• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    VODRHACNC - teorie a rady pro domácí stavbu našich obráběcích strojů frézky, soustruhy, 3D tiskárny, vračky, pily, brusky etc.
    Diskuze týkající se problematiky při stavbě domácího CNC a i jiných obráběcích strojů, nejsem žádnej profík, ale můžeme se zde společně podělit o těch pár poznatků co jsme nasbírali. Samozřejmostí bude prezentace našich výrobků a výsledných produktů.
    rozbalit záhlaví
    TEAPACK
    TEAPACK --- ---
    MODRAPUSINKA: to záleží, jak titěrný to je, jak složitý tvar to je, z jakého materiálu to chceš, popř. jaký 3D tisk si představuješ... Hoď sem nějaký nákres s rozměry, které to bude mít a pak by se mohl někdo ozvat =)
    MODRAPUSINKA
    MODRAPUSINKA --- ---
    MODRAPUSINKA: nebo 3D tiskárna?
    MODRAPUSINKA
    MODRAPUSINKA --- ---
    Ahoj, nevím jestli jsem správně, ale zkusím... chtěla bych vyrobit piercing z plastu na zakázku, jde o hodně titěrnou věc. Někde jsem slyšela, že se to dělá na soustruhu. Dělá? Udělal by mi to někdo?
    DA_NIELA
    DA_NIELA --- ---
    Prosím o radu pro úplnou lamu!
    Připravuju návrh na laserové / řezání vypalování, puzzle obrázek. Kreslím, ale u samotné výroby už nebudu.
    Pochopila jsem správně, že linie, které se budou vypalovat jen mělce (obrázek), je třeba vybarvit např. 20% šedou, kdežto linie, které se mají rozřezat úplně (hrany dílků puzzle), mají mít barvu 100% černou?
    HARVIE
    HARVIE --- ---
    Stala se mi zvlastni vec... nainstaloval jsem novy vreteno a delal jsem nejaky pokusy, tak jsem zkousel jak hluboky rezy to da. Jel sem treba 1-3mm nad wasteboardem a kdyz sem naboural do moc tlustyho materialu, tak freza zacla rezat do wasteboardu jak se to cely nak zpricilo. Netusite cim to je? Kdyz sem z nej pak vyjel, tak zas rezala nad wasteboardem... nejdriv sem myslel, ze se treba freza povolila a vyjela z klestiny, ale tim to zrejme neni. Pak me napadlo, ze se mohla jakoby zavrtat, ale byla to straight flute freza, takze tam neni zadna spirala co by ji tahla dolu... Kazdopadne geometricky mi to nedava moc smysl jak je mozny, ze byla ta freza najednou niz, melo by ji to tahnout jakoby pres to prkno pod uhlem nahoru.
    JVCNC
    JVCNC --- ---
    MICA: pekne pricetne dily, jednoduche na obrobeni. Jen jednu vec bych prekonstruoval.

    jak mas tu diru na loziska z obou stran, tak chytit na sondu tu druhou stranu aby byla souose s tou prvni stranou je opruz, nic zasadniho ale da se to resit jednoduseji (a levneji na vyrobu) i jen konstrukcne a to takto:
    tu diru na loziska udelas pruchozi, pokud to bude treba udelas uz jen oboustrane zahloubeni pro tzv. prirubove lozisko. tedy dira ve ktere budou obe loziska bude pro obe strany obrobena na jedno upnuti (nemusis ji hledat sondou pri obrbabeni z druhe strany a dil staci jen otocit na doraz ve sveraku) a pokud potrebujes aby nekoukalo ven tak zahloubeni pro tu prirubu uz muze byt klidne s toleranci souososti +-1mm protoze neni nijak funkcni na prumer ani polohu. To prirubove lozisko vypada takto (jen pro ilustraci) http://www.rcxauta.cz/e-shop/xray-nahradni-dily-x10x12/prirubove-kulickove-lozisko-18-x-516-x-964-2
    MICA
    MICA --- ---
    TEAPACK: Všichni maj plno :D No asi se teda odvážím a zkusim to fréznout sám x)
    TEAPACK
    TEAPACK --- ---
    MICA: s tím se nedělá tak špatně... =) jen mám do 25. plno, pak bych se na to mohl kouknout =)
    MICA
    MICA --- ---
    TEAPACK: Ups, zapomněl jsem upřesnit. EN AW 6063 AlMg0,7Si
    TEAPACK
    TEAPACK --- ---
    MICA: Co to je za matroš? obyčejná hlína nebo nějakej dural?
    MICA
    MICA --- ---
    Nemáte tip kde v mi Prahéé z hliníku fréznou tyhle díly a na kolik taková sranda řádově vyjde?
    Případně jestli by mi to nespáchal někdo z místních? ;)
    http://uloziste.micovo.cz/pnp/x-ulozeni-kluznych-tyci-levy.pdf
    http://uloziste.micovo.cz/pnp/x-ulozeni-kluznych-tyci-pravy.pdf
    http://uloziste.micovo.cz/pnp/y-ulozeni-kluzne-tyce.pdf
    Materiál mám, ale s mojí sračkovou CNC frézkou si na to netroufnu.
    A omluvte kvalitu výkresů, nejsem strojař :D
    TEAPACK
    TEAPACK --- ---
    JVCNC: Ok, tak jsem kvuli tobě prolezl papíry k tomu měniči a motoru co tam mám a je tam 50Hz motor a k němu driver s vektorováním. V nízkých otáčkách to běhá celkem často a spolehlivě, jen to pak topí kvuli stejnosměrné složce, ale nic strašnýho, ta mašina má to dimenzovanej chladič. Driver je to Micromaster 420.
    JVCNC
    JVCNC --- ---
    nebo jeste jinak, prijde ti ze stroje s asynchronimi pohony se bez regulace neobejdou stejne tak jako stroje s DC pohony?
    JVCNC
    JVCNC --- ---
    TEAPACK: jenze ta PID regulace zde neni pro regulaci proudu motoru ale pro regulaci jine veliciny, napr k rizeni teploty, vstupem zpetne vazby nejsou otacky motoru, vzdyt vstup z te zpetne vazby je proudovy analog signal a to prave te rizene veliciny. Je to jeden ze zpusobu rizeni otacek, budto panelem, linkou, analog, vstupem, prednastavene nebo automaticky tim regulatorem. To ze pak regulator zvedne otacky motoru v zatezi nijak nepomuze. Je urcen jen k tomu ze kdyz tim ridis vetrak tak nepotrebujes na to rizeni externi termostat ktery tu PID by mel v sobe. Proudovou "regulaci" zde dela jen a pouzer staticka U/f krivka.

    Koneckoncu to v tom manualu i pisou:
    PID closed-loop control is usually used in the process control with physical quanti ty n ot chang ing f ast,
    such as the controls of pressure and temperature, etc. The feedback signal is usually taken from temperatu re
    transmitter, or pressure transmitter, etc.). Tedy k rizeni veliciny ktera se moc rychle nemneni a zatizeni vretene je neco co se zrovna docela rychle menit muze.

    Tohle neni servo menic ale jednoduchy menic s U/f rizenim proudu a nejakou ovladaci logikou navic, neumi ani vektorovy rezim. K nicemu to neni, rizeni vretene je jen jedna z mnoha moznych pouziti a to spis jen okrajovych. ta PID je jen rychlostni regulator, pro regulaci motorou se zpetnou vazbou by to musel byt PID proudove regulace, coz nektere menice umi pro vektorovy rezim a tan se to pak hodi tak jak pises ridit ze zpetne vazby ale tenhle neumi ani ten vektor (coz neni nic jineho nez "dynamicka U/f krivka", jen to napeti neni dane frekvenci podle nastavene krivky ale podle aktialni zateze)

    to mas ale klasicke vicepolove motory s jmenovitou frekvenci 50hz, tenhle se pri jmenovitem napeti pri 50hz velice rychle upece (spis vzskoci menic na pretizeni), protoze ma jmenovitou frekvenci 400hz pri kterych muze dostavat jmenovite napeti. To je trosku neco jineho. Chtel bych videt jak provozujes tenhle motor s jmenovitou frekvenci 400hz na 10hz dyl nez par desitek vterin. ono taky zalezi jak je namotan jestli na konstantni vykon nebo konstantni moment, tohle je motor spis e s konstanntnim momentem. U motoru s konstantnim vykonem mas kroutak i v nizkych otackach.

    to posledni je s prominutim uplna blbost,3f asynfroni motor ma uplne jinou charakteristiku a princip funkce nez DC motor v dremelu, ale to doufam vis, ze DC motoru se zatezi roste proud a klesaji otacky a asynchronu roste pouze proud dokud motor nepretizis.
    TEAPACK
    TEAPACK --- ---
    JVCNC: To bych zase netvrdil... jelikož jsem v dílně nastavoval pár brusek, které pracují v dost nízkých otáčkách (~10Hz) a mají taky takovéto 1.5kW motory bez enkodéru, tak jsem si mohl vyzkoušet, jak se to chová s různým nastavením PID regulace - On ten měnič pozná, kdy je motor v zátěži a kdy jede na prázdno podle proudu, jak z toho pozná skluz je mi trochu záhadou, ale s vypnutým PID regulátorem jsem byl schopný ten motor udržet i rukou, se zapnutým už ne. Takže to, že všechny tyhle drivery mají integrované PID regulátory asi není jen tak ze srandy nebo proto, že to tam výrobce čipu cpe ikdyž je to k ničemu. Bez PID regulace je z toho zase dremel, který ti bude zpívat podle toho, kolik mu toho dáš sežvejknout.
    JVCNC
    JVCNC --- ---
    ted musim varit, pak ti napisu co a jak
    JVCNC
    JVCNC --- ---
    HARVIE: ne, tim to take neni, tim se jen nastavuje proud vinutim bez zateze aby menic vedel kdy a jak moc ma kompenzovat skluz. skluz muze kompenzovat jen vyssi vystupni frekvenci (oproti nastavene frekvenci na vstupu), tedy kdyz to bude nastavene blbe, tak se vreteno bude mit jine otacky nez nastavene. Nijak jinak ten skluz kompenzovat nemuze, jede jen v rezimu U/f krivky, tedy proud vinutim je dan pouze napetim ktery je danne U/f krivkou. Teoreticky muze z duvodu velkeho skluzu vreteno topit vic ale ten skluz je i slyset a poznal by jsi to na zvuku a hlavne na tom ze by otacky vretene vubec neodpovidaly nastavenym a vznikne to jen kdyz je spatne nastavena i U/f krivka (jakoze hodne spatne nastavena) nebo moc velka zatez vretene. Na zvuku to poznas tak, ze by jsi slysel jako by 2 vretena o ruznych otackach, a hlavne pri rozbehu (kdyz mu hodne snizis napeti tak pak zacnes ten skluz pozorovat). Problem je to u velkejch motoru, u tehle malejch sem to snad ani nikdy neresil. Ten skluz by ti vadil v nesouladu otacek hlavne pri nizkych otackach, kdy tohle vreteno stejne nelze moc pouzit, ale to jestli bude tocit misto 24000 rpm pouze 23900 ti bude jedno. Rezne podminky se tim take moc nezmeni.

    HARVIE
    HARVIE --- ---
    JVCNC: no kdyz si to prectes vic, tak sme nakonec dospeli k tomu, ze problem asi nebude v dc slozce, ale v no load proudu. Uz zbyva to jen zkusit... akorat v dilne budu az za tejden... :-/
    JVCNC
    JVCNC --- ---
    HARVIE: PID si vubec nevsimej, vubec ho nepotrebujes, neni k cemu. Leda by jsi tim VFD ridil nejaky ventilator u chladice nebo cerpadlo, v takovem pripade ten menic muze fungovat jako PID regulator se zpetnou vazbou z napr. teploty nebo stavu nadrze ale s dodrzenim reznych podminek vubec nijak nesouvisi. Vzdyt ten menic nema ani jak pripojit zpetnou vazbu z vretene.

    SS slozka je tady (a vetsinou i jinde) jen pro brzdeni nebo blokovani rotoru. Protoze tenhle menic neumi rotor ridit polohove tak jen k brzdeni (to blokovani je treba pro vymenu, kdyz po natoceni rotoru do spravne polohy je treba ho chvilku v te poloze drzet aby se nepootocilo nez zapadnou kameny upinace). Pro brzdeni je lepsi brzdny odpor, protoze tim DC brzdenim zmaris energii rotoru ve vinuti (a pak dost hreje).
    HARVIE
    HARVIE --- ---
    TEAPACK: No ja sem nepochopil jestli to VFD ma moznost naky zpetny vazby na otacky treba podle vykyvu proudu pri urcitym napeti... Z VFD jdou k motoru jen 3 faze a tim to konci. Mam pocit, ze pokud to ukazuje naky otacky, tak jde jen o vypocet z aktualni frekvence VFD (nastavoval jsem tam kolik otacek to ma pri 50Hz a do ty doby nez sem to nastavil to ukazovalo nesmysly)
    TEAPACK
    TEAPACK --- ---
    HARVIE: pokud chceš, aby ti to drželo řezné podmínky, tak ano. Ono se to dá +- nastavit i podle toho, jak se to chová při rozjezdu. například tady je to popsané celkem jednoduše:
    PID regulator
    http://www.pohonnatechnika.cz/pid-regulator

    a pokud to máš i s displayem, tak bych si nastavil na displayi zobrazování otáček ať vidíš, jak rychle se to ustálí a jak moc budou otáčky kmitat =) jinak Ti se u tebe dá "vypnout" tím, že mu nastavíš hodně velký číslo - třeba 30 by mělo pro nastavení K (P / PD156) bohatě stačit.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam