• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    VODRHACNC - teorie a rady pro domácí stavbu našich obráběcích strojů frézky, soustruhy, 3D tiskárny, vračky, pily, brusky etc.
    SALAM23
    SALAM23 --- ---
    DZINDRA: ja si nechal vypalit dily na frezku ve ferone http://www.ferona.cz/cze/sluzby/vypalovani-plechu.php
    hlinikovy dily mi udelali ve firme u blesaku na kolbence "tvarove vyrezy z kovu" nebo tak nejak se to jmenovalo
    za par susnu jsem sehnal vsechno vc. matrose,jen jsem dodal vykres v dxf a za par dni si to vyzvedl na vyrobne - a takhle asi dily vypadaji

    JVCNC
    JVCNC --- ---
    DZINDRA: to by slo i vyfrezovat, jaky mas rozpocet na cenu? barva panelu?
    FIRGO
    FIRGO --- ---
    DZINDRA: rek bych ze dural rezou spise na vode, nekovove plechy se pali docela blbe, i kdyz 2 mm asi nebudou problem ani na laseru bezneho vykonu.
    DZINDRA
    DZINDRA --- ---
    Nasel by se v Praze a okoli nekdo, kdo ma pristup k laseru na rezani plechu a byl by schopen vyriznout 10ks celnich panelu z 2mm duraloveho plechu?

    Popr. doporuceni nejake firmy, ktera tohle dela? Zkousel jsem posilat nejake emaily do firem, ktere se tim zabyvaji, ale ani mi neodpovedeli...



    BANANABOY
    BANANABOY --- ---
    JVCNC: okey, tak mi prosim napis, jaky pozadavky mam doplnit, aby to bylo mozny napsat.
    JVCNC
    JVCNC --- ---
    oatzka je prilis obecna a nelze zodpovedet
    BANANABOY
    BANANABOY --- ---
    ahoj,
    mam uplne obecny dotaz amatera, ciste informacni. jaka znacka CNC stroju k obrabeni dreva je povazovana za top a jake za spolehlivy ve smyslu pomera cena / kvalita ?
    dekuju
    AKA_THE_A
    AKA_THE_A --- ---
    THERIDANE: tak uvidíme, no... ~550,- se ještě dá přežít jako případně ztracená investice :D
    btw když nechám hledat číslo plátku jaký tam píšou, najde to něco, co vypadá jinak...v geometrii a označování plátků se vůbec nevyznám, nějaký tipy?
    Předpokládaný použití je před-WW2 soustruh střední velikosti, čili ne čínská hračka ale zas nic mimořádně masivního...
    AKA_THE_A
    AKA_THE_A --- ---
    THERIDANE: máš kdyžtak odkaz od koho's nakoupil? :D
    AKA_THE_A
    AKA_THE_A --- ---
    THERIDANE: takže matroš tyče neni čistý činézium ale něco co i připomíná nástrojovou ocel?
    AKA_THE_A
    AKA_THE_A --- ---
    má někdo zkušenosti s používání vrtacích tyčí od čonga alá tyhle?
    JVCNC
    JVCNC --- ---
    AKA_THE_A: to bude mit kluzna loziska, ty by to mohly prezit. Vule ve sroubech ke konvencnim strojum tak nejak patri, nicmene matice byvaji delene, takze to by melo jit seridit, ale pro obrazeni vule ve sroubech nijak nevadi. Material je na vyrobe to nejlevnejsi. Nicmene by stalo za to ten posuv zkusit nejak improvizovane motorizovat, tech pohybu te ceka spousta. Osobne se ridim filozofii, ze u stroje se snazim stat jen kdyz vymyslim jak udelat to, aby stroj makal a ja u nej stat nemusel. Jo jeste bych doporucil si to napred vyzkouset na mensim/kratsim kuse (hlavne geometrii noze, jak a jestli bere), aby jsi pak nezjistil po nekolika hodinach, ze tech nekolik hodin prace bylo knicemu. Mozna by nebylo marne zkusit tu drazku predfrezovat, ale asi nebudes mit po ruce pomalobezne vreteno vhodne k frezovani oceli ve vhodnych rozmerech k upnuti na support a obrazet pak uz jen na konecny rozmer. Jestli tam ma byt jen 1 drazka tak to asi nebude zas takova uspora a jednodussi ji bude proste vystouchat, jestli tech drazek bude vic, tak budes muset dat na vreteno jeste delicku, pak by to predfrezovani uz asi mohlo mit smysl.
    AKA_THE_A
    AKA_THE_A --- ---
    JVCNC: ano, podélně...
    Soustruh je předválečnej německej s relativně poctivym litinovym rámem, středně velkej (ani hračka a ani 1,5t hovado), akorát už má stařík docela vůle v šroubech, to se bude muset ještě pořešit... :D

    Frézování bych musel někomu zadat, neni mašina. Soustruh mě bude stát jenom čas (a zmrvenej materiál :P)...je to relativně malý, zhruba 1:4 proti kloubům na "dospělym" autě...
    JVCNC
    JVCNC --- ---
    AKA_THE_A: drazkovanou podelne nebo pricne?, na pricne staci tvarovy nuz u konvencniho u cnc jakykoliv ktery se do drazky vejde.

    Podelneho drazkovani jestli myslis neco takoveho https://www.youtube.com/watch?v=BgGXQUeYNKw tak to samozrejme jde, ackoli je na to lepsi obrazecka, nouzove to jde i na soustruhu jen je problem, krome toho ze to je neskutecna onanie ze to bezne domaci stolni cinske soustruzky moc nedavaj z duvodu tuhosti a velice rychle mu zkurvis loziska vretene, zalezi samozrejme na sirce drazky, stolni schroupne max 1mm, podle toho kdy chces menit loziska a na tuhosti se da i vic, prisun po setinach, zde je ten problem s tuhosti, kdyz je mala tak nuz nezabere, protoze soustruh zapruzi a kdyz pridas vic, tak drazka bude kriva nebo zaber neutahnes.

    taky zalezi v jake delce a prumeru, krome soustruhu ti muze (bude) pruzit i tyc, coz se zlepsi pri pouziti konika u vnejsiho drazkovani (ktere predpokladam kdyz se ptas na hridel), mnohem ucinejsi a ucelnejsi je vnejsi drazkovani frezovat na frezce ale to asi slyset nechces.

    slozite to neni, ale je to pracne, velice pracne, i jen u jedne drazky. jedine co je na tom k vymejsleni je nabrouseni noze.
    AKA_THE_A
    AKA_THE_A --- ---
    zdravim, páchal doma někdo na soustruhu drážkovanou hřídel? Zajímá mě jak složitý/jednoduchý to je...
    JVCNC
    JVCNC --- ---
    HARVIE: idealni by bylo cele ty bocnice a pojezdy delsi osy prisroubovat k te desce nebo ramu po cele delce, to by tuhosti pomohlo hodne, prurez hmotou mezi obrobkem a nastrojem by se zvetsil, alespon v techto mistech, jenze to nejde, jezdi tam rolny (ale slo by je prisroubovat k v cele delce pres plochac), pak vymenit desky co drzi portal tez za silnejsi, pak zustane uzky prurez u sroubu co drzi rolny, tez jdou relativne jednoduse dat silnejsi, a remeny dat sirsi, lepe nahradit ozubenym hrebenem, v tehle delce ten remen bude jak pruzina, a ten ram udelat z masivnejsich profilu a lepe vyzebrovat a uz je z toho docela jiny stroj, zustane uzke misto v bodovem styku rolen na hlinikoveho profilu, tzn rychle vymackavani, kdyz vymenis i to,, tak je z toho uplne jiny stroj. Kdyz ma osa jezdit po hliniku tak aby stycna plocha byla co nejvetsi, pokud mozno ne bodove, takze zbyva kluzne, par profi stroju kde to sice jezdi po hliniku ale kluzne jsem uz videl a i po mnohaletech prakticky bez znamek opotrebeni.

    stav co chces a jak chces, jsou to tvoje penize a bude to tvoje prace, me je to celkem fuk, jen zminuji duvody ktere povedou k tomu ze si pak budes stezovat na zivotnost a cenu nastroju. Jako inspiraci se podivej jak jsou kontruovane komercni stroje na hlinik v tehle velikostech a koukni jakou maji hmotnost, ono kdyby mohli byt subtilnejsi tak by byli, vzrobce by usetril spoustu penez na materialu, ale z nejakeho duvodu to nedela :)
    HARVIE
    HARVIE --- ---
    JVCNC: tak dovedu si predstavit, ze se tam da misto tech plechu neco pevnejsiho kdyz to bude problem...
    JVCNC
    JVCNC --- ---
    HARVIE: nikde netvrdim ze to co jsem poslal je dobre na hlinik, ale na drevo polystyren. a za druhe jsem shapeoko kritizoval za rolny a remeny pri pouziti na HLINIK :DD

    krom toho to co jsem poslal (kdyz vynecham ty plastove tistene dily) je koncepcne vyrazne tuzsi nez shapeoko, kde v te delsi ose veskere axialni sily zachytavaj uzke plechy na placato ;)
    HARVIE
    HARVIE --- ---
    JVCNC: tak ty nejdriv rikas jak je shapeoko nahovno kvuli rolnam a remenum a pak posles tohle :-D to fakt nevim co si mam o tom myslet :-D
    JVCNC
    JVCNC --- ---
    u tech cinskych vodniku jsou dost propastne rozdily v kvalite, vypadaji sice vsechny stejne a prodejci na ebay casto pouzivaji i stejnou fotku, ale jak jsou jine ceny tak i ta kvalita je dost casto jina, nerikam ze vzdy, obcas to je to same jen draz, ale casto u stejneho vretene za polovicni cenu je i ta kvalita polovicni a obcas to je na vymenu lozisek i u noveho vretene. Rozdily byvaji uvnitr i konstrukcni v ulozeni a poctu lozisek, a i v namotani civek, neni vodnik jako vodnik.

    nektera maji i moznost pripojit vzduch do labyrintu predniho loziska, coz u obrabeni prasnych a hlavne abrazivnich materialu ma znacne pozitivni vliv na zivotnost lozisek.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam