• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    VODRHACNC - teorie a rady pro domácí stavbu našich obráběcích strojů frézky, soustruhy, 3D tiskárny, vračky, pily, brusky etc.
    Diskuze týkající se problematiky při stavbě domácího CNC a i jiných obráběcích strojů, nejsem žádnej profík, ale můžeme se zde společně podělit o těch pár poznatků co jsme nasbírali. Samozřejmostí bude prezentace našich výrobků a výsledných produktů.
    rozbalit záhlaví
    SALAM23
    SALAM23 --- ---
    HARVIE:
    HARVIE: ono to asi nebude nutny rozsirovat,nekde na youtube jsem nasel video,kde si typek ty markerslidy nejak sesroubuje a cely se to hodne zpevni,ja si vytisknul takovej srac "jakoby x " kterej mam zasunutej v drazkach profilu a diky tomu se mi to skoro nevlni.
    HARVIE
    HARVIE --- ---
    SALAM23: Premejslim jestli by mi nepomohlo rozsirit X pojezd o 6 cm. Jsou tam dve mista kam se da namontovat. Jedno uprostred a jedno s 6cm offsetem (to co pouzivam ted ja, a vlastne i ty). Rikal sem si, ze by sla ta osa rozsirit:



    Akorat se bojim co se stane, kdyz presunu vreteno mimo stred voziku. tam zas bude o to vetsi paka :(
    JVCNC
    JVCNC --- ---
    HARVIE: to ja zase vim, ten mikrospinac ma v sobe mzikovy mechanismus a narozdil od toho plisku se mu nemeni odpor a kapacita podle toho jak moc blizko ten nastroj je, pokud to neni uplne ten nejlevnejsi a nejhorsi srac tak meri bezpecne s rozptylem +-0.01mm. Spolehat na kontakt pres loziska je jeste vetsi hloupost nez kablik s krokodylem na nastroj. Spojovat logickou zem signalu s kostrou stroje taky neni zrovna dobry napad.
    HARVIE
    HARVIE --- ---
    JVCNC: nevim jestli bych tomu robocnc rikal "lip". tlacitko mozna nebude tak presny jako kdyz meris kontakt mezi nastrojem a pliskem. nicmene u nekterejch vreten by nejspis slo zajistit kontakt i pres loziska, nebo DIY kartacem na hridel, abys nemusel cvakat drat na nastroj, tak bude sonda tvrvale pripojena k vretenu. (stejne je asi dobry ho uzemnit). druha elektroda s pullupem pak muze bejt kdekoliv.
    HARVIE
    HARVIE --- ---
    SALAM23: a vubec. to uz si tam muzes dat rovnou tohle :-D
    Hackaday Prize Entry: DIY Automatic Tool Changer | Hackaday
    http://hackaday.com/2016/06/20/hackaday-prize-entry-diy-automatic-tool-changer/

    HARVIE
    HARVIE --- ---
    SALAM23: no tak g-kod je normalni textak. muzes je spojit do jednoho souboru a oddelit nejakym g-kod prikazem co pocka na enter (ja ho zatim neznam). jinak mam pocit ze ugs-platform ma moznost delat naky playlisty g-kodu, ze do nej nasypes vic g-kod souboru a on je postupne pousti. dokonce je i mozny ze to slo nak potvrzovat...

    v ugsplatform das window -> plugins -> workflow helper
    JVCNC
    JVCNC --- ---
    SALAM23: slozity zarizeni, jak se to vezme, muze byt udelano velice jednoduse ve forme pouze kovove desticky s kablikem az k 5 smerove sonde s cenovkou pres 100k kc.

    Prestoze to lidi pouzivaji, je kovova desticka s kablikem spatne. principielne funguje tak ze se jeden drat chytne na nastroj, druhy na tu desticku a stroj jede nastrojem dolu nez se dotkne desticky.

    Spatne je na tom to ze takovy kontakt je spinaci misto rospinaci, kdyz ti jeden drat nekde upadne tak o tom RS nemuze vedet a vesele ti protlaci nastroj skrz tu desticku a znici nastroj i desticku.

    Dale spatne je na tom dale to, ze spinani je realizovano primo pomoci nastroje, takze kdyz na nem bude nalepena plastova spona, tak napred pri kontaktu bude muset propichnout tu sponu, pripadne oxid na te desticce. pak je na tom taky spatne to, ze ta desticka neni nijak odpruzena, takze ti stroj udela do ni nastrojem diru, protoze az po kontaktu s ni teprve zacne brzdit a jeste nejakou drahu ujede v zavislosti na rychlosti a akceleraci. takze krome toho ze ti do te desticky udela drobnou dirku, v tom samem miste uz bude merit jinak, tak ti taky trochu olame spicky toho nastroje a mas-li vreteno s keramickimy lozisky, tak ti casem, jako dalsi bonus, znici i ta loziska :D desticku nebrat.

    inspirace jak to udelat lip napr zde https://robocnc.cz/tag/probe/
    (i kdyz taky se mi to uplne nelibi)
    SALAM23
    SALAM23 --- ---
    HARVIE: to jsem prave nechtel,chci to vsechno v jednom kodu,abych jen jednou naloadoval a nemusel se srat s loadovanim dalsich kodu - slo mi o to,aby jeden ten kod obsahoval vsechno a ja max prehodil nastroj a zmacknul enter
    SALAM23
    SALAM23 --- ---
    JVCNC:vidis na delku nastroje jsem uplne zapomnel -resil jsem jen prumer, asi si teda budu muset nejakou tu sondu do budoucna zbastlit,ted mam sadu nejakejch frezek od cinana do dremela - tusim ze je to 0,8 - 3mm vsechny maji shodnou delku i nalisovany ten dorazovy prstynek,tak se zatim naucim to ovladani a vymenu na nich a az mi to bude fungovat na tehle shodnejch bitech,pustim se do laborovani s rozdilnejma delkama.Ta nastrojova sonda neni nejaky slozity zarizeni ne?Typuju neco na bazi vypinace,kterej sepne pri dotyku nastroje o nejakou vodivou podlozku?
    JVCNC
    JVCNC --- ---
    SALAM23: VCarve by to umet mel, v CAMu je to napred otazka postprocesoru kde by melo byt pro vymenu neco jako
    T(cislo nastroje) M6
    takto by to mel sezrat snad kazdej RS

    Dale je to veci RS jak je nastaven co ma pri vymene udelat. lze to resit postprocesorem kde pak bude
    M5 ;vypnout vreteno
    G0 X(poloha vymeny X) Y(poloha vymeny Y) Z(poloha vymeny Z) ;odjet na polohu vymeny
    M0 ;cekat na vymenu a potvrzeni pro pokracovani od obsluhy

    dal uz bezny kod co CAM vygeneruje pro drahy, tzn. zapnuti vretene atd.
    ty 3 radky v podstate nahrazuji to T(cislo nastroje) M6.

    otazkou je co budes delat s ruznou delkou nastroje. takto to lze pokud mas na stroji nastrojovou sondu ktera si pak nastroj zmeri a nemusis nic dalsiho resit. nebo pokud mas vreteno s upinaci nastroju tak delkove korekce ktere zmeris a natukas do tabulky nastroju, protoze ten nastroj s upinacem tam das pokazde stejne. (uplne stejne ne, podle teploty dutiny vretene tam zaleze ruzne hluboko ale to tu asi tedka resit nemusime)

    u vretene s ER klestinou pro rucni vymenu je asi nejjednodussi mit na kazdy nastroj samostatny soubor a po vymene zmerit ref bod obrobku znova novym nastrojem, korekce nemaji moc smysl protoze tam nastroj das pokazde jinak. Sice se da na nastroj nalisovat krouzek ktery ti bude delat doraz, pak se bude delka pri vymene lisit podle toho jak utahnes prevlecnou matici a daly by se pouzit korekce. Za me osobne je nejjednodussi nastrojova sonda, vymenis das pokracovat a stroj si to pak zmeri sam a nemusis se o nic starat, zalezi ale taky co RS umi a jak ho nastavis, moznosti je spousta.
    AKA_THE_A
    AKA_THE_A --- ---
    HARVIE: protože jsem celkem hledal (neb taky chci páchat pár součástek z 7075 T6 :D), záleží co chceš dělat...
    7075 se podle všeho obrábí celkem dobře, protože je podstatně pevnější a tvrdší než jiný hliníkový slitiny, vytvrzená na T6 je pevnější než za tepla válcovaná nízkouhlíkatá ocel ;-)
    Nemá rád teplo (už nad nějakejch 150°C začínaj problémy), resp. když ho zahřeješ, tak ztrácí vytvrzení a má velmi mizernou odolnost proti korozi. Nedá se použitelně exolovat a nedaj se na tom dělat pevnostní sváry. (svařit se dá, ale místo okolo sváru bude značně oslabený a křehký). Stejně tak vytvrzenej se nedá ohejbat za studena - zaručeně praskne (a za tepla zase ztratí vytvrzení).
    Problém je ale hlavně v tom, že plech má skoro každej JEN na objednávku a tažený věci bejvaj omezený na tyče, dutý profily prostě nejsou.
    Cenově je to při tlustejch polotovarech (nevim jak tenký plechy) kolem 120kč/kg, takže nic hroznýho.
    HARVIE
    HARVIE --- ---
    SALAM23: no ty nastroje co sem zatim videl ja umi vygenerovat jednotlivy operace do vic souboru, takze neni problem poslat jeden soubor, vymenit nastroj a poslat druhej...
    JVCNC: pouzivas lih jo? ja zkousel wd-40, ale popravde co sem ted rezal zavity, tak sem srovnaval wd-40 a neredeny tekuty mejdlo a prislo mi, ze to mejdlo na ty zavity bylo lepsi... to mozna zkusim i na frezovani...
    JVCNC: ubrat otacky sem se bal no :-D ono preci jen dreml 3000 nema zpetnou vazbu :-/ asi budu muset trochu experimentovat... nebo sehnat lepsi vreteno... akorat si porad rikam jestli ma smysl dat 7 tacu za vreteno kdyz to ten stroj pak neudrzi...
    JVCNC
    JVCNC --- ---
    HARVIE: on tam neni celkovy zaber, tak jsem nepostrehl ze to je u kraje. Vetsinou plati ze kdyz to piska tak pridat posuv nebo ubrat otacky. Spiralni kontura nebo aspon zapich po rampe bude vzdycky lepsi a k nastroji setrnejsi, pokud je to mozne tak je pouzij.

    0.8mm a zvlast karbidove nastroje jsou uz na stroj, vreteno a rezne podminky docela dost narocne, ty rupnou hned. Pri hazivosti nastroje v klestine okolo 0.01-0.02mm to nema smysl ani zkouset.
    JVCNC
    JVCNC --- ---
    TEAPACK: nevim jak je tomu ted, ale driv co jsem HDD rozebiral tak to telo je tlakovy odlitek s naslednym obrobenim, takze to uplne mekke bahno nebude. jak je v tom aspon trochu horciku tak to docela jde, pod lihem, na sucho se nastroj zalepi hned. Bezne delam z AlMg2 a AlMg3, coz jsou obecne docela mekoty a pod lihem bezproblemu (nastroj se zalepi jen kdyz dojde lih). Tvrdsi slitiny se sice obecne obrabeji lip a nekteere jdou i na sucho ale pri vetsich naroku na stroj. U mekcich slitin je to hodne o nastroji, u tvrdsich zase vice o stroji.
    SALAM23
    SALAM23 --- ---
    TEAPACK: generator to asi umi - jen to nedokazu nejak nastavit,aby mi to pri ty vymene nastroje odjelo na home - pouzivam vcarve pro na pripravu gcodu
    TEAPACK
    TEAPACK --- ---
    SALAM23: Pokud to tvuj generátor Gkodu umí udělat, tak to reálné bude a přesně takhle se to i dělá =)
    SALAM23
    SALAM23 --- ---
    taky bych poprosil o radu - mozna debilni dotaz,uplne nevim jak to mam napsat,jak mam vyresit abych mohl vymenit nastroj behem frezovani,tim myslim,ze bych treba nejakou cast vyrobku,kde je potreba ubrat velkou plochu udelal velkym bitem abych nemusel moc cekat a pak na detaly vymenil za drobotinu,musim si generovat vic gkodu nebo se to da nacpat do jednoho,jako vic toolpathu s rozdilnejma nastrojema? napr. Udelej 70% kodu 6mm frezou,pak sjed na home,pockej na potvrzeni a pokracuj zbytek treba 0,8mm?
    TEAPACK
    TEAPACK --- ---
    HARVIE: ad nástroje - lepší sehnat si jednobřitky.. s takovejma otáčkama, házivostí a tuhostí jsou vícebřité nástroje spíš za trest a budou se rychleji lámat
    HARVIE
    HARVIE --- ---
    TEAPACK: AKA_THE_A: Zajímalo by mě 7075, ale to predpokladam nebude jednoduchy.
    TEAPACK: taky je otazka na jakym stroji mas toho cinana pridelanyho...
    JVCNC: u kraje jsem to upevneny mel. lepsi dotazeni ve sveraku asi nepomuze, pac sverak je stejne pridelanej k drevotriskovy desce :-D no musim rict, ze to delalo fakt hodne neprijemnej bordel a musel sem si zacpat usi.

    pri vyjezdu z oblouku se to chvilku zastavi, pac tam je prestavka na plunge o dalsi 0.1mm dolu. mozna by bylo misto jednotlivejch vrstev zajimavejsi pouzit spiralovou toolpathu... nevim...
    JVCNC: mam naky 0.8mm dvoubrity frezky ale zas nevim abych je nezlomil... jak je to s posuvama? predpokladam, ze to musim snizit proporcialne se snizenim prumeru frezy...
    AKA_THE_A
    AKA_THE_A --- ---
    TEAPACK: pak je ale otázka jestli daná součástka může bejt z automaťáku :P
    TEAPACK
    TEAPACK --- ---
    HARVIE: Ono taky bude záležet, jaký materiál s tím budeš dělat... obyčejná hlína se blbě obrábí i na dospělých CNC strojích, ale mám dobré zkušenosti s duralem (2017A) =)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam