relativne levnejsi Co2. klasicke frezovani vyjde na porizeni levneji nez laser ale zase ma jina uskali. ono je to s laserama vubec slozitejsi, vysledek zavisi na energeticke hustote, do jak maleho bodu paprsek zaostris, cim mensi bod tim mensi vykon ti staci na stejny vysledek, tez je rozdil ve vysledku taky ve vlnove delce laseru. s diodou z vypalovacky na rezani moc nepocitej
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam