• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    VODRHACNC - teorie a rady pro domácí stavbu našich obráběcích strojů frézky, soustruhy, 3D tiskárny, vračky, pily, brusky etc.
    Diskuze týkající se problematiky při stavbě domácího CNC a i jiných obráběcích strojů, nejsem žádnej profík, ale můžeme se zde společně podělit o těch pár poznatků co jsme nasbírali. Samozřejmostí bude prezentace našich výrobků a výsledných produktů.
    rozbalit záhlaví
    TEAPACK
    TEAPACK --- ---
    TEAPACK: Pokud by to někoho zajímalo, tak dle pana Kabátka je chyba někde v driveru i TNCčku - oběma se nastavuje hodnota rychloposuvu, nicméně driveru ve voltech na vstupu a do TNCčka jako mm/min, takže je potřeba nastavit obě hodnoty tak, aby +- odpovídali, což znamená spočítat mechanický převod mezi motorem a jednotlivými šrouby... heh...
    TEAPACK
    TEAPACK --- ---
    ^.^ tak konečně se podařilo zabydlet Hermle UFW802M ...B-) sice je z něj naháč a rameno pro monitor je sundané a čeká na opravu, ale i ze stoličky to jezdí... Nicméně nemáte někdo dokumentaci k rozvaděči od těchhle strojů? Je v to po generálce od Heidenhainů a je v tom systém TNC124 (s jedním motorem a bez sledování otáček vřetene) Potřeboval bych najít postup na seřízení driveru motoru, při běžném posubu je vlečná chyba 0.4mm a při rychloposuvu vyleze přes 1mm s tím, že to pak shodí pohony...
    AKA_THE_A
    AKA_THE_A --- ---
    AKA_THE_A: nebo jednodušší verze
    AKA_THE_A
    AKA_THE_A --- ---
    Ví někdo o nějakym nástrojáři? Chtěl bych vědět, kolik by mě stálo vyrobit krátkej výstužník na 43,9mm, něco na tenhle způsob... bude to kousat 6061 hliník, takže může bejt čistě ocelovej, karbidy netřeba...
    HARVIE
    HARVIE --- ---
    A Poor-Man’s Laser CNC Engraver | Hackaday
    http://hackaday.com/2017/07/09/a-poor-mans-laser-cnc-engraver/

    Solar CNC using Eleksmaker A3 laser
    https://www.youtube.com/watch?v=HRnoSOnCCNM
    MICA
    MICA --- ---
    OK, objednávku na rýsovací kapalinu budu odesílat v pondělí, tak jestli si ještě někdo vzpomene, tak mi dejte vědět. Předání možný v Praze bo to můžu poslat poštou (i na dobírku).
    TEAPACK
    TEAPACK --- ---
    MICA: tak já se přidávám =)
    MICA
    MICA --- ---
    TEAPACK: nn a nikdo se k objednávce nepřidal, tak jsem to neřešil
    TEAPACK
    TEAPACK --- ---
    MICA: Ahoj, už jsi objednával tu barvu? vzorek z ebcolor jaksi nedorazil...
    MODRAPUSINKA
    MODRAPUSINKA --- ---
    TEAPACK: Tohle, ale širší a bez závitu, materiál plast. Presné rozměry dodám, nakreslím to v malovaní :)))

    AKA_THE_A
    AKA_THE_A --- ---
    DA_NIELA: záleží jak to chce konkrétní podnik, museli dát nějaký specifikace formátu v jakym to chtěj...
    TEAPACK
    TEAPACK --- ---
    MODRAPUSINKA: to záleží, jak titěrný to je, jak složitý tvar to je, z jakého materiálu to chceš, popř. jaký 3D tisk si představuješ... Hoď sem nějaký nákres s rozměry, které to bude mít a pak by se mohl někdo ozvat =)
    MODRAPUSINKA
    MODRAPUSINKA --- ---
    MODRAPUSINKA: nebo 3D tiskárna?
    MODRAPUSINKA
    MODRAPUSINKA --- ---
    Ahoj, nevím jestli jsem správně, ale zkusím... chtěla bych vyrobit piercing z plastu na zakázku, jde o hodně titěrnou věc. Někde jsem slyšela, že se to dělá na soustruhu. Dělá? Udělal by mi to někdo?
    DA_NIELA
    DA_NIELA --- ---
    Prosím o radu pro úplnou lamu!
    Připravuju návrh na laserové / řezání vypalování, puzzle obrázek. Kreslím, ale u samotné výroby už nebudu.
    Pochopila jsem správně, že linie, které se budou vypalovat jen mělce (obrázek), je třeba vybarvit např. 20% šedou, kdežto linie, které se mají rozřezat úplně (hrany dílků puzzle), mají mít barvu 100% černou?
    HARVIE
    HARVIE --- ---
    Stala se mi zvlastni vec... nainstaloval jsem novy vreteno a delal jsem nejaky pokusy, tak jsem zkousel jak hluboky rezy to da. Jel sem treba 1-3mm nad wasteboardem a kdyz sem naboural do moc tlustyho materialu, tak freza zacla rezat do wasteboardu jak se to cely nak zpricilo. Netusite cim to je? Kdyz sem z nej pak vyjel, tak zas rezala nad wasteboardem... nejdriv sem myslel, ze se treba freza povolila a vyjela z klestiny, ale tim to zrejme neni. Pak me napadlo, ze se mohla jakoby zavrtat, ale byla to straight flute freza, takze tam neni zadna spirala co by ji tahla dolu... Kazdopadne geometricky mi to nedava moc smysl jak je mozny, ze byla ta freza najednou niz, melo by ji to tahnout jakoby pres to prkno pod uhlem nahoru.
    JVCNC
    JVCNC --- ---
    MICA: pekne pricetne dily, jednoduche na obrobeni. Jen jednu vec bych prekonstruoval.

    jak mas tu diru na loziska z obou stran, tak chytit na sondu tu druhou stranu aby byla souose s tou prvni stranou je opruz, nic zasadniho ale da se to resit jednoduseji (a levneji na vyrobu) i jen konstrukcne a to takto:
    tu diru na loziska udelas pruchozi, pokud to bude treba udelas uz jen oboustrane zahloubeni pro tzv. prirubove lozisko. tedy dira ve ktere budou obe loziska bude pro obe strany obrobena na jedno upnuti (nemusis ji hledat sondou pri obrbabeni z druhe strany a dil staci jen otocit na doraz ve sveraku) a pokud potrebujes aby nekoukalo ven tak zahloubeni pro tu prirubu uz muze byt klidne s toleranci souososti +-1mm protoze neni nijak funkcni na prumer ani polohu. To prirubove lozisko vypada takto (jen pro ilustraci) http://www.rcxauta.cz/e-shop/xray-nahradni-dily-x10x12/prirubove-kulickove-lozisko-18-x-516-x-964-2
    MICA
    MICA --- ---
    TEAPACK: Všichni maj plno :D No asi se teda odvážím a zkusim to fréznout sám x)
    TEAPACK
    TEAPACK --- ---
    MICA: s tím se nedělá tak špatně... =) jen mám do 25. plno, pak bych se na to mohl kouknout =)
    MICA
    MICA --- ---
    TEAPACK: Ups, zapomněl jsem upřesnit. EN AW 6063 AlMg0,7Si
    TEAPACK
    TEAPACK --- ---
    MICA: Co to je za matroš? obyčejná hlína nebo nějakej dural?
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam